Dünya genelinde cds düşüşü var risk iştahı artınca düşüş oldu diye biliyorum
Printable View
https://twitter.com/tufancomert/stat...08249316155397
Doğru.Düşüş sadece bize özgü değil,gelişmekte olan bütün ülkelerde Temmuz ayından itibaren düşüş oldu.Tufan Cömert yukarıda bunu grafik olarak göstermiş.Sebep,piyasalar Fed'in faiz artırımlarını bu yıl bitireceği ,gelecek yıl da faiz indirimlerine başlayacağı hayalini satın almaya başlamış.Ama olacak olan ,yıl sonu itibariyle, muhtemelen ,piyasalar bunun mümkün olmadığını görecek ve gelişmekte olan ülkeler yılın içinde görülen en yüksek cds seviyelerinden yılı kapatmış olacaklar.
Tuesday August 09 2022 Actual Previous Consensus
03:30 PM
US
Unit Labour Costs QoQ Prel Q2 10.8% 12.7% ® 9.5%
Temmuz için CPI beklentileri..
scotıabank 8.9%
goldman sachs 8.8%
barclays 8.8%
cıtı 8.8%
bank of amerıca 8.7%
hsbc 8.7%
gurgavın capıtal 8.7%
jpmorgan 8.7%
standard chartered 8.7%
vısa 8.7%
wells fargo 8.7%
nomura 8.6%
jefferıes 8.6%
morgan stanley 8.6%
credıt suısse 8.5%
https://www.fxstreet.com/analysis/us...paign=analysis
Annual CPI in the US is forecast to edge lower to 8.7% in July.
The base effect could be misleading when assessing inflation data.
Markets are pricing in a nearly-70% chance of a 75 bps Fed rate hike in September.
Son zamanların tahmini en zor ABD aylık enflasyon verisi öğleden sonra yayınlanacak.Piyasa analistlerinin tahmini manşet enflasyonun aylık %0.2,çekirdek enflasyonun %0.5 artması şeklinde.Benim topladığım alt verilerden yaptığım hesaplama da buna yakın sonuçları gösteriyor.Ama bu kadar basit değil,bu sefer farklı koşullar var.Sıcak su akıntısı ve soğuk su akıntısının karışması gibi..
Bir yandan Temmuz ayında tepeden %20 düşen benzin fiyatları ve benzer düşüşler yaşayan diğer enerji kalemleri,Ukrayna ile bir anlaşma olacağı beklentisiyle birleşmiş milletler gıda ve tarım örgütü FAO'ya göre,son 3 ayda %11 düşen gıda fiyatları, diğer yanda ise yukarıda ifade ettiğim gibi tüm hizmet kalemlerine yayılan ve giderek katılaşan hizmet sektörü enflasyonu var.Hizmet verenlerin hayat standartını korumak için her ay parça parça yaptığı fiyat artışları var,acaba bu ay enerji ve gıda fiyatlarında bir gerileme olduğu için bu fiyat artışlarına ara verdiler mi,yoksa hala kayıplarını tam alamadıkları için zamlara devam mı ettiler.Diğer önemli parametre ise enflasyon sepetinde %30'ın üzerinde büyük ağırlığı olan kira artışları ,henüz enflasyon sepetine çok az yansıdı ama son aylarda hızlanarak yansımaya başladı Temmuz ayında hangi oranda yansıdı,bu sorulara tam emin olarak cevap veremiyoruz.Enflasyon verisinde bunların cevabını alacağız.
Benim tahminim;,tüketici talebinin hala çok güçlü olması,işgücü piyasasının çok güçlü olması,kredi hacminde sert yükseliş,düzenli artan ücretler nedeniyle ve finansal koşullar endeksinin hala sıfırın altında negatif olması(gevşek para politikası) nedenleriyle,-eldeki veriler göstermese de- piyasa analistlerinin tahmininin üzerinde enflasyon rakamları geleceği şeklinde.
Evet haklısınız..
4. faiz artışını yaptı 5. de yapılacak eylül de gibi duruyor..
Dıştan haksız gibi gözüküyorum..
Amma velakin..
Ben havlu atmak üzere olduklarını HALA düşünüyorum..
Ağustos eylül gibi enflasyonun başını iyice aşşa eğmesini/eğdirilmesini!!! hatta yıl sonuna doğru deflasyon beklentim var..
2023 gibi de faiz indirimlerini konuşmaya başlarız..
Umarım birde üzerine yeni 180 derece dönüp yeni QE falan demezler..(Şaka değil ciddiyim)
Yada QE değil ama para verecez işte AMAAA FALAN... süslü püslü cümleler...
Yanılmıyorsam AB yaptı..
Seçimli olacak sadece devlet tahvili bonosu olacak..Zoradaki sektörler olacak ...Kiminkileri alacaklarını bla bla falan bi ton saçmaladı yine..
2008 den beri junkie moduna döndürülen ekonomiler ve piyasalar da ciddi parasal sıkıştırmanın imkansız noktaya geldiği bir süreçten geçiyoruz..
2023 ve ileriki süreç için FED bilançosu USA GDP sine NEDEN eşitlenmesin noktasına gelebiliriz (bu da şaka değil)..
2008 sonrası yazılı olmayan bir anlaşma yapıldı MB ları ile piyasa arasında..
O da şu..
Siz istediğiniz haltı yiyin..OLAY BENDEEE..
Yani siz 40 kere de batsanız 40 kere para basıp yeniden veririm ..DANSA MÜZİĞE PARTİYE devam derim..
"""Tamamen kendi fikirlerimdir..Kimseyi hedef almıyorum.."""
Bu arada bu amerikalılar kira yı enflasyon verisi içinde epey yüksek bi yere taşımışlar..Yüzde 31..
Amma velakin..
FED in bununla çok ilgilendiğini yada ilgileneceğini düşünmüyorum..
Neden ise toplumun genel refahı üzerinde dramatik bir etkisi BENCE yok..
Yani bir benzin fiyatlarındaki artış toplumun BÜTÜN kesimlerini etkilerken ..
Kira??
Amerikada ev sahipliği oranı yüzde 66..
https://fred.stlouisfed.org/series/RHORUSQ156N
Misal bu kesimi hiç etkilemiyor..
Kontratı devam edeni etkilemiyor..
Hem ev sahibi hemde kira geliri olanı ise POZİTİF etkiliyor diğer yandan..
En çok etkilenenler kiraya çıkma durumunda olanlar + kontratı sonlananlar..
FED başta gıda ve enerji olmak üzere herşeyin fiyatı başını aşşa eğmişken toplumun küçük bir kısmını etkileyen kiralar yüzünden faiz konusunda direteceğini asla düşünmüyorum..