:ok: Teşekkür ederim... Bi'mukabil...
Ters indikatör Cemil Ertem:
"Dolar ve euro 2018 için en kaygı verici para birimleri, tasarruf için kullanılmamalı" dedi.
yani meali: dolar show yakın ama siz TL ye yatırın,bizde arkadan dolarda parayı götürelim.
Sevgili Selka abi,
USD'de bir anda geri gelme oldu Amerikadan yapılan açıklama mı bu kadar etki etti bir anda ?
Edit: tabi şuanda mesai dışında olduğumuz için makas çok fazla , sabaha bu rakam ne olur sence ?
Sn.BirEsnaf bugün 3,7656 TL yi gördük. USD portföyümü %10 dan %15 e çıkarmış bulunuyorum. 3,7725 TL den aldım. Bundan sonraki direnç olarak 3,7522 TL yi görüyorum...
Hafta başındaki yazımda endeks 111000 idi... Sana 115,000 leri göstereceklerini asıl USD alım kademesini ise 115,000 endeks ile başlamanı belirtmiştim... (2 Sayfa Önce idi sanırım)
Yine de; ben bugün kü düşüşü kaçırmak istemedim 17:57 de %5 daha TL sat USD al yaptım... Toplam %15 USD %85 TL deyim...
Ancak bundan sonra yarın 115,000 ler görülecek ve USD içim yarın öğleden sonrayı daha uygun zamanlar olarak düşünüyorum..
O sebeple çok büyük bir fırsat kaçırdığınızı düşünmüyorum...
Lakin USD beklediğimden çok daha sert geri geldi.. Bende bu kadar sert çekilme beklemiyordum..
Sn.Bir Esanf yarın öğleden sonra 3,77-3,75 TL bandında bir kademe daha USD al TL Sat diyebilirim... 3,7522 çok zorlu bir direnç bölgesi...
Lakin piyasalara VİZE haberi ansızın düştü... BU ABD TR ilişkileri için oldukça önemlidir...
Umarım iyi ilişkilerin devamı gelir..
Bu arada Sn.Bir Esnaf Antalya'ya gelirseniz sizin bir yemeğinizi hak ettim galiba...:one:
Sn.Power bende dediğiniz gibi Sn.Ertem'i ters indikatör olarak kullanırım.. USD ın bu sert çekilmesi sanırım yöneticileri coşturdu.. Oysa memlekette ABD Vize Krizinin çözülmesi dışında başka bir gelişme yok...
USD'ı iyimser senaryo ile 2018 yılında 4,10 TL kötümser senaryo ile 4,65 TL yi görüyorum....
Halk olarak yöneticilerimize siyasilere güvenmek istiyoruz..
Lakin;
Dediğiniz gibi onlar arkadan dolarda parayı götürünce bizler yaya kalabiliyoruz...
USD da bu baskının uzun süreli olmayacağının bende farkındayım. O sebeple bu noktalardan her geri çekilmeyi bir alım fırsatı olarak görüyorum...
Bol Kazançlar Dilerim...
ben genelde vadede olduğum için al-sat şansım yok. yine mart ortasına kadar 4.35 ten bağladım. benim referansım 2013 ten beri dolarda long olan forumun ustalarıdır,ve bu adamların hala aynı long durumları değişmedi.neticede 2013 ten beri TL ci değil ama bu adamlar kazandı. Bende 2019 sonuna kadar long duracağım bu süreçte kriptolarla kendime eğlence yaratıyorum.ama bellimi olur kriptolarda parayı 100x yapmak mümkün hiç belli olmaz. şimdi btc ve dogeleri cold wallete koydum. diğer xmr,etc,bch,iota,eth arasında arbitraj faaliyetlerim sürüyor.
Başka söze gerek yok, benim düşündüğümü yazmışsınız. En son 3.81'den alım yapmıştım bugünkü düşüşte dışarıdaydım haberim bile olmadı, umarım sabaha kadar artmaz da ekleme yaparım. Bence 3.80 altı fırsattır, zorlamak isteyen biraz daha inmesini bekler ama ben şimdiden topluyorum. Dolar bir fazla değerleniyor bir fazla ucuzluyor bizde. 3.40'lar ne kadar anormal idiyse 3.90 üstü de o kadar şişirmeydi. Sağolsun bu oynaklık da arada yolumuzu bulmamızı sağlıyor.
Türkiye Ekonomisi ciddi sıkıntıya düşmektedir. Asgari ücret 1604 TL oldu. Yıllık 199 TL lik bir artış.. Günlük 6,5 TL lik bir artış.. Gerçketen çok zor bir durum.. Bu paraya geçinmek, fatura ödemek, kira vermek...
Lakin madalyonun diğer yüzü...
İşveren açısında zor bir durum.. Brüt 2050 TL lik aylık vasıfsız işçi maliyeti... Ayrıca devletin verdiği 100 TL lik aylık destek te bitti sanırım... İşverende bunun maliyetini üretim bandına koyacağı muhakkak...
O zaman HALK olarak yeniden pamuk eller cebe...
Dedim ya şu an yüksek kesimli grupta da sorun yok; dar gelirlide de ...
Savaş Orta Kesimde veriliyor... Vergiler, harçlar, komisyonlar, aidatlar hepsi orta direğin üzerine binmiş durumda.. Asgari ücretlinin yükü de malum orta direğe...
Orta Direk ekonomilerde en önemli sınıftır.. Orta direkler kalkarsa ekonomi çöker... Üst gelir grubuda, alt gelir grubuda kolon kiriş hesabını yapamaz... Yapıyı çökertirler...
Dediğim gibi Orta Sınıf da şu an inanılmaz bir savaş var. Ekonomik savaş.. Bu savaş orta kesimin ya ÜST gelir grubuna yada ALT gelir grubuna kaymasına neden olacaktır...
Orta gelir grubunun yok olduğu ekonomik örnekler mevcuttur.. Arjantin ve Brezilya...
Her iki ülke de de sokakta korumasız yada evinizde elektrik tel güvenliksiz oturmanız mümkün değildir...
TR de çok ciddi bir şekilde enflasyon riski vardır. Ve olay çok ciddidir.. Belki 2 ay düşük değer gelebilir.. Lakin TR enflasyon sarmalını iyi bilir.. Bu sarmaldan çıkmak için 50 baz faiz artışı ile geçiçi önlemler ile olmaz...
Ekonomide birlik, halkta beraberlik çok önemlidir...
Halk Dolarize olmuş durumdadır.. Belki 5 yıl önce bu forumda sürekli herkes hisse konuşurken şimdi USD ile ilgili başlıklarda günün her anında en az 20-30 kişi var...
Neden? Çünkü bu kafa ile gidersek "USD da Yükseliş Kaçınılmaz Olur.." Ara sıra geri çekilme olabilir, o da momentumunu artırmak içindir. Çünkü artık USD alan adamın kazancağına halkında ikna olduğu gerçeğidir...
Artık USD ı nerden alırsan al eninde sonunda KAR yazarsın, mantığı mevcut...
Amaç en düşük yerden alabilmek...
Dediğim gibi Türk Halkında şu an geçerli iki para birimi vardır.. USD ve TL... Bu savaşta Siyaset ağır dilini bırakmaz ve bir tarafı kesinlikle görmezden gelip, yokmuş gibi davranırsa ekonomik yönden sonuçalrı vahim olacağı aşikardır...
USD a gelince 3,72 Tahminimi koruyorum.. 3,72-3,62 bandı benim için süpriz olabilir.. Ama ekonomi kurmaylarında ciddi çalışmalar olmaz ise; dönüş momentumu sert olucaktır.
Kanımca 2 ay vaktimiz vardır... Umarım bu süreyi iyi değerlendiririz..
Yoksa ekonomi bu enflasyondan çok şiddetli bir darbe alıcaktır....
Sn. selka, yazınıza ek yapmak isterim.
Asgari ücret artışı enflasyon ve memur ücret artışının üzerinde oldu. Bunun maliyetlere ve dolayısıyla enflasyona etkisi olacağını yazmışsınız. Ayrıca işsizlik oranını ve kayıtdışı çalışmayı da yukarı itecektir. Birkaç ay içinde bu parametrelerdeki bozulmaları göreceğiz. Bu bozulmalar doğrudan döviz fiyatlarını etkileyecektir.
Cuma 3.77'den alacağım dolarları alabildim. Daha aşağı giderse her iki kuruşta bir ekleme yapacağım. Yukarı giderse de gidiş hızına bağlı olarak 3.90 üzerinde satış yönünde düşünürüm.
Kalbim tl’den, mantığım dövizden yana
vergi artırdıktan sonra asgari ücreti artırıyorsan bunun mantığı nedir ?. Ben asgari ücretin devlet değil işveren yoluyla artmasını doğru buluyorum. Aksi yöntemlerle suriyelileşme artıyor.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
İşin ilginç yanı suriyeli çalışanlar etkili olmasa gerek enflasyon yükselmeye devam ediyor
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İşverenin personel maliyeti artıyor. İşveren bunu mamüllerine zam olarak yansıtır. Zam bize enflasyon olarak döner. Enflasyonu kontrol altına almak için piyasadan TL çekmek için Faizler artar. Faiz artınca borçlanma artar. Borçlanma artınca borcu çevirebilmek için devlet vergileri artırır...
Vergi artışı ise en çok gelir vergisi dilimleri, alkol, tütün, benzin ve mazot gibi daha çok orta gelir grubunu ilgilendiren ürünlere yapılır. Mesela ekmek yada otobüs biletine veya suya zam gelmez...
Bununda orta gelirliden alıp; alt gelir grubuna vermek olarak yorumlanabilir...
Evet arkadaşlar USD 3,9740 TL ye vardığında benim o an ki tahminim olan ilk etap 3,75 TL ikinci direnç olarak 3,72 TL idi..İlk direnç noktası olan 3,7540 TL ye gelmiş bulunuyoruz... Burada portföyümü %5 daha USD ile çeşitlendirdim.. USD %20 TL %80 oranı ile kaldı...
Lakin 3,75 TL ve altında alım kademelerimi sertleştirebilirim...
Bu arada özel mesaj yazıp forumu USD heyecanından unutan tüm arkadaşlarıma yorumlarınızı ve katkılarınızı bekliyorum...
Arada cevap gelmez ise muhakkak ikaz edin, dalgınlıkla cevap verdiğimi sanıyorum oysa vermemiş oluyorum... O sebeple baştan kusura bakmayınız...
Hepimize bol kazanç dilerek, yeniden Mutlu Yıllar dilerim...
(İtiraz etmeden önce forumu baştan sona lütfen okuyunuz)
Sn.faruko kesinlikle haklisiniz. Bilgili yerine tecrübe daha uygun gibi kendimce.. Lakin bazen defter ile kitabi bile kariştirdiğım olur... :)
SM-E500H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Çok teşekkürler. Bol kazançlar...
[emoji4] sn.Human unutmadim. Kisa cevaplari yazabiliyorum. Ama sizin sorunuzun cevabi biraz uygun. Su an nöbetteyim. Yarin sabah vakit bulunva detaylı yazacağım... [emoji6]
[emoji3] Sizinde yaş 44 galiba....
Mükemmel tahmin :) 44 yaş, yaşlı sayılmaz ama Sn Human.
Ben de tam yarı yaşınızda aranızdayım :)
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Daha nice yaşlarimiz olsun Sn.Human.. Yarin görüşmek uzere iyi akşamlar dilerim
Teşekkürler... [emoji6]
Sn.Selka Özel mesaj kapasiteniz dolmuş gönderim yapamıyoruz biraz temizlik yapınız :)
Bu arada BİST dünkü rekorunu bugün daha yukarıya taşımasına rağmen usd artışta..yorum bekliyoruz :)
Düzeltme : Bist'e nazar değdirdim :)
Bugün 1986 dan beri borsacılık yapan bir abimiz ile konuştum,borsanın ilk düzeltmesinde 70000'i hedef gösterdi. bu adam 2001'de bile minimum kayıp ile atlattı.