https://twitter.com/BloombergHT/stat...721144320?s=19
WAS-LX1A cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
https://twitter.com/BloombergHT/stat...721144320?s=19
iyi geceler sayin clastobar.Sizi ismen konusundan taniyorum:).acikcasi kendime kizdim nasil bu hisseyi gozden kacirmisim diye cunku hergun hacim verilerine bakiyorum .Yalniz aklima takilan bisey var bilen arkadaslar cevaplarsa sevinirim.sizce de genel yonetim giderleri biraz yuksek degil mi? yoksa yanlismiyim.saygilar.
Benim de dikkatimi 2 şey çekti bilanço incelerken.
1-Genel yönetim giderleri. 10 milyon civarında. Çalışan sayısı 147.Epey genel müdür yardımcısı var. Yönetim kurulu var. Aylık ortalama 24000 TL ye gelir. Bir kişi 72000 alır. 3 aylık. 72bin *147 =10 milyon yapıyor. Finans işi içinde nasıl ortalama tam bilemiyorum. çalışan sayısı fazla olduğu için yüksek olabilir. Kısılırsa güzel olur.
2-Pazarlama reklam yaklaşık 3 milyondu. BloombergHT kapanışa doğru programını sunar diye reklamı var. Ayrıca sabah programında da info yatırım uzmanları piyasa açılmadan yorumlar yapıyor.Reklamlar büyümesinde etkili olmuş olabilir. Bu giderler ilerde bir miktar kısılabilirse güzel olur.
İlk çeyrekte vob işlemleri geçen yıl toplamını geçmiş hisse senedi işlemleri geçen yılın %70 ini geçmiş. Çok büyük büyüme var.
Gelelim bist işlem hacim pazar payına
Gedik işlem hacim pazar payına yaklaşıyoruz yavaş yavaş info %4 e yaklaşıyor bazen üzerine çıkıyor. Gedik %5-6 civarında
Gedik piyasa borsa değeri 1milyar 280 milyon
İnfo 133 milyon
Gedik değeri infonun yaklaşık 10 katı iken
1. çeyrek karı 4 katı gelmiş
Osmen yaklaşık bist hacminde infonun yarısı kadar işlem yaparken piyasa değeri bizden %15 fazla 1.çeyrek karları aynı
İnfonun 2. çeyrek karının daha iyi geleceğini düşünüyorum. Model Portföyü çok başarılı. Hisseleri hedefe gidiyor.
Ben bir süredir ismen de idim.Aracı kurumların işleri tıkırında ve hacimler artıyor. Ancak info büyüme potansiyeli çok yüksek ve güzel büyüyor. 133 milyon piyasa değeri var. İlk çeyrek geçen yılın karından fazla kar etti. Küçük şirketlerin büyümesi daha hızlı olabiliyor.
Bakalım hakkımızda hayırlısı. Bunlar kişisel görüşlerimdir. Yatırım tavsiyesi değildir. Herkes kendi fikrine göre yatırım kararı versin.
Ayrıca şunuda ekleyeyim virüs düşüşü öncesi 9 lira üstünde olan info o dönemde gelen yıllık kar 5 milyon civarı iken şuan gelen ilk çeyrek karı 6 milyon yıllık karı geçmiş ve hisse fiyatı 7.21. Bedelsiz beklentisi de cabası. Ytd
Bende buyume beklentisinden dolayi biraz aldim,ismen'de 6 hareketi bekliyorum bu hafta sonra bur kismini info'ya geciricem.
Bence sirketin en buyuk eksigi tefas'da islem goren fonu olmamasi o sayede hem fon yonetim ucreti hemde islem ucreti adinda iyi paralar kazanabilir.Ama sirkette o vizyon var.Hosuma giden diger hususta sirket yoneticilerinin sosyal medyayi basarili kullanmalari.
Hacimler mayıs ayında fena gitmiyor. İkinci çeyrekten de ilk çeyrek gibi ümitliyim.
21.05.2020 tarihinde BİST hacim 1.80 milyar TL, VIOP hacim 0.55 milyar TL
Nisan 2020 ortalama BİST hacim 1.36 milyar TL, VIOP hacim 1.05 milyar TL
2020 1Ç ortalama BİST hacim 1.21 milyar TL, VIOP hacim 0.97 milyar TL
2019 yılı ortalama BİST hacim 0.43 milyar TL, VIOP hacim 0.23 milyar TL
Hocam hesabınızda bir yanlışlık olabilir.Bendeki hesaba göre 2020 1.çeyrek viop hacimleri
Ocak 16.025
Şubat 13.767
Mart 19.545
Nisan 16.440
1.çeyrek viop ortalaması 0.77 milyar yapıyor. Nisan viop ortalama da 0.78 çıkıyor bende. Diğer veriler bendede bu şekilde. viop komisyonları biste göre düşükse biste kayma pozitif yansıyabilir. Ama hacim değerleri 2.çeyrek artsada ilk çeyrek 64 gün iken 2.çeyrek 60 gündür burada 2.çeyrek bir handikap mevcut. Ytd
Sn. clastobar,
Rakamları tekrar kontrol ettim. Birinci çeyrek VIOP hacmini faaliyet raporundan aldım. Raporda 1.çeyrek VIOP hacmi 62.171.950.000 TL olarak kayda geçmiş. İlk çeyrek iş günü 64 olduğundan günlük ortalama hacim 0.97 milyar TL çıkıyor.
Nisan ayı için ise değeri borsaistanbul.com'dan aldım. Bildiğiniz gibi VIOP'ta pay, endeks, döviz, altın vadeliler ve ayrıca opsiyon borsaları var. Günlükte işin içine akşam seansı da giriyor. Aylık olarak bunların hepsinin toplamını açıklıyor borsaistanbul.com. Nisan ayı toplamı INFO için 22.000.627.159 TL olarak görünüyor. Nisan ayında VIOP'ta Yapı Kredi, İş ve Garanti'nin ardından işlem hacminde dördüncü sıradayız.
Benim verdiğim rakamlardaki tek eksik olan 21.05.2020 tarihli VIOP hacmi. 0.55 milyar TL'nin içinde opsiyonlar ve akşam seansı yok. Aslında hacim biraz daha fazla ama hepsine ayrı ayrı ulaşmak zor. Ay sonunda hepsinin toplamına ulaşabiliyoruz.
Hocam hesaplarınız doğrudur ben sadece viop rakamları ile bakmıştım. Aracı kurumlar virüs düşüşü önceki fiyatları geçti benim gördüğüm bir info hala epey aşağıda bu konuda ne düşünüyorsunuz. Sağolun Ytd
Glbmd 4 milyon kar açıkladı 2. Tavan bugün piyasa değeri bizden yüksek kar daha az geldi ama tavanda info ilk çeyrek geçen yıl toplamından fazla kar etti ama hala virüs öncesi fiyata bile gelemedi. Hayırlısı diyelim. Ytd
Bugün aracı kurumlar güzel sende bu sektörde olduğunu hatırla artık. Bir çeyrekte geçen yılın toplam karını geçtin eskiden de artıya geçiver Bi zahmet. Ytd
Instagram canlı yayınında zorla konuşturdunuz sayın clastobar, tebrik ederim :)
Bende yayini izledim genel muduru cok begendim cok dobra diger piyasa yorumculari gibi bir saat konusup hic bisey anlatmayan adamlardan degil gibi.
Sayin clastobar saolsun zorla konusturttu muduru:)
Fon sorusunu ben sordum.Dusunmuyoruz demesi uzdu beni .
Mesajı aldık ama değil mi genel müdürü BloombergHT canlı yayınına çıkınca da izliyorum çok temiz ve sıcak kanlı birisi yinede bence beklediğimizi söyledi.Zaten ikiside var bende işler yolunda. Ytd
Bist pazar payında çok iyi yerlere geliyoruz artık genelde %4ü geçiyor bist payımız. Gedik e çok yaklaştık. Bist ve viop alanında çok güzel büyüdük bence ilk sıralara yakınız. Diğer alanlarda da büyümesi lazım bence. Hasboya katılıyorum aracı kurum olarak diğer alanlarda da büyür ve kar ederse çok güzel yerlere gelebilir. Ayrıca model Portföyü başarılı güzel hisseler seçiyorlar. Bununda kara etkisi oluyordur herhalde. Bedelsiz hala gelmedi gelirse çok güzel olur. Ytd
Sun clastobat işmemden ortağız; bi haftadır infoyu araştırıyorum. Genel yönetim gideri çok yüksek, ayrıca finansal yatırım ayağı zayıf. Bist ve vob hacimleri piyasa değerine göre muazzam; ancak Hemen hemen işmenin yarısı Kadar hacim yapan şirketin Net karı nasıl buBu kadar düşük olabiliyor?
Bunun sebebinin düşük komisyon oranı ve olmayan finansal yatırımları sebebi ile olduğunu düşünüyorum.
Yinede sadece komisyondan 30-40 mio civarı yazması lazım gibi geliyor bana.
Bu konu hakkında fikrinizi alabilir miyim?
Syn gueno_33 bu konuda biraz düşündük yukarıda ki yazıda biraz birşeyler yazdım. Bu hissede bende yeniyim 2020 ilk çeyrek karının 2019 yıllık karını geçince baktım çokta araştırmadan aldım. Şimdi araştırıyorum bist hacmi muazzam %4 üzerine çıktı. Viopta daha yüksek %6-7 hacim var.
2018 hacimleri çok azmış geçen sene kıpırdamış tahminimce yönetim değişince satılınca hacimler yükselmiş. Daha da artıyor. Bu sene ilk çeyrek bilançosuna göre vob işlemleri geçen yılı geçmiş bist hacmi geçen yılın %70 ini geçmiş. Büyük bir büyüme var.
Baktım bist hacimlerine göre osmen in 2 katından fazlayız. Ama piyasa değeri osmen bizden yüksek. Neredeyse bist hacminde gedike yaklaştık ama piyasa değeri bizim 10 katımızdan fazla.2019 yılına kadar düzgün bir hacim yaptığını düşünmüyorum bu sene epey yer edindi. Yatırım yapmak için para lazım ama kazanmamış olabilir. Bu sene ilk çeyrekte 6 milyon gelmiş hacimler bir miktar daha arttı biraz giderleri kısıp karı Arttırsa yıllık 30-40 milyon kar gelebilir diye düşünerek girdim.Ayrıca virüs düşüşü öncesi 9.50 leri gören hisse şuan 7 değil. Bütün aracı kurumlar virüs düşüşünden önceki seviyeleri geçti ama info epey uzağında. İnşallah güzel bir 2.çeyrek karı gelirse iyi yerlere gelebilir. İlk defa güzel bir kar açıkladı sadece 1. çeyrekte devamı gelirse piyasa güzel bir tepki verebilir ayrıca piyasa değeri en düşük aracı kurum. Bedelsiz başvurusu var sizlerde fikriniz varsa söyleyin bende katılıyorum dediklerinize yönetim gideri fazla geldi banada. Bende yeniyim bu hissede. 2 çeyrek bilançosu benim için önemli orada daha güzel fikir sahibi olacağız gibi sanki.Bu iki yazı benim fikrim bakalım ne olacak hayırlısı. Ytd
Açıkçası Yaptığı hacme göre Çok çok ucuz; işmen milyar hacim başına 250-300 bin kar yazıyor. Bu şirketin komisyon ücretini düşük kabul edeli hatta öldürelim milyar başına 100-150 bin kazansın çeyrek başında 20 mio civarı kar yazar yıllık 80 mio yapar; ancak başka geliri olmadığı için bütün giderler Komisyon gelirinden düşer O zaman yıllık 30-40 mio kar çok şaşırtıcı olmaz. Buda hisseyi 2,5-3 fk ya getirir.
Şahsen biraz daha inceleyeceğim; faliyet raporu işmen kadar profesyonel yada Yatırımcıya bilgi sunma amacı taşımıyor.
Tahta sığ, piyasa daha güvenmiyor kağıda. Hem teknik hem temel takibe alıyorum.
Umarım burdada ortak oluruz saygılar.
Haklısınız syn gueno_33 katılıyorum size hasboy da bu konudan bahsetmişti tefas da fonu yok diye sordu bu konuyu düşünmüyoruz dedi genel müdür. Sadece komisyon geliri olabilir düşük komisyon ile çalışsa bile 30-40 milyon kar getirmesi lazım bence bu hacimler le. Başka türlü bu hacimler le şuan ki piyasa değerinde işlem görmesi imkansız. Osmen glbmd gedik firmalarından çok yüksek miktarı halka açık. Ayrıca bedelsiz başvurusu da onaylanırsa derinliği artar.Hayırlısı diyelim zaman ne gösterecek olumlu olumsuz düşüncelerinizle yazabilirsiniz beyin fırtınası yaparız burada yazan çok az kişi var onlarlada sizin gibi diğer tahtadan ortağız.Ytd
Birtakım bilgiler paylaşayım dedim. Yüksek bulunan genel yönetim giderlerinin yaklaşık yarısı personel giderlerini oluşturuyor. Detayı aşağıda. Koronavirüs nedeniyle bu giderlerde umarım düşüş olacak. Mesela 1.5 milyon TL gelen "temsil ve ağırlama" kalemi bakalım bu çeyrek ne kadar gelecek.
https://i.hizliresim.com/xZMFyg.png
Bir diğer konu, gelirin sadece hisse senedi ve viop komisyonundan gelmediği. Sadece buradaki hacimlere bakarak net bir tahmin yapmak doğru değil. Diğer kalemlere de ulaşabileceğimiz yerler varsa ve bilgilendiren olursa memnun oluruz.
https://i.hizliresim.com/IXptL7.png
Sayın batakçı bu listeden baktığımızda uzaktan çalışma ile ısınma yemek temsil personel gibi giderlerden 2 milyon tasarruf yapılabilir. Reklam pazarlama giderleri de yüksekti 3 milyon 1 milyon buradan kıssalar etti 3 milyon birazda hacimler arttı 1 milyonda oradan gelse ilk çeyrek 6 idi artı 4 kat 10 milyon gelebilir diye düşünüyorum. Ytd
Bilgiler için teşekkürler. Tabloya göre gelirlerinin tamamına yakını aracı kurum faliyetlerinden.
kaldıraçlı işlemlerden ikinci kalemde 5 mio civarı bir gelir var. Dipnotlara bakmak lazım.
Şirketin ikinci çeyrek karı işmene göre daha rahat tahmin edilebilir; çünkü finansal faliyetleri sınırlı; fakat şirket hızlı büyüdüğü için genel yönetim giderleri takip edilmeli.
Brüt karına göre Oransal olarak çok çok ciddi genel yönetim gideri mevcut.
Geçen çeyrek 22 mio civarı brüt kar mevcut; bu çeyrekte %15 arttırsa 25 mio civarı brüt kar yazar.
Giderleri sabit tutarlarsa daha iyi bir kar gelecek.
Şirkete çok yeni bakıyorum daha pozum yok; sizlerin paylaşımı ile inş daha hakim oluruz şirkete.
Saygılar.
Eğer elinizde ikinci çeyrek kümülatif bir hacim bilgisi varsa ikinci çeyrek karını az çok tahmin edebiliriz.
Sayın batakçı faaliyet raporu ve finansal raporda yönetim giderlerini böyle detaylı görmedim sadece toplam gideri yazmışlar bu şekilde detaylı nereden bakacağız. Sağolun.
Bir arkadaş geçen hafta paylaşmıştı syn gueno
Çok fazla forumu işgal etmek istemiyorum; gördüğüm kadarıyla ki faliyet raporu, dipnotlar, gelir tablosu ve şirket profili vs düşünerek ikinci çeyrek 8-9 mio civarı kar beklerim 3. Ve 4. Çeyrek işler böyle devam etse bile 30-32 mio total kar yazabilir. Cari fiyattan fk 4 lere düşer.
böyle büyüme imkanı olan, enerjik bir şirket için 4 fk lar güzeldir.
Ancak daha detaylı incelemek lazım. Herkese bol kazançlar, takibe devam.
Finansal raporda dipnotlarda görebilirsiniz sayın clastobar. İndirilen PDF'in 40. sayfasında, raporun kendi sayfalandırmasına göre ise 38. sayfasında mevcut.
Ayrıca ben finansal gelir/gider farkının da azalmasını bekliyorum. Geçen senenin son çeyreğinde giderler gelirlerden 2 milyon TL fazla iken, bu çeyrekte fark 1 milyon TL'ye düşmüş. 2. çeyrekte ise birbirini tamamen nötrlerse kâr 1 milyon TL daha artar. Kendi ihraç ettikleri bonoları itfa süresi dolmadan geri alarak bu konuda sinyaller vermişlerdi.
Sayın clastobar, ben de sadece BIST ve VIOP verilerini görebiliyorum, diğer kalemlerde işleri nasıl gidiyor ne yazık ki bir bilgim yok.
Cevaplarınız için teşekkür ederim sayın batakçı. Bende borsa İstanbul sitesinden günlük bist ve viop verilerine bakıyorum. Bistte hacim çoğalınca viop azalıyor bistte hacim düşünce viop artıyor. Cümleten herkese hayırlı bayramlar.
Altın döviz alımlarında bsmv %1 e bono daki vergide %10 dan %15 e çıkartılmış faiz düşmüş. Yeni alımlarda insanlar bunları değerlendirir. Gelin borsaya en iyisi.Ytd
https://m.haberturk.com/son-dakika-b...mpression=true
Öncelikle hepinizin bayramı mübarek olsun.Sayın Batakçı resimler için teşekkür ederim dün atmak istedim ama beceremediğim için yapamadım.
Bu raporu inceledim hesaplama göre şirketin bist ve viop komisyon oranı ortalama onbinde 0.8 gibi inanılmaz düşük bir rakam.İsmen'de onbinde 3 ama ismen banka aracı kurumu ve yılların bilinirliği ile yüksek komisyon veren küçük yatırımcıyı kendine çekiyor.İnfo ise sadece son bir yılda yeni sahipleri ile atılım yapmış bir şirket ve anladığım kadarıyla bünyesindeki büyük portföy sahibi kişilerle yüksek hacim yapıyor(şirket ortaklarıda bunlardan sanki).Benim düşünceme göre sosyal medyayı iyi kullanan yöneticiler ve düşük komisyon oranları ile gerek bankalardan kaçan müşterilerin bir kısmını (herhalde çoğumuz borsaya banka aracı kurumları ile başlamıştır), gerek model portföyünü ve danışmanlarını beğenen kişileri, veya tahtada kaybolmak istiyen kişilerin katılımı ile işlem komisyonları artıcaktır.
Pazarlama ve dağıtım giderlerinin ise 2.5 milyonu viop borsa payı.yani aslında geliri 2.5 milyon düşük görmemiz lazım ve bu giderde tasarruf olursa zaten işler kötü gidiyordur :).Ayrıyetten ilk çeyrek şirket ortakları paylarını yüzde 4 arttırmışlar ve şirketin aracı kurum dağılımında deniz yatırım ağırlığı var.
Kısacası bu hali ile 25 milyon kar etse yıl sonunda cari fiyatla 5 fk eder( ki bence fazla gelir) ve gayette ucuz olur.Denildiği gibi yerli, yatırımcımızdaki küçük hisse bulma aşkını ve borsanın gelişiminde küçük şirketlerin çok daha fazla büyüyeceği düşüncesi ile ben ismen lerin yüzde 30-35 ini buraya taşıdım.
Eğer yazdıklarımda yanlış bilgilendirdiğim yerler varsa düzeltirseniz sevinirim.iyi günler.
Komisyon hesabını nasıl yaptığımı anlatayım.
Pay Alım satım komisyonları 7.979.704 tl
Vadeli işlem komisyonları 6.482..832 tl +
---------------------
14.462.536 tl
Komisyon iadeleri 2.762.492 tl
viop borsa payı(sayfa 38) - 2.500.267 tl
-----------------------
9.199.777 tl
Toplam ilk çeyrek hacmi 139 milyardan hesapladığımda onbinde 0.7 anca çıkıyor .Herhalde bu komisyonlar sadece çok büyük portföy sahiplerine verilir.küçük yatırımcı bu oranları alabileceğini zannetmiyorum.Bence şirketin yönetim giderleri yüksek değil şirket büyüklüğüne oranla ,komisyon oranları çok düşük olduğu için aşırı kar edemiyor.Şirket bilinirliği artana kadar da mecbur yapılan bir şey.
Çok yazdım ama bunu da belirteyim.:) İşte fon sorusunu sormamın sebebi bu, şirketin bir portföy yönetim şirketi olsa kaçma riski olmadığı için daha yüksek belirliyebilir ve her al-sattan komisyon aldığı için hacim yapmada da istekli olurlar hemde senede yüzde 2.5 yönetim ücreti alınır.Hemde devamlı borsada işlem yapmak istemeyen kişilerin parası özel borçlanma fonlarında değerlenir. Genel müdürden anladığım Fon işi için para lazım o parada şirkette şu anda yok.İleride karlarla beraber olucağını düşünüyorum(1-2 yıl)
Bunlar benim düşüncelerim,çok yanlış düşünüyor olabilirim lütfen ciddiye almayın.
sayın forum yöneticileri ve üyeleri; herkesin bayramını kutluyorum, mutlu huzurlu sağlıklı sevdikleriniz ile yıllar geçirmeniz dilerim... bence ülkemizin ekonomik olarak sıkıntılı bir dönem geçirse de gelecek olarak borsamızın daha iyi bir süreç beklediğimi düşünmekteyim,tabii bu arada şirketin geleceği de daha parlak olacak ancak daha şeffaf olarak yönetilmeli ki biz yatırımcılar olarak yatırımımızı devam ettirelim, sayın şirket sahibinin de daha paylaşımcı olması gerekiyor ki güvenerek şirketine yatırım yapalım, borsaya açık şirketlerini performans olarak nasıl hareket ettiğini anlaşılamıyor tam hareketlendiğini düşündüğümüz halde bir anda olumsuz olarak hareketlendiğini oluşmaktadır. yatırımlarımı temel analiz olarak yapmaktayım, şuan için en önemli kriterim cash olan şirketlere yatırım yapmaktayım...saygılarımla
Syn hasboy; bende size yaklaşık bir oran hesapladım.Eğer başka bir durum yok ise.Komisyon oranı inanılmaz düşük buda müşteri portföyünün homojen olmadığını gösteriyor. Mesele işmenin viopunda böyle bir şey vardı; bi kaç büyük müşteri kaybettiğinde pazar payı 3 puan düşmüştü.
Bu durumun hem avantaj hem dezavantajı mevcut.
Avantaj ;komisyon marjları iki katına çıksa bile sektör ortalamasına anca yetişiyor. Yüzde yüz kar marjı mevcut.
Dezavantaj; olası müşteri kaybı; şirketi çok zorlayabilir.
Zaten gedikle yaklaşık hacim yapmasına rağmen; onda biri değerine fiyatlanmasının sebebi bu; ancak ne olursa olsun gedikle aralarında bu kadar fark olması mantıklı değil.
Bi şekilde birbirlerine yaklaşacağını düşünüyorum.
Ayrıca komisyon geliri dışındada aracı kurum faliyetlerinden karı mevcut (faiz geliri vs) nu gelirin sürdürülebilirliği çok çok önemli.
Düşük komisyon gelirlerinin en iyi avantajı müşteri daha düşük komisyon veren aracı kurum bulması zor olduğundan müşteri kaybı zor olur. Ancak bundan sonra piyasada yer edinmiş ve tanınmış bir infonun daha yüksek komisyonla müşteri alması lazım. Normal yüksek hacim yapmayanlar için 10 binde 2-3 güzel komisyon oranları olmaz mı hemde karı arttırır. Hasboya katılıyorum daha yeni elle tutulur kar etmeye başladı kasada para oldu mu fon yada başka işlerede girebilir bukadar çalışanı verimli kullanmak ve yatırım yapılacak enstrümanları çeşitlendirmek karı arttırır. Ytd
Info yatırımın hisse senedi komisyon oranları nedir bilen cevap verirseniz sevinirim..
Redmi 5 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Borsaya gelen yatırımcı sayısı hız kesmiyor.Ocak Nisan döneminde toplam 232 bin Sadece 1-10 mayıs arasında 36 bin yeni yatırımcı gelmiş. İlgi devam ediyor düşük faiz yüksek döviz ve altın dan dolayı yeni katılan kişilerin çevresindeki kişilerde borsaya gelmeye devam edecektir. Amerika gibi ülkelerde insanların çoğu parasını borsada değerlendirirken bizim ülkemizde bu oran çok küçüktür ve o yüzden potansiyeli fazladır. Ytd
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonom...smedi-5807539/