https://resmim.net/f/4Y8j9o.jpg
Printable View
Tupras froto toaso arçelik eregli hektas soda trakyacam enerjisa cimsa kordsa pegasus tavhl bimas petkm asels tuborg cemts egeen vesbe. Liste demişken gönlümden koptu. Herkes 5 10 arası şirket öneriyor ama şimdi ben bunların hangisinden nasıl vazgeçeyim hepsi birbirinden güzel ve ucuz geliyor acemi olarak bana. Froto tüpraş bimas asels gibi hisselerin görece pahalı fiyatlanmasinin sebebi bence pahalıdır vardır bir hikmeti ucuzdur vardır bir illeti şeklinde özetlenebilir. Buffet in dediği gibi makul bir şirketi mükemmel bi fiyata almaktansa mükemmel bir sirketi makul fiyata almayi tercih ederim.
tosun pasa hocamız Tupras ve frotoyu cok begendıgını almak istediğini lakin pd/dd sini çok pahalı oldugunu gormus ama bir yandan da canı bu hisseleri okadar cok almak istiyormuş ki eli gidip gidip geri geliyormuş.
Benim anladıgım bu yorumlarından.
Şimdi bu nokta çok önemli beynin çapa yapması sevgili yaşar erdinç bahsederdi. sizede videosunu atayım vakti olan izlesin. Tabi o beynin çapa yapması durumunu daha cok fıyat hareketlerıyle ilgili kısmından bahsediyor.
Ancak bence beynin çapa yapması kesinlikle hangi hisseleri aldıgınla da yada almak istediğinde beynine çapa yapıyor.
Mesela fener alan arkadaş ve tosun pasanın FROTO TUPRAS sevdası.
BUnların hepsi beynin psikolojık yanılsamaları bana sorarsanız.
Rasyonel düşünmek mantıklı düşünmek yerine duygusal düşünmenin sonuçları beynin bu hisseleri çapa yapması.
Nasıl açıklayabiliriz bu durumu
Froto ve Tuprs çoğunlukla bütün uvycilerde olan ismi neredeyse tüm temettü severlerce söylenen köklü isim yapmış marka değeri yüksek olan hisseler. BU iki hissede gerçekten güzel hisseler.
Ancak buraya geliş amacınızı unutmayın. Bunu unutup rasyonel davranmak yerine irasyonel davranışlar sergileyip zarar ederseniz ne tuprsın ne frotonun anlamı kalmaz sizin gözünüzde.
Aselsan hikayesini tekrar hatırlatmak isterim. Millet aselsanda aselsan bütün uvycilerde var efendım sunu yapacak bunu yapacak cok koklu fırma devlette arkasında türk milli savaş cıkacak silah üretecez ebik kebik derken yatırımcılar rasyonel davranmak yerine duygusal davranmaya basladı naptılar bu haberlere aselsanın ismine milliyetçiliğe ona buna takılarak 40 liradan malı döşediler ellerinize sonra ver gözüne gözüne. Sende hala aselsan abi güzel şirket şöyle şirket böyle şirket diye sayıkla dur. Akıllı yatırımcı rasyonel davranmayı becerebilen duygusal olmayan yatırımcı para kazanır sende 3 sene boyle koyun gıbı afedersın beklersın (sözüm birine değil genel anlamda konusuyorum yanlıs anlasılmasın.)
Mantıklı ve akıllıca davranmak zorundasınız hiçbir hisseye aşık olmayacaksınız. İrasyonel değil rasyonel davranacaksınız. Satın almak istediğiniz şeyi fiyatı çok yüksek ise sırf sevdiginiz için paraya kıyıp satın alır iki gün sonra pişman olursunuz. Duygusal davranmayın mantıklı olmaya calısın bır malın fıyatı yüksekse onu almak zorunda degılsınız alternatıflerde sizin işinizi görecektir. İnanın size daha faydası bile olacaktır.
Heleki yatırım yapmaya geldiyseniz. Yatırım yapan adamın amacı nedir ????? PARA KAZANMAK değilmidir.
Düşünün 50 dönüm arsa alacak paranız var 2 tane arsa var aynı muhitte 50 dönüm ikiside birine 100,000 TL istiyorlar birine 60,000 TL istiyorlar. Yatırım yapacagınıza göre elbetteki pahalı olanı almazsınız amacınız para kazanmak ikiside aynı büyüklükte ve aynı muhitte olmasına rağmen niye 100,000 TL ödeyeceksiniz ki. Rasyonel davranmanız lazım.
O bakımdan ha A hissesi size %100 kazandırmış ha B hissesi size %100 kazandırmış. Bunun bir önemi yok illa tüpraştan kazanacam illa frotodan kazanacam diye beyninize çapa yapmayın hisse isminin hiçbir önemi yok önemli olan %100 kazanmak ha tarla alıp %100 kar etmişsiniz ha hisse senedi alıp %100 kar etmişsiniz.
Siz %100 kar edecek yatırımı bulun da bunun ne oldugunu tarlamı borsamı oldugunun önemi kalmayacaktır.
Foroto ve türpraşı diğer hisselerle karşılaştırırsak bence kesinlikle bu 2 hisseye nazaran başka hisselerin size %100 getirme ihtimali bunlara göre daha yüksek o halde rasyonel davranıp duygusallıgı bır kenara atıp akıllıca mantıklıca davranmamız gerekir ve bu ıkı hısse yerine diğer seçenekleri değerlendirmemiz cok daha mantıklı emin olun aldıgınız diğer hisse gelecekte Froto ve tuprastan daha cok kazandıracaktır hadi varsayalım kı her ikiside aynı yükselişi yarattılar ne kaybedersiniz ? frotoda alsanız %100 kazanacaktınız atıyorum ereglı alsanızda %100 kazanacaksınız değişen ne var Ha x den ha Y den kazanmışsınız. hiçbir anlamı yok.
Fener alan arakadaş eminim içinde duygusal birçok sebep vardı fenerı alırken. Rasyonel davransaydı fenerı almazdı. Ama arkadaş duygusal davranmış fener yaw bu demıs tutugum takım demıs su gelısme oldu bu gelısme oldu alı koç geldı zart zurt demış hepside duygusal sebepler rasyonel olan ise karlılık ve bılancodur. Ali koç geldi eywallah ama başarı saglayacak mı bakalım göstersin sana bılancoda başarısını ben bıle almazsam nagmerdım ama once bana göster şu bılancoları bır duzelt degıl mı ?
İşte rasyonel olmak bu yuzden akıllıca felsefeye cok takılırım neden takılıyorum cunku bana göre felsefeyı bılmek demek inanın hayata bakış açınızı degıstırıyor ve sizi kesinlikle geliştiriyor.
vakit ayırıp cidden şu vıdeoyu ızleyın herşeye ve herkese ben dahil bu vıdeodakı gıbı bakın. hayatınızdakı herşeye.
https://www.youtube.com/watch?v=04M_QoDfnLQ
buda yaşar erdinç 1:19:00 dan izleyebilirsiniz özet amaclı.
https://www.youtube.com/watch?v=qDJzZms-OyI
Eline sağlık üstat 👍👍👍
Akşam akşam çok güldüm. Hala gülüyorum. Canan Karatay örneği cuk oturmuş.
Zamanında hisse seçimi konusunda bende kararsız kaldım. Puanlama sistemiyle uğraştığım için kağıt üzerinde işin içinden çıkamadım. O yüzden farklı amaçları olan toplamda 61 hisseyi portföyüme ekledim. Şimdi eleye eleye 44 hisseye düşürdüm. Hedefim 40 hisseye düşürmek ve 40 hisseyle yoluma devam etmek.
Patron faktörünü bir kenara koyarsak ilerde kar edeceği beklentisini koruduğu sürece o hissenin pd/dd oranı yüksek seyredecektir. Örneğin BİMAS
Yaşadığınız kararsızlığı çok iyi anlıyorum. O yüzden bende sizin gibi çok kararsızlık yaşadım ve aklımda duracağına portföyümde dursun diyerek hepsini aldım. Portföyümdeki 44 hisseyle yolculuk yapıyorum. Kendi yatırım stratejime 40 hisseyi uygun buluyorum. 4 hisseyle daha vedalaşacağım.
Bizim borsamızda anormal fiyatlar yaşanır. Bu maksatla gerekli kaydırnaları yapabilmem için fazla hisse taşımam şart.
Alım yapacağım zaman muhakkak hissenin bir kaçı uygun yerde oluyor. Çeşitlilik burada bana çok fayda sağlıyor.
Twitter'da borsa hesaplarını takip ediyorum.
Bu hafta dikkat ettim de kimse speklere robotlara palalara bilmem nelere falan küfretmedi.
Borsanın çıkmasını bu robotlar spekler engellemiyor muydu? Niye bu hafta engel olmadılar.
Gidip antin kuntin hisselerden alırsan,borsanın zirvelerden zirve beğendiği yerlerde alım yaparsan(benim gibi), faizlerin çılgın attığı ortamda alım yaparsan, şirketleri analiz etmeden alım yaparsan küfredecek yer ararsın ,ama sorunu kendinde aramazsın.
Bir diziydi herhalde güzel bir söz vardı.
Rakibinin galibiyetinde bahaneler arayıp ali cengiz oyunları oynandığını düşündüğünde ,gerçekten kaybetmiş olursun.
Saygılar...
https://resmim.net/f/LuRSjZ.jpg
Bekir Gürdamar'dan alıntıdır.
Merhaba
Konunun takipçisiyim. Umarım beklentiniz dahilinde gerceklesir planlarınız. Önemli olan tasarruf bilinci bence gerisi gelir. Birkaç aydır ben de ufak ufak toplamaya başladım beğendiğim 8 hisseden. Bol kazançlar.
ekgyo yok burada, neden[emoji848]
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
1.. 12 aylık kâr ve temettü beklentisi olanlar belirlenir 2.. bu listede teknik olarak alıma uygun olanlar tespit edilir 3.. temettü verim oranı yüksek olanlar satın alınır 4... temettüler alınır ve o hisseler tekniğe bakılarak satılır 5... satılan hisseler tekniğe uygun olarak sat al yapılarak bir sonraki temettü dönemine kadar devam edilir.. 6... eğer 1 yıl sonra temett vermesi halen olsı ise yola bu şekilde devam edilir Sonuç: hem temttü alınır hem hisse çoğaltılır .. eğer sattığınız hisse hiç geri gelmediyse asla yukarıdan alınmaz yedek hisselere yada nakitte tutulur..
Teknik bilgim yok denecek kadar az. Zaten hisse alım satım işine pek girmeyi düşünmüyorum.
Avcılık toplayıcılık yapacağım 😀
Yüzde 100 artan hissenin yarısını elden çıkarıp yeni ucuz hisselerden alım yapmak gibi bir fikrim var. Portfoyde tabloları güzel fakat ucuz kalmış hisselerden toplama niyetindeyim şimdilik.
https://resmim.net/f/RfAtRQ.jpg
Peter lynch borsada tek başına Twitter'dan alıntıdır.
https://resmim.net/f/sHIbz5.jpg
Belirtilen tarih aralığı enflasyonu yüzde 2400 yani 24 kattır.
Hafta sonu dersi
https://www.youtube.com/watch?v=0hQkcgyITm0
enflasyonun bileşik getirisinide listeye eklemelisin.
yıl yıl enflasyonu cıkartırsan excelden kolayca bileşke yapabilirim.
Çünkü hisse senetleri bileşke getiriye tabidir. hisse senetlerını elde cıkarmadıgınız surece bıleske getırıye gırer.
2400 nasıl buldun bilmiyorum butun yılların enflasyonunu topladın mı ?
eğer oyleyse 2400/20 den yıllık %120 çıkar
BİR KAYNAKTAN BULDUM EĞER DOĞRU ORANLAR İSE. FAİZ GİBİ DÜŞÜNEREK BİLEŞKE YAPTIM
ŞU KAYNAK http://ekonomiatlasi.com/enflasyon-orani
10,000 TL parayı bileşke faize sokmuş gibi oldum o yıldan itibaren
405,000 TL ye ulaşıyoruz / 10,000 = 40,5 kat
İlk 30 dışındakinlerin hepsini eleyebiliriz. peki 1998 yıllarında ilk 30 içinden kaç hisseyi seçebilirdik ozman buyuk ihtimalle 300 adet belkide 200 adet hisse vardı gerçekten bu listedeki ilk 30 dan kaçını seçebilecektik ? Objektif olmak gerekirse bence çok zordu çünkü şu an bu listede olmayıp da adından cok soz ettıren ve cok konusulan bir çok hisse senedide vardı ozmanlar.
https://i.hizliresim.com/Ba81XV.png
her yiğidin bir tarzı var diyelim, ve ben temettü veren hisseden çıkmak niyetinde hiç olmadım.. yapabilene tekniğe uygun sat al güzel bir yöntem.. tabi bunu yaparken kısa vadeli teknik analize göre değil uzun vadeli teknik analizden faydalanmalı...
Bunu mutlaka izlemelisiniz müthiş bir kişisel gelişim belgeseli aslında ve yaptıgımız işle yani borsayla çok alakalı.
https://www.youtube.com/watch?v=Zhel22KCd6I
Üstat videolar çok güzeldi eline sağlık.👍👍👍
http://fxtop.com/tr/enflasyon-hesaplayycysy.php
Site bu erhan hocam. Son üç yılı kontrol ettim bileşik hesaplıyor faizi yani 2400 rakamı doğru hesapladığım kadarıyla.
İstersen bir kontrol et sende.
2016 enflasyon 8.53
2017 yılı 11.93
2018 yılı 20.30
Site son üç yılın toplam enflasyonuna 45.85 diyor.
Yani enflasyonunda üzerinde faiz geliri elde edilmiş. Dediğin gibi ilk 30 harici fiyasko. Yalnız şöyle bir tespitim var hocam.
1 ocak 2001-1 ocak 2010 arası enflasyon %305
1 ocak 2010-1 ocak 2019 arası enflasyon %130
Yani 2.5 katlık bir fark var. Bu sayfada hisselerin 2009 krizinden günümüze
Ve 2001 krizinden günümüze enflasyondan arındırılmış değer artışlarını hesapladım. Net bir şekilde 2009 dan günümüze kadar olan getiriler 2001 den günümüze kadar olan getirilere oranla çok daha iyi sonuçlar verdiğini buldum.
Çünkü yüzde 305 ve yüzde 130 bileşik olarak hesaplandığında günümüze yüzde 830'luk bir enflasyon ortaya çıkıyor. Para eriyor resmen.
Bir de attığın taşın kurbağayı urkutmesı meselesi var tabi.gram altın 2001 den günümüze enflasyondan arındırılmış 4.5 katlık bir artış sunmuş veya seninde paylaştığın gibi mevduat örneği.
hisseler daha fazla ama bunlar 20-30 hisse kadar.
Benim buradan çıkardığım bir kaç sonuç var.
1- eğer borsa yatırımı yapıyorsan ülke hakkındaki gelecek 20-50 yıllık süreçte iyimser beklentilerin mutlaka olmalı.
2-hisse yüzde yüz karlılık rakamına ulaştığında yarısını elden çıkarıp değeri görece düşmüş portföyde olan veya olmayan sağlam şirketlere para transferi yapılmalı.
3- teknik ve temel analizden de faydalanıp elimizde ki hisselerde gerçek manada şişen hisselerle ileride buluşmak üzere yolları ayırmalı.
4- yabancı hisse senetleri fon veya direkt yatırımları.
Önümüzdeki dönemde ABD hisselerinde ciddi alım fırsatları ortaya çıkabilir fakat oraya yatırım yapmak da araştırdığım kadarıyla çok pahalı.belki farklı metodlar olabilir.
5- portfoyde yüzde 30 dolaylarında gram altın mutlaka bulundurmak.
6-sirketlerin detaylı analizini yapmak bundan 20 sene sonra hisselerin üçte biri yok olacaktır. Getiri tablosuna baktığımızda 20 yıldır hep aynı köklü şirketler. Bundan 20-50 sene sonra da bu şirketler bu karlılık rakamlarına devam edebilecekler mi? Veya borsa da olacaklar mı? Bunun analizini doğru yapmak.
7- riski mümkün olduğunca abartmadan bölmek.
Mevduat, yabancı para mevduat ,altın, hisse, bes gibi.
Hisselerden farklı sektör ve şirket sayılarını arttırmak.(esas faydadan mahrum kalmanıza neden olabilir.)
8- sandalye şirketlerden veya ciddi zarar yazan şirketlerden kesinlikle uzak durmak.
9- borsa bir zengin olma yeri değil. Bu amaçla yatırım yapmamak. Elinizde kaç tane daha warren buffet örneği var. Eğer zengin olmak gibi bir isteğiniz varsa krizleri fırsata dönüştürmede ender ülkelerden biri olan ülkemizde ticaret yapma imkanı var.
İstanbul'da tezek satsan alıcısı var ama bunu becerebilmek gerekli.
Her şeyden önemlisi her ne kadar yüksek olsa da ülkede gelecekte 2009-2019 arası bir enflasyon olması gerekli. Yoksa bütün yatırımları mahvediyor. Alım gücümüz eriyor bir de o boyutu var o daha önemli.
Kanser resmen.
Biraz fazla yazdım galiba acemi halimle 😀
Haydin selametle...
Kurulumuzca yapılan gözetim ve denetim faaliyetleri neticesinde, son dönemde Facebook, Twitter vb. sosyal medya hesapları üzerinden, Kurulumuzca yetkilendirilmiş yatırım danışmanlığı ve benzeri sermaye piyasası faaliyet izni olmadan yatırımcıların yönlendirilerek mağdur edilmeye çalışıldığı görülmektedir.
Herhangi bir makul ekonomik ve finansal gerekçeye dayanmayan, tamamıyla yatırımcıların aldatılmasına ve mağdur edilmesine yönelik olduğuna dair ciddi emareler bulunan söz konusu fiilleri işleyenler ve bunlarla birlikte hareket edenler hakkında gerekli hukuki işlemler yapılmaktadır.
Yatırımcıların herhangi bir hak kaybına ve mağduriyete uğramamasını teminen, gerek sosyal medya gerekse diğer iletişim ve haberleşme kanalları üzerinden, bu nitelikte faaliyetlerde bulunan kişilere itibar edilmemesi önem arz etmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Spk tebliği bizi pek ilgilendirmiyor gibi fakat ''toplu bir şekilde yönlendirme yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanır''diyor.
Biz burada genelde olumlu yoldan ilerleyip hisseler hakkında değerlendirmeler yapıyoruz ama yine de dikkatli olmak lazım.
Bilginize...
http://www.ademayan.com/category/fmizp/
Bir çok şirketin temel analizini bulabilirsiniz.
https://resmim.net/f/xfvM8w.jpg
Tüpraş hakkında.
benim yıllar önce okudugum kitaplardan ve izlediğim videolardan vesaireden ve tabiki ekonomıyı ogrenme hırsından, Öncedne öğrendıgım bilgilerin derlemesini olabılecke en özet ve ispata dayalı bır bıcımde gösteren bir youtubere denk geldım.
Daha bugun keşfettim hemen hemene dünyanın yönetimi ve ekonomıyle ılgılı tum vıdeolarını izledim saat 6 dan 12 ye kadar full vıdeolarını ızledım.
Halbukı bahsettıgı şeyleri tamamen ve harfıyen aynı kaynaklardan öğrenmişiz yani daha önceden bıldıgım konulardı.
Fakat hem çok güzel bir biçimde aktarmış hemde bölüm bölüm gitmiş.
BU sebeple bende izlemeye devam ettim.
Bana göre düşüncem şudur arkadaşlar bu arkadasın vıdeolarını ekonomıyle dunya yonetımıyle vesaire ile ilgili olan videolarını ızleyıp sorgulayıp bunların üzerine düşünmeyen insan bana göre
GELİŞMEMİŞ insan türüdür. Ağır konuştugumun farkındayım ama gerçekten buna inanıyorum. gidip yarışma izleyeceğinize haberleri izleyeceğinize veyahutta herhangibir film izleyeceğinize samimiyetle söylüyorum bu adamın bizimle hatta hayatımız ve yaşamamızla ilgili olan dünya düzeni ekonomı vesaire ile ilintili olan videolarını ızleyın emin olan kişisel gelişiminizi ve hayata bakış açınızı değişime ugrayacaktır.
Gözünüz önüne perde çekilmiş gibi yaşıyorsunuz bir çoğunuz bende böyleydim. Çünkü bunu gelişim sürecimde hissettim. bu gelişim ve değişiminizi yarattıgınızda emin olan sanki önceden körmüşsünüzde görmüyormuşsunuz diyeceksiniz.
BU kolay bir süreç değil ama gerçekten bu adam bu konuları öyle güzel ve ıspatlarla anlatmış ki insan keyifle izleyebiliyor.
Ben sizlerinde bu kişisel gelişimi yaratmanızı istiyorum. Bakış açınızı cok değiştirecektir. Ne kadar koyun gibi sürü halinde yaşadıgını resmen göreceksiniz.
İddalıyım. hep söylerim bu ben çok iyiyim anlamı doğurmasın. Yanlış anlaşılıyor aslında bu cümleyi kullanınca fakat beynimin şu ankı durumunu size aktarabilseydim inanın hayata olan bakış açınız 360 derece değişirdi. Nerlerde nerelere geldiğimi ve nasıl değiştiğimin farkındayım.
Bu bence güzel birşey ve her insanın bu değişimi yaşamasını istiyorum. Zihninizin yada beyninizin %20 si çalışırken biranda %50 si çalışıyormuş gibi hissetirmeye başlıyor. Belkide bu duruun dezavantajı yazdıklarıma yansıyor bilmiyorum. Belkide beni kibirli kendını begenmış birisine çevirmiştir. Ama tüm bunların yaynında o bakış açısını elde etmeniz çok daha önemli kalıyor bana sorarsanız bu konuda bencil değilim sizin de yani bu level olmayan bir çok insan oldugunu düşündüğüm için bu levele atlamasını istiyorum.
Sylediklerim size zırva gibi geliyor ne saçmalıyor bu adam yine çoşmuş level beyın gelişim melişim diyor a.... sankı her boku biliyormuş gibi zırvalamış saçmalamış diyorsunuz.
Gerçekten buyuk bır samımıyetle anlatıyorum aslında. Bu adamın anlattıkları bana göre kompla teorisi filan değil. Bire bir bu gerçekler içinde yüzüyoruz. Bir kısmınıza belki inandırıcı gelmeyecektir. Bunların gerçekliğini araştırarak öğrenebilirsiniz. Mesela videonun bır tanesınde japonyaya abd tarafından yardım saglanmadıgından bahsediyor.
Başka bir araştırmamdan ben biliyorum kı japonyadakı ınsanların dünyanın en uzun yaşayan insanları oldugunu bildiğim için videodakı anlatılanları kendı bıldıklerımle birleştirip puzzleyı tamamlayabiliyorum.
YOutubede national geographic belgeselleri vardır belki inandırıcı gelmeyecek ama. Yotuubedekı tüm national geographic belgesellerinin hepsini izledim. Bir tane eksık izlemediğim videosu kalmadı. Haftada bir veya iki kez national geographic yeni belgeselleri düşmüşmü diye kontrol ederım. Yenı düştü herhalde diye tıkladıgım bır cok vıdeosunu ızlemışımdır kalmadı yanı sayfa sayfa gezdım yenı bır belgesel bulamadım. Tabiki hayvan belgeselleri değil. Dünya değişim gelişim uzay teknolojı vesaire bu tarz belgeselleri.
Eğitici öğretici kişisel gelişim yaratabilecek ne varsa hepsini izliyorum. yotuubeden sadece bilgisayar başında 2 saatlık sesli kitapları bıle dınlıyorum. Kim bilgisayar başında oturup seslı kıtap dınler veya buna vakıt ayırabılır kı.
bilim evren dünya neden böyle yaşadıgımız para ekonomı ve hatta hatta neredeyse tüm bilim insanları ve düşünürlerin biyografyalarına kadar saatler süren tüm youtube videolarını ve belgesellerını ızledım.
Vaktim çok oluyor ve bunun çoğunlugunu kişisel gelişim eğitim ve videoları ile geçiriyorum.
Bir çoğunuz belkıde hakımdır konulara ama ben bılmeyenler için yinede söyleme gereği hissediyorum.
lafı fazla uzattık bütün videolarını derleyemedım ama sız bulun artık gerısını
https://www.youtube.com/watch?v=KZysGEOVHfI
https://youtu.be/PYG_V6osB1Y
Konuyla alakasız.
Gözbebeğimiz tai'nin ürettiği anka göklerde.
Orduya 10 adet siparişi teslim edilmiş.
Bu alanda daha çok çalışmamız lazım.
Komşuların hali ortada. Eminim gözlerine kestirseler çoktan bizi de halletmişlerdi. Ya suudlar gibi köpekçe yaşayacağız ya da bu yolda durmadan yürümeye devam edeceğiz.
Saygılar..
evet o seriyi kastettim bende
linkide paylaşayalım
https://www.youtube.com/watch?v=kCHm...5nFqCA8YrhvCfQ
tosunpasa hocam ülkemiz için ve içinde bulundugumuz sistem gereği bunlar şimdilik gerekli şeyler. Ülkemiz gelişsin büyüsün bomba üretsin füze üretsin vesaire.
Ama bizlerin toplum olarak düşünce yapımızı değiştirmemiz lazım. Din, dil, ırk, mezheb artık milliyetçilikte girdi bence bunun içine bunlar insanı insanlığı doğayı yaşamı içinde bulundugumuz dünyayı mahfediyor. Kendimizi korumak zorundayız ama kendi kendimizi yine kendi ırkımız olan insandan koruyor olmak saçma değil mi ?
İnsan olarak zeki olduğumuzu düşünürüz kendi ırkını öldüren zarar veren ve onların ölmesi için silah üreten bir insan ırkı kendi kitle imha silahlarını üreten bir ırk nasıl zeki kabul edebiliriz.
Dünyada hala yarısından fazlası gelişmemiş insan topluluğu silah üreteni ayakta alkışlıyoruz tamam üretiliyorda kimin için üretiliyor bir başka ülkenin çolugunu cocugunu öldürmek için üretiliyor. Bir gün o alkışladıgımız silahları bir başkası tarafından bizimde kafamıza atılabilir.
Seçilmiş kişi oldugunuzu mu düşünüyorsunuz türkiyede doğduğunuz için afrikada doğan bir çocugun ne suçu günahı vardı ? Suriyede doğmuş olmak kimin suçu senmi seçtin türkiyeyi. Bu topraklarda doğmuş oldugun için kendini seçilmiş kişi sanıyorsun. Hayır tamamen tesaduftü. Eğer sen özellikle seçilmiş kişi isen bir adaletsizlik var demektir. Öteki insanlar senin bomban yüzünden ölmek zorunda değil. Haklı oldugunu nerden biliyorsun.
Bir ülkeyi yok etmek için sundugun gerekçeler de haklı olduguna kim karar veriyor hangi objektif bakış açısıyla insanları ülkeleri yargılayıp onların öldürülmesi veya o ülkenin bombalanması gerektiğine karar veriyorsun ?
Adaletli davrandığını nerden emin olabileceğim ? Ülkeler arası çatışmalarda haklı olduğuna kim karar veriyor ?
Bunların üzerine düşünmemiz gerekir toplum olarak ölmek ve öldürmek bu kadar basit mi bizim gözümüz de ?
sen suçlusun çünkü senin ülkenin yöneticisi şöyle yaptı denilip, Ülkenin tüm insanları öldürmek için füzeler yolluyorsun. Nerden biliyorsun o kişinin suçlu bir yönetici olduguna ? varsayalımkı suçlu peki benim o ülkede yaşamış olmam mı hataydı yani ? Benim cocugum niye ölmek zorunda başımızda ki yönetici suçluysa o yargılansın ülkemin topraklarımın ne suçu var.
Ayrıca kime göre neye göre hangi bakış açısına göre hatalıyız sana göre sen haklısın ama bana görede ben haklıyım. Gerçekten dürst bir yargılama yapıldıgını nerden bıleceksınız ?
Yaşadığımız DÜNYA öyle bir dünya ki var olan zenginliklerin %40'ına toplumun %1'i sahip. Her gün 34,000 kişi yoksulluk ve önlenebilir hastalıklardan ÖLDÜĞÜNÜ, Nüfusun %50'sinin günde 2 dolardan daha az gelirle yaşadığı bir DÜNYA.
Çok net bir şey var ki, BİR ŞEYLER ÇOK AMA ÇOK YANLIŞ!!!
Farkında olalım yada olmayalım, var olan tüm kurumların sistemin ve toplumun can damarı "PARA" dır. BU nedenle parasal sistemin nasıl işlediğini anlamak, neden bu şekilde yaşadığımızı anlamak açısından çok ÖNEMLİ!
Ne yazık ki EKONOMİ genellikle karmaşık ve sıkıcı olarak algılanır. Bitmek tükenmek bilmeyen ekonomik terimler ve göz korkutucu matematik, İnsanları anlama çabalarından caydırır.
Fakat gerçekte ekonomik sisteme yakıştırılan karmaşıklık bir MASKEDEN ibarettir. İnsanlığın katlanmak zorunda kaldığı en FELÇ edici yapıyı GİZLEMEK üzere TASARLANMIŞTIR.
"Kimse özgür olduğuna inanan birinden daha iyi köle olamaz."
-johann wolfgang goethe-
https://i.hizliresim.com/26jD9q.png
Tosunpasa hocam siz borfini satın almıştınız değil mi ? Yani Fastweb Mali Analiz Pro