hem düşük konut kredi faizi hemde düşük ev fiyatları en son 2010-2011 yıllarında olmuştu.
Konut fiyatlarının düşmesi için küresel kriz gerekli.
Printable View
hem düşük konut kredi faizi hemde düşük ev fiyatları en son 2010-2011 yıllarında olmuştu.
Konut fiyatlarının düşmesi için küresel kriz gerekli.
Bu konut stoğu hakkında çok yanıltıcı bir durum var.
Örneğin adam Bilecik gibi bir ilde çalışıyor.Orayı terketmesi mümkün değil.
O bölgede yeterli konut uretilmediyse stokta yeterli konut yok demektir.
Dolayısıyla mevcut olanlarinda fiyatları düşmez.
Ama Istanbul da konut stoğu çokmuş fiyatlar yarı yarıya inmiş faizler 0,99 muş.
Bu ve benzeri vatandaşa bir faydası varmı.Yok.
Her konut almak isteyen vatandaş Istanbul danmi konut alması gerekiyor.
Örneğin ben tokiden bulunduğum bölgede konut almak istiyorum.
Ama toki bulunduğum bölgede artık konut yapmıyor.
Kısmen haklısınız, soyleki ; adamın kendi yasadıgı yerde stok falan yoktur , fakat Istanbuldaki konut stogunun fiyatları geriletmesi , konut stogu olmayan yerlerdeki konut fiyatlarınıda etkiliyor.
Etkilemesi ise soyle oluyor , istanbulda fiat dusrken baska stok olmayan bir yerde normalde azda olsa artacakken , istanbul o bolgeyi yerinde saydırıyor . hatta azda olsa dusurebiliyor . İstanbulda fiyatlar dusrken bir ara izmirde artıyordu 2 sene oncesine kadar. acaba istanbulda artsaydı izmirde artış dahamı fazla olacaktı . . eger daha fazla olacaktı derseniz, izmirdeki gorece az artışın sebebide istanbuldaki fiyatların dusmesi oluyor.
kimbilir istanulda konut stogu erirse bu sefer konut stogu olmayan illerdeki fiyat artısları istanbulu katlar.
Aidat şikayetleri artmış:
https://www.sozcu.com.tr/2019/emlak/...yanda-5283092/
Herkese merhaba,
Uzun zamandır takip ediyorum, ara ara yazıyorum. Yine karalayalım bir şeyler. İzmir Karşıyaka'da kirada oturuyorum. Gaziemir'de evim var , kiracım var. Fırsat görürsem evimi de satmak istiyorum. Eş zamanlı Urla-Güzelbahçe aksından bir daire/ev bakıyorum.
Kısacası, konut piyasasındaki tüm pozisyonlarda aktifim (Ev sahibi-kiracı-ev alacak-ev satacak).
Satıcı gözüyle gidersek, tok satıcı formatı olduğumdan, evimi göreceli olarak düşük fiyata satmak istemiyorum. Göreceli olarak derken, sitenin yanına yeni yapılan , sitelerde konutların satış fiyatına bakıyorum (istenen fiyat), ona paralel istiyorum. Ama ülke durumu ortada. 2 ay evim satılıkta kaldı, evi gören bile olmadı. Ben de, evi kiralayım dedim. 1-2 haftada, İstanbul'dan gelen bir aileye kiraladım. Şimdi ortada şöyle bir gerçek var. İstanbullular İzmir'e geldiği için piyasayı çok yükselttiler. Şu anda ev satan veya kiralayanların gözü İstanbullularda ve yabancılarda. Bu nedenle bazı noktalarda, benim gibi tok satıcılar, ev fiyatlarını düşmezler. İllaki bir İstanbullu veya yabancı gelir alır derler. Gaziemir'deki sitemizin yarısı İstanbullu veya yabancı oldu diyebilirim.
Kiracıyım. Kira fiyatları izmirde ciddi oranda arttı. Karşıyaka'da yeni 3+1'lerin fiyatları 12 ay içerisinde (2016-2017 dönemi), 1500-2000'lerden, 3000 TL ve üzerine fırlamıştı. İnanılmaz bir artış vardı. Şimdi sakinleşti. Geçen seneyle bu sene arasında çok fark yok. 3000-3500 TL'ye yeni bir 3+1 de oturabiliyorsunuz. (Site içi, otoparklı v.s.).
Ev almak istiyorsanız acele etmeyin. Almadığınız her gün sizin için kar. İzmir bölgesinde sürekli olarak , en az 30 civarı daire/villa favorilerimde var. EV fiyatları artmıyor. Hatta düşüyor (bazı bölgelerde, ya da satan kişinin sıkışıklığına göre). 1,6m TL'ye daire satılan bir sitede, adam son evleri 1,1m TL'ye kadar düştü 12 ay içerisinde. Normalde 1,8-2,0m TL arasında olması lazımdı belki de.
Bizim toplumda ev neden bu kadar önemseniyor?
1- Faiz önemli bir kesim için hala günah.
2- Dolar - Hisse senedi çok riskli. Giripte kazanan pek yok. 10-15 sene para biriktiren kişi, bütün parasını dolara, hisseye yatırsa, geceleri uyuyamaz.
3- Finansal okur yazarlık yok. Yatırım konularında bilgi ve eğitim yok. En kolayı ev diyoruz.
4- Altın. Güvenli liman. Altın alan huzur alıyor resmen.
5- Eşler, aman paramızı kaptırırız, benim koca hovarda, paraları dışarda yer. mantığında, parayı bi yere bağlamak için de ev alıyorlar. Yani tasarruf eksikiği/Beceriksizliği ve güvensizlik de ev alma nedenlerimizin başında geliyor. Bugün bir ev aldığınızda, onu hızlıca (dolardaki altındaki gibi) nakte dönüp harcayamıyorsunuz.
İzmir özelinde söylüyorum. Aceleniz yoksa, hala ev almayın. Almak istiyorsanız da, (oturmak veya kendinizi güvende hissetmek için), çok ciddi pazarlık yapın. 1m TL istiyorsa 600K TL verin.
16 Ağustos Cuma 10:00 SANAYİ ÜRETİMİ HAZİRAN'DA YILLIK YÜZDE 3,9 DÜŞTÜ, ÖNCEKİ YÜZDE 0,3 DÜŞÜŞ
16 Ağustos Cuma 10:02 SANAYİ ÜRETİMİ HAZİRAN'DA AYLIK YÜZDE 3,7 DÜŞTÜ, ÖNCEKİ YÜZDE 1,3 ARTIŞ
İşsiz adam karnını doyurmaya bakar, BETON karın doyurmaz . İşsizlik bitmeden betondan bir şey beklemek hayalciliktir,
evin fiyatını arttırırsan adamın ödeyeceği para artar hatta belki aynı hesaba gelir. ne anladım o işten. 550 ye ilana olan ev 645 e çekmiş durumda. hayırdır 550 ye satabildin mi ki 645 e çekiyorsun?
Faiz düştü ya babam da ekmek yiyecek aklınca.
Ben 2013 yılında ev alacaktım o kadar mantıksız geldi ki fiyatlar borsaya girdim hahahaha çok da iyi oldu ev param şimdi var ama almiyorum 3 4 ev param olduğu zaman düşünürüm kredi ile alır o parayı da işletirim diyorum...
Oturacak evin varsa zaten başka eve de ihtiyaç yok artık...Hatta oturacak eve bile pek ihtiyaç yok eğer düzgün kazanabildiğin bir işin varsa...Her il her semt her ev senin...
Nasıl ki müteahhit ve emlakçı ağırlıklı konut saticilari 0,99 kredi faizlerini koz olarak kullanıp fiyatları yukarı cekiyorlarsa, Aslında esas koz alıcı kisilerdedir bence.
Yeterki alıcılar bilinçli olsun.Atlamasinlar hemen.
Pazarda 1 kilo domatese odeyecegi parada 0,50 krs hesabını yapan benim vatandaşım, yüksek meblagli mal alimlarinda daha dirençli davranmalidir.
Sadece konut için geçerli değil.Günlük hayatta aklımıza gelen her şey için geçerlidir.
Gördük hepimiz bir dolar artısında marketinden tut bilmem neye kadar zam yarışına girdiler.
Ama zorunlu tüketim mallarını mecbur aldık.
Ama konutta böyle bir mecburiyet yok.Yeterki düzenli geliriniz olsun, kiralık ev çok.
Hatta kiralık evin şöyle güzel yanı var.
Cevrenizden sikilabilirsiniz.
Kapı komşunuz zamanla cirkeflesebilir.
Binada teknik sorunlar çıkabilir.
Isinize zamanla uzak kalabilir
Otopark sıkıntısı baş göstermiştir.
vs. vs.
Bu gibi durumlarda ev degistirebilirsiniz.
Bu 0.99 amacı neydi? Elinde konut kalan ve satmaya çalışıpta aylarca satamayanlar evlerini satabilsin, sirkülasyon olsun. Ama bu kendini zeki sananlar ne yaptı? Fiyatları artırdı. Bilinçli olun, onlar yükseltirse almayın. Bakalım nereye kadar yükseltecek.
Al kendine 1 torba çimento...Yap kendine bir kalıp beton...Del dur...Engelleyen mi var...
Oldu olacak geyik resimli kilim de asın...:he:
PARK PALAVRA 3 topiğinde en bi betoncunun dahi ağzını bıçak açmıyor. Düne kadar PALAVRA hakkında olumsuz fikir verenlerin bir analarına sövmedikleri kalıyordu ya neyse `` Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir , tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir ``Şimdi ` Acı var mı acı `dersek hakkımız değil mi ! Ama demiyoruz, herkes layığı neyse onu bulur ve yaşar...
Orası İstanbul değilki zaten...Başka bi yer...
Olur mu ! palavranın mevki İstanbulun Parisi, sorun bakın orada yaşayanlara ne diyecekler ... :whistling:
16 Ağustos Cuma 16:31 KAMU-SEN BAŞKANI KAHVECİ: HÜKUMETİN TEKLİFİ MÜZAKERE BİLE EDİLEBİLİR DEĞİL
16 Ağustos Cuma 16:30 KAMU-SEN BAŞKANI KAHVECİ: ZAM TEKLİFİ ENFLASYON HEDEFİNİN BİLE ALTINDA
16 Ağustos Cuma 16:21 MEMUR SEN: BU MAKUL BİR TEKLİF DEĞİL
16 Ağustos Cuma 16:21 ÇALIŞMA BAKANI SELÇUK: 2020 YILI İLK 6 AYI İÇİN %3,5 + 3 TEKLİFİMİZİ SUNDUK
16 Ağustos Cuma 16:20 SELÇUK: 2021 İÇİN TEKLİFİMİZ İLK 6 AY YÜZDE 3,0, İKİNCİ 6 AY YÜZDE 2,5
beton mu dediniz ? :he:
Tulumbada su bitti anlasın artık yalakalar, yıllarca bunları destekleyenler. Değil 0.98 faiz ile beton almak üstüne para verseler dahi baldırı çıplak kalanlar betonu değil aç kalmadan nasıl ay sonunu getirebileceklerini düşünecekler.
Karaburun coğrafi olarak zor bir mevkii...Yolları dar...Mordoğan filan daha cazip sanki...
Rastladığım en dengesiz,absürt bölgeye hoşgeldiniz.Absürtlerden birisi aynı metrekare boş arsayla içinde villa olanın neredeyse aynı fiyata olduğu yer bulmak. Herkesin umduğu farklı olmakla beraber,fazla tepelere gitmeye gerek yok,yolu olmayan yerlerde yaban domuzlarıyla yaşamak tercih meselesi. Öyle Alaçatı gibi 10 yılda ihya olacak bir bölge değil,bence 50 yılı bulur,iyimser olursak 25 yıl, ancak 5 senedir fiyatlarda kıstas alınan bölge Alaçatı.Emlakçının birinden Alaçatıya havaalanı yapılacağı için fiyatların uçtuğunu duymuştum. Alaçatı nire Karaburun nire. Çoğu bölge devamlı rüzgarlıdır,kumsal pek yoktur,denize meraklılar için pek tat vermez.Mesela arko sitesi ilanlarına bakın,birkaç milyon dolar edebilecek villaların fiyatları acaba neden o seviyerde bir düşünün derim. Market alışverişi için 20 km. gider 20 km. dönerim diyen için burnun batı tarafında doğa cennetleri var ancak balık çiftliklerinin kirliliği ile buralar ne kadar süre cennet olarak kalır muamma.Balıklıova doğası,güzel doğru düzgün yolu yok,gece ayyaş ve sokak köpeklerinin mekanı.Ava giderken imar durumlarından dolayı av olacağınız bölgelere dikkat edilmeli. Mordoğanda çok yere baktım,ekonomik evler de var ama şahsen 10 katı param da olsa o evlere o parayı vermezdim.İki göz oda yazlık yerleri lüks villa sınıfına sokan emlakçılar oldukça iyi faaliyet göstermiş. Yeni ve lüks yapılmış olanlarının fiyatında zaten başka bölgelerde çok daha iyi fırsatlar var. Mordoğan yakınında arıtma tesiside Mordoğanın dibine atıklarını bırakmaya başladığı zaman denizi bitirmeye aday. Altyapı zayıf,yollar kötü,su şebekesi bile daha yeni yapıldı.Ardıç'ı falan zaten hiç düşünmeyin
Kısacası bölge hafta sonu yatıp kalkacak bir yer olsun,denizle fazla işim olmaz,Robinson hayatı severim diyenler için ideal.Bütçesi yetene,Ege kasabası arayan Urla düşkünleri için Çeşmealtı daha iyi,zaten Urla gibi orası da İstanbul işgali altında.Öte yandan Avcılar'dan denize girmiş birisi için Ege'nin her yeri cennet.
0.99 dan kredi kullanmak isteyenlere takip ettikleri evin fiyatında artış olup olmadığına dikkat edin bile bile kazığa oturmayın diyorum.
Bu faiz oranları bu vade bana göre uzun süre bir daha gelmez.
Gerçekten oturmak için alacaklar iyi araştıranlar geçmişi bilenler için son fırsat olabilir bu faizler. Ama iyi fiyat önemli tabi. Yatırım için ise daha uzun süre alınmaz.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Millet kafayı yedi. Arkadaşın 2 ay önce 630 a aldığı dairenin karşısı 850 den satılık, 750 de veren var diyor sahibi ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmem. Ev arayışını bitirdim borsaya devam bunlara yağmurlu havada su yok kime geçirirse geçirsinler ben faizler ardınca nakit alırım veya o faizle kredi çekerim bu ne ya...
bunlari bilmiyordum tesekkurler
Peki Ege bolgesinden Izmire cok uzak olmayan nereleri tavsiye edersiniz? Amacim imari cikmamis ucuz tarla almak. Tabi potansiyeli olacak. Cok mu sey istiyorum acaba?
Bir zamanlar Izmirlilerin Zeytinlide arsa topladigini duymustum ama oraya gitmeye firsatim olmadi. Istanbullularin Urla ve Seferihisar merakini da hicbir zaman anlamadim. Ikisinde de adam gibi deniz yok varsada buzzzz gibi. Sanirim herkes deniz aramiyor havasi yetiyor emeklilere.
Kusadasina bagli guzelcamli hakkinda goruslerinizide duymak isterim cok sevdigim bir yer. Ama denize yakin butun yazliklar rutubetten dokuluyor bos arsa almaya kalksan denize cok uzak
Fahiş fiyatla ev satmak isteyenlerin anlamadığı nokta şu;zamanında parası olan veya kredi ödeme gücü olan zaten ev aldı,şu an bu faiz oranlarından faydalanıp ev almak isteyenlerin çoğunluğu oturmak için ev arayan insanlar,bir üstteki sayın üyenin dediği gibi iyi bir fırsat olursa ev alacaklar.2013-2015 arası her satılık emlak ın peşinden koşturan koyun güruh artık yok,adamlar bunu hala anlamadı.
Bankalar faiz indirdi,iyi biz fiyatı çakalım hem dolar-faiz zararını da çıkartırız.....yok öyle dünya,yapmaları gereken,uygun fiyattan satabildikleri kadar daire satıp,nakite geçerek şirketlerini kurtarmak olmalı,yoksa bir sonraki dalga,piyasada inşaat şirketi falan bırakmayabilir diye düşünüyorum...YTD..
Karaburun ; benim gibi antisosyal olanlar için kapalı devre yaşam yeri. Mordoğan ; benzer işler. Efendim sanatçı bilmem kimin orada yazlığı varmış muhabbeti. Bana ne sanatçıdan.
Urla ; merkez , güzel bir ilçe. Astımı olan, romatizması olana yaramaz. beton binalar bile 20 yılda eriyor. Rutubet tavan durumda. Mezarlığına bakın 70 yaş üstü çok azdır.
karaburuna, mordoğana otoyol yapsalar ne olacak ? kadın doğum yapacak en yakın hastane 1 saat. kalp krizi geçirsen ambülans gelene kadar gittin.
Ünlüler ve zenginler ayak takımına yakın olmayalım diye dağın tepesine villa yaptırıyorlar, anında özentili toplum orayı harika- şahane vb. diye reklama boğarak betonlaştırıyor. yaylaları bile batırdılar. Şimdi de kedi köpek besleme hastalığı icat oldu. Yabancı ilaç ve yem baronları hayvanseverlik adı altında kendine bakamayan bu ülkeye hayvan besletiyor. Zaten o hayvanlar kendi kendine bakıyorlardı. Aslında hayvana kötülük yapılıyor. Bu ülkede basın hepimizi oynatıyor.
İzmir de kiralar arttı diyorsunuz. Arz talep meselesi. Apartman altlarına bir wc- banyo ekleyerek suriyeli ye kiraya verdiler. Suriyeli bir aileden 5 kişi çalışınca eve ayda sosyal yardımlarla 7-8 bin tl. para girdi. Adamlar normal daireye çıktı. istanbul dan yada başka ülkeden gelenlere evini satan daha elit yerden ev alma peşine düştü derken sarmal başladı. Ben de dairemi satmaya çalışıyorum ve Ankara ya kiraya gitmek istiyorum. Ankara da kiralara bakınca aslında her yer gibi dalgalı. Çankaya, Çayyolu, Ümitköy, macunköy bir uçta mamak, etimesgut, keklikpınarı diğer uçta.
Param çok , havam olsun, özellikli sitede yaşıyor desinler dersem 3000 tl. yok kardeş normal memurlarla bir arada eryaman da yaşayayım neyi eksik dersem 1200 tl.
Süper cevap. Huylu huyundam vazgeçer mi? Kolay para kazanmaya çalışan vazgeçer mi? Fiyatı arttırdılar örnekle gösterdim. Takip ettiğim evlerden 2 si satıldı. Biri 440 diğeri 470 sanırım. ikiside 3+1 1. ve 4. Kat kapalı otoparklı ebeveyn banyolu daire idi.
Bu yüksek fiyattan satmak isteyenler eve zam yapanlar anlamazlar bunların anlayacağı nokta batmaları bence. Gerçi müteahhitler batacağı zaman son model araba alıp tüm malvarlıklarını başkasına devredip şirketi batırdılar mı hiçbirşey alamazsın. İş arkadaşımız tuzla da eve girmiş. kayyum atanmış şirkete. Ne olacağı belli değil. Bunlar yap satçı değil. Sat yapçı. Satamayınca yapamıyorlar.
Neden? Aslı edinim yapanlara ne olmuş evlerini alamamislar miRedmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Otomotiv sektörüde bitmis haberlerde söylüyor tabii yandaş haberlerde olmaz bunlar, millet kabuğuna çekildi sigaraya gelen zamlar yüzünden 10 gundur sigara içmiyorum insallah birakacam
GM 5 Plus cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hiç üzülmüyorum otomotivcilere...
ÖTV indirimini bile fırsat bilip zam yaptı çoğu.
Çoğu Ev fiyatlarını geçtiği bazı 1.6 motor altı araçlar.
İlave olarak devlete neredeyse 1-2 otomobil parası ödüyorsun.
Akıl işi değil sıfır araba almak ...
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu 0,99 faizi müteahhitler de kullanıyor diye duyuyorum.
Eşe dosta satıp parayı nakit ihtiyaçları için kullanıyorlar diyorlar bilmem tabi ne kadar doğru.
Ama gerçeklik payı var ise istatistiklerde ipotekli ve ilk el satışlarda bu aylarda artış olması kuvvetle muhtemel...
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi