Satýþlarýn %25 arttýðý yerde stok %70 artýyorsa, bunun baþka izahý olamaz zaten:)
Printable View
Kusludaki isminiz aynýmý nasýl takip edebilirim
Teþekkürler TA-1012 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
rica etsem Þu meþhur kuþlu sitenin adýný tam olara yazarýmýzýn merak ettim bý bakayým
Tweeter Ali Özgür olarak yazýyor Chautionary
Bu senede temettü konusuna takýlan arkadaþlar olmuþ;
*Yabancýnýn olmadýðý,
*Kýt paranýn belirli hisselerde döndüðü ve yeni paranýn borsaya gelmediði,
*Ödenen kar paylarý ile ya baþka hisse alýndýðý ya da bu hayat pahalýlýðýnda insanlarýn paraya daha fazla kiþisel ihtiyaç duyduðu dönemde alýnacak temettünün hisse fiyatý da bu nedenlerle ayný yerine hýzlýca gelemeyecekse bence önemi yok.
Büyüme büyüme büyüme.
Olabilecek ciro patlamasýnda edebilecek karlarý ve olasý þirket satýþýný kaçýrmak istemeyenler bekliyor ve çekiyor bu çileyi.
Temettü isteyenler 100 milyar pd ye yaklaþmýþ þirketleri alabilirler.
Syg,
hocam demek istediðim þu arçelik buzdolabýna zam yaptý stoklarýný ona göre güncelledi , veya ereðli ürettiði demir’e zam yaptý stoklarýný yeni fiyata göre güncelledi, deva da üretilmiþ ilacýn fiyatý 18 þubat 2022 itibariyle güncellendi , yýl içinde maliyet artarken ürün fiyatýnda bir deðiþiklik olmadý… sizin dediðiniz gibi düþünürsek dolar bazlý maliyet artýþýna raðmen sattýðý ürünün piyasa fiyatý ayný kaldý ama stoklar arttý.
(eski nick ielab)
Stok demek ürün demek deðil. 975 milyon liralýk stoðun 343 milyon liralýk kýsmý ürün. Büyük kýsmý ise hammadde.
Stoða TL bazlý bakmak da yanlýþ. TL bazlý stok tüm þirketlerde artmýþtýr. Gerçek olan þu Deva diðer þirketlere göre stoklu gidiyor. Son bilançoya göre 9.5 aylýk stok var. Þirketlerin genelinde stok süresi 3-4 aydýr.
Tamamdýr teþekkürler TA-1012 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
hocam çok doðru söylüyorsunuz bu kadar yüklü stokla girmesinden bahsediyorum ben de 343 milyon mamül seviyesini koruduysa 18 þubatta 2022 de 19 þubat itibariyle bu rakam 470 milyon tl oldu. benim beklentim korumasý bir yana 343 milyondan daha da fazla olmuþtur. son 4 yýldýr sektör için 18-20 þubat arasý hep yeni bir milat oldu. bu yýl ama önceki yýllardan farklý olarak firmalar aralýktan itibaren çok kýsýtlý mal verdi piyasaya…
(eski nick ielab)
Twitter’da geniþ bir analiz paylaþtým. Orada yazdýðým gibi( argümanlarýmý da yazdým), %60-70 arasý ciro büyümesi bekliyorum 2022de. Çok erken biliyorum, ama özellikle son çeyrek ve bu yýlýn ilk aylarý böyle bir beklentiye itti. Siz de beklentinizi paylaþýr mýsýnýz? Fazla iyimser buluyor olabilirsiniz
2021 yýlýnýn büyük bir kýsmýnýn pandemi etkisinde geçtiðini düþünürsek 2022'de zamla beraber yurtiçinde %50 ciro büyümesinin altýna düþmez diye düþünüyorum. Yurtdýþý kýsmýnda ayný satýþ hacmini korusa bile kur ortalamasý geçen yýla göre þu anda %55 yukarýda. Bu kapsamda toplam cironun minimum %50 artmasýný beklerim üst bant ile ilgili tahmin zor ama o da %70 olabilir.
nakit akýþ tablosunda:
Dönem Net Karý Mutabakatý Ýle Ýlgili Düzeltmeler: 531.623.006
diye belirtmiþ....bu durumda karýn geri kalaný ne oluyor?
Cauti Ortak,
Okudum. Az kelime ile maksimum derecede kapsayýcý bir özet olmuþ. eline saðlýk
senin gibi, çok takipçili ortaklarýn devayý sosyal medyada anlatmasý çok deðerlidir. malum; firma da analistler de bizi yatýrýmcýya anlatmýyor (firma da analistlere de bilgi vermiyor zaten)
devanýn iþinin yatýrýmcý tarafýndan derinlikli olarak anlaþýlmasýnýn hisse fiyatýna olumlu yansýyacaðýný düþünüyorum.
sayýn yarýmada, bence de ciro artýþýnýn %50nin altýna düþmesi zordur .. çünkü:
1-Aralýk 2021de ürün bazýnda zamlar verildi ve deva burdan da pay aldý (aklýmda sektör ortalamasý için %2lik bir hesap kalmýþ ama emin de deðilim)
2-þubatta %37.4 zam aldýk
3-kutu sayýsý artýþý ve ürün karmasýnýn etkisi %10un üzerinde katký saðlar diye tahminim var (Ocak ve þubatta pazar rekor seviyede hýzlý büyüyor. bkz 3 gün önce burda paylaþtýðým sektör derneði verisi)
4-ihracatýn tl bazlý fiyatý daha þimdiden %50den fazla arttý
5-ihracatta mütevazi bir yýlýn ardýndan hiç deðilse; %10 büyüme beklemeliyiz (4 milyon usd büyüme eder; yaklaþýk 60 milyon TL.. bunu bile tek baþýna toplam ciroya etkisi %2.6 civarý)
6-hayvan saðlýðýnda fiyatlar serbesttir; bakanlýk belirlemez. orada fiyat artýþýný tahmin edemiyourm ama hesap yaparsam; üfe ve tüfe ortalamasý alýrdým..
ayrýca, ciro tahmini yaparken tabi ki bunlar bileþik hesaptan hesaplanmalý. yani; kutu ve ürün karmasý etkisi 10 puan ve fiyat %37.4 artýyorsa, bileþik artýþ; (1.374 x 1. 10) - 1 = %51.14tür.. %47.4 deðildir.
(not : zam þubattan itibaren geçeliridir ama bu senenin zamsýz ilk 50 günü de geçen senenin zamsýz ilk 50 günün üzerinde bir fiyat sahiptir..)
kar hesabý yapacaklar: maaþ artýþlarýný %40 (bu seneki sektör medyan artýþý raporlara göre budur) alabilirler. maaþ dýþý faaliyet giderleri de %80i TL baðýmlýdýr ve 2021 fiili üfe+tüfe / 2 ile ayný rakamýn 2022 ortalamasý kadr artar.. kalan %20 ise ortalma döviz kuru artýþý kadar artar.. amortismanlar; eski makinalar sabit.. yeni makinalrýn amortismaný ekleme olur, amortismanlardan düþenler (2021de itfa olanlar) de olur.. belki bunu da faaliyet üfe ve tüfe ort ile büyütmek doðru olur.
brüt kar marjý: 3 senaryo çalýþýlabilir:
a-baz senaryo: ayný kalýr: %58
b-200 baz puan artar: %60
c-200 baz puan azalýr: %56 (artan kurlar yýlýn ikinci yarýsýnda etkilemeye baþlar)
ürün karmasýnýn daha karlý ürünlere yönelmesi bizi %60larda tutabilir (b senaryosu). izleyeceðiz..
ieis (sektör derneði) aylýk pazar ciro verisi, pazardaki gidiþat için deðerli bir bilgi kaynaðý oldu. devacýlarýn takibini öneririm. ilk 2 aydaki sektör verisi, cauti ortaðýn verdiði aralýða iþaret ediyor. ancak, bir kaç daha gördükten (ieis verisi) sonra, büyümenin üst sýnýrýný daha doðru anlamamýza yardýmcý olur. ilk 2 aydaki olaðanüstü büyümenin 2 kaynaðý oldu. 1-ertelenmiþ medikal ihtiyaçlarýn karþýlanmaya baþlanmasý, eczacýlarýn ve depolarýn zamdan önce yüklü alým iþtahlarý (piyada ürün çok kýttý, yani ihtiyaç duyduklarý kadar alamadýlar, bulunmayan ürün çok oldu)
Sevgili maslak1,
Döviz kurlarý çok dengesiz, yýlý 20 TL de bitirebilir, 15 tl de..bu nedenle kur etkisi kar üzerinde çok baskýn. Bu nedenle ciro en önemli kpi konumunda. Zaten brüt kaf marjý 56-60 arasýnda olur %90 ihtimalle.
Ancak ciro beklentini muhafazakar buldum, gerçi yaklaþýmýmýz benzer, ama ben %60-70 arasý bir sonuca varýyorum, makul beklentilerle.
ieis sendika datasýný bir kaç ay daha izleyelim (ben zaten daha önce görüyorum) , yayýnlamaya baþladýlar. eðer kutudaki büyüme (ki yerlilerde tarihi rekor seviyede büyüme var) bir kaç daha böyle devam ederse, zaten yýl ortalamasýnýn çok yukarda kalmasýna çok destek saðlayacaktýr. bu da sektördeki yerli üretici cirolarýný epey yukarý taþýr..
þimdiye kadar yazmayý unuttuðum ama Pharmacie ortaðýn söz ettiði bir konu daha var: kur artýþý dolayýsýyla ve piyasada zaten mal olmamasý dolayýsýyla ilaç firmalarý daðýtým kanallarýna verilen (%99u eczaneye verilir) "mal fazlasý" (3 alana 1 bedava) denen iskontolarý azaltmaya veya yok etmeye baþladýlar. bunun etkisini küçümsemeyelim.. iskotoyu azaltacaðý için net ciro ve brüt karý artýrýcý etkisi vardýr. özellikle akut segmentlerde çok yüksek oranlý mal fazlasý uygulamasý vardýr. aramýzdaki eczacý ortaklar bunu teyit edebilir.
ayrýca, kur 20lere giderse ilaç satýþ fiyatýna yýl içinde zam yapýlmasý kaçýnýlmaz olur. þu anda dahi, yýl içinde ikinci zam beklentisi oluþmuþtur. medyadan takip edleim; eczacý odalarý ilaç yokluðu konusunda bilgi vermeye devam etmektedirler.
eðer ki mevzuat deðiþir de yýlda 2 sefer zam modeline geçilirse, ilaç fiyatlamarýnda bu konu coþku sebebi olmalý. çünkü:
1-bu yýl için tekrar zam alýyor olacaklar,
2-fiyatlardaki 1 yýllýk belirsizlik süresi, 6 aya inecek (ki yýlda 4 kez zam dahi gündemde). bu konu þimdilik daldaki kuþtur.. olduðunda hep birlikte deðerlendiririz
Belki de beklentiyi %50 gibi düþük seviyede tutup, %60 gelirse beklenti üstü geldi diye sevinmek daha doðru, özellikle piyasa fiyatlamasý açýsýndan. Ben de çok safým yahu:)
Herkese iyi pazarlar.
Bilanço hayýrlý olsun. Bazý beklentiler karþýlandý, bazýlarý hayal kýrýklýðý yarattý.
Özellikle yönetimin temettü politikasý küçük yatýrýmcý için hayal kýrýklýðý, ihracat ise yapýlan ar-ge, üretim ve kapasiteye raðmen yurtdýþýnda bu kadar ülkede hazýrlýklara raðmen istenen sonuçtan hala çok uzak. Gerilen bir yay gibi hissediyorum. Hedef doðru, niþan alýnmýþ ancak hala oku býrakmamýþýz. Ýhracatta hissettiðim bu.
Ne olursa olsun üretim her þeydir. O büyümezse tüm konuþulanlar havada kalýr.
Geçmiþ deki veriler gelecek için aynadýr prensibine inanýyorsanýz örnekleme ile 2022 perspektifi ,,,,
- 4. çeyrek satýþlarý bir sonraki sene için çok belirleyici. 2021 senesi çok yakýnsak olmasýna raðmen(pandemi etkisi olarak görüyorum), önceki senelerde bir sonraki dönem satýþlarý her zaman 4. çeyrek satýþlarýndan fazla gerçekleþmiþ.
- 4. çeyrek satýþlarý sonraki senenin cirosu için bir veri olmuþ. En iyi 5,17 katý, en kötü 4,30 katý ( pandemi yýlý olduðunu tahmin edersiniz)
- Bu veriler ýþýðýnda 2022 satýþlarý içi en kötü 3,2 milyon, en iyi 3,9 milyon satýþ geliri çýkýyor.
Benim tahminim pandemi etkisinin kaybolduðu ve ihracatýn biraz kýpýrdadýðý bir ortamda senelik satýþ rakkamýnýn 4 milyon seviyesinin çevresinde olacaðýdýr.
Saðlýklý ve bol kazançlý bir yýl dileðiyle.
Güzel yaklaþým. Ancak önceki yýllarda ortalama %15-20 ilaç zammý olurken bu yýl artýþ %37,4 oldu. Bu nedenle bu yýl çarpan daha yüksek olabilir. Benim %60-70 (makul-iyimser yaklaþým hesabý) artýþ hesabý ile, 3,72-3,96 milyar TL aralýðýnda ciro çýkýyor.
Ýlgilenene grafik olarak 31.5 altý kapanýþ olmamalý yeniden 29.5 lar gelir
Tahta artýda bu hafta yeniden tepe de gelebilir alýþ için 35 lerin geçilmesi þart diðer þekilde yataya sarar
Selamlar,
Deva için klasik bilanço takibi yetersiz kaldýðý için aþaðýdaki gibi takip kalemleri belirledim. Geliþtirici önerilerinizi duymaktan memnun olurum. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...dba620a908.jpg
ANE-LX1 cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
@denilis100,
tebrikler güzel bir tablo olmuþ. arge kalemi yanýnda toplam yatýrým miktarý da eklenebilir. ayrýca ihracat yapýlan ülke sayýsý10 lu rakamlar yerine, tam sayý neyse o yazýlabilir.
Ayrýca hayvan saðlýðýna dönük satýþlar da ayrý bir kalem olarak verileilir..o segmentte fiyat serbest piyasada belirlendiði için oradaki büyümeler daha agresif olabilir.
Sn. denlis100, elinize saðlýk. tek sayfada en çok merak edilecek bilgileri toplamýþsýnýz. Cauti ortaðýn belirttiklerine ek olarak þunlar olabilir:
1-DMO satýþlarý: Bu satýþ kanalý ilaç sektörüne son yýllarda eklendi.. Devletin online üzerinden yaptýðý ihale alýmlarýný içerir ve iqvia verisi içinde yoktur. Takip ettiðim kadarýyla; 2020 öncesinde ilaç alýmý için bu kanal hiç yoktu ve 2020de ise ya yoktu ya da çok düþüktü. 2021de ise Deva özelinde 50 milyonu geçti. faaliyet raporu 20 nolu sayfa:
".......
DEVA Holding ilgili dönemde Devlet Malzeme Ofisi'ne 56,2 milyon TL deðerinde 13,0 milyon kutu ilaç satýþý gerçekleþtirmiþ olup söz
konusu satýþlar IQVIA verileri içinde yer almamaktadýr........"
sadece iqvia verisine bakarak pazar payýný ölçünce devanýn payý küçülmüþ gibi görünüyor. Oyca, devadaki bu satýþlar da iqvia rakamýna eklenmeli. iqvia pazar rakamýna da pazardaki diðer þirketleri DMO satýþlarý eklenmeli ama elde o bilgi yok.. ama þunu biliyoruz: devadaki bu satýþlar sektör ortalamasýnýn çok çok üzerinde bir raka.. kimi þirketlerde DMO satýþý hiç yok..
2-net nakit pozisyonu (nakit eksi tüm finansal borçlar).
ar-ge personel sayýsý için satýr açmýþsýnýz ama satýr henüz boþ: bu bilgi de uzun vadeciler için deðerlidir (ar-ge yatýrým %sini de eklemiþsiniz).
elinize saðlýk
Öneri için gelen iki mesaja da teþekkür ediyorum. Öneriler aþaðýdaki gibiydi:
- net nakit poz: nakit - tüm finansal borçlar
- hayvan saðlýðý alanýnda satýþlar
- arge personel sayýsý
- toplam yatýrým miktarý
- dmo satýþlarý
- ihracat yapýlan ülke sayýsýnýn net olarak verilmesi
Bunlardan ihracat yapýlan ülke sayýsý ve hayvan saðlýðý satýþlarý verilerine ulaþamadým. Bulabilen olursa tabloya ekleyeyim.
Net nakit pozisyonu için iþ yatýrým mali tablolar sayfasýnda "Dönem Sonu Nakit" - "Finansal Borçlar" verilerini kullandým.
Bu tablolarý çeyreklik olarak takip edip burada paylaþmayý planlýyorum. Beni buna iten sayýn Maslak1'in inanýlmaz nitelikli paylaþýmlarý oldu.
Kendisine bir kez daha paylaþtýðý bilgiler ve bu bilgileri nezaketten asla ödün vermeden, sýfýr egoyla paylaþtýðý için teþekkür ediyorum.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...35360b4e82.jpg
Söz konusu kalemlerin deðiþim oranlarý aþaðýdaki gibi gerçekleþmiþ:https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...800691a8ff.jpg
sayýn denlis100, hakkýmdaki iyi sözleriniz için teþekkürler..
bu tablo, Deva ile yeni tanýþan ortaklar için çok faydalý olacak. eski ortaklar için de firmadaki deðiþimi "kuþ bakýþý" gösterebilecek çok bilgilendirici/aydýnlatýcý bir tablo oldu..
þirket iþ performansý olarak üzerine düþeni fazlasý ile yapýyor.. beklediðimiz konu, bunun bist fiyatlamasýna da yansýmasýdýr elbette. kimse tarafýndan tanýtým ve PRý yapýlmayan devanýn ortaklar tarafýndan tanýtýlmaya çalýþýlmasý bir ihtiyacý gidermektedir. ortak Cauti'nin yaptýðý gibi, bir kaç tane daha deðerli ve derinliklikli sosyal medya tanýtýmý gördüm.. hepsine çok teþekkür ederiz. özellikle çok takipçili ortaklarýn bu bilgileri paylaþmalarý firmanýn tanýtýmý açýsýndan çok deðerlidir. tek baþýna böyle tablolarý paylaþmak dahi çok deðerlidir. rakamlar kendisini anlatýyor zaten.
@denlis100,
eline saðlýk, harika tablo oldu. twitter hesabýn varsa oradan da paylaþýrsan daha çok insana ulaþmýþ olur, beni de eklersen, ben de retweet ederim..hesabýn yoksa senden alýntý yaptýðýmý belirtip ben de paylaþabilirim.
Sanýrým artýk temettü hayal kýrýklýðý bitti bunu zaten satýp alttan almak için kullanmýþlardý,þimdi arkadaþlarýnda belirttiði gibi 1.Ç bilanço nun ayak seslerini göreceðiz.YTD,kendi heyecanlý beklentimdir.
30 dakýkalýklarda barlarý boncuk gibi dizdi.. haftalýkta 31.56 üzerinde kalamadýðý sürece 30.00 desteði aktif olacak.. kýrýlýrsa
29.48-68 aralýðý önem kazanýr..
Ýlk ceyregin bitmesine 20 gün kaldý . Þimdiden kur 2 lira yükseldi ceyreði buralarda kapatsa 200 milyon kur karý yazacak .
Ýlaç satýþlarýndaki ivme ve 20 Þubat sonrasý zammý ile 350milyon faaliyet karý gelse
Toplamda 550 milyon ceyreklik kar olusur.
Yýllýklandirilmis kar 1.5 milyar olur
Þimdiki hisse fiyatýný referans alsak prospektif 4 fk olur þirket.
ELÝMÝZDEKÝ EN BÜYÜK SÝLAH SABRIMIZ BEKLEMEYE DEVAM... [emoji2]
MI 6 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
defter deðerimiz yýl sonunda piyasa deðerine çok yaklaþmýþ olacak.. bu durumda 1-2 yýla; þirket dýþýna nakit çýkarma durumunu (yüksek oranlý temettü daðýtýmý) zorlar (satýþ vb ayrý konudur).
bireysel yatýrmcýya faaliyetler hakkýnda doyurucu bilgi vermeyip, üstelik onca kardan sadece 100 milyon pay alýp, bizi ve kendisini de büyük temettüden mahrum býrakan büyük ortakla biz bireysel ortak arasýndaki "sinir harbi" devam ediyor.. :)
bu arada; þu konuda yönetimin hakkýný da teslim edelim: ortadaki bu kusursuz finansal fýrtýna varken, nakitte olmasý da doðru harekettir ama durum bu iken de 100 milyon da olsa imtiyazlý payý almasý da centilmenlik dýþý harekettir..
foncularýn sabrýna da hayran olmalýyýz bu arada.. onlarýn da beklentisi ya þirketin satýþýyla ya da yüksek oranlý temettü ile ceplerine adam gibi paranýn bir an evvel girmesidir, diye tahmin ediyorum. iþ hikayesi olarak çok enteresan bir vaka olduk..
Sn Maslak , finansallara gereðinden fazla abartýldýðýný düþünüyorum.
Her ne kadar firmanýn nakit tarafý 700 mio tl 2020 finansallarýna göre artýþ gösterse de , bunun karþýlýðýnda banka kredileri+tahvil borçlanmalarýnýn , 2020 de 1,1 mia tl iken, 2021 de 1,7 mia tl net 600 mio tl net artýþ gösterdi. Yani firma banka kredisi kullanmaya devam etti.
Yine esas faaliyetlerden diðer gelirler kaleminin kur gelirlerinin etkisiyle 559 mio tl ulaþmasý, firmanýn esas faaliyet karýnýn 2021 de 1,3 mia tl ulaþmasýna ve faaliyet kar marjýnýn %58 seviyesine ulaþmasýna neden oldu. Kur karýndan arýndýrýldýðýnda ise, 816 mio tl , faaliyet karýnýn marjý %35 seviyesinde gerçekleþtiði görülmektedir. (2020 finansallarýnda kur karýndan arýndýrýlmýþ faaliyet karý %33 seviyesindeydi.)
Finansman gideri düþülürse , vök net karýn 604 mio tl , kar marjýnýn %26 seviyesinde sonuçlandýðý görülmektedir. (2020 yýlýnda ise vök %27 seviyesinde sonuçlandý )
Yani 2020 finansallarýna göre kur karý dikkate alýnmadýðýnda marjlarda bir deðiþim olmadýðý , bu senede tl cinsi banka kredilerini arttýrarak yine kurun yükseliþine yönelik oyun planlarý olduðu , (elinde duran yp cinsi nakit ve stoklardaki artýþ.) gözlemlenmektedir.
Faaliyetinden elde ettiði getirideki marjlarýn yüksek oranda 3-4 yýl içince sýçradýðý, artýk stabilize olduðu gözlemleniyor. Artýk kur karýndan baðýmsýz yeni yatýrýmlarýn ciroya etkisi , marjlarda deðilde hacimsel karlardaki etkisini takip etmek gerek diye düþünüyorum.
Saygýlarýmla.
sayýn value þirket 1,3 milyar kredi taþýr iken 1,3 milyar döviz pozisyonu taþýmasýnýn bir amacý var bu amaç aldýðý hammaddeki kur kaynaklý riskleri hedge etmektir kur geliri her ne kadar faaliyet dýþý gibi görünse de þayet kur artýþý olmasa ve kur geliri yazýlmasa idi döviz ile satýn alýnan hammaddenin de maliyeti artmayacak ve bu seferde kur farký geliri yerine daha yüksek bürüt marjý ve bürüt kar ve haliyle daha yüksek faaliyet karý yazacaktý kur arttý ve hedge amacý ile tutulan döviz pozisyonu amacýna ulaþmýþ oldu.
Sayýn Value investor, þirketin finansallarý, 1.2 milyar karýn ifade ettiði kadar iyi deðildir. bu doðrudur ve bu nedenle de þirketin kar rakamýndan bu kambiyo giderini hariç tutmak, "tek seferlik olaylar hariç olan durum"u görmek bakýmýndan faydalýdýr. Bununla beraber, siz de eski bir bankacý olarak takdir edersiniz ki finansallardaki 1 parametreyi deðiþtirince, karþýlýðýnda baþka parametre de deðiþir. örneðin, þirket o kadar döviz tutmasaydý, bize temettü olarak onun sadece 500 milyon Tlsini verseydi, hisse baþýna 2.5 tl temettü almýþ olurduk ama þirket doðal hedge pozisyonundan mahrum kalýrdý ve hatta kriz daha da derinleþseydi (kur=30 tl) belki de likidite sorunu yaþayabilir ve temerrüde düþebilirdi. eski bir bankacý (bankacý olduðunuzu hatýrlýyor ve yazýlarýnýzdan yararlanýyorum) olarak eminim bunu biliyorsunuzdur. ya da o nakti taþýmak yerine banka kredisini kapatsaydý, kredi finansman masrafýmýz olmazdý.. ya da kur artmamýþ olsaydý ve aldýðýmýz bu zamla (ki belki kur bu denli artmasa zam da %25-30 civarýnda kalýrdý) 2022de 2 miyar kar planý yapardýk. örnekler çoðaltýlabilir..
özetle; dediðiniz þu bakýmdan doðrudur: kur hariç esas faaliyet karý bakýmýndan 2-3 yýl evvelki gibi bizi þaþýrtan ve "þapka çýkartan bir performans" olmamýþtýr ama þunu baþlardýk:
1-fiyat artýþýnýn açýk ara önünde ilaç ciro artýþý ile bitirdik.
2-net nakit pozisyonumuz ilk kez pozitife döndü (196 milyon tl);
3-ucuz maiyetle ve yüksek stokla ve yüksek döviz pozisiyonu ile kur bakýmýndan sorunlu bir döneme girdik.. yani, bilançoda hem stokta hem de nakitte kuvvetli hedge pozisyonumuz var..
4-tarihi deðerde makina yatýrýmý yaptýk ve bunlar pahalý segmentlerin iþleri (biyotech ve yeni nesil onkoloji).. makinaya yatýrýlan 550 milyon tl bize daðýtýlsaydý, hisse baþýna 2.75 tl temettü alacaktýk (bu ek 550 milyon tl eþik üzeri rakam olduðu için tamamýndna ana ortak gibi pay alacaktýk..).
5-ar-ge iþi devam etti (ilk kez %8 harcadýk.. küresel jenerik ortalamasý %7dir), departman büyüdü (400 kiþiye yaklaþtýk. TRdeki toplam ilaç argeci sayýsý 1650dir), binasý yenilendi, 12 tane yeni sentezlenmiþ molekül lansman bekliyor.. çok iyi rakam.. umalým içinde biyoteknoloji de olsun..
listeyi daha uzatmak mümkün ama özetle; bilançoyu (aktif kalitesini), borç/özkaynak oranýný, faiz karþýlama gücümüzü daha da iyileþtirdik.. bu 2022de ayný karý (1.2 milyar tl) tekrarlarsak, nakit zengini þirketler arasýna girmiþ olacaðýz
6-son 4 yýlda kur sürekli arttý ama buna raðmen brüt kar marjý %50den %58e geldi (bkz sayýn denlis100ün verdiði tablo). bunun 4 puanýný bu sene kazandýk. rekor artýþ.. iþimizin finansal kalitesinin devamý için çok deðerlidir..
geçen sene bu tarihlerde de temettü vermeyip, parayý kasada tutmalarýna bozulmuþtum ama aradan geçen 5-6 ayda ne kadar doðru bir þey yaptýðýný görmüþtüm ki eleþtiri yazýsýný yazarken de derin kriz hariç, "kredi varken nakit taþýmasý anlamlý deðil", demiþtim ama þirket haklý çýktý. bize neredeyse sýfýr çekerken kendisinin 100 milyonu almasýný da centilmenlik dýþý bulduðumu yazmýþtým. bu da ayrý konu (hisse fiyatý üzerinde psikolojik baský unsurudur)..
saygýlar, selamlar