Teşekkürler, halk 3 teklif etti, dışarıdan gelene o da yok dedi:oleyo:
Son 5 yılda orta sınıf tamamen yok olduğu için TR deki özellikle emlak fiyatları hayal edilemez geliyor.
Bosfo nun dediği crash yüzde 100 olarak (çok üst gelir sahibi kişiler) dışında gerçekleşti.
Sadece biz henüz kabul edemiyoruz.
Bu iktidar bize Türkiye Türklerindir söylemine artık tebessüm ile bakmayı gerçekleştirdi.
Biz kendi ülkemizde maraba olduk.
İşgal topla tüfekle yapılmadı.
Ancak bazı istisnaları da var.
Bir jandarma astsubay rütbesine göre 55 bin maaş alabiliyor.
Ne 3.5 milyonda 10 bine girip doktor veya 25-30 yıl okuyup prof olmak için çalışacan.
Bugün tweeter da vardı. Youtuber bir genç togg kullanana mesleğini soruyor. Çocuk bu babamın diyordu. Youtuber mesleğini sorduğunda Cami hocası diyordu...
Almanyada bir rahip togg alabiliyor mu bilmiyorum.
Bazı konularda son 20 yılda gerçekten çağ atladık.
Adam 5 milyon dolar para istiyor...İstanbulda Boğazda yalılar 10 milyondan el değiştirdiği bir zamanda bu rakam orta sınıfın çok üstünde...Toprak grubunun koca yalısı 10 milyon USD ye el değiştirdi...
5-6 milyon TRY eskiden orta sınıf için makuldu ama şimdi o sınıfta olmadığından 200K EURO olana satılıyor...
%4-5 getirili %10 stopajlı serbest likit (t+2 valör) dolar fonları varken %25 stopajlı %3-4 faizli vadeli mevduata en az 32 gün bağlanmak ne kadar mantıklı düşünmek lazım.
sn virtue'nün uyarısıyla gelen edit: içeriğinde hazine, özel sektör yurt dışı borçlanma araçları (eurobond) olan fonlar bu karşılaştırmanın tamamen dışında, aman diyeyim. fonun risk değerine, yatırım dağılımına da bakmak lazım.
Dolara brüt %3 civarı getiren PAL fon var. Düşme riski de yok gibi bir şey.
Ne olcek bizim haller....işte halep işte arşın... ama Halep in yeriyle sürekli oynarsan arşın ne yapsın? yada halep durduğu yerde dururken arşınla oynarsan Halep ne yapsın?
5-10 gün sonra TL ödemem var şöyle bir baktım günlük faize en yüksek veren sadece n kolay bono var o da %39
TÜİK'in açıkladığı Yıllık enflasyon bile %62
Dolar baskı altına, altına da FED baskı uyguluyor. TL mevduatına %23 eksi reel faiz
Borsa zirvelerde...
Para nereye gidecek...?
---------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir
Ama TÜFE eskinin faizini hesaplıyor, geleceği değil diyenler var.
Şunun şurasında 57 iş günü sonra bir anda piyasaya %50 daha fazla para girecek.
Memur maaşları ve hemen akabinde beyaz yaka maaşları sayesinde..
Karı-koca memur olan en düşük memur ayda 70 Bin TL maaş alacak.... Nasıl düşecek bu enflasyon?
---------
Uzun zamandır görüşemiyorduk sayın vivatrader amaç zaten gelecek enflasyona göre faiz vermek o da net yıllık 40 yada borsa şimdilik başka çare yok. Ben uzun zamandır borsadayım. ve N kolayda günlükte bekliyorum. Borsada ne kazandın dersen 1,5 senede %200 kazandım ama bence genede enflasyona gire zarardayim.
Çok da uzak değil maksimum 9 ay..
Sanmam. Kriz olsa da bunun adı Resesyon değil STAGFLASYON olur.
Dediğim gibi sadece 57 gün sonra dolaşımda olan kağıt para sayısı bir anda %50 den fazla artacak.
Hal böyleyken malların fiyatının düşeceğini beklemek... sizinkisi olsa olsa temenni olur...
---------
Yanılmıyorsam almanyada geçen sene enflasyon 10 12 lere çıkınca asgari ücreti artırmaları aylar bulmuş ve ciddi tartışmalara yol açmış idi.
Bizim enflasyon ise monkey business.
Enflasyonist ortamlarda maaşlar enflasyona yetişmeye çalışırken bizde tam tersi yaşandı geçen 2 sene içinde.Zavallım enflasyon maaş artışlarını geriden yakalamaya çalıştı.
Bizdeki enflasyon değil o yüzden..
Enflasyonda alım gücü düşer bizde ise yükseliyor anasını satim ev araba mobilya beyaz eşya satışları rekorlar kırıyor.
Şirketlerin ciroları yüzde 200 300 500 artıyor..
Onun için bizdeki Fışşşşşşkırtmaaaa..
Şimşek maaş zamlarının enflasyonu artırdığını ve bir sarmal yarattığını söyledi ben burda kaç kez yazdım yüksek popülist maaş artışları en az kur şoku kadar tehlikelidir diye enflasyonla mücadele edilecekse bırak yüzde 50 zammı 2024 yılında zam olmaması lazım ortalama memur maaşı 50 bin asgari ücret 15000 olursa hiç bir faiz oranı bu muazzam parasal genişlemeye karşı bir baraj görevi göremez dolar şu an veresiye defterine yazıyor borçları zamanı geldiğinde borcunu tahsil edecektir
M1 dolaşımdaki para ve vadesiz mevduattır.Maaş artışı ile tabikide hemen yüzde 50 bir yükseliş gözlenmez.
Ama mesela bir M2 yani..m1+ vadeli mevduat grafiği verim size
https://i.hizliresim.com/dygfmab.png
20 25 derece açı ile yükselen grafik bir anda 45 derece ve üstüne çıkmış.
Tabi bunda milletin ağırlıklı olarak dövizde olması KKM gibi etkenlerde var.
Tabi aslında ev arsa araba gibi mallardan gelen zenginleşmeyi göremiyoruz burada.
2018 2019 da 5500 tl kira geliri olan birisi şu an 40.000 tl geliri var ve sıfır vergi beyan falan hakgetire cukka cebe ...
Bordrolu maaş zammının yarattığı enflasyon kadâr akaryakıt zamlarının yarattığı enflasyon konuşulmuyor!
Ben de onu diyecektim.. %50 yi nerden buldun? Maaşların para arzı içerisindeki payınına %50 zam yapılsa bile bunun karşılığı nasıl toplam para arzını %50 artıracak?
Üşenmedim senin gibi biri için makale buldum.. GSYİH ye göre verilse de bu oran emin ol para arzında daha düşük çıkar.. Hadi diyelim GSYİH para arzına eşit.. Olacak en fazla %30.. Bu %30 a %50 zaman yapsan arzı %15 artırır..
https://i.ibb.co/w6r9GTN/Screenshot-...25748-Xodo.jpg
Sinirlenmeden edemiyorum.. Arkadaş siz hangi taraftasınız.. Niye aleyhimize olacak bir değerlendirmeyi ( değerlendirme demeye bin şahit lazım) burda paylaşıyorsunuz bizimle.. Sorunun ne? İnsanlar fakir, daha da fakir kalsın mi istiyorsunuz? Bundan zevk mi alıyorsunuz?
Yok bir anda değil elbette özel sektörde zam takvimleri farklı şirketler var en azından.
Maaş zamları lakkadak bir anda M1 de görülmez insanlar borç öder efendim tahvil alır altın alır mevduata ekleme yapar.
Ama bi yerde de haklı
Şöyle ki.
Eğer yine yüzde 50 falan yaparlarsa hem üretici hem tüketici açısından algı pozitif yönde oluyor.
Ne tüketici alım larında bir kısıntıya gidiyor tabi bunu farkeden üretici de zammı geçiriyor.
Maaşlı zam alınca satıcı üretici ninde sattığı mala zam yapması kaçılmaz.
2021 sonuna göre yüzde 300 civarı da bir m2 ve m3 artışı olduğu ortada.
Bunda mevduatların dolar ve kkm olmasının büyük etkisi var.
Maaşlara da azımsanmayacak zamlar yapıldı hakkatende şu an asgari ücret karı kocanın evine 23.000 tl.
Memurun evine 50 60.000 tl
Beyaz yaka biraz üst seviye olanın evine 80 100.000 tl arası giriyor..
Kendi işine sahip olan üretici satıcı aracı komisyoncu zart zurt bu süreçte aşırı zenginleşti zaten.
Desen para arzı artıp duruyor yılbaşında da artmaya devam edecek eyvallah..
https://i.ibb.co/QcjHWDV/Screenshot-...ading-View.jpg
Çeyrek asrını grafikle geçirmiş adama grafik gösteriyorlar. Davranışsal finanstan da bihaberler... Ama gundi akıllı en azından anladı... M1-M2M3 hepsi bir yere kadar..
Abartıyorum çünkü anlaşılsın istiyorum.
Diyelim ki Asgari ücret aylığını yarın akşamdan itibaren 5 milyon Tl olacağını söyleseler. Sizin O sarı sitede 5 milyona gördüğünüz ev ilanları da aynı oranda artmaz mı? ya da böyle bir durumda 1 maaşınızla ev mi alacağınızı zannediyorsunuz..
Az biraz Kahneman okuyun cahil olmayın
------
Canınız sıkılmıştır, ankete buyurun..
https://onlinepoll.me/poll/vote/poli...lamasini-yapti
Ahan da bu da M1 oransal olarak yok denecek kadar az fark var..
https://i.ibb.co/TmngB12/Screenshot-...ading-View.jpg