Originally Posted by
memorex
taşımalı swaplı mevduat işlemi örneği
X bankasında taşımalı swaplı mevduat yapacağız Y bankasını da getirimizi artırmak için kullanacağız.Vademiz 61 gün olsun(tamamen kendi seçimim ,gün sayısını istediğiniz şekilde belirleyebilirsiniz)Bu durumda spota uygun olacak şekilde,
Euro alış kuru 3.9510
Euro satış kuru 4.0285 olsun.
Bu alış satış fiyatlarını banka belirliyor bizim bilmemize gerek yok ve anlaşma esnasında sözleşmede görüyoruz.X bankası diyor ki euroların %25(oran değişebilir örnek gereği belirlemem gerektiği için %25 seçtim) ini bende teminat olarak bırak ben eurolarına %1.60 brüt faiz veriyorum ve euroların %75 ini istediğin bankaya swift yapacağım anlaştığın oranla bağla.Y bankasını biz seçiyoruz ve diyelim ki Y bankası eurolara taşımalı swaplı mevduatın dönüş tarihine DENK gelecek şekilde brüt %1.90 oran verdi.X bankasına diyoruz ki ben dışarıda %75 lik euroma brüt %1.90 oran alırsam getirim ne oluyor.X bankası da hesaplayıp brüt %14.20 tl mevduat karşılığı getirin oluyor diyor.İşimize geliyorsa bu oranlarla bağlıyoruz.Örneğimizde ki %75 lik eurolarımıza brüt %1.90 ın daha üzerinde bir oran bulursak haliyle getirimiz daha da artar onu da gözden kaçırmayalım.Swift ücreti istemeyen banka olduğu gibi isteyen banka da oluyor toplam getirimizi küçük de olsa oynatabiliyor.