bu konu muamma, farklı vade sonları seçip çeşitlendirmek en iyisi
Printable View
bu konu muamma, farklı vade sonları seçip çeşitlendirmek en iyisi
itfayı beklediğiniz durumda dolar cinsinden aldığınız para (100) ilk yatırdığınız paradan yüksekse faiz geliri elde etmiş olursunuz ve o yıl için beyanname sınırını aşıyorsanız vergi çıkar. Hesap dolar üzerinden yapılır, kur farkı dikkate alınmaz, kur farkı ancak itfadan önce eurobondu satarsanız hesaba katılır.
şu yazıda örnekle anlatılmış:
https://www.finansgundem.com/yazarla...yazisi/1500070
iş bankası 2021 vergi rehberi 4. sayfada eurobond faiz geliri (kupon+itfa) olarak tanımlanmış:
https://www.isbank.com.tr/contentman...lendirmesi.pdf
aşağıdaki sitede de detaylı ve karmaşık bilgiler var ama dolaylı olarak itfadaki faiz gelirinin dikkate alınacağı ama kur farkının hesaba katılmayacağı anlaşılıyor:
https://kpmgvergi.com/blog/eurobondl...f-noktalar/177
Beyanname sınırı civarında dolaşıyorsanız dikkat gerektirir, kupon yıllarında ödemeyip itfa yılında vergi ödemeniz gerekebilir.
Yüklü eurobondunuz varsa yani sınırın üstündeyseniz birşey değişmez zaten vergi veriyorsunuzdur ama tek eurobonddan yüklü almışsanız üst dilime sokabilir sizi itfa yılında, hesabınızı kendiniz yaparsınız, müşteri temsilcilerini sallayın çoğu bilmiyor bu detayları.
Eurobond sayısı da zaten bir virman işlemi. Eğer kıymet başkasına virmanlaniyorsa hukuki anlamda satış gerçekleşmiş oluyor. Kur farkı vergisini beyan etmek gerekli olur.Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kesinlikle bilmiyorlar veya o konuya girmek istemiyorlar cunku onlarin derdi satis yapip komisyonu, primi kapmak..
Bilseler bile soylemezler..
Vergi yok derler ki urkutmesinler ayagi ile gelmis musteriyi...
Nasilsa ileride vergi idaresi ile siz muhatap olacaksiniz..
Syg,
Hmm evet bunu sordum böyle birşey yok dedi MT. O bilmiyor demek ki. Şimdilik böyle bir tehlike yok benim için aldığım iki bond da 100 nominal üstü fiyattan oldu.Alıntı:
Bononun itfasındaki iskonto tutarının da vergi mevzuati yönünde "faiz" geliri olarak kabul edildiğini söylemiştik. Eurobondun vadesinde itfası halinde, faiz kuponları dışındaki diğer gelir unsuru şu şekilde bulunur:
- Bono alış: 84.500 USD
- Bono ifta bedeli: 100.000 USD
- Kazanç:15.500 USD
- Faiz geliri TL (15.500 USD*İtfa tarihindeki kur 6,80): 105.400 TL
Faiz geliri yıllık beyan sınırı olan 49.000 TL’dan fazla olduğu için, gelirin tamamı yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilir.
Demek ki aynı/benzer getiri oranlarına sahip bonolardan hep 100 nominal üstü fiyatlananları almak lazım.
ytd
Bu yil ust limit 54000 tl di sanirim .yillik.peki yil icinde yatan kupon lar yattigi zamanki kur degerindenmi hesaplaniyor ? Yoksa sene sonu degerindenmi ?
Hangi tarihlerde kupon odemesi oluyor?yilda 2 keremi?
Evet zira intikal vergisi ile satış vergisine ayrı uzman vergi daireleri bakıyor o nedenle ivazsız intikal vergisinin yarısı dahi odense her zaman diğer ana vergi dairesinin bu işlemi satış olarak görüp kur fatki geliri üzerinden vergi talep etme riski var. Şahsen ben bu riske girmemRedmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Almanya, Isvicre, Avusturya (bildiklerim) fonlarda uyguluyor bu yöntemi. Sene basi ve sonu arasindaki farkin %30'undan vergi aliyor.
Satis yapildiginda bu vergiyi mahsup edecegini söylüyorlar da, ne kadar gercekten uygulanabilir 10-20 sene sonra ayri.
Bunu yapmalarinin sebebini su ana kadar (akkumulasyon yapan) fonlarin temettülerinden vergi alamadiklari icin olarak anlattilar.
Simdi de baslarim sebebe alirim diyecekler.
Sorunlari (GER'de) olur ama. Eger zarar yapildiginda zarari da vergiden mahsup etmezler se, anayasa mahkemesi böyle bir yasayi iptal eder (bugünün sartlarinda). Sonra geriye dönük dünya alamet vergi iadesi cikar.
Ancak artik bati dünyasi da fasist rejime gecis yaptigi icin her sey mümkün. Olmaz da diyemeyiz.
Realize edilmemiş kardan vergi alacaklarsa, realize edilmemiş zarar için de para ödemeleri gerekir.
Benim bildiğim Hollanda da uyugluyor aynı sistemi.
Bildiğin gerizekalılık. Bunu bile bile kim gider bu ülkelere yatırım yapar çok ilginç.
Kara ortak oluyorsanız, zarara da ortak olun o zaman.
Asagidaki videoda dünya merkez bankalari birligi baskani acik acik söylüyor.
Nakit parayi kontrol edemiyoruz ama dijital para ile her seyi görebilecegiz diyor.
https://www.youtube.com/watch?v=rpNnTuK5JJU
2. video bayagi uzun. Henüz tam seyretmedim. Sadece detayli özet yazisini okudum.
Kadinin ( Catherine Austin Fitts eski ABD bakan yardimcisiymis) söyledikleri ilginc.
Mafia of the Powerful.
https://www.youtube.com/watch?v=-r1Hva3DVx8
Çare fiziksel altın.
ytd
Bir sekiilde onu da halledecekler mutlaka.
Henüz daha gelemediler istedikleri noktaya.
Bir 10-15 seneleri var tam fasizmi uygulamaya.
Genc nesili zor zamanlar bekliyor.
Ancak insanoglu bir cok seye uyum sagliyor. Cogunluk uyum saglayacaktir.
Ne demis romalilar "Halka ekmek ve oyun verin yeter" (gibi).
bu arada bütün bu "bildiklerimiz" bugünün mevzuatına göre.. yarın oyunun kurallarını geriye dönük değiştirirler mi bilinmez.
Bankadan bankaya ekstra %1 koyan bile var eurobond satış fiyatına .
Fazla Bilmeyeni çok banka araştırmayanı öpüyorlar ne yazık ki
Nasil kontrol edicen fiyati.her banka acik fiyat veriyirmu?
Hisse senetleri icin dediginiz dogru. Henüz yok hisse senetleri icin.
Fonlar icin (akkumulasyon yapan) bu vergilendirme var.
Sene basinda gecmis sene icin yapilir. Banka hesaplar ve keser vergiyi. Yatirim hesabinizda para yoksa eksiye düsersiniz.
Temmetü verenlerde belirli miktarda akkumulasyon yaptigi icin, o akkumulasyon yapilan miktar icin bu vergilendirme yapilir.
Hesaplamasi biraz komplex. Fonlarin hisse senedi payina göre degiskendir vergilendirilen bakiye. Zaten bankalar yapiyor.
https://www.test.de/Fondsbesteuerung...sen-5124267-0/
https://www.fondsweb.com/de/news/ansicht/artikel/22323
Ekleme yapayim: Baz faiz üzerinden gidiliyor bu hesaplamada. Örnegin 2021 yilinda eksi oldugu icin (-,45%) 2021 yili icin "Vorabpauschale" adi verilen vergilendirme cikmayacak fonlarda.
+3% yaptı bugün eurobondlar.
dün alanlar iyi kar ettiler.
Ben de cuma aldıydım ucundan faydalandım. Dün de alsaymışım keşke :)
ytd
Buralar artık dip bölgeler
dün 95-96 dan 2036 almayan
bugün 99 verdi.
Dün alamadım, ziraat online şubede elimizde kalmadığı için satamıyoruz cinsinden bir hata ile satış yoktu, tüm gün denedim. Bugün de alamadım, yine yok. O kadar kızıyorum ki.. Zamanlamasını o kadar ayarlamaya çalış doları hazırla ama zamanı gelince de alama. Ülkenin en büyük bankası, böyle fırsat çıkınca kapatıyor satışı, ne demek elinde yok bul al piyasadan. Muhtemelen büyük müşterilere özel olarak ayırıyorlar bu gibi zamanlarda.
Kafamdakini yapamayınca, hesaplarım planlarım tutmayınca gerçekten çok kızıyorum bu aracı kurumlara.
Daha çooook fırsat çıkar merak etmeyin...[emoji2][emoji2]
Bi seyler yazdim ama sildim...neme lazim kel kâzım [emoji1787][emoji1787][emoji1787]
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Geçen Burger'deki MT bana bundan bahsetti.
Dedim bak Vakıf'ta fiyatlar böyle böyle sizde niye yüksek diye... Dedi ki biz sizin adınıza Merkez Bankası'na ihaleye giriyoruz vs vs güncel fiyatı alıyoruz o anki, sonra satıyoruz. Fiyatı düşük gösterenlerin elinde mal olmayabilir gibisinden konuştu.
Aldığım fiyat TEB'deki ile aynı olunca aldım malı verdiği fiyattan. Bi önceki sefer sanki burger teb'den de pahalıydı diye hatırlıyorum ama bu sefer öyle değildi.
Hayırlısı diyelim.
geçen hafta burger mt ye sizin eurobond fiyatları piyasaya göre yüksek olur dediğimde, bi.. öğretilmiş-tembihlenmiş tepkilerle olur mu canım ne alakası var gibisinden bi dellenir gibi oldu..
dedim, az önce şu şu fiyattan aldım.. (gerçekten almıştım).. sizde fiyat nedir?
ufak bir sessizlik oldu.. sonra.. yoook biz o fiyatı veremeyiz, biz piyasadan bulup satıyoruz ya falan bir şeyler dedi..
eurobond muhabbetimiz o noktada sonlandı kendileriyle.