Piyasa beklentisi %0.4.Bunun üzerinde gelecek bir rakam tahvillerde faizi yukarıya iter.
Printable View
evet sn. hocam bence de enflasyonda overshoot görülmesi yüksek bir ihtimal.. ancak ters hareketlere epey müsait bir ortam var. bir süre daha bu böyle devam eder gibi..
bu arada, umarım biden'ın stim. imzasının mürekkebi kurumadan borsalarda yeni bir flash-crash görmeyiz :)
dün..akşam..21:00..dada..3..yillik..ihale..vardi.. .
son..ayların...en..yüksek..faizi...geldi...6-8..ay..boyunca..da..ilk..defa..%0,3x..faiz..geldi. ..
Gecen yıl issizlik verisi acıklanacaktı... cok yuksek gelecegi belliydi Deniz bey de hatta gun gun isdizlik maasi basvurularini paylasmisti.. sonra bir kalem oynattilar pandemi nedeniyle olan kayiplari saymiyoruz dediler... ben de yine kalem oyunlari yapilmazsa Deniz bey gibi yuksek bir enflasyon gelebilir diye dusunuyorum
Degerli yorumlariniz icin cok tesekkurler Deniz bey
Ben bir de şunu merak ettim abd'de fed baskani yellen gibi yetkililer bu gelmekte olan enflasyonun geçici oldugunu dusunuyorlar sizce bu durum gercekten sadece baz etkisinden dünyada uretimin gıda arzinın azalması lojistik zincirlerinin gecici olarak hasar gormesi vb. Kaynaklanan bir durum mu yoksa daha yapısal uzun soluklu bir enflasyon bizi bekliyor olabilir mi
ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %10 civarında büyüyor,daha şimdiden aşırı ısınmış durumda, yılın ikinci çeyreğinde ise,hem 1.9 trilyon dolarlık teşviğin reel sektöre ve kişisel harcamalara gitmesi ile tüketici harcamaları kanalından hem ekonomisinde yüksek bir büyüme sağlayacak,hem de enflasyon baskısı yaratacak,aşılamaların ikinci çeyrek içinde bitip hayatın normale dönmesi ile ertelenmiş talep de devreye girecek.
ABD bu dönemde bugün yasalaşacak 1.9 trilyon dolar ile birlikte 4.5 trilyon dolarlık mali teşvik verdi.Ayrica merkez bankası da bilançosunu geçen yıldan beri 3.5 trilyon dolar genişletti.Olağanüstü dönem geri kaldıktan sonra da piyasada bu kadar para durmaya devam ederse Nobel ödüllü ünlü ekonomist Milton Friedman'ın ünlü ifadesiyle "Enflasyon her yerde ve her zaman parasal bir olgudur" sözü devreye girer.
Ekonomi teorisinde Fischer'in değişim denklemiyle ifade edersek: MV = PQ. Burada M para arzını, V para biriminin bir yıldaki el değiştirme sayısını, P fiyatları, Q reel üretimi gösterir. V, genellikle kısa zamanda değişmez, Q da yeni yatırımları ve teknolojik gelişmeyi gerektirdiği için kısa sürede artırılamaz büyüklükler olarak kabul edildiğinden fiyatlar (P), para arzının (M) bir fonksiyonu haline dönüşür: P = f(M). Bu durumda para arzındaki artışlar fiyatları da artırır.
Fed'in parasal genişlemesi kredi genişlemesine dönmediği,bankalar parayı FED'deki hesaplarında tuttuğu,parasal genişleme sadece varlık balonuna yol açtığı,reel sektöre ve tüketim harcamalarına gitmediği için enflasyon yaratmadı,ama teoriye göre mali teşvik harcamaları reel sektöre ve tüketim harcamalarına gideceği için enflasyon yaratması beklenir,bu nedenle enflasyonun kendisini besleyen ve beklentileri değiştiren bir süreç olduğu dikkate alınırsa -tedbir alınmaz ise-,kalıcı hale gelmesi beklenir.Geçici olması ise sıkı para politikasına geçmekle sağlanabilir ancak para politikalarında yapılan değişikliklerin etkisinin gecikmeli olduğu,en az 6 ay sonra etkisinin ortaya çıkacağını,yani enflasyon kendini gösterdikten sonra alınacak tedbirlerin belli bir süre enflasyonu dizginleyemeyeceğini de dikkate alarak, tedbirleri erken almak gerekir.
Cok tesekkur ederim Deniz bey
Sayenizde çok degerli bilgiler bakış açıları edinioruz
Sevdiklerinizle beraber mutlu saglikli gunler dilerim :)
16:30a geri sayim ... son 1 saat 40 dk :)
Wednesday March 10 2021 Actual Previous Consensus
04:30 PM
US
Core Inflation Rate YoY FEB 1.3% 1.4% 1.4%
US
Inflation Rate YoY FEB 1.7% 1.4% 1.7%
US
Core Inflation Rate MoM FEB 0.1% 0% 0.2%
US
Inflation Rate MoM FEB 0.4% 0.3% 0.4%
Ben daha yüksek gelir diye tahmin ediyordum ama aylık enflasyon beklentiler doğrultusunda %0.4 geldi,çekirdek enflasyon ise %0.2 beklenirken %0.1 geldi.
ENAG gerek Amerika’ya da. Belki düzletirler ayıp olmasın diye -:)
Şimdi duruma bakarsak :
-Son 9 aylık enflasyon %2.867,yıllıklandırılmışı ise %3.84.
-Bundan sonra 3 ay boyunca;Geçen senenin mart,nisan,mayıs verileri sırasıyla;(-)%0.3 ,(-)%0.7 ,(-)%0.1
Bu 3 ayın(-) verileri seriden çıkıp yenileri girince enflasyon mevcut trend ile ,projeksiyonu Mayıs verisiyle %3.84 görünüyor.Ama 1.9 trilyon dolarlık paket ,ve geçen ay üretici fiyat endeksindeki çok yüksek zıplama ile 3 ay sonra %4 enflasyon hala kuvvetli ihtimal gözüküyor.
https://tradingeconomics.com/united-...ation-rate-mom
BOJ Kuroda, mevcut YCC'de esneklik düşünüyormuş; yani JPY için bir çeşit sıkılaştırma öngörüyor diyebiliriz..Alıntı:
Originally Posted by 05
son haftalardaki Benchmark fiyatlaması Kuroda'yı bile rahatsız ettiyse, bugün açıklanan ABD enflasyon verisini orta ve uzun vadede çok da dikkate almamak lazımdır belkide..
Murat Berk yine nefis yazmış.
Borsa düşecek demiş açık açık, boru gibi satışlara hazır olun demiş :)
Mutlaka okuyun...
Hem spot hem VIOP full long pozdayım, ama güvercin ürkekliğinde, ama yakın stoplu, ama her an önce piyasa nötr sonra da ağırlıklı short olmaya hazır şekilde. Okuduklarımı süzüp anlamaya, kendi yorumumla birleştirmeye gayret ediyorum.
Spotta mal satma düşüncem yok elimdeki tüm hisseleri beğeniyorum, ancak genel bir düşüş gelirse mutlaka benim portföyüm de etkilenecektir. Burada, VIOP short ile iki şeyi iddia etmeyi düşünüyorum.
1. Benim seçtiğim hisseler düşerken endeksten az düşeceklerdir.
2. Benim seçtiğim hisseler, çıkışta endeksten fazla çıkacaklardır.
Bakalım haklı çıkabilecek miyim?
Herkese bol kazançlar.
1.9 trilyon dolarlık paket ilk oylamada temsilciler meclisinde az bir çoğunlukla 219-212 ile geçmişti.Tüm cumhuriyetçilerinin yanında ,2 demokrat üye de pakete ret oyu vermişti.Evet oyu veren bazı cumhuriyetçi üyelerde de paketin "enflasyonu zıplatma" endişesi nedeniyle tereddüdü vardı.
Acaba diyorum;"1.9 trilyon dolarlık paketin şu anda temsilciler meclisinde yapılmakta olan nihai onay oylaması öncesinde,çok yüksek bir enflasyon verisi ,bazı üyelerin fikrini değiştirir ve paketin Kongre'den geçmesi riske girer" diye düşünüp,bugünkü enflasyon verisini olduğundan daha düşük mü gösterdiler.Eğer paket bugün yasalaştıktan sonra, gelecek ay ,bu ayın verisini yukarı revize ederlerse,bu varsayımda haklılık payı var diyebiliriz.
Sn Deniz Hocam
Bu dediğin abd de olur mu.
SM-G975F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
US10Y-Yield...
İhale...nerede..ise..aktif..piyasa..fiyatı..olan.. %1,5230..dan.gerçekleşti...
Bir zihin jimnastiği yaptım...Normalde olmaz da, bugün oylanacak 1.9 trilyon dolarlık paketin riske girmemesi çok önemli. BLS geçen ay,baz etkisi devreye girmesi yaklaşmışken,verilere geriye dönük revizyon yapmış, son 7 aylık enflasyonu%2.40'dan %2.12'ye aşağı yönlü revize etmişti(Nadir rastlanan bir durum),bu da bende şüphe yarattı.
10-Yr Note Auction
Released On 3/10/2021 1:00:00 PM For 3/10/2021 1:00:00 PM
Auction Results
Total Amount $38 B
Coupon Rate 1.125%
Bid/Cover 2.38
Yield Awarded 1.523%
sanırım..teşvik..paketi..de..geçsin...
temel..anlamda...gerçekleşmelerden..sonra...
gelecek..hafta..çarşamba..günü...
FED..e..kadar...ABD..ayaği..teknik..hareketlere... gebe..kalir
Hocam nasıl yorumlamak gerekir? Yabancı talebi düşük denmiş katılır mısınız? Bütçe dengesi de -311 Milyar gelmiş.
Bizim tahvilleri nasıl etkiler sizce? Şu an her iki tahvilimiz de 16.4 - 14.4 olarak ciddi yüksek değerlerde, kısa vade tahvil 17'yi geçerse faiz artırımı kaçınılmaz diye düşünüyorum katılır mısınız?
House passes $1.9 trillion COVID relief package, clearing it for Biden to sign:
https://on.mktw.net/38riSSL
1.9 trilyon dolarlık destek paketi yasalaştı.Başkan Biden'ın imzasıyla yürürlüğe girecek.
Biden Cuma günü imzayı atıyor..
https://www.bloomberg.com/news/artic...-s-pocketbooks
Şartlar olgunlaşıyor 🙂
Sayın deniz 43 umduğunuz gibi kaos kriz çıkmadı ve borsalar düşmüyor.
Hocam 10 mesajlı troll hesap, kaale almaya değmez yine de siz bilirsiniz.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
-2.38 kat talep, son 6 aylık süredeki 10 yıllık tahvil ihalelerinin ortalama talep oranı ile aynı.
-Şubat ayına göre yabancı talebınin hafif oranda düştüğü doğru.
- ABD Şubat ayı bütçe açığı 265 milyar dolar piyasa beklentisinin üzerinde 311 milyar dolar geldi.
- ABD Hazinesi 1.9 trilyon dolar destek paketinin kabaca yarısını Fed'deki hesabından yarısını da borçlanarak finanse edecek.Mevcut borcunu çevirirken ilave borçlanmada sorun çıkmaz ama muhtemelen borç vericiler daha fazla faiz talep edecektir.
- ABD faizlerinin yükselmesi sadece bizi değil gelişmiş ve gelişmekte olan tüm serbest piyasa ekonomilerini etkiler ve faizlerini yukarı itmesi beklenir.
--Bizim merkez bankasının da gelecek hafta politka faizini arttırması güçlü ihtimal.
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Deniz bey hicbir zaman borsalarin düsmesini umdugunu belirtmedi sadece verileri yorumladi kaldi ki nasd** tepki alislarina ragmen 3 haftadir dusuyor keza gelismekte olan piyasalardan da ciddi çıkış var daha 2 gun once bovespa yuzde4 dustu...
Piyasada tum temel verilerle birlikte herseyin olabilecegini akildan cikarmamak gerekiyor...herseyin bir gunde olmasini bekleyip olmadiginda insanlari itham etmek de cok anlamsiz..
.burada dolar kuru uzerinden deniz beyi vatansever olmamakla suclayanlar da oldu malesef ... simdi de kriz isteyen biri olmakla suclaniyor... sadece verileri yazip yorumlayarak... ureten bilgisini hicbir karsilik beklemeden paylasan insanlara bu sekilde davranilmasi cok üzücü ... burada yazilanlarin hicbiri televizyonlarda gerceklesmeden konusulmuyor daha iki hafta once kimse 10 yillik ne demek hic konusmuyordu bile ... dusus olduktan sonra iste on yilliklar artti denmeye baslandi
Her urunun adil fiyati uc asagi bes yukari vardir piyasa cesitli sebeplerle bunun altinda veya ustude deger atfetse de sular duruldugunda veya artik basa cikilamayacak kabardiginda bu gorulur... ulkeler borsalarin dusmemesi icin can siperhane bir savunma icerisinde ve ekonominin gereklerini yapmaktan bu nedenle kaciniyor... ancak sorumluluklarinizdan kacsaniz da bunun sonuclarindan kacamazsiniz bir yerden sonra acı tercihler yapmak kacinilmaz olacaktir
Sn deniz
Piyasalarda milyarlarca dolar risk altındayken yatırımcıların oyunu devam ettirmek için tahvil ihalesine ilgi göstermesi rasyonel bir davranış değil mi ? Eğer bu ihalede beklenenden kötü geçseydi. Alternatif piyasalarda ciddi kayıplara uğrayacaklardı.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Elinde yüklü tahvil bulunduranlar için doğru ama diğer taraftan şu anda %1.7 olan yıllık enflasyonun 3 ay sonra %3.5-%4 civarında bir yere geleceğini görüyorsanız ve getirilerin de buna paralel yükseleceğini biliyorsanız,3 ay sonra çok daha yüksek getiri elde edebilecek şekilde 10 yıllık yatırım yapma imkanı varken,şimdi %1.52 civarlarında yıllık getirisi olan bir menkul kıymete yatırım yapmanın mantığı yok.Unutmayalım,bu kağıt kısa vadeli değil 10 yıl vadeli bir kağıt,enflasyon ne kadar yükselirse yükselsin 10 yıl boyunca bu getiriye razı olacaksınız ya da zarar kes yapıp zararla satacaksınız.
Dolayısıyla ben fon yöneticisi olsam,bir tahvil yatırımı yapmak için 3 ay sonrasını beklerdim,bu getiri oranlarından almazdım,elimde belli bir stok varsa da,3 ay sonra yeniden almak üzere şimdi elimden çıkarırdım.
Biliyorsunuz geçen hafta 7 yıllık tahvil ihalesine ilgi az olmuştu.
Deniz Hocam günaydın,
Bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Yukarıda forumdaşımın söylediği gibi olaylar henüz gerçekleşmeden belirttiğiniz riskler bir bir gerçekleşiyor ve bu anlamda sizi takip edenleri piyasanın bir adım önünde tutuyorsunuz.
Benim şöyle bir düşüncem var; Mesela eksi rezerv meselesini gündeme gelmeden haftalar belki aylar önce burada defalarca dillendirdiniz ve rakamlarla ortaya koydunuz. Bu bilgi ana akım medya ve sosyal medyada halkın çoğuna mal edildikten sonra dolar son bir yükseliş yapıp 7 TL'nin altına kadar (ekonomik gerçeklerle ve teorilerle çok da uyuşmayan bir şekilde) indi.
Şimdi aynı durumun ABD tahvil faizleri konusunda da yaşanabileceğinden şüpheleniyorum. Siz önceden uyardınız. Faizler dediğiniz hızda arttı. Bir anda her yerde bu faizler konuşulup takip edilmeye başlandı. Bu noktadan sonra tıpkı Dolar / TL paritesinde olduğu gibi realiteden uzaklaşıp ABD endekslerinin aniden çok sert yükselişler yapma ihtimaline ne söylersiniz? Teknik olarak Dow Jones incelendiğinde zaten eski tepesinin üzerinde seyrediyor, son 5 günlük hareketi ile indikatörlerdeki uyumsuzlukları da kaldırdı.
Sözün özü tüm ekonomik gerçeklere rağmen son bir dans olabilir mi?
Çarşamba günü Fed toplantısı var.ABD dışında bütün majör merkez bankaları büyük parasal genişleme yaptı ama ABD ile kıyaslanabilir mali genişleme yapmadılar.Dün geçen 1.9 trilyon dolar ile birlikte ABD'nin toplam mali teşvik paketi 4.5 trilyon dolar oldu,ayrıca Fed'in de 3.5 trilyon dolarlık parasal genişlemesi var.Özellikle mali genişlemenin ekonomi teorisi açısından sonuçları var,Fed üyeleri de bunu tabii ki biliyor.Bir taraftan hem maliyet yönünden fiyatlara baskılar var,bir taraftan da mali genişleme ile talep tarafından fiyatlara baskı oluşacak,diğer taraftan da ABD'de devasa üretim kapasitesinin harekete geçirilmesiyle Haziran ayı itibariyle aşılama bitecek ,hayat normale dönecek.Normal ekonomik çevrime dönüldüğünde hala bu kadar para sistemde tutulacak mı.Yoksa Çarşamba toplantısında Fed,tabii ki hemen faiz yükseltmesi ya da bilançosunu daraltmaya başlaması beklenmiyor ama 1.9 trilyon dolarlık paket yasalaşmışken -en azından- varlık alımlarının durdurulacağının işaretini verecek mi.
Eğer Çarşamba Fed "politika değişikliğine dair hiç bir işaret vermez ise", o zaman söylediğiniz gibi ABD borsa endekslerinde aşırı balon oluşmasına rağmen, 1 tur daha yükseliş olabilir,ama "buraya kadar"ın işaretini verirse o zaman Çarşamba gününe kadar olan seviyeleri uzunca bir süre tepe seviyesi olarak kalabilir.
Enflasyon bilgisi yalan, tuik verileri yalan, issizlik rakamlari yalan, satilan boktan bir tahvile su kadar talep geldi bilgisi mi dogru olacak ?
2021 sonunda enflasyon % 11 olacakmis.
Ulan A101 ile BIM o kadar zammi haftada koyuyor.
Bu ulkede beyni olan, gozu olan kimse kalmadi mi ?
Ne %11'i.
Abi kafamı da o kurcalıyor, hep işte sıcak para girdi şöyle çıkar böyle çıkar konuşuyoruz da, ya döner alırsa? Suud la barıştı dikkat ettin mi? Bidon için bir sürü kelle aldı verdi. Alttan anlaşırsa. Döner alırsa bu endeks çok enteresan yerlere gider.
İki senaryoyu da kafada hazır tutmak lazım, ne olursa ne yaparım ne kadar zarara katlanır nereden dönerim hazır olmak lazım...