umutabi adresini verde damada ileteyim, sende bişeyler var bence el konulacak :)
şaka bi yana hergün böyle %4 yaparsa bu ülke bitmiş demektir.
Printable View
Atilla Yeşilada'ya iyi giydirilmiş ama belki bize farklı bir şeyler anlatmaya çalışıyor olabilir,
şifreli olabilir, ne kastettiğim anlaşılmıştır umarım.:)
Bu arada kendisi önceden de BES konusunda aynı şeyleri yazardı, sıkı liberaldir.
Gelirin paylaşımı ve sosyal devlet gibi dertleri yoktur, beşeri hayatta sol/sol-liberal, ekonomik düşüncede sağ/ liberal-sağcıdır.
Ahanda Bloomberg e Reis in has adamlarından Prof Murat Ferman ı çıkarttılar...
OVP i yalama/parlatma görevi bugün onunmuş...
Mıy mıy sesiyle bakalım neler diyecek?
İzleyelim...
saygılar/başarılar
Bu ülkede istendiği kadar şirketler döviz borcunu HEDGE etmiştir densin eğer adamın döviz girdisi yoksa bu büyük bir yalandır. Hedge edip maliyetine katlanacağına gider Tl borçlanırdı aynı kapıya çıkardı. Türkiyede şirketlerin çoğu ucuz diye Dolar kredisi kullanmış ve bunu hedge falan etmemiştir. Doların yükselişi bu şirketlere fena koyacaktır ve bir çoğu topu dikecektir. İnanmayan beklesin patır düşen çürük elmaları izlesin.
Patronum ve degerli CFO om bu usd krediler Euro krediler gün gelir bizi tırmalar ne olur çekmeyelim bakın bankadan 5 yıl vadeli TL kredi %12,50 veriyorlar dedigimde bana eneyimiyiz %3-4 doviz kredisi dururken TL kredi kullanıcaz.
Göya X bankasının en tepe yöneticisi onlara korkmayın TL ile işiniz olmasın sizin finans personeliniz abartıyor bazı şeyleri hayal dünyası geniş bir arkadaş demiş benim için.
Hey gidi günler :D 170.000.000 kredi %70 doviz tırmalayın durun şimdi
İpler LONDRA da koptu....Adam paranın başına ben geçecem deyince iş bitmişti......
umutabi abd dolar bastığı dönem 10 yıl önceydi, bunlar bi kredileri kaç yıllık aldı? zaten dolar atağa geçtiğinde dolar kredisinin ne kadar riskli olduğu anlaşıldı.. inanırmısın ben bu ülkede hiçbirşeye inanmıyorum, sabancı holding 100milyar dolar borç yapmış..
bence hortum var , geçmişte bankalar hortumlandı şimdi de şirketler.. bu şirketleri yöneten insanlar bu kadar aptal olamazlar , imkansız birşey,
şirketlere HIRSIZ VARRR DİYE BAĞIRASIM VAR :)
Bist ne hareket cekti .. Yeniden negatife geçtik ..
Şimdi sizin örnekten ilerleyelim ama 5 yıl geriye gitmeyelim de 1 yıl geriye gidelim
Daha kolay anlaşılır olsun...
1 yıl önce dolar kuru 3,45 olduğuna göre Şirketinizin Kur Zararı=(5,45-3,45)x170.000.000 dolar=343 milyon tl...
Kredinizde 5 yıl olduğuna göre 1 yıla düşen kur zararı =343/5=68 milyon tl
170 milyon doların 1 yıla düşen ana para geri ödemiside (5 eşit taksit diyelim)170/5=34 milyon dolar
Bunu da TL ye çevirirsek 34x 4,20(son 1 yıllık ort dolar kuru :tamamen attım)=142 milyon tl
Kabaca 142+68=210 milyon tl anapara ve faiz ödemesi yapmanız gerekiyor...
1 yıllık finansman yükünüz ...
Şimdi 3 sorum var
1)Hesaplamam doğru mu?
2)Doğruysa şirketiniz senede 210 milyon tl nakit üretebiliyor mu?
3)Dolar/tl kuru kaç tl olursa finasman giderlerinizi karşılamada problem çıkıyor.(son 1 seneye göre...)
saygılar/başarılar
Pardon sizin kredi euro imiş ama olsun önemli değil biz dolar üzerinden gidelim....
saygılar/başarılar
Enflasyon ahlaksız bir olaydır. Ve çok para aslında yok paradır. Çünkü paranın alım gücü azalır. Demiş bir zat. Yani ülke ahlaksız tavan yapacak.
Fitch alttan ittiriyor.
mesai bitmeden .5.50 gösterilse bari. günde 20 krş arkadaş yürek dayanmaz.
Fitch topa dalmış
Fitch ; Gelişmeleri yakından izliyoruz.
1 ay önceki not indirimden bu yana hava daha da kötüleşti.
Sermaye girişinin ani durması, ekonomide sert bir iniş, yeni bir not indirimini tetikleyecek faktörlerden..
Neyse Doların kokusuna alıştık.
Btc desen aldığımız yere gelmiş.
Gideyim biraz borsanın kokusuna bulaşayım. Eksik kalmamak lazım.
Herkes tutturmuş orta vadeli plan..!!!
Ne planı be Kardeşler..!!!
Uyannn
İpe sapa gelmez Boş plan bunlar.!!!!!
IMF dedik ..!!
O işte zora girdi.!!
Hiper power enflasyon girdabında
Özel sektör borçlarından dolayı
Döviz krizine girdik.!!!
fitch müdahale edin gibi bir söz sarfetmiş mi? öyle duydum.
Üstad işi bilen birisin belli öncelikle kredi TL karşılıgı 170.000.000 TL bunun %70 kısmı euro ve dolar
dedigin gibi yapalım 1 yıl geriye gidelim bu operasyon bir yıl once yapılsa ne olurdu bakalım
Öncelikle kredinin 120.000.000 TL kısmı USD diyelim. Dolar karşılığıda 21.820.000 usd
1 yılda yazılan kur zararı 45.000.00 TL yapar
USD krediyide taksitsiz hesaplayalım kolay olsun
iyimser davranıyorum ve 1 yılda faize %5 verdi diyorum 6.000.000 TL eder
DOVİZDE KALMANIN BEDELİ
6.000.000 TL FAİZ + 45.000.000 KUR ZARARI = 51.000.000 TL Toplam Maliyet
Şimdi Bu Şirket 1 yıl Önce TL krediye dönmüş olsa ne olurdu
120.000.000 TL kredi aslında 1 yıl önce 72.000.000 TL idi
72.000.000 TL kredi ana para
%15 ile çok rahat 1 yıllık spot yapılırdı 11.340.000 TL maliyet olurdu
USD kalmanın maliyeti 51.000.000-11.340.000=39.660.000 TL fazladan zarar var
Ben bu patrona bu parayı aklımla kazandırabilirken beni dinlemiyor ama kıçı kırık satış personeli 500.000 TL satış yapsa ( 30.000 TL kardır bu rakamın) adamı prime bogar.
Fitch ;
TL deki değer kaybı hızla durdurulmalı
Aralıktaki değerlendirmeye kadar bir çok şey değişebilir
bu işin ekonomi ile alakası yok...topa giren girene topunun ...bu millet ....rahipmiş,ambargoymuş...hikaye...
mgk sekreteri az da asyaya dönelim demişti.....anında ergenekon ve balyoz başladı....
şimdide s400 ve çin yakınlaşması fatura ediliyor...
yanlışlar yapıldı doğru,beton ile kalkınacaklarını sandılar doğru,tarım,trizm ötelendi,suriyeliler doldu...
ama birde siyasi yönü ver........
olan suçsuz ,garibanlara olmakta.
kozalda,petkimde en güzel günümde bile gülemiyorum...yazık...
Ortalık sakinken Krontcu yatırımcı Ali ne demişti;''sıcak para bu girerde çıkarda''..:kahkah:Alıntı:
Yabancı darbe yedi ama henüz çıkmadı
Türk Lirası'nın değer kaybı yabancı yatırımcıların elindeki TL cinsi tahvillerin değerinin üçte birinin buharlaşmasına neden olurken veriler henüz yabancı portföylerde net satış gerçekleşmediğine işaret ediyor. Bu durum hızlı gelişmelerin veya likidite azlığının bir yansıması olabilir.
Reuters'ten yapılan analiz habere göre, Türkiye'nin 120 milyar dolar büyüklükteki yerel devlet tahvili piyasasının kağıt üzerindeki performansı yabancı yatırımcılar için afet niteliğinde. TL yıl başından bu yana yüzde 30'a yakın değer kaybederken, tahvillerin değeri yüzde 20'den fazla düştü.
Piyasalar enflasyonun 14 yılın zirvesine çıkmasına rağmen faiz oranlarının düşük tutma politikasına tereddütle yaklaşırken kayıplar son haftalarda arttı.
Son aylardaki faiz artırımları Türk tahvil getirilerini gelişmekte olan piyasalar arasında en yüksek seviyelere çıkardı, ancak reel getiriler yüzde 2 civarında. Türkiye, yerel tahvil piyasası GBI EM endeksinde Arjantin'den sonra en kötü performans gösteren ikinci piyasa oldu.
Ancak yabancı yatırımcının parası olduğu yerde duruyor. Şu anda cevap arayan büyük soru, krize bir çözüm bulunmaması durumunda kağıt üzerindeki kayıpların bir noktada realize edilip edilmeyeceği. Böyle bir durum finansal sıkışıklığı daha da artırabilir.
………………
Yabancı yatırımcıların elinde yaklaşık 20 milyar dolar devlet tahviline ek olarak yaklaşık 33 milyar dolar değerinde Türk hisse senedi var. Yabancı yatırımcının bu varlıkları Türkiye'nin cari açığını finanse etmesine yardımcı oluyor.
BlueBay Asset Management stratejisti Tim Ash, "Portföy yatırımcılarının para-maliye politikası karışımı açısından hikayeye inanması gerekiyor. Reel faiz oranlarının döviz riskini telafi edecek düzeyde yüksek kalması gerekiyor" dedi.
Ash, "50 milyar dolardan fazla büyüklüğü olan bu portföy fonlarının çıkış yapmaya başlaması halinde bunun tehlikeli bir karışım olduğu görülür - dış finansman açığı bir anda çok daha büyür" diyerek, böylesi bir çıkışın Türkiye'deki dolarizasyonu hızlandırabileceğini sözlerine ekledi.
………………..
Societe Generale stratejisi Phoenix Kalen de merkez bankasının faiz oranları konusunda harekete geçmemesiyle birlikte yükselen enflasyonun yatırımcılar önüne zor bir seçenek getirdiğini söyledi.
Kalen "Reel getiriler sıfıra doğru gerilerse, Türkiye için yatırım tezi artık bir anlam ifade etmez" dedi.
https://www.dunya.com/finans/haberle...-haberi-424807
Şimdi ALİ, Al ALİ, TOPU TUT ALİ..OYNA ALİ OYNA...:)
Neyse adamlar çıkamadılar belli..çıkmaya kalkarlarsa(bir şekilde) sıkıntılarımız daha büyür, güvende bittimi her şeyi sıfırlarız..
Ben dolarcıydım, Amerikancıydım ya krontçu Yatırımcı Ali..:he:
Şimdi ALİ, Al ALİ, TOPU TUT ALİ..OYNA ALİ OYNA...:rules:
Pis bir oyun oynanıyor. Elinde çok ciddi döviz olan milli babalar var. Yurtdışında çok zaman önceleri kurdurdukları (eşe, dosta) şirketlerde zaten zulaladiklari miktar az değildir.Bir de buna iç taraftan UBS, Credit vb. kurumlara transfer edilenler...Milliyseniz ateşe döksenize memleket fakirleşiyor, garibanin kefen parasına göz diktiniz, yastık altı da kalmadı.
Olmaz muvakkat zamanı bekliyorlar....O zaman gelince memleketin en değerli şirketleri bakın nasıl el değiştiriyor...
Referans mi istiyorsunuz, TR nin en zengin 100 listesine bakınız 5 sene önce ve şimdi....Kimler girmiş kimler çıkmış...Yandaslara bir göz atın...Kopya vereyim, Rönesans ve BMC vb.....
Referans mi istiyorsunuz, dolar hafif düşünce düşük faiz lakirdilari çıkıyor ve ateş tekrar harlaniyor....
Referans mi istiyorsunuz, dolar 3.5 ten yavaş yavaş yol alirken şimdilerde momentum artarken bile dağdaki adam gibi seyreden yetkililer......Kademe kademe faizler baştan artsaydı ne olurdu !
Dolar ateşini söndürme niyetleri yok....Arada konuşacaklar yalakalar konuşacak ve şirketler yavaş yavaş ya el değiştirecek ( tam biat edilecek doğuş gibi rükû değil ) ya da iflas edecek...
TR kimin umrunda ki küçük olsun onların olsun....Vatandaş zaten kast sistemine neredeyse geçmek üzere farkında degil.....
Dileğim o ki planları başlarına yıkılır.....
Faiz artirinca düşeceğine mi inanıyorsun iz
Bence hiç birşey değişmeyecek aynı hamam aynı tas
En son yapılan MB PPK toplantısından önce bu başlıktaki çoğu arkadaş yapılmazsa işin ucunun nereye gideceğini işaret etti ve gittik.
Soru bundan daha ileri gidilmek isteniyor mu yoksa istenmiyor mu
Yaparsın faiz arttırımını ayakta kalabilenler kalır. Kalamayanlar gider ama bu şekilde o ayakta kalabilecek olanlarda zamanla gidecek.
Gerçi o ayakta kalamayacakların çoğunluğuna bir bakmak lazım. Safları nerede tutmuşlar.
49 u gıdıklıyor
UKRAYNA`DA ENFLASYON TEMMUZDA %8.9 .
Bildiğim bu ülkede politika faizi %17 yanlışım varsa düzeltin. Peki hangi salak YABANCI %16 enflasyon %17.5 politika faiz için UKRAYNA yerine Türkiye ye gelir ? Ancak GERZEK olup eskiden gelen ve hali hazırda mıçıp sıvadıkları için çıkamayan denyolar...
bence gelinen noktaya bilerek , isteyerek ve en kötüsü ART NİYETLİ olarak gelindi.. taa en baştan beri yani 2002 yılından.. "yeni türkiye" nin bir anlamı var bence.. sefil-yoksul halk ve saraylar da yaşayan elit bir kesim, yani krallık gibi birşey..
bilmeden yapalın şeyler düzeltilebilir, bilinerek ve kasıtlı yapılıyorsa halkın "vatan hainlerini" görmesi gerekmekte-uyanması gerekmekte..
siz olaya iyi niyetli bakmışsınız , ben böyle düşünmüyorum..
saygılar,
Bazıları halen olayın gerçek nedenlerini anlamamış olay londrada başladı damatla devam etti.
5.50 vurdu çekti. 5.60'ı gıdıklıyor. Merkezi de artık test etmiyor. Merkeze dikte ediyor.