2. Donem başkan olursa da, sasirmayin ha!:he:
Printable View
2. Donem başkan olursa da, sasirmayin ha!:he:
şahsi düşüncem Abd nin Suriyeden çekilmeyeceği yönünde. Ama hem seçim arifesi hem Fıratın doğusu aynı zamana denk geleceği için , ortalık karışacak.
Gece gece üşenmezseniz okumanızı tavsiye ederim.
Olayları güzel yazıya dökmüşler.
https://www.gazeteduvar.com.tr/dunya...gecen-hafta-5/
Sn.Pilavlı yazılarımı okuma nezaketinizden dolayı teşekkür ederim. Ağustos ayında çok NET buraladan USD alanların USD ile nikah kıyacaklarını söylemiştim. Çok açık yazıyorum bu başlıktan AFAROZ edilmiş bende kendi başlığımda yazılarımı yazmaya başlamıştım..
Yazılarım mevcut buraya yapıştırıp asla kimseleri gereksiz meşgul etmek istemem..
Özetle asla 4 TL demedim.. 4,90 TL diye öngörüde bulundum. Belki 4,75 TL ye kısa süreli (anlık) olsa da değip yeniden 4,90 bandına yükselebileceğini o sırada NAKİTTE olabilenin alıp 4,75 TL den iyi kar edebileceğini yazmıştım.. Ancak %25 enflasyon olan bir ülkede vade nin önemli olduğunu Aralık ayında 4,75 TL ye dokunan bir USD ile MART ayında hala 5,00-5,15 bandında (hiç 5 TL altına inmemiş) bır USD fiyatlamasının aynı olduğunu da eklemiştim...
Hal bu iken; Ağustos, Eylül, Kasım, Aralık, Ocak aylarında USD hep dayak yedi. 7,40 TL den 6,40 TL ye gelirken dahi pahalı 5,40 TL de dahi pahalı demiştim. Ağustos da 3 ay sonra 5 li seviyelerden USD alınır dediğimde o sırada çok kişi alaya dahi almıştı..
Ben olaylara asla siyasi bakmam.. Siyasi bakarsanız para kazanamazsınız..
Kısaca 5 aydır USD sürekli düşüyor.. Ve Son ay OCAK ta düşüş çok aşırı nazlandı.. Hatta eski dip olan 5,13 TL ye bir daha hiç gelmedi. Şubatta düşüşün 6.ay olacak ve memlekette faiz %25.. Hiçbirşey devamlı düşmez...
Ama şunu da unutmamak gerekir ki; USD düşmese bile yatayda kalsa dahi aylık 7 kuruş düşüyor demektir.. Sonuçta memlekette enflasyon %1 değil ki...
Benim o zaman ki değerlendirmelerime göre en fazla 5 ay içinde bu şok faiz artışı ile USD 4,75 TL ye bu düşüş MOMENTUM u ile değebilir ; BORSA da büyük ihtimal yeniden 115-120 bin bandına gelir idi..
USD düştü, düştü, düştü.. Lakin BORSA çıkmadı. Son iki gün RALLY denilen BORSA 98 bine zor değdi...
Demek ki; Yabancı USD satıyor TL alıyor.. BU TL yi hisse ye tuhaf bir şekilde girmiyor, vade, repo, tahvil alıp değerlendiyor...
Bu adamların normalde asla TL faizi ile uğraşmazlar.. USd satar hisse alırlar ; hisse satarlar USD alırlar..
Bu sefer böyle olmadı..
Sonuçta Akbank'ı Çinlilere satma telaşesi, OTAS a verilen tek kalem Akbnk 1,5 milyar USD, Garan 1 milyar USD İş Banksı 500 milyon USD kredi battı.. Sabancılar sülale boyu MALTA vatandaşı oldular.. Ülker tası tarağı aldı Londra da uyduruk bisküvi şirketi aldı tüm sermaye nakiti oraya taşıdı.. TR de sadece dağıtım ve pazarlaması kaldı.. Koskoca ÜLKER.. Pınar Süt ve Pınar ET in durumları çok kritik.. Garanti yi Şahenk İspanyollara sattı.. O zaman ne öngörü imiş..
Ve bu ülke de; Soğan ithalatı serbest bırakıldı..
Eğer 20 sene önce soğan yurtdışından gelecek denilse idi deli bu deyip suratıınıza dahi bakmazlardı.. Ama başımıza geldi...
BORSA ya girmeyen YABANCI ekonominize güvenmiyor demektir.. Yukarıdaki syadığım KODAMAN lar.. Demek ki oradada sıkıntı var..
Sıkıntıya düşen klüpler ve diğerleri.. Müteahitler de sırada...
Başta bu krizi kabul etmemiştim.. Çünkü 20 yıldır BORSA izlerim USD ın bu denli sert düşmesine rağmen Borsa nın yükselmek yerine bialkis düşmeisni daha önce hiç görmemiştim..
2001 ve 2008 krizleri dahil...
Ayrıca 2001 finans krizinde dahi BORSA 8 ay dip ve yatay yapmadı..
ABD de ilk USD banknotunu basan 150 yıllık "Lehman Brothers" denilen banka 2008 dünya finans krizinde batmıştı... Bu durumda dahi TR 5 ay da çıkmıştı...
Şİmdi 2018 krizinde yatay ve dip çalışmasını 9 aydır yapıyoruz..
Tüm bu bilgiler ışığında USD da artık 5,15 -5,25 TL nin kanımca dip olduğunu düşündürüyor.. Bu vade uzakdıkça tahminimi destekliyor..
Ha; ülkede USD ın olmsaı gereken eder teknik olarak şu an 4 TL dir.. Hani derler ya " Hayaller Paris; Gerçekler Bağcılar" diye...
Maalesef durum bu...
Neyse; biraz uzun oldu ama ben hep uzun yazıyorum.. Okuma sabrınız için teşekkürler...
Ayrıca;
Beni dış borç ürkütmez.. Dış borç önemli değildir..
Önemli olan "dış borç geri ödeme dengeniz" dir..
50 milyar USD borcun vardır; yıllık 5 milyar USd ödeyemezsen 50 milyar USD seni batırırken;
500 milyar USD borcun vardır; yıllık 475 milyar USD geri ödersen; sorun olmaz...
Lakin;
TR nin en önemli ihracaat kalemlerine de ithalat izni verirsen; neyi ne ile alacağımızı ve ne ile ödeyeceğimizi sormaya başlarım..
Dedim ya;
Soğan bende kırılmaz noktası oldu diye...
USD verip Soğan alıcak isek;
"USD da Yükseliş Kaçınılmaz" derim bende...
Akbank satis isi dedikodudur bence
Sermaye arttirimi yeni yapti bu banka neden satsinlar
Satışı baska bankadan bekliyorum ben
Meshur gundemden dusmeyen bankamiz
Katarlilara olabilir yuksek ihtimal
Sn.Vicente;
Haririler'e verilen 1,5 milyar USD lık tek kalem batık kredi. Toplamda 3 milyar USD kredi almışlar; lübnanlılar Telekomu bırakıp parayı almışlar.. Adamlar ülkeden kaçmışlar...
Telekom un şu an %100 ü 2 milyar USD etmiyor..
Bu 3 bankaya verilen bu krediler karşılığında Telekomum %30 u verildi..
%30 u verilen Telekom'um 2018 zararı nedir?
9 aylık bilançosuna göre -4,000,000,000 TL...
70 yıllık Vakıflar Bankasının ederi nedir? 1,7 milyar USD...
Bakınız Akbnk VAKBN ın ederi kadar TEK KALEMDE krediyi batırmış..
Sermaye artırımı ne idi ne oldu..
4 milyar TL den 5,2 milayr TL ye getirdiler... 1,2 milyar TL... 240 milyon USD eder...
Şimdi sermaye artırımı hem iyidir hem kötüdür...
Sermaye artırımı sizi batık kredilere karşı sağlamlaştırırken; sermayenize oranla kar edemezseniz sizi eritir, bitirir..
Şimdi bu dar ve yüksek faizli ortamar ortaya konulan bu sermayey oranlar daha fazla kar, daha fazla para kazanmanız lazım..
Yani eskiden olduğunuzadan çok daha fazla kredi vermeniz gerekir..
Bunu şöyle izah edeyim..
1,000,000 TL ortaya para koyup (sermaye) CAFE açıyorsunuz.. Aylık NET 9,000 TL para kazanıyorsunuz..
Sermayeniz erir.. Dayanamazsınız. Çünkü köşedeki banka o sermayeye oturduğunuz yerde net 15,000 TL faiz veriyor..
Örnek YKB.. Devase sermaye artırımına rağmen karı küçük kaldı..
Fiyatlamasıda ortada...
sogan olayına fazla takılmayın tek basına gösterge saymak yanlış olur
keza mahsul cürüdü ve senede 1 kere hasat var yeni hasat nezamana kadarsa bu durum devam eder
neyseki paramız varda ithalediyoruz :kahkah:
2023 de yok şöyle olacak yok böyle olacaz, uçacağız, uzaya 4 şeritli yol yapacaz diyorlardı ne oldu 2023 vizyonu. 2019 u kazasız belasız atlatalım Allaha şükür diyecem.
Operasyonunun büyük bölümü para toplamak olan kurumların nasıl olup da zarar ettiğini anlamıyorum.Otopark çalışanı CEO maaşı mı alıyor veya telekomda devamlı kablolar çürüyor da kablo mu değişiyorlar.En başında kurulum masrafını yapmış zaten ondan sonrası harcadığı elektrik ve personel gideri dışında tıkır tıkır para tahsilatı yapıyor,üstelik kullanıcıdan parayı tahsil edememesi gibi bir sıkıntı da yok.Hadi elektrik dağıtımı olsa kayıp kaçak diyorlar.İnternet için ABD'ye haraç mı ödüyoruz da zarar ediyorlar? Sorun rekabetse,şayet rakip firmalar gelip aynı hizmeti daha uyguna veriyorlar ve sen beceremiyorsan kapat gitsin,neden zararına çalışacaksın,nasılsa aynı hizmeti verenler var.Zaten eninde sonunda Tesla çıkıp uydudan telefon internet hizmeti vermeye başlarsa işin bitecek
Sayın Selka,bilgilendirici yazılarınız için şahsım adına teşekkür ederim,şu an doğal olmayan bir sakinlik yaşıyoruz,fırtına öncesi sessizlik gibi,esas tehlike sizinde değindiğiniz gibi her sıkışılan konuda üretim ve üreticiyi desteklemek yerine,pansuman tedbirlere başvurup yapılması gereken ameliyatı ertelemek
Soğan burada bir simge ama gerçekten önemli,bu yıl için büyük miktar tahıl ithalat izni verildi,azalan ekim alanları,81 milyon nufus,5 milyon sığınmacı ve yıllık 53 milyon olarak beklenen turist sayısı ile gıda konusunda daha sıkıntılı zamanlar yaşanacağını düşünüyorum ve maalesef dövizde yaşanacak yukarı yönlü yeni bir atak ile gıda fiyatlarının katlanarak yükseleceğini düşünmekteyim.
Çözüm? 20 sene öncesine kadar ihraç kalemimiz olan gıda ürünleri üretimini desteklemek,kentten köye ters göçü özendirerek,tarımsal üretimi desteklemek,zaten kıt olan döviz kaynaklarını en azından üretim kabiliyetimiz geçmişte kanıtlanmış ürünler yerine,ihtiyaç duyulan alanlarda verimli kullanmak.
Sn.Cumartesi 1994 de Tansu Çiller Telekomu özelleştiireceğim dediğinde kıyamet kopmuştu.. O zaman sanırım 2 milyar USD a özelleşecekti..
Çok iyi hatırlıyorum, kritik bir kurum özelleşmemesi gerekir lafları ile bir ara yemin ederim 50 milyar USD ediyor lafları dahi dönüyordu..
O vakitler Üniversitede öğrenci idim.. Şirket ederlerini bilmiyordum, lakin bildiğim şey o zaman Telekom altın yumurtlayan bir tavuk olması idi. Kar üzerine kar eden bir yerden şimdi içi boşaltılmış, yıllık 4,5 milyar TL zarar eden bir firmaya dönmüştür..
Son çeyrek bilançosunu bilmeiyorum...
Kısaca çok ciddi ve önemli kararlar almamız lazım bu USD yeniden yükselmesin..
Oysa; sıkışılan her konuda ithalat kapısını açmamız bir noktada bizleri açmaza götürür...
Soğan olayına gelince;
İnanın çok takılıyorum ama sorun bir neden diye?
Olayın çürüme ile ilgisi olduğunu sanmıyorum.. Kamu Maliyesini düzeltmek amacı ile ortak tüketim madde ve malzemelerine vergi oranında çok yükleniliyor...
Mazot, Traktör, ÖTV, MTV, Bakımı, Cezası,Sigara vb...
Çiftçide en nihayetinde bu ülke bir vatandaş o da yaşıyor. Sigara alıyor, mazot alıyor, araç alıyor, konut alıyor, üniversitede çocuk okutuyor...
Ve bu adam soğan yetiştiriyor diyelim.. Tıpkı o da sizler bizler gibi bir de özel okul masrafı çıktı.. MEB asla okul yapmıyor her yer özel okul.. O da evladını göndermek istiyor diyelim. Bu hayat endeksine SOĞAN üreticiside çarpılır tıpkı senin benim gibi..
Dİyelim ki adam 10 dönüm tarlaya soğan ekti.. 5 ay uğraştı didindi çalıştı.. Bu adamın 10 dönüm tarla ile uğraştıktan sonra her tür masrafı çıktıktan sonra(Amortisman, vb) net eline 25,000 TL para eline geçmesi gerekirdi değsin..
Bunun için adamın soğanın kg mı tarla da 5 TL ye vermesi gerekiyor.. Ama siz 1,5 TL ver yoksa ithal ederim dersen o adamın eline bırak para kalmasını; masraflarını zor karşılar ise, yani elinde sıfıra sıfır kalırsa üretmez.. Evinde oturur, ithal et o zaman der...
TR de ki durum budur. Hayvancı ve Çiftci olarak attığınız taş ürküttünüz kuşa değmez bir halde.. Hayat pahalanmışsa maalesef soğan da pahalanacak hıyar da.. Sonuçta onu üretenlerde bu ülkenin vatandaşı... MARSta yada AY da yaşamıyorlar ki...
Kısaca kısa vade de vergilerin inmesini değil bilakis yükselmesini bekliyorum...
Dün Antalya Ankara arası özel aracım ile seyahat ettim.. Antalya Afyon arası sürekli polis, polis bitiyor jandarma, jandarma bitiyor, EDS, EDS bitiyor, Kamera, kamera bitiyor tekrar polis denetimi başlıyor...
İnanın şöyle 110-120 km hızla gitsem ANkara'ya gelene kadar sanırım 1,000-1,500 TL arası ceza yemem içten bile değil...
Sürekli 70 km hız ile gitmem gerektir..
Kasım ayında 82 km hız ile Bucak ta 230 TL ceza yedim.. Çift şeritli gidiş ve geliş olmak üzere 4 şertili dümdüz otoban gibi yolda meskun mahal giriş olduğu için hız limiti 70 miş. Benim maksimum 77 olmam gerekiyor muş.. 82 ile ceza gelmez artık dediğim yerde 230 TL ödedim.. Bugün bir de 650 TL MTV ödedim...
Durum bu... Bu hayat endeksinde HIYAR da pahalanır, CÜCÜK te...
Sn.selka merhaba,
Aslında problemlerin büyük bölümünün ekonomi kaynaklı olduğu konusunda yaygın bir görüş var. Nerdeyse herkes Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun yanlış ekonomi politikaları ile ilgili olduğunu düşünüyor. Külliyen yanlış..Bu meselenin temeli 1923-38 yılları dışında Osmanlı devletinden beri devam etmekte...Mesele ne ekonomi nede siyaset..Mesele eğitim.Daha doğrusu millete dikte ettirilen eğitim sistemleri. Bunların da en büyük aracısı özellikle cumhuriyet döneminde sağ ve muhafazakar görüşlü iktidara gelen partilerdi...Bunların eliyle ülkem insanı cahil kaldı. Malesef 1750 lerden beri devam eden durum bu...Türk insanı doğmatik düşüncelerin pençesinden yüzyıllardır kurtulamıyor. Kurtulmasına izin verilmiyor.
Bir ülkede yaşayan insanların gerek ekonomi gerekse politika alanında yenilikçi bir yapıya sahip olması tamamen eğitimle alakalı bir durum.Zira insan öğrenmediği,öğrenemediği bir şeyi uygulayamaz,yapamaz....Bu yeni doğmuş bir çocuğun annesinin sütünü içmek için arayış içinde olması gibidir.Zira anne kendi bedenindeki sütünü çocuğuna uzatarak onun sütü içmesini ve bir daha ki sefere bunu aramasını öğrenmesini sağlar...Bizdeki yöneticiler de yüz yıllardır bunu yapmaları gerekir iken tam tersine halkın cahil kalmasını izlemişlerdir.....Çünkü kendi çıkarları bunu gerektirmiştir.
Özellikle 1948 yılından sonra NATO olayına girme konusu gündeme geldiğinde ve sonrasında 50 li yıllarda NATO ya üye olduktan sonra türk toplumu üzerinde bilinçli bir proje yürütülmeye başlandı.Her konuda tamamen dışarıya bağlı,istihbaratından ekonomiye kadar herşeyin bağımlı hale getirildiği bir ülke olunması için ciddi bir proje yürütüldü.Ve yürütülmeye de devam ediliyor....Ve proje ilk olarak 1948 yılında eğitime başlayan müdahalelerle başlatıldı. Köy enstütülerinin müfredatlarının değiştirilmeye başlanması ile sorgulayıcı bir eğitimden doğmatik bir eğitime doğru bir yön tayin edildi..Kırsal kseimde yaşayan insanların politikaya ve üretime bilinçli katkısının engellenmesi amaçlandı.Zira o zamanın Türkiye' sin de nüfusun çok büyük bir kesimi kırsalda yaşayan insanlardı.Dikkat edilirse 1950 lerden itibaren kentlerin nüfüslarının devasa büyümesi süreci başlamış oldu.Halbuki Atatürk kırsalda yaşayan insanların iyi bir eğitim alarak ekonomik ihtiytaçlarının önemli bir bölümünün buralarda karşılanmasını amaçlamıştı..İnönünün vizyonu buna yetmedi...Menderes döneminde ise malesef bu projenin en önemli safhaların gerçekleştirilmeye başlandı.60-70-80-90-2000-& li seneler bu projenin devam ettiği ve şu anda da devam etmekte olduğu çok net bir şekilde görülüyor.vesselam.
O kadar bilimsel degil ya
Soganciysan her tur zenginsin zaten
Adamdan kiz alcan diyek
Kiz sogan kokuyo demezsin
Bulmusun yagli kayinbobayi
Atlarsin sogan suyuna
Devir her devir ekonomi devri human hocam
Egitim dedin
Uni olmayan koy dahi kalmadi
Demek egitimlende olmuyo
Beton dedik o da olmadi
Bi caresi yok yani durumun
vergilerin artması değil azalması gerekiyor.. standart bir vatandaşın verdiği
* gelir vergisi
* her aldığı şeye verdiği kdv
* ssk primleri
* işşizlik sigortası
* ötv, mtv ve diğer bilumum vergiler
şeklindeki vergiler/kesintiler sonucunda halkın elinde harcanabilir para kalmıyor..büyük çoğunluk asgari ücret veya biraz üstünde alıyor ülkede.. bir eve bugunun şartlarında 8-10 bin tl girmiyorsa zaten bitik demektir.. millet resmen sürünüyor, ortalamada..
bu duruma zaten kötü yönetim ve israf sonucunda kamu maliyesinin delinmesi ve bu delinmeyi önlemek için tasarruf etmek yerine (hukumetin) daha fazla vergi alınması sonucunda geldik. şu andaki vergi miktarı skandaldır..
mevcut siyasi zihniyetin daha fazla vergi alması demek daha fazla harcaması demektir..
şu anda zaten yüksek vergi alıyor ve bunlar o parayı yeni uçaklar ve yeni saraylar , yandaş vakıf ve stk ların ihyası ve biricik "ümmet" leri için harcıyorlar..eğer çok çok gerekirse (milletten daha fazla alamazlarsa) yabancılardan borç alıyorlar, %7.5 dolar faizi ile...zira bu ilkel zihniyete göre borç yiğidin kamçısıdır..
https://www.artigercek.com/photos/24...ergi_tablo.jpg
tipik bir örnek..2018 için..
ÖTV ve KDV ye dikkat..gelir vergisi ise az..standart vatandaştan (işçi ve bordrolu) çok alıyor ama bir çok kişiden almıyor.. vergi denetimleri yetersiz..bu önemli bir sorun. ayrıca yandaşlara yapılan vergi afları meselesi var...
şimdi... bu ÖTV nin bütçedeki ağırlığına bakın.. deprem için çıkarılmış ve kısıtlı bir süre için tasarlanmıştı..
akp bunu KALICI hale getirdi..
tersten bakarsanız bu vergi deprem öncesindeki hukumetlerin elinde yoktu..yani daha az para ile ülkeyi yönetebilmişler..köprüler, okullar, fabrikalar barajlar yapabilmişler..
ama mevcut akp zihniyeti bu altyapı yatırımlarını borçla ve yabancılara yaptırıyor..ayrıca yaptırdığı köprülerden fahiş ücretler talep ediyor.
bu kadar yuksek vergi gelirlerine rağmen ülkenin geldiği durumda ortada.. berbat bir ekonomik görünüm..
demek ki bu ÖTV ve benzerleri olmasaydı çok daha önce çuvallayacaklardı..
sonuçta ortaya çıkan net gerçek: fazla vergi işe yaramıyor.. aksine israfı ve sorumsuzluğu teşvik ediyor..
ABD li senatörün Türkiye yi ziyaret ederek Erdoğan ve AKAR ile görüşmesi ve görüşmeler sonrası yaptığı olumlu açıklamalar ülkemiz açısından olumlu fakat trump ın geçen gönderdiği bolton ve beraberindeki heyetin tam tersi temasları kafaları karıştırmaktadır. Bu son gelen senatör Graham Trump tarafından mı gönderildi yoksa ziyareti bizimkiler mi organize etti. ABD li yetkililerin hala ülkemiz aleyhinde yaptığı açıklamalar baya endişe verici. Ben yine söylüyorum ABD ye asla güven olmaz. Ortaduğudaki deki tüm olayların sorumlusu ABD dir. Bu gün basına yansıyan haberlerde ABD nin PKK Terör Örgütüne Irak ta 4. üslenme alanı tesis ettiği yönünde haberler vardı. ABD nin nasıl bir oyunun içinde olduğu bu kadar aşikar iken biz hala ABD nin ipiyle kuyuya iniyoruz.
Türkiye'de vergiler ve vergi oranları teknik anlamda düşemeyebilir.
Zira vergi oranlarının düşmesi devletin harcamalarını kısması demek. Ayrıca mali genişleme ile sağlanan ve oy potansiyelini arttıran bazı uygulamaların yapılamaması demek. Bu da politikacı için uygun bir seçenek değil.
Verginin daha az ama daha fazla kazanca sahip olanlardan alınması da gelişmiş ülkelerde verimli sonuçlar verebiliyor ancak Türkiye gibi ülkelerde bu yapıldığında yani sermaye grubuna vergi artışı olduğunda bu grup ülkedeki yatırımlarını azaltabiliyor ya da tümden ülkeyi terk edebiliyor. Zira Türkiye'nin özelliği yüksek teknoloji ve katma değerli imalattan çok düşük maliyetli (gerek işçilik gerek se diğer vergi gibi maliyetler anlamında) ekonomik faaliyetlerde rekabet ediyor olması.
Tüm bu nedenlerle düşük gelirlilerden alınan yüksek ve dolayı vergiler bu dinamikler ve temel yapı değişmediği sürece teknik olarak kalmak zorunda. Bu da düşük katma değerli üretimin sonucu oluşan bir ceza olarak nitelendirilebilir.
Ceza her zaman bir sonuçtur. Sebepler değişmeden ceza çekmekten kurtulmak mümkün olmaz.
sadece üretim yapısı ile açıklanamaz mevzu..
işin içinde israf ve kötü yönetim var..
ÖTV gibi ek vergi kalemleri var.. ve bu vergi kalemleri bu zihniyetin daha çok para harcamasına, kendi siyasi davaları için kullanmalarına neden oluyor.. ne kadar vergi versen yine harcayacaklar..
durum budur.. ülkenin ihtiyacı olan adalet, güvenlik ve yatırım gibi konular daha az bir vergi ile yapılabilir..bunun için dolaylı vergileri azaltıp dolaysız vergilere odaklanmalı, bunu yaparken oranları azaltıp herkesten toplamalılar..
olay tamamıyla hukumetin fonksiyonlarını icra edip etmemesiyle alakalıdır.. şu anda kolaya kaçıyorlar .. ayrıca elbette yuksek israf var.. bu kadar israf varken durumun düzelmesi de mümkün değil..
özetlersek...yüksek vergi alıyorlar.. bu vergiyi adaletli biçimde almıyorlar..ve israf ediyorlar..
diyanetin bütçesi 10 milyar tl ye çıkarıldı.. en yüksek artışlardan birisi.. veya 1000 muhtar umreye götürülüyor..makam arabası saltanatı.. belediyelerde yolsuzluklar..ihalelerde yolsuzluklar... gerçek denetim olsa verdiğimiz vergilerin nasıl israf edildiğini halk daha iyi görecek..ülke çiftlik gibi yönetiliyor..bu çok net..
https://img-s1.onedio.com/id-5bc1cf6...b955cb180e.jpg
bu tablo zaten her şeyi özetliyor..bilim sanayiye ayrılan paraya bir bakın bir de diyanete..olay tamamıyla tercihlerle alakalıdır.. kötü yönetim ve israfla birleşince etkisi daha da yüksek oluyor..
Trump beni kovarsaniz borsa coker demis
Dolar icin tam bir kabus oldu trump
Yani der ki ben fed i parmagimda oynatip surekli piyasaya destek verdircem
Tl icin muthis bir sans bu trump ve fed ikilisi
Bu ikisi olmasa 7.2 den gelen duzeltme 6 6.5 arasi son bulurdu
Akp trump ve fed e ne kdr teşekkür etse azdir
Fed fanboylari da bağımsız yaaa diyip duruyordu
Trump kovulursa o zmaan tl icin kabus tekrar baslar
Fed in 4 ocaktaki dansozlugu cok olumsuz oldu dolar icin secim olmasa 5 hatta 4.5 alti kapida derdim ama secim le dengelenir bu tahminim
Ha unutmadan domates 5 TL...
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Mal var mal var. 3 e de domates var 8 e de.Yenecebilecek domates 7_8 lira markette 12 lira civarı. birde en ucuz pazarlarda ise bu fiyatlar biraz yüksek gelirli insanların bulunduğu bölgeler deki pazarlar biraz daha pahalıdır. Millet aç aç. Saraydakiler balla kaymakla ejder meyvesi ile araları nasıl.
Ezik, at sineği Aralık başlarında yine böyle yazarken FED Aralıkta faiz arttırdığında(veriler gereği) tekrar ortalıktan kaybolmuştu..tanıyın bu adamı diye yazıyorum ha..:)
Esasen Trump borsayı severde, FED borsa'yı (nezninde varlık fiyatları) sevmez mi..hatta BOJ'u PBOC'u da borsayı çok severler..çünkü varlık fiyatları çöktüğünde neler olabileceğini çok iyi bilirler..Örnek mi, borsadan yüklü miktarda hisse(ETF) alan BOJ..:)
Malum geçen haftalarda borsaların tutunacak dalı kalmayınca FED yalpalamaya başladı(resesyon kaygısı vs. ,bunlar yazıldı çizildi diğer başlıkta)..
Trump ın ekonomik anlamda temel görevi büyümeyi sağlamaktır, malum..
FED in bu konudaki görevi ise enflasyonu(nezninde büyümeyi) kontrol etmektir..dolayısıyla Trump ile FED in görev tanımları farklıdır..yoksa belirttiğim gibi FED in borsaları sevmediği düşünülemez..:)
Fakat adamda kafa basmayınca tüm bunları anlaması zor görünüyor..:(
Çok değil 1-2 sene öncesine kadar Reis dolara ve size nasıl koydu diyen adam, şimdi neler yazıyor..tanıyın bunları..:(
neredeeen nereyeee
2,69'luk euro/TL kurunu güncellemek için 15 Şubat'ı beklemek zorunda mıyız?
Eczacılar zam gelecek diye ilacı satmıyorlar
https://pbs.twimg.com/media/DxVuMlOWkAE9Yj0.jpg
Ne ezildin be birader euro 0.8 dedin
Fed politikadan donmez dedin
Kendi agzinla diosun ...yalpalamaya basladi diosun simdi
Dolar vatanina donecek dedin ki bu tam.bir kerizlikti :evil:
Bunlari sant zehirliyor is yatırım da sant manukyan var ateşli fed ci.
Herseyi fed e baglar bloomberge cikip bunlari zehirliyor
Bunlarda baksan kiytirik bi universtenin iktisat maliye ogrencisi ya mezunlari
Sant dan bisey duyuyor bloomberge cikan otekinden bisey duyuyor twitcilerden etkileniyor burda analiz kascam diye ugrasiyor :evil:
Bak zavalli 3 ocak bist 87.300
Dow 22 binlerde
4 ocak powell dansozluk yapiyor
Bist 99 a geliyor dow 25 e
Ana tartisma su..
Ben fed borsayi hep kurtardi kurtarir dedim
Bu enki yok fed bagimsiz kendi planini uygular.
Bu kapak daha tarif edilmez
Bunu cok defa yapti fed onlarca kez
Mart 2017 de yapti bist 120 ye gitti 2013 eylul de yapti bist bankalar tavan oldu bir gunde 2015 de yapti.
Bu kapak cikmaz ugrasma bosuna çırpınma iddialastik ama ben kaybettim diceksin bu kdr basit
Sen bana kizma git bloombergcilere kiz neden bizi magdur ettiniz adamin biri cikti bizi.duman etti
Hani fed bildigini okurdu dolar vatanına donecekti de :evil:
Twiter da var hepsi gir onlara sitem et :kahkah:
@19 Eyl 2013 · ... (FED)'nın aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımına devam edeceğinin açıklanması piyasaları coşturdu
@fed beklenildiği gibi yeni tur niceliksel gevşemeye (QE3) gitme kararı alması, küresel piyasaları son dönemlerin rekor seviyelerine yükseltti
13 Eylül 2012
@20 Eyl 2007 · FED'le piyasalar coştu şampiyon İMKB oldu
@20 Haz 2014 · Yellen piyasaları uçurdu ... güven duyduğunu ve uzun vadeli faiz beklentisini indirmesi piyasaları coşturdu
@15 Kas 2013 · ABD'de piyasaların merakla beklediği Janet Yellen'in konuşması ... devam edeceğinin açıklanması piyasaları çoşturdu
@Deyim yerinde ise Powell’in açıklamalarına kilitlenen piyasalar beklenen açıklamanın gelmesinin ardından rahat bir nefes aldı. Borsa İstanbul 100 Endeksi %2,10 ‘luk artışla 91.629,55 puandan kapandı
@4 Kas 2010 · Borsa Fed ile coştu, dolar çöktü
@25 Agu 2017 ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın yaptığı konuşmada para politikasına değinmemesine karşın doların diğer para birimleri karşısındaki düşüşünü hızlandırdığını kaydetti.
Dolar/TL'nin son 8 ayın en düşük seviyesini gördü
@12 Tem 2017 · Yellen sonrası dolar sert düştü,
@10 Tem 2018 Fed Başkanı Jerome Powell, piyasa için en iyi yolun faiz oranını kademeli yükseltmek olduğunu söyledi. Bu açıklamayla dolar TL karşısında düşüşünü hızlandırdı, borsa yükseldi
@ 4 Oca 2019 Powell faiz Fed'in artırımlarına ara verilebileceğini işaret etti borsalar costu
Cikmaz bu kapaklar bana degil bloombergcilere kiz :evil:
Bu kdr olaya ki sunlari 5.dakikada cikardim arastirsam.bunun gibi 50 tane borsaya fed destegi olan konusma bulurum
Bunlara ragmen hala fed piyasaya bakmaz bildiğini uygular demek en hafif tabirle kerizliktir :kahkah:
Kare kod nedeniyle ilaçların yeri belli olduğundan eczanelerin stok yapması mümkün değil diye biliyorum.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bahsettiğim gibi,nasıl olup zarar ettiği muallak.Ancak şu da var ki, özellikle teknoloji alanında yeni bir teknoloji çıktığında,eskisinin yok olması doğal.Eskiden 50 milyar ederken şimdi 2 milyar etmemesi anlaşılabilir bir durum. Uydulardan sağlanacak hizmet bu kuruluşların sonu olacak ve mecburen bu hizmeti ithal etmek zorunda kalacağız. Değerindeyken satılıp bunun yerine teknolojiye yatırım yapılsaydı bu ithalata bir nebze mecbur kalmayabilirdik. Malum olduğu üzere teknolojiyi kendimiz üretmek gibi bir vizyonumuz yok,bu teknolojiyi üretecek insanlara değer vermek zaten hiç yok, bu durumda ithalattan başka seçenek de yok.
Piyasaya ilaç vermeyen ilaç firmaları mahallemizdeki eczacıların stok yaptığını düşünmüyorum.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.