TL ye çevirelim çevirmesine de, geçenlerde Sn e507, -yanlış anlamadıysam, alayımız dolarları bugün 7.80 den MB ye satsak, o da darphanede para basıp bize ödese dahi, fiiliyatta ortada böyle bir dolar olmadığını, hesaplarda sanal dolar yaratıldığını, ödemeler dengesi açısından da ilavelerle izah etmişti. Aslına bakılırsa, gerçekte bu ülkede kaç dolar var kimse bilmiyor benim anladığım.
Sn e507 2-3 sene önce bu swapla ya da VİOP'ta dolar yaratıp piyasa ihtiyacını karşılanmasını, dolara müdahaleyi ilk anlattığı günde anlamamıştım, hala da anlayamıyorum. Yanlış anlaşılmasın, anlıyorum elbette de, bu kadar büyük riske girebilmeyi algılayamıyorum. Aylar sonra 'ne yaptığınızın farkındayız' açıklamaları yapılmıştı yabancı raporlarında. O günde sormuştum, 'İyi de aga ya vatandaş bankaya gidip dolarını çekmek isterse ne olacak' diye, cevap gelmemişti. Misal, 200-220 milyar dolarlık DTH' ın 4 te 1 ini bugün vatandaş çekmek isterse ne olacak, teknik olarak bilen var mı? Sadece 4 te 1 ini..
Ya da, bir aralar Vakıfbank, Ziraatbank gece kurlarında ani dalgalanmalar olmuştu, trafoya kedi girmiş demişlerdi, ne oldu nereye bağlandı mevzu?
Veyahut da, diyorlar ki, MB 6.85 den 7 TL den deliler gibi müdahale ederken, sokaklarda dolara burun sümkürülürken, aslında geç kalan birileri keseyi dolduruyormuş, o yüzden akabinde, rekabetçi kura geçildi, bizim dolarla işimiz yok dendi, hatta ROK bile oradan çıktı, kardeşim bu yeni taktik ucuz TL ile Türk malları dünyada rekabetçi olacak size ne dolardan diye saçmalamaya başlamış, diyorlar..ben bilmiyorum yazıyorlar okuyoruz. Ve ekliyorlar, 6.85-7.20 arası maliyetlendiler mümkün değil aşağıya gelmesi...
Yani, oluyorsa bu iş böyle devam etsinler bence, bi 100 milyar dolar daha swapla/VİOPla yaratıp satsınlar piyasaya, ha eksi 50 milyar dolar ha eksi 150 milyar dolar, nassı olsa herkes aynı anda parasını çekmeyeceğine yine bankaya yatıracağına göre sorun yok demektir :) Güreşçinin devlet bankası yönetim kurulu üyesi olduğu ortamda sıkıntı olmaz, bi aldı mıydı doları kündeye.
Sanki herkes ultra trader, keyfinden dolar alıyor millet. Üç kuruş birikimini korumaya çalışıyor insancıklar.