Originally Posted by
roxette
2009 yılında bir fabrikayı kurmak için 4 ay Tokyo'da yaşadım. Dünya'nın en kalabalık şehri . O zamanlar nüfusunun 36 milyon , yanılmıyorsam yüzölçümünün de 600-700 km2 civarı olduğunu söylemişlerdi. İstanbul'un 3 katı nüfusu var , ama İstanbul'dan neredeyse 8 kat daha küçük !
Bir market alışverişi yaparken , marketin hemen yanında bir apartmanda Nissan CEO'sunun oturduğunu söylemişlerdi , dairesi 120 m2 imiş , çok şaşırmıştım. Burada olsa adam Boğaz'da 1000 m2 lik yalıda yaşardı sanırım. Trafik korkunç, zaten araçların %98'i otomatikmiş. Ama yolları , alt yapısı inanılmaz. Yollar 3 katlı , gökdelenin ortasından otoban geçiyor . Böyle olmazsa zaten insan resmen çıldırır. Oradaki Türklerden üniversiteli bir genç ile tanışmıştım , Tokyo üniversitesinde İşletme okuyormuş, ailesi İzmir'in en zengin ailelerinden. Parasını verip spor Mercedes almış , ancak galeriden alıp , trafiğe çıkartamadığını üzüntülü bir şekilde bana bir sohbette anlatmıştı. Çünkü arabasını park edeceği yeri henüz ayarlayamamış , yetkililere bunu ispatlayamadığından da parasını vermesine rağmen Mercedes'ini trafiğe çıkartamıyormuş. Bunları duyunca insan bir yaşına daha giriyor.
İstanbul'umuz , yerleşik 15 milyon nüfusu , gün içerisinde dışarıdan gelen yerli-yabancısıyla sanırım 20 milyona yakın insanın yaşadığı, ancak bu nüfusu kaldırmayan yolları , alt yapısı ile hızla adamı zıvanadan çıkartan bir şehir durumuna girmiş durumda. Haftanın 3 günü Beylikdüzü-Bahçelievler ki 28 km dir , araba ile gidip geliyorum. 1,5 saatten erken gittiğimi hatırlamıyorum. Yol 1,5 saat - 2,5 saat arası çekiyor. Bir de dönüşü . Evimden Edirne 200 km. çekiyor yol 1,5 saat sürüyor.
Bu işin sonucu nereye varacak acaba. Yollar , alt yapı bu nüfusu kaldırmıyor. Bunun çekilir , yenilir-yutulur bir şeyi kalmadı. Yetkililer , ama olaya makro düzeyde bakacak yetkililer bunu görmüyorlar mı , görmek mi istemiyorlar ki bence öyle. Şahsen evlerimiz var İstanbul'da , bu nüfus artışının getireceği talepden dolayı oluşacak değer artışlarının getireceği refahın Allah belasını versin . Nefes alabilmek , paradan daha önemli.