Originally Posted by
tovbekar
sn paracelsus
bazen muharebelerde bir cephede sadece savunma yapılır. bazen Tolstoyun Savaş ve Barışında zirveye çıkan topyekun dayanma ve sonra yoketme harekatına başlanır...
belki de Cumhuriyet tarihimizde olduğu gibi erlerimize izin verilir gidin çocuk yapın memlekette müslüman evladı kalmayacak gibi... seferberlik önce balkan sonra 1. dünya sonra kurtuluş savaşı derken askerlikler uzuyor. malum batı bunu boomer falan deyip bilimselleştirmiş :) .
zor iştir sabretmek... EQ ile IQ arasındaki farkları bilirsek bir şekilde bu dönemi atlatmak durumundayız... bu dönemi de atlatabilmek için Rus köylüleri gibi çok düşünmeden hayatta kalmaya odaklanmak lazım. sonra zafer kendiliğinden gelecektir. bu sürede psikolojilerin bozulması gerçekten olasıdır... kendi adıma bazen ekranı kapatıyorum ( şu sıralar kapatıp çıkamıyorum gece gündüz evde takılmam gerek :) ) , bazen geleceği düşünüp kendimi rahatlatıyorum... mesela hisse başı 10 euro ya da dolar olduğunda ( dikkat olur ise değil olduğunda diye düşünmek belki de işime geliyor) ne olacak... ne yapmalıyım diye düşündüğümde telaşa kapılıp daha fazla hisse nasıl alabilirim diye düşünüyorum... geçmişte takılıp kalmadan mesela 30 Klot satıp ev ve bahçe almalı mıydım? şimdi ne olacaktı vs türü düşünceler beni gerçekten içinden çıkılmaz hale getirecektir. bu yüzden alınan alınmıştır, yaşanan yaşanmıştır. önümüze bakmak lazım...
efendim ALARK yerine TÜPRAŞ alsaydım param şu kadar olacaktı. yükseldiğinde satıp ÜLKER almış olsaydım şu kadar olacaktı ( peki yıllardır Ülkerde olan ne yapsın) ... bu tip düşünceler yerine yaşanan yaşanmıştır, tecrübe en iyi öğreticidir. ben şu yatırımı yaptım kazandım veya kaybettim. yeni riskim şudur...
bilmem anlatabiliyor muyum:) ... zinhar yatırım tavsiyesi değildir...