Artık ABD den talimat almadığımız konusunda hem fikirim. 15 Temmuz sonrası ABD defteri çoktan kapandı. Peki ya Rusya?
Printable View
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...liyor-41097948
CHP karmakarışık..
Tamda ekonominin sendelediği AKP nin zor bir durumda olduğu seçim öncesinde şaşırtıcı mı?
Hayır
2001 de TR siyaseti dizayn edilirken CHP bunun dışında değildi..
MHP rolü belli zaten..
Seçimlerde 50.10 ile 52 arası bir oy alır AKP-MHP ittifakı..
Hurriyet devamlı bu konuyu işliyo..
Karışık bir partinin adayına oy vermek size hiç bişi kazandırmaz gelin yine AKP ye verin demeye getiriyorlar..
Boşverin yandaş DEMİRÖREN i ...O önce Beşiktaşı sonra da Türk futbolunu batırdı...Hayır gelmez onun pompalamasından...
Kilicdar kesinlikle akp ye hizmet eden biri
Secim oncesi chp yi altust etti
Kadikoy baskan adayi cok sorunlu gecmisi azili hdp ci biri
Izmir adayı temiz saniyordum neleri cikti
Izmir deyim kararsiz kaldim sanirim oy atmicam %50 atmam il genel meclisi icin iyi partiye oy veririm sadece
Çok güzel bir video!
* Çıkış, planlı ekonomi. Planlama teşkilatı tekrar canlandırılmalı.
* IMF gelirse, orta sınıf inim inim inler....
https://www.youtube.com/watch?v=DJWZ...ature=youtu.be
Türk Siyaseti maalesef aşırıcıların ellerinde...
Çok açık yazıyorum, sağda solda bir baltaya sap olamamış insan profilleri ya siyasete atılıyor, yada serbest piyasa adı altında mafya işlere...
Mafya işler ile ilgilenen insan profilleri içinde siyaset ile ilgilenen insan profilleri arasında bir fark görmüyorum...
Ya, adam dinsiz, allahsız, anarşist, bayrağa, millete, dine, imana küfreden tipler yada aşırı bağnaz, yobaz, kaba, saba, beyinsiz, kafayı tamamen kuma gömmüş, sürekli dış mihrak lafı elinde, aşırı dinci, kaderci tipler...
Arkadaş, bunun ortası yok mu bu ülke de...
Kafa sürekli dine, imama, ibadete, camiye takılır mı, bu nasıl kafa?
Yada solculuk adı altında terörist adam aday yapılır mı? Vatana, millete, bayrağa, dine, imana küfür edilir mi?
Benim gibi, ortada kalan tipler ne ona ne buna vermek istemiyorum diyenler oy atmayız olur biter diyoruz...
Arkadaşlar işin açıkcası dediğim usulde Halkçı, herkesi seven, kürt, alevi, çeçen, laz, Türk ayırt etmeyen, insanların kutsalına inanmasa bile küfür etmeyen, saygı duyan, aynı zamanda camiye giden gitsin, cem evine giden gitsin, havraya giden gitsin diyeilen, kılık kıyafet ile uğraşmayan, Atatürk'ü sevmese bile bu ülkenin geleceğini ve namusunu kurtarması nedeni ile tamamen SAYGI duyması ve SAYGILI davranması,
yada Atatürk'ü çok seven ama KEMALİST olmayan, (Atatürk'çülük ayrı birşey KEMALİZM ayrı bir şeydir. KEMALİZM de topluma üstten bakış vardır) bir profil yok mu?
YOK...
O sebeple ; Alevi leri sünnilerden, Kürtleri ise Türklerden çok daha fazla çok seven Atatürk'çü Sünni bir Türk olarak; bana yakın bir siyasi parti bulamadım....
En iyi dostlarım arkadaşlarım Alevi lerden veya Kürtlerden olmuştur.. İnanın bana MARTAVAL okumuyorum..
Her hafta Cuma namazlarına giden bir insan olarak Alevi'lerin çok yoğun olarak yaşadıkları yerlerde CEM EVLERİNDE büyüdüm.. Bu denli dürüst insan topluluğu bu topraklarda asla görmedim..
İnsanlığı , adamlığı, adam olmayı ve mertliği ise Kürt dostlarımdan ve arkadaşlarımdan gördüm ve öğrendim...
İşte bunu başaran siyasi bir otorite olursa; USD ı da yeneriz, BORSA yı da, EKonomiyide, Dış Mihraklarıda...
Bu yazdıklarımı bir şekilde bu topraklarda başarmak zorundayız..
Aksi metodlar bu topraklarda denendi... Sonuçları çok acı oldu...
Bunun metodu belli, Atatürk bu metodu koymuş zaten..
LAİKLİK tir...
LAİKLİK olduğu sürece bu topraklarda ne dış güçler,ne USD ı, ne ABD si, ne Rusya sı bize dokunamaz..
Dediğim gibi siyasette kendi nedenlerinden dolayı (Agresif ve Öfke Kontrolü Yapamayan Tip), kenara itilmiş, kakılmış, içi nefret dolu, intikam arzusu ile dolmuş taşmış, ister SAĞCI ister SOLCU insanlar yerine;
İçinde insan ve hayvan sevgisi bulunan; siyasetçilere doğru evrilmek arzusu diyerek;
yazımı tamamlamak istiyorum...
Bazen bende iki çocuk babası olarak çok üzülüyorum...
Memleketime, insanıma, ve vatanıma...
İnşallah her şey çok daha güzel olur, hepimiz için....
Borsalardaki fed cilginligi tam gaz devam ediyor
Ölü tr piyasası yine fed sayesinde canlandi
Inanilmaz bisey fed destegi borsaya
4 ocak powell konusmasi bist 87 bin
30 ocak bist 104.500
Bir daha fed faiz arttircak goygoyu yapan adama dolarcilar kafa goz dalar :yes:
ABD ile kucağa oturma durumları seziyorum dedim di..(henüz tam emin değiliz haberler fake de olabilir yada reis yeniden hırçınlaşabilir...)
Üstüne FED de güvercinleşirse
Dolar uzunnnnn süre bi yere gidemez..
Bir anda herşey unutulur güllük gülistanlık olur ekonomi..
O tepetaklak gidiyo gibi gözüken bütün veriler füze gibi roketler..
Hatırlarmısınız 2017 nin yazında 3.82 den 100.000 dolar alan bir adamın videosu dönüyordu..
Tabiki zararda idi..
2017 nin ocak şubatında dolarları almış beklemede idi
Eğer 6.80 7 lerde satmadı ise..
2017-2018 net yüzde 12
2018-2019 net yüzde 19 , tl faizi üzerine koyarsak
5.09 5.10 gibi bir rakam elde ediyoruz..
5.28 dolar kuru ile dolar 2 senede bu adamı pek de zengin edememiş.
Ama diğer yandan ne zaman doların getiri faiz ile yakınlaşsa dolar da füzeleme gözlemledim..
Dolar eğer önümüzdeki aylarda 5 tl lerin altına inerse 6 seneden beridir ilk kez bu yakınlaşma aşşa kırılmış olacak..
Ne fedmis be dolar i 5.25 e getirdi
Bisti 150 bin mi yapacak bu fed
Yine fed pustlugu gel de bu zipir i tokatlama simdi
Fed faiz arttricak dolar vatanina donecek
Genel yetenek test sorusu gibi oldu: Kurlar, Aralık ayının ilk iki iş gününde ve Ocak ayının da ilk üç iş gününde zıplarsa, Şubat ayının başında ne yapar? :)
Seri devam edecekse, önümüzdeki Salı veya Çarşamba günü zıplayıp, ay sonuna kadar düzeltme yapması gerekir.
Araya hafta sonu girdiği için ilave bir numara yapma şansı daha var. Piyasa yapıcı, genellikle haftayı ters manyel vererek kapamayı seviyor. Böylece kitle psikolojisini bozmuş oluyor. Demek ki, Cuma günü bizim piyasalar kapandıktan sonra bir sürpriz haber (kara kuğu?) üretip, hafta başındaki zıplama için "gerekçe" yaratması beklenebilir.
Eğer bu seri devam ederse, sebebi, büyük bir ihtimalle, Viop kontratlarının son tarihlerine bağlı olarak, Merkez Bankası'dır diye düşünüyorum.
Bakalım seri devam edecek mi? :)
http://666kb.com/i/e0uy3iqphzm10n95f.png
Bundan sonra faiz indirimi ve QE’ler yeniden baslayacak gibi duruyor. Yavas yavas dolardan uzamak lazim.
FED S&P500 deki %20 dusus yuzunden butun kredibiliteyi bok etti, hatta bana kalirsa uzun vadede rezerv para durumunu bile tehlikeye atti. Ben artik “data dependent” im diye kimseyi kandiramaz. Tek dayandiklari veri Amerikan borsalari... bari direk S&P500 hedefi verseler :) suraya cikarsa faiz su olur suraya inerse bu olur. Reisede can simidini attilar gene.
Katılıyorum.
Globalde altına yarar. Bizde de liraya yarar.
Enflasyon oranında devalüasyon uygulamasına geçtik mi? Onu takip etmeye çalışıyorum.
Rönesans Kapital'den, papazın salınacağını bilen derin abi, Mart ayında bizim faiz indirimi yapacağımızı söylüyor. Adam bizdeki toplantı ve veri yayınlama tarihlerine çok hakim. Diyor ki, "bir hafta sonra düşük milli gelir büyüme rakamı açıklanacağı için TCMB, Mart ayında faiz indirecek". Araştırınca gördüm ki, 6 Mart'ta PPK toplanıyor. 11 Mart'ta da 2018 dördüncü çeyrek büyüme rakamları açıklanıyor. Derin abi şöyle bitirmiş: Reel olarak büyüyemiyorsan, enflasyonu artır ki, nominal büyüme yüksek çıksın... :)
http://666kb.com/i/e0uzyjp36y6qep9g3.png
https://twitter.com/RencapMan/status...23111139758080
Bunu söylemek için derin abi olmaya gerek yok
Gösterge 2yr 18
MB faizi 24
En az 4 puan indirim gelecek..
Nasılki çıkış sürecinde MB geriden gelip artırdı ise
Şimdi yine geriden gelip indirecek
Hem dolar hem TL mevduat oranları düşüyor..
24 faiz i seçim öncesi indirmek için alanları var..
Bunu mutlaka kullanacaklardır..
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/m...si-50602yy.htm
dudu faiz başlığında paylaşmış..
İlginç gelen Kuzey Kıbrıs Rum kesimini tanıyacağımız iddiası..
Bu 2 şeye yol açar..
KKTC yi kaybederiz..
AB ye girme şansımız artar..
Zaten benim düşünceme göre AB ye giremezsek iran ve TR ABD nin hedefinde..
Crash cılar
Turp cular
Otobancı lar
Bekleniyorsunuz efem..
IMF'nin anlaşma için şart koştuğu bir kur aralığı var mı? Nasrullah Ayan, duydum diyor, diye anladım...
http://666kb.com/i/e0va4r1n0jk3nsu6w.png
https://twitter.com/nasrullahayan/st...86763348803586
çok mantıklı geldi bana bu yorum ! Ya gene bize kendiliğinden sıcak para akacak bu artık atacağımız dış politik manevralarla mı olur yoksa fed resesyona giriyoruz paraları saçıyoruz diyerek mi olur bilemem böylece dolar ve faiz baskılanacak ve imf ye gerek kalmayacak yada yukarda yazılan gibi olacak yoksa faiz ve doların düştüğü borsanın çıktığı ortam çiçek bahçesidir çiçek bahçesinin imf ile işi olmaz
Nasrullah Ayan 90 ların borsacısı IMF I iyi bilir herhalde..:)
Şaka bir yana üstteki yazıda 200 Milyar dolar istemişiz güya..
Bana saçmalık geldi bu rakam
IMF para basabilen bir organizasyon değil..
Belli bir bütçesi var ve 150Milyar dolar falandı sanırsam..
Yanılıyorsam düzeltin..
60 civarı arjantine verildi sanırım..
Yalnız IMF evet anlaşma olursa dolar da once düşüş ardından yükselme beklerim..
Bunun nedeni de IMF kemer sıkma ile gelir..
+ verdiği doları 4.50 den bozması yerine 9 dan bozması ekonomideki TRY etkisi olarak IMF in işine gelecektir..
Zaman faktörü de işin içinde olması gereken in yüzde 50 üzerinde dolar kuru ile 2 sene sabit tutabilsek doları falan filan..
Hepsi hesap kitap işi..
Dolarda ani ve büyük her hareket traderların iştahını kabartıyor ve ters yönde bir dalganın yapısını hazırlıyor.
Doları kalıcı ve şiddetli düşürebilecek tek haber benim için AB'nin açıklama yapıp Türkiye'yi AB'ye kabul ettik demesidir. Bu olursa dolar korkunç düşer, analizler hesaplar falan çöp olur.
Bunun dışındaki haberler geçici indi çıktı nedenidir.
Sayın enki merhabalar,
Forumu çok uzun süredir takip etmekle birlikte ilk mesajımı size seslenmek için atıyorum :)
Öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim.
Ekonomi biliminden anlamamakla birlikte birikimlerimi değerlendirme konusunda siz ve sizin gibi kendi içerisinde tutarlı yorum yapanlardan, bilgi aktaranlardan faydalanmak adına buradaki yazılanları takip ediyorum.
Açıkçası yaşadıklarım-gözlemlerim nedeniyle geleceğe karamsar bakmamın yanı sıra sizin ile aynı beklentiler içerisindeyim.
Sizin ara sıra sunduğunuz ekonomik verileri bazen bütün içerisinde nereye koymam ve nasıl yorumlamam gerektiğini bilemiyorum.
Sizden ricam, şu anki koşulları göz önüne aldığınızda (tcmb, fed, trump, suriye, seçim... vs.) geleceğe dair beklentinizi bir bütün halinde özet geçebilirseniz çok sevinirim.
Sağlıcakla Kalın.
Nasrullah Ayan'ın aşağıdaki mesajını okuyunca, bir süre düşündüm. Sonra, Rönesans Kapital'in derin abisinin geçen sene attığı bir tiviti buldum. Taşlar yerine oturmaya başladı. Dış mihraklar, dolar bazında asgari ücretin, dolar bazında kişi başı milli gelirle uyumlu olmasını talep ediyorlar gibi görünmeye başladı. Bu "uyum"un ne olduğu konusunda güvenilir bir bilgi bulamadım ama yaklaşık olarak asgari ücretin, dolar bazında kişi başı milli gelirin %40'ı ile %50'si arasında olması gerektiği yolunda, bir dedikodu dolaşıyor.
IMF'nin tahminine göre 2019 sonunda kişi başı milli gelir, yıllık, 7620 dolar olacak. Aylık 635 dolar eder. IMF pazarlığı %40'tan açsa, asgari ücret, 635*0.4=254 dolar olur. Brüt asgari ücret 2.558,40TL olduğuna göre, IMF'nin dolar-tl kurunu 10 lira istemesi, yukarıdaki çerçeveye göre, mümkün görünüyor.
Hassas bir konuya temas ettiğimin farkındayım. Sadece IMF'nin düşünce sistematiğini kavramaya çalışıyorum. Politika tavsiyesi yapmıyorum. Politika tavsiyesi için, geçenlerde linkini verdiğim, Bartu Soral'ın videosunu öneririm.
http://666kb.com/i/e0vzrpg2xz0b74h9p.png
https://twitter.com/nasrullahayan/st...87273090957313
Enteresan bir görüş ancak bence küçük bir detayı kaçırıyor olabilirsiniz. Her nekadar literatürdeki adı Ortalama kişi başı milli gelir olsa bilede, bizim ülkemizdeki pratikte hanehalkı geliri olarak yorumlamak lazım milli gelir rakamını..eğer ortalama hane halkı sayısını 4 kişi alırsak, o bulduğunuz tahmini kur rakamını 4 ile çarpmak icab eder 🙂
Sn. Daral teveccüh göstermişsiniz..normalde başlıkta oluşan kalitesizliğe bir son vermek için kendi adıma uzun süre yazmama hatta izlememe kararı almıştım..ancak yazınızı da göz ardı edemeyip, bir kaç şey karalayıp gideyim istedim..belki fikir vermesi açısından faydalı olur..
Öncelikle ekonomi bir bilim dalı değil..kesin yargılara ulaşmak, şu şöyle bu böyle sonuçlanır demek zor..sadece öngürüde bulunabiliriz..yanılırız yada yanılmayız, bilinmez..konuya dediğiniz gibi bir bütün halde tcmb, fed, trump, suriye, seçim... vs. ile girsek herhalde bu işin içinden çıkamayız..
Benim bu başlıkta az önce baktım 1600 üzerinde yazım var..bunların büyük çoğunluğu ise uluslararası piyasalarda doların geleceği ile ilgili..çünkü ortam öyle bir hal aldı ki dolarsız(ucuz) kalan şirketlerin/toplumların hayat damarlarından birinin kopabileceği:) gerçeği (beğenelim yada beğenmeyelim) benim açımdan artık göz ardı edilecek bir şey değildi..
Diğer konular, içteki olaylar, Suriye, ABD ile yaşanan polemikler vs. benim için ikincil konular..bunlarda doları etkilemez mi etkiler tabi ki, süreci yavaşlatır yada hızlandırır mutlaka ama benim açımdan esas konu dolar açısından yada genel anlamda diyeyim, fiat para sisteminin geldiği durum..
Bu başlıkta yazdıklarımın ışığında genelde FED in faiz artışları, QT, özellikle ÇİN le alakalı ticaret kısıtlamaları, Trump’ın vergi indirimlerinden doğacak geri çekilmeler, global küçülme vs burada incelemeye çalıştım..bunların her biri yada toplamı piyasalarda methadon eksikliği yada daha doğrusu histeriler nöbetler yaratacak konulardı..yarattı da..
2017 yılı boyunca her ay ortaya çıkan 200 milyar dolardan fazla para 2018 Ocak ayında pik değerine ulaşmıştı..bundan sonra malum bu çoğaltılan para azalmaya başladı..oluşan balonlar sönmeye başladı..örneğin bitcoin e bakanlar, fazla, balon yaratan paranın nasıl ortadan yok olduğunu görebilirler..benzerini geçen Aralık ayı itibarıyla 2017-2018 borsalara bakarakta anlamak mümkün..
Konuyu daha iyi anlayabilmek için bilineni kısa bir özet daha yapayım..fazla detaya girmeden malum 2008 krizinden sonra FED BOJ vs.. piyasaları sakinleştirmek için bankaların ellerindeki tahvilleri alarak bu bankalara taze bastıkları:)paraları verdiler..Eee ABD de, Japonya da vs.. faizler sıfır yada negatif olunca bu kadar para nereye gidecekti..öncelikle getiri için EM’lere ve riskli varlıklara gidecekti..tabiki borsalara vs onlarıda belirtelim..
Eski krizlerde olduğu gibi FED in uzun süre düşük faizde(parasal gevşemede) durması balonlar oluşturmakta yeterli olmuştu..gelinen noktada büyük MB larının katılımıyla 10 yıldır süren parasal gevşemenin ne tür bir balon/balonlar oluşturduğunu kavramak için kahin olmaya gerek yok sanırım..bu ucuz ve bol paranın gittiği şirketler, bankalar ve hatta ekonomilerin çoğunluğu hasta şu an..ciddi bir sıklaştırmayı kaldıramaz durumdalar..bizi ilgilendiren kısmıyla EM’leri ele alalım..dedik ya atıl para önce faizi yüksek olan EM lere ve riskli varlıklara gidecekti, dolayısıyla finansal bir çalkantıda yada rahatlamada aşağıdaki gibi first in-first out olacaktı..
Ha bazı arkadaşlar dediler ki nasıl bir sıkılaşma bu, sadece Türkiye yi (tabi ki sadece Türkiyeyi etkilemesi söz konusu değil) etkiliyor da Brezilya’ yı felan etkilemiyor..Evet Brezilya borçlu bir ülke ama borçları daha çok iç borç, Türkiye ve bazı ülkeler kadar dış finansmana ihtiyaç duymuyor..artık belirtmeye gerek var mı bilmiyorum, bol ve ucuz para devrinde dış finansmanı verimsiz yatırımlara gömenler, har vurup harman savuranlar bu işlerden en çok etkilenecek olanlar..
Neyse güncele gelelim, konu çok uzadı..Gund hatırlar çok önceden kendisi ile birkaç sefer QEforever konusunu yazışmıştık..burada işin özü esasında ABD doları nezninde fiat para sisteminin tehlikede olması..BOJ dan sonra ECB nin QEforever konusuna gireceği apaçık belli bence(fakat dolar şortcuları sıkı çalışıyor, hissetirmiyorlar)..çok önceleri bahsettiğim gibi FED i bu konudan alıkoyan Trump ın mali tedbirleri sadece..tabii onunda bir ömrü var, henüz değil kanımca..zaten FED inde faiz arttırırken yada QT yaparken temel amacı kaçınılmaz olan ilk resesyona cephane biriktirebilmekti..yoksa burada daha öncede konuşulduğu gibi FED in faizlerin eskisi gibi 5-6 lara çıkartması mümkün değildi..benim beklediğim zaten 3 ler civarına ulaşmasıydı..kaldı ki bol ve ucuz paranın yarattığı etkiler karşısında bunların bile ilk resesyonda belli başlı bir katkısının olacağı şüpheli..
Daha güncele gelirsek Powell ın geri adım atması genelde sözel, özellikle QT konusunda..borsalar düştüğünde şişen varlık fiyatlarında neler olabileceğini gayet iyi biliyor..ancak faiz artışlarında ve QT konusunda planladığı gibi gidemezse de neler olabileceğini biliyor..aşağıdaki grafiğe bakınca FED in yanık kokusunu aldığında 2008 krizine kadar faizleri apar topar indirdiği görülür..dolayısıyla FED fiili adım attığında kısa vadede sevinmek yerine orta ve uzun vadede işlerin boka sarmakta olduğunu bilmekte ve ona göre hareket etmekte fayda var..:)
Ha bu arada hemen belirtelim fiili adım atıldığında dedik ya (diğerleri de dahil), QT yi kesmek yada parasal genişlemeler yapmak gibi..bunların etkileri her geçen gün azalıyor..özellikle büyüme konusunda..evet büyüme konusunda ve bu kadar borçla..:(
https://i.hizliresim.com/16EdoD.png
Diğer taraftan FED, BOJ, ECB vs. nin tahvil karşılığı verdiği paraların sahibi uluslararası bankalar ve onların kuyruğuna takılanlar(dolar sortcuları)..dolayısıyla sistemi gizliden yada alenen korumak öncelikle onların görevi..örneğin anlaşamazlar demiyorum ama 145 inci defa çıkartılan ABD-ÇİN anlaşma haberleri..WSJ da çıkarılan sonradan yalanlanan ÇİN anlaşmaya yakın, 1 trilyon dolar ABD den mal alacak haberi yada FED, QT yi erken bitirecek haberleri konunun hassasiyetini anlatmaya yeter sanırım..:cool:
Ha son olarak zamanı kestirmek mümkün değil bu ortamda, resesyon demek kriz demektir..bu yüzden FED den BOJ dan , ECB den, ABD hazine bakanından, Wall Street e kadar herkesin dilinde ‘’resesyon yok’’ açıklaması var..bu bir gerçeği terennüm edilmesi sanki..:)
Bir dahaki resesyonda/krizde MB ları çok çaresiz kalacaklar, artık belli..o tarihlerde ortalıklarda yada en azından yanlış yerde olmamakta fayda var..
Kusuruma bakmayın biraz uzattım..okuduklarım, çıkartımlarım bunlar..dolayısıyla asla yatırım tavsiyesi değildir..hoşçakalın..
Değerli dostum enki
pek girmiyorum son zamanlarda siteye. Senin gibi hem bilgisi derin hem de karakterli biri kolay bulunmaz.
Bilgi ve yorumlarını paylaşmayı devam etmen dileğiyle...
https://www.bloomberght.com/haberler...iz-artirmamali
https://www.bloomberght.com/haberler...p-gorme-zamani
Ben bunları temmuz ağustos gibi yazdım idi felaket senaryoları çizilirken 2019 için..
FED in bir süre izlemesi gerekeceğini faiz lerin 2.5 enflasyon o civarlarda nereye kadar demiş idik..
Ben hakkaten de bir süre izleyeceğini fakat ekonomide yavaşlama değil tersine hızlanma görmesi üzerine yeniden artışa geçeceğini düşünüyorum..
2019 son baharında olabilir..
Nerede ise her toplantıda çeyrek puan artırımı ragmen direnen ve hala büyüyen , istihdam piyasası gelişen bir ekonomide daralma yada kriz beklemek biraz abes olur..
En azından ABD kaynaklı..
Brexit çok fazla büyütülüyor..
Çin-ABD ticaret savaşıda bir şekilde buzhaneye atılacak diye düşünüyorum..
Geriye kalıyor TR olarak bizim kendi dertlerimize..
Kasım başında bize 6 ay süre verildi idi İRAN ile ilişkilerimizi kesmek için sanırsam..
Mayıs da doluyor..
Nisan Mayıs yüklü döviz ödememiz var sanırsam..
Seçimler 31 mart..
IMF söylentisini hükümet yayıyor gibime geliyor..
Doları baskılamak amacındalar..Halbuki IMF 5 dolar kuru istemez..Daha yüksek cari kur , yüksek faiz enflasyon altı zam oranları ve bütçe kısıntıları ister..Bunlar seçim öncesi RTE nin asla işine gelmez..
Böylece 1 taşla 2 kuş vurulacak..IMF söylentisi ile dolar baskılanırken RTE çıkıp ne IMF diyerek diklenecek seçmen gözünde vatan kurtaran aslan moduna sokulacak..
Bir yandan da ekonomik düzenlemeler , siz buna makyaj da diyebilirsiniz..
İşte biz kendi kendimize de herşeyin üstesinden geliriz söylemleri..
Seçimlerin göstermelik olacağını düşünüyorum açık söylim..
Sonuç belli..
Venezuela tarafında bişiler oluyor iyi izlemek lazım..
Trump yeniden TR yi hedef tahtasına koyabilir..
Bu durum da dolar da yeniden canlanma görebiliriz..
Daha evvelden ocağın 3. haftası ocak sonu yön belli etme açısından önemli demiştik..
Çok büyük bir tuzak değilse yabancı girişi söz konusu borsaya..
4-5 ay 2019 çok felaket geçecek sözlerini dinlemekten gına geldiği bir ortamda ocak ayın böyle yüklü alımlar ilgi çekici..
Sayın enki
Verdiğiniz cevap ve bu cevabı hazırlar iken harcadığınız zaman-emek için çok teşekkürler. Ne kadar uzun yazı olursa olsun büyük bir zevk ile okuyorum. Ama konu hakkındaki altyapı eksikliğinden (eksiklik derken ekonomiye dair bilgi açısından, yoksa burada sizin ve birkaç kişinin yazdıklarının zaten çoğunu okumuş durumdayım) dolayı bazen anlamakta zorluk çekiyorum.
Ben de sizin gibi FED'in ana belirleyici unsur olduğu görüşündeyim. Bu görüşe varma nedenim diğer EM'lerdeki kur hareketlerindeki benzerlikler ve farklı kaynaklardan okuduklarım.
Anladığım kadarıyla siz:
1- FED öyle ya da böyle bir süre daha "faiz artımı+QT" ya da "en azından QT"'ye devam edecek diyorsunuz. Ta ki bir sonraki resesyona kadar.
2-Bir sonraki resesyonun işaret fişeği de FED'in kendisi olacağını söylüyorsunuz. Bunu da fiili adımlar -Faiz indirimi+QE- ile göreceğimizi ifade ediyorsunuz.
Buraya kadar anladıklarım doğru mudur?
Doğru ise birkaç soru sormak isterim.
1- FED sizce ne kadar süre daha-hangi tarihe kadar "faiz artımı+QT" ya da "QT" yapacaktır? Bu süreçte sanırım dolarda kalmak en doğru seçim olacaktır (?).
2- FED faiz indirimine ve/veya QE'ye döndüğünde biz bunu yeni resesyon olarak algılayacak isek bunu hangi tarihte bekliyorsunuz? Bu durumda nerede konumlanmayı doğru buluyorsunuz?
Sağlıcakla Kalın
Sağolasın sevgili dostum..teşekkürler..
Sn. Daral öncelikle benim yorumlar makro dur, kısa vade ile ilgili değildir hemen belirteyim..diğer taraftan olayı sadece FED bağlı olarak görmemek lazım..burada bizi ilgilendiren kısmıyla dolar güçlenecek mi, güçlenmeyecek mi esas sorun bu aslında..Doların ABD nin GDP sine oranla global piyasalarda etkisi çok fazla..bir nevi mekanizmayı yağlayan bir araç..sistem yağsız kalmamalı açıkçası..FED i(ağır abiyi), ABD haricinde geri adım attırabilecek hususta bu zaten..
Örneğin ABD-ÇİN ticaret anlaşmazlığında ABD nin ÇİN e karşı verdiği 400 milyar dolar civarında bir açığın bir an için ortadan kalktığını düşünelim..bu rakam başta ÇİN i, daha sonrada dolaylı olarak piyasaları etkiler..bu anlamda tersinir olarak ÇİN in anlaşmak için belli oranda ABD den ithalatı fazlalaştırması bile o kadar önemli değildir..diğer taraftan global yavaşlama veya ABD nin güçlü olmasa bile diğerlerinin zayıflaması da(Avrupa, Japonya vs.) doların güçlenmesini sağlayan faktörlerdendir..kısacası etki nereden gelirse gelsin doların yükselmesi zaten bir sıkılaşma demektir..bu arada sistemi/pozisyonlarını korumakla mükellef dolar şortcularını unutmamak gereklidir..:)
Şimdi bir başka açıdan düşünürsek son on yılda globalde tüm hesaplar düşük dolar üzerine yapıldı..örneğin katlanan borçları düşünelim, doların değeri düşükken(maliyeti) ödemesi daha kolaydır, değil mi..eee şimdi FED yada başka bir takım etkilerle doların maliyeti yükseldi, ne oldu..sonsuza kadar ucuz doların sürüp gideceğini zannedenler yamuldu, değil mi..ha şunu da belirtelim, ileride ne olur bilinmez ama dolar şu ana kadar ucundan azıcık gösterdi..:)
Burada FED in faizler konusunda yavaşlamaya gitmesi o kadar da önemli değil..ne olur 2015- 2016 daki gibi tek tük 0,25 lik artırımlara gidebilir..ha veriler gerektiğinde, özellikle enflasyon(çekirdek enflasyon), FED yine arttırmaya mecbur kalacaktır diye düşünüyorum ama global küçülme devam ederse enflasyon işi zor tabiki..
İşin özü FED ve diğer büyük MB ları dahil, iyileşmek isteyen hastalar var karşımızda..daha öncede söylemiştim, Allah kimseyi FED etmesin..bir taraftan normalleşmeye, iyileşmeye çalışacaksın diğer taraftan da sistemi resesyona sokmamaya çalışacaksın..eee sistemi, piyasaları yıllarca methadona alıştırmısşın, vermedin mi nöbet geçirecekler..işleri zor..
FED açısından QE sonraki iş (ECB için değil ama)..ben QT den fiili bir vazgeçişin işaret fişeği olacağını düşünüyorum..çünki yanık kokusu alınmış olur kanımca..kısa vadede piyasaların likidite problemi faizlerin ne olacağından çok daha öncelikli konu bence..
Sn Daral satır aralarında sorduğunuz sorulara kendimce cevap vermeye çalışıyorum ama ne zamanları dolarda durulması gerektiğini söyleyemem, bu herkesin kendi kararı..bir iç olay yada TCMB nın gereksiz faiz indirimine gitmesi bile olayın yönünü değiştirebilir..yada ne bileyim FED dolaylı olarak piyasaları rolantiye alabilir(şu anki gibi), bilinmez..
Bilindiği gibi FED faiz arttırımları konusunda gevşek gidecek gibi…ancak planlandığı gibi QT ye devam etmesi bana mecburi gibi geliyor, takii yanık kokusu alana kadar..Benim baz senaryo ne tür açıklama yaparlarsa yapsınlar FED in normalleşme uğruna mücadeleye devam edeceği..göze alabilirse borsaların %20 lere kadar düşüşüne sabır gösterebilirler diye düşünüyorum..bizi ilgilendiren kısımı da burası olabilir..
Sn Daral dedim ya benim yorumlar makro..şu güzel lafı çok severim; karamsarlar haklı çıkar ama iyimserler para kazanır..siz bilirsiniz, yazdıklarım asla yatırım tavsiyesi değildir..hoşcakalın..
Hangisi doğru?
a) Rönesans Kapital, önümüzdeki Temmuz gibi, cari açık kapanır demiş. Bu açıdan bakınca devalüasyon yeterli görünüyor.
b) Eğer yabancılar, bizim dolar bazındaki asgari ücretimizi yüksek buluyorsa, ilave devalüasyon ihtiyacı var demektir.
Cevap bulamadım, soru ortada kaldı! Sanırım cevabı yaşayarak öğreneceğiz...
http://666kb.com/i/e100ywg2cc0kkhg9v.png
https://twitter.com/RencapMan/status...20110202126336
Daha evvelden yazdım idi..
İŞ bankasının hazineye devri meselesi tamamen bankacılık piyasasında kol bükmek için yapılan bir hamle dir..
Atatürk CHP falan işin hikaye kısmı..
Döviz de 2017 yaz ile 2017aralık2018mart arası olduğu gibi full kontroldeler..
1 saat boyunca 1.5 kuruş yükselen dolar da 5 dk lık bir bar ile 1 kuruş düşürüyorlar..
Geceleri sakin gündüzleri nisbeten hareketli..
Günlük de MACD sıfır çizginin altına geldiğinden itibaren nasıl aylardır adam olamadığı ortada doların
Haftalık MACD sıfır çizgisine değdi değecek..
Önümüzdeki 1-2-3 hafta tepki gelmezse doların hali epey bir süreliğine bitmiş olabilir..
Günlük bazdaki bar sayısını sayın onu 2 ye bölüp haftalığa ekleyin kabaca...
https://i.hizliresim.com/mMMpk2.png
https://i.hizliresim.com/ZXXpO0.png
Dolar/tl de bayağıdır daytrade longçular takılıyor. Yüksek long poz taşıma maliyetinden ötürü gün sonuna doğru kapanıyorlar. Bu da baskılıyor
Fed eşeği faiz indircez demeye basladi
Rte nin saga sola isbanka sataşması da buna güvenerek basladi yine
Akp nin mantik super ne kdr bozarsak bozalim herseyi fed piyasalari uyusturucuya alistirdi ne yapar eder gelir kurtarir bizi...
Akp sırtını fed esegine dayamis resmen :)
Doların her ay ortalama 8 kuruş gitmesi lazım şu anki NET faizi yakalaması için..Bundan 3-4 ay önce 10-11 kuruş idi..(faiz yüksek ve stopaj avatajı)
Dolar duruyor duruyor bir anda çoşuyor..
Zamanlamayı yanlış yaparsan da psikolojik cendereye alıyorlar seni.
Hafif yükselince de amannn bee diyip satıyorsun ardından mendil sallıyorsun..
Burak
mesele inanıp inanmama değil..
İstanbul ve ankara AKP nin rant alanları..
Kaybedemez..
Bakın kaybetmez demiyorum..Kaybedemez diyorum..
İstanbul ve ankara kaybedilirse hızla eyalet sistemine geçiş yapılır..
Bunu da yazın bir kenara..
Öneri de devlet bahçeli den gelir..