Ben Uğur Civelek değilim ona göre. :D Okuyanlar öyle zannederler sonra aman aman.
Dünyaca ünlü ekonomist Acemoğlu'ndan korkutan Türkiye tahmini
“Çok büyük korkum var†diyen dünyaca ünlü ekonomist Prof. Daron Acemoğlu'un Türkiye açıklaması korkuttu. Pandemi sürecinde ve sonrasında yaşananları değerlendiren Acemoğlu, "Türkiye, son 5 sene içinde ekonominin en kritik krizlerini yaşıyor" dedi. İşte ünlü ekonomistin bankalar ile ilgili açıklamasının detayları ve önümüzdeki yıllarda yaşanacaklara yönelik Türkiye tahminleri...
https://www.karar.com/ekonomi-haberl...ahmini-1617974
90li yillarla karsilastiranlar cok buyuk yanilgi icinde.
Karsilastiracaksaniz, 90lardaki g.afrikayla brezilya meksika gibi ulkelerle turkiyeyi 90larda karsilastirin, sonra da simdi karsilastirin.
tuprs ve eregl gibi bugun dahi en buyuk sanayi sirketi olan sanayi devleri o zaman devletindi, neler neler devletindi buraya yazmak saatler surer..
Pazar arabasi diye birsey vardi unuttunuz mu, herkes pazardan arabasini tepeleme doldurur eve donerdi.
Neyse, simdi g.afrikada faizler %5-6 bizde %19. Ona ragmen Rand bu yil TL ye karsi %50 degerlendi.
Bunlar o kadar ac o kadar aclar ki, borclari buyutup, gecmis 80 yilin biriktirdigini satmakla kalmayip hazine garantili projelerle gelecekteki kazanilmamis paralarimizi da garantiye aldilar ve hala da doymadilar.
cahilliğimi bağışlayın , Merkez bankası rezervleri doluyken bile ( misal 2018-2019 ) dolar yılda 2 lira zıplamıştı. Her gün herkes kasada para yok diyor. Öyleyse döviz son 3 aydır neden aynı yerde asılı sabitlenmiş şekilde duruyor - durabiliyor ? Birileri yalan söylüyor ama kim ? Dün %3,5 düşen BIST bugün artıda. Dün uçtu denen dolar topu topu %1 zor çıkmışken bugün havası alınmış. O halde - ağam birileri bizimle eğleniyor - diyoruz ve sal gitsin moduna giriyoruz.
Turkey 5 Year CDS 404
26-mai 12:30
Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun toplam borcu, 2020'de yüzde 23 artışla 500 milyar TL'ye ulaştı.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonom...lasti-6451591/
Aydın dogan da banka mı kuracakmiş ne
Malesef doğru.
Malesef diyorum çünkü anlattığı herşey doğru ama sonuca bakınca başka bir fotoğraf çıkıyor. Peter Schiff de böyle. Ha patladı ha patlayacak diyor, patladıktan sonra da bak bu daha bir şey değil asıl patlama daha olmadı diyor (ki bunda da haklı) ama sonra toparlanma bilmemne hop borsalar yeni rekor.
Ben borsaya ilk defa bu sene Mart'ta girdim bu arkadaşları sürekli takip ettiğim için.
Benim bu kadar yıl sonra çıkardığım sonuç şu:
Yatırımcı isen her piyasada az veya çok bir kolun olacak. Fiziksel metalde de, kağıt emtia piyasasında da, yurtdışı borsalarında da, bist'te de, emlak piyasasında ve dolarda/euro'da da. (hatta kriptoda bile) Hangisinin anormal ucuzlayıp alım fırsatı vereceği hiç belli olmuyor.
Anlamlı bir parayı bulundurmayacağım tek yer TL faiz enstrümanıdır.
ytd
Bu kadar vukuata 600'e çıkması lazimdı....SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Geçen yıl verilen Nefes Kredisi faizi %7,5
Bu yıl verilen Nefes Kredisi faizi %17,5
Geçen sefer banka komisyonu %0,3
Şimdi %1
Nefes Kredisi sanki oksijen darlığı yaşayan bir canlının son döneminde ona geçici de olsa bir yardım niteliğinde olan bir süreci tanımlıyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/...eyecek-1839400
Sabah VESTL 31.72 ile açtı akşam kapanışta 32.52'den sattım.
5500 lot ile net 4125TL net kazanç bıraktı.
Sabaj EKGYO 1.86 ile açtı akşam kapanışta 1.90'den sattım.
94000 lot ile net 3450TL net kazanç bıraktı.
350.000 TL ile bir günde net 7575TL kazanç elde ettim.
Yarın borsa düşer diye düşündüğümden kenarda bekleyeceğim.
Abd tarafında artık yeni bir krize kadar 2020 martında 3,6 trilyon dolardan 7 trilyon dolara ulaşan fed bilançosunun büyütülmeyeceği ;0,25 olan faizlerin yeni yıldan itibaren kademeli bir şekilde artırılacağı fed üyeleri tarafından dillendirilmeye başlandı. Bu yüzden gelişmekte olan ülkeler önden faiz artışına gitmek zorunda kalıcak.. Abd tarafı faiz artırırken, bilanço küçültürken kimse rüzgara karşı koyamaz.. O seviyeleri beklerlerse bu sefer 27 28 faizde kesmez..
Anlaşılan stopaj konusunu gene son gün gece yarısı öğreneceğiz
Bunlar arttıracağım derler, faizleri negatife çekerler. Düşük/Negatif faiz, pudra şekeri gibidir. Bir defa bünyeyi kendine alıştırınca oradan kolay kolay çıkmaz.
Şirketleri batıracağım diyorlarsa kendileri bilirler. Her senaryo için atılacak bir adım var.
Oyna devam.
İlginç bir hikaye, yatırım tavsiyesi değildir:
https://www.youtube.com/watch?v=myeqwZo6aho
Dolar şu anda 8,50 yarın 8,50 ve üzerinde kapatırsa yandık
Bu cuma gece yarısı kararnameyle birini mi kovacaklar yine bakalım
Murat Uysal başkanın döneme döndük yine geldi 8.50-8.55 ler
Daha faiz indirecektik dimi üçüncü çeyrek de mi indirseeekk dördüncü çeyrekte mi indirsek bu arada çilek sezonu bitiyor hala 15 lira
En para 19.30 lardan 15.lere düşürmüş faizleri.
Daha bundan bariz faiz düşüşü olurmu.
Ben butun mevduat dönüşlerini artik yenilemiyorum.
Bulduğum bütün enstrumanlara dagitiyorum.
Doların bu hali DXY'nin en düşük seyrettiği dönemde oluyor.
Eğer FED faiz arttıracağı imasında bulunursa dolar nereye varır düşünmek bile istemiyorum.
Bu ortamda biz faiz arttırmadan nasıl idare ederiz aklım almıyor.
Asıl sen bugün kulak memelerine kadar kızarmışsındır eğer 100bin euron olsaydı. Ben de market soul gibi senin cebinde 100 tl bile olmadığını düşünüyorum. Resmini çekip paylaşamadın hala. O yüzden sıkıntı yok, işkembeden sıkmaya devam et.
"%19 faize rağmen" diye de ekleyelim.
Bir ekonomi daha kötü nasıl yönetilebilir?
Ne yapılsaydı daha kötü olurdu mesela?
Faiz indirilseydi değil mi?
....
Ekonomiyi bu hale getirenlerin yüzleri gram kızarmıyor biliyorum.
Onlar adına sonsuz utanç duyuyorum.
Sent from my LM-G710 using Tapatalk
https://pbs.twimg.com/media/E2abJAIW...g&name=900x900
Aya gidiyoruz.!!!
Uçuyoruz.!!!
Afrika ligine.!!!:kahkah: