Merhaba arkadaşlar taze oran
FİBA temdit 1.5+ M % 24
40 Gün
Printable View
Merhaba arkadaşlar taze oran
FİBA temdit 1.5+ M % 24
40 Gün
Dolar bağlayan veya oran alan var mı sevgili forumdaşlar?
Odeabank 150 K %23
32 Gün.
Vakıfbank 500+ 42 gün %23.25 temdit
Anadolubank 300k
32 gün %23,75
92 gün %24,00
Yeni giriş.
350 k USD 41 gün
TEB Özel 4,50
Vakıf Özel 5,00 temdit, bağlandı.
şeker yeni giriş 46k dolar %5,5
232k tl %23,25
65k usd %4.50
vakıfbank temdit
vade 35 gün
herkese merhaba,
Bir sorum var yardımcı olursanız sevinirim. Enparada bir miktarım dolarım daha yüksek faiz veren bir bankaya transfer etmek istiyorum. Swift ücreti dışında ayrıca transfer ücretide kesileceği belirtiliyor. (transfer miktarı bayağı yüksekmiş) Bu sorunu nasıl çözerim. Bankadan yada atm'den çekince veriyorlar mı?
burgan usd temdit +300k 5,00
odea usd temdit +200k 5,00
burgan tl temdit +100k 23,75
finans 2.m 43 gün 24.10 .32 gun 23.70 yeni giriş .akbank 23.30.şeker 23.50 .
akbank banka bonosu 55 gün 23.82 mevduat esdegeri
şubedeki toplam varlığınız, dolayısıyla pazarlık gücünüze göre de değişiyor oran. bir de mt ilk telefonda paraya ihtiyacımız yok bu aralar deyince ben de başka bankaya gideceğiz görünen dedim. 10 dk sonra istediğim oranlarla geri döndü. şekerbank'ın 5,50 si de işe yaradı usd oran pazarlığında.
Piyasadaki likidite açığı kredi daralması ve resesyondan ötürü zaten kendiliğinden düşüyor. Örneğin dün likidite açığı 95 milyar TL oldu. Geçen haftalarda kademeli olarak 110-120 milyar TL'den buralara geldi.
Ancak likidite açığı kendi dinamikleri ile düşerken tcmb ek olarak oluşan düşük likidite açığını da tam olarak %24 ile fonlamamayı seçiyor. Yani sıkılaştırma içinde sıkılaştırma gibi bir şey yapıyor.
2 gündür sabah ekranlarda görünün likidite açığından daha düşük bir miktarda haftalık repo (%24) ile piyasayı fonluyor. Kalanını %25.5 ile veriyor.
Benim tahminim sistemin kendi içinde yaşanan kredi daralmasının faiz üzerinde aşağı yönlü yapabileceği baskıyı nötrlemek için bu şekilde bir ek sıkılaştırma uyguluyor olabilir.
Yani kredi daralması nedeniyle eğer piyasa faizi tcmb'nin politika faizinin altına kaymaya başladıysa tcmb bunu dengelemek için yani piyasa faizini politika faizine yaklaştırmak için ince ayar yapıyor olabilir.
tl de en yüksek oran kaç acaba ocak başında dönüş var .
3 ay çok çabuk geçti
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Önceden haber vermek koşuluyla Finansbank şubesinden nakit olarak çekebilirsiniz. Ben daha önce bu şekilde çekmiştim.
Moto G (4) cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
haklı olabilirisiniz ama merkezin piyasada kredi talebi yaratılması için aksiyon alacağını düşünmüyorum. hele ki faizlerin düşmesi için çabalayan bir el varken.
şahsi olarak bir miktar parayı açığa aldım. dün krismis muhabbeti sebebiyle heryer kapalı idi . bugünde sanırım birçok yer kapalı Londra dahil.
aşağı gelebilecek dolar hareketine eşlik etmek istiyorum.
Merkez kredi talebi yaratmak bir yana kredi talebini kısmak istiyor. Ama kredi talebini kısarken eğer ek önlem almaz ise bankalar daha az kredi vermeye başladıkları için para talebini azaltabilirler.(örneğin mevduata verdikleri faizi azaltmaya başlayabilirler.) Bu da piyasa faizini tcmb'nin politika faizinin altına çekebilir.
Böyle bir durumda da tcmb para politikasındaki müdahale gücünü kaybeder.
zaten faizi oluşturan ilk belirleyici piyasa olmuştur. hep merkez aksiyon almak için geç kalmış bazen önüne geçebilmiştir.
söylediğiniz gibi olacaksa piyasa faizi altta kalacaksa MERKEZ in faiz indirimi için zaten eli kuvvetlenmiş olacaktır.
not. çoğu zaman insanlar beklentileri doğrultusunda verileri okur. benim beklentim yılsonu dolar kapanışını düşük tutmaya çalışacakları yönünde olduğundan ben böyle yorumluyorum.
Bu hamlenin bana göre bir yan etkisi de dövizi baskılaması ama bence ana amaç bu değil.
Şu koşullarda piyasa faizinin resesyon ve kredi daralmasından dolayı düşüyor olmasının merkez'in faiz indirimi için elini kuvvetlendireceğini düşünmüyorum. Eğer faiz resesyondan dolayı değil de üretim çıktısının artmasından dolayı düşüyor olsaydı bence merkezin elini kuvvetlendirebilirdi.
Ancak şu anki mekanizmada bence tam ters bir hamle olarak tcmb'nin piyasa faizinde resesyondan dolayı oluşan aşağı yönlü bu dengesiz baskıyı dengelemsi gerekli.
Zira eğer tcmb bunu dengelemez ise faiz kredi daralmasından aldığı cesaretle sıkı para politikası şartlarını ihlal etmeye başlayabilir. Bu da istikrarı bozacaktır.
İstikrarı sağlamak için bazen resesyonu gerektiği kadar sürdürmek te önemli bir ayrıntı olabilir. Resesyonu erken sonlandırmak aslında resesyona girilerek çekilen tüm cezanın belki de boşuna çekilmesi anlamına gelebilir.
Efsanevi merkez bankası başkanı Walker AMerika'da 2 yıl piyasayı resesyon ile inim inim inletti. 2 sene sonunda da ödülünü aldı. İsteseydi resesyonu erken sonlandırabilirdi ama bu ona öyle bir ceza keserdi ki yaptıklarının tamamını silip üzerine fatura ödemek zorunda kalırdı.
Çok detaya girmiş ve kaybolmuşsunuz.
Yıl sonu kapanış kurlarını mümkün olabildiğince aşağıdan kapamanın yüksek döviz borçlusu bankalar, diğer şirketler ve özellikle siyasi iktidarın dolar cinsi kişi başı milli gelir hesabı açısından önemi dikkate alınmalı.
merkezin en az 1 yıl boyunca mevcut politika faizini indirmemesi gerekir, bankalar para satamıyor diye piyasa altı faiz verdi diye ne güzel deyip düşürürse, misliyle arttırmak zorunda kalabilir.
26.12.2018 tcmb fonlama verisi:
Likidite açığı : 88 milyar TL fonlama faizi %24.
Mart 2017 tarihinden beri en düşük likidite açığı. O tarihten bugüne enflasyonun ve para arzındaki genişlemenin kabaca %30-35 olduğunu var sayarsak aslında nominal anlamda son 3-4 yılın en düşük likidite açığı oluştu.
Likidite açığı daha da düşmeye devam ederse bankalar tcmb olmadan kendi kendilerine dönebileceklerinden tcmb'nin para politikasındaki gücü ve elde edeceği verim zayıflayabilir.
ben tam da bu şekilde düşünüyorum yani resesyon yüzünden merkez faiz indirimine gidecek. başka çıkış yolu da yok. şu şartlar altında walker yaptığını kimse yapamaz. ( PEKİ aynı şeyi biz yapsak aynı sonucu alırmıyız ? )tartışılır. kaldi ki üretim ekonomisi için böyle bir şey gerekli olsa bile yapamazlar
kangrene dönmüş bir ülke olur burası. .
o zaman merkez sizin beklentinizde hiçbir şart altında faiz indirimine gidemeyecek .(zaten gidemeyecek)
çünkü bu üretim dediğimiz yıllar boyu sürecek bir dönüşüm artık Türkiye için
maalesef istikrar denilen şey TÜRKİYE için aynı döngüden ibaret olacak.
oyunun nasıl oynandığına bakalım.
AMERİKADA verileri iyi geldiği için faiz arttırımına gitmek isteyen bir fed var ama piyasa buna izin vermiyor.
yani SONUÇ: Piyasa oyunun kurallarının da belirleyicisi.
Likidie açığı sıfırlanırsa ve hatta likidite fazlası oluşursa ki çok kuvvetli bir resesyonda bu mümkün o zaman merkezin elinde tek bir silah kalır: Zorunlu karşılıkları arttırarak bankaların ellerinden fazla likiditeyi alıp , likidite açığı vermelerini sağlamak ve oluşan bu açığı tekrar API ile fonlamak.
10 k herhalde sorun çıkmaz cevabınız için teşekkür ederim
Redmi Note 5 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben resesyon konusunda farklı düşünüyorum. Merkez bankası zaten kendi yaptığı müdahale (faizlerin rekor seviye olan %24'e çıkartılması) ile resesyonu başlatmadı mı?
İçine girilen resesyonun yani acı reçetenin bir sonucu olarak istikrar sağlanmadı mı?. Cari fazla ve döviz kurlarındaki istikrar da bunu teyid ediyor.
Eğer resesyonun acısını (ceremesini) çekip yaramızın iyileşmesini beklemeden erken bir hamle ile piyasayı canlandırırsak tüm bu döngü asıl o zaman tekrarlanmayacak mı?. Merkez bankası bence bu yolu seçmez.
Bu kısır döngünün tekrarlanması mı? Yoksa 1.5-2 yıl kuvvetli ve kontrollü bir resesyon ile ekonominin tüm yapısal yaralarının tamir edilmesi mi?
Bence 2. şık. Zira birinci şıkta zaten dayak tekrar başlamadan önce az bir soluklanma aralığı var, ikinci şıkta ise 2 yıl soluksuz dayak ve sonrasında dayağın şiddetinin yavaş yavaş azalması gibi bir süreç var.
Az bir soluklanıp tekrar tekrar mütemadiyen dayak yemek mi?
Eşşek sudan gelinceye kadar dayak yiyip dayağın yavaş yavaş azalması mı?
Bence kesinlikle 2. şık.
Bloomberg de ışık ökte 2019 tl değerlenecek dolar en fazla 5,5 diyor her hafta karar değiştiriyorlar bunları dinlememek lazım
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
merkezin görev tanımı ne ? enflasyon hedeflemesi yapmak .peki resesyon ortamında enflasyon aşağıya düşermi ? düşebilir.
bu durumda merkez indirime gider. BURAYA KADAR aynı şeyi söylüyoruz. .
benim resesyon tanımımda bunlar olmaz .kaldı ki sizin beklentinizde bu olmamalı. evet dayak yemek hemde eşşek sudan gelinceye kadar. bu %24 faiz ile olmaz . buna rekor faiz artışı denmez. çürükler ayıklanmaz. tasarruflar artmaz. yeni teşfikler verilmeye başlandı. bu mu dayak yemek ? .0,98 ile kamu bankaları zarar yazmakta. yoksa ellerindeki konutlar ile emlakçı olacaklar.
Ben resesyon ortamında enflasyon düşse dahi merkez bankasının en az 1.5-2 yıl faiz indirmemesinin ve reel faiz vermesinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu durumda %24 faiz yeterli olabilir. Ayrıca son açıklanan mali teşvikler eski teşvikler gibi kuvvetli değil. Seçimler için geçici bir süre için ve dar kapsamda hazırlandıkları hissediliyor.
Ama bütün bunlara rağmen mali politika seçimler sonrasındaki dönemde her neden olursa olsun politikacıların dengesiz hamleler ile aşırı gevşerse , evet buna merkez bankasının elindeki hiç bir araç hiç bir koşulda çözüm olamaz.