Temettü Verimliliği
09.12.2017
https://pbs.twimg.com/media/DQls_LAW0AAYPf_.jpg
Printable View
Temettü Verimliliği
09.12.2017
https://pbs.twimg.com/media/DQls_LAW0AAYPf_.jpg
.
güzel başlık.
saygılar
.
adana çimentoyu inceledim tekrar dedimki kardamıyız zarardamıyız bu işten ? yok yok maşallah adana ihracattaki tüm olumsuzluklara rağmen iç piyasayla bile ekmek yedirdi bize temettüden varolsun. şuanki temetü verimi %13.7 yani mevduata ezdirmedi yine yatırımcısını. zaten adana dışındada istikrarlı nakit temettü ödeyen şirket sayısı bir elin parmakları sayısı kadar kaldı.
şikayet konusu bu kadar düzgün nakit temettü ödeyen adana nın neden pay piyasasında primlenmediği ?
adana çimentoyu yıllardır denemişimdir faizlerin düşüşü oranında primlenir yada faizlerin artışı oranında f/k yüksek bulunur ve durur.
yani adana çimentonun tahta değerinin sermaye değerinin artabilmesi için
1-düşük faiz ortamı
2-sağlam ihracat döviz girdisi
3-düşük faizli kredi ortamında satılan genişleyen konut ve imar rakamlarına paralel artması beklenen çimento/beton tüketimi buna göre ciro ve kar hesabı
3 temel etkendir. an itibarıyla %14 lerdeki faiz ve 3.90 lardaki döviz ve halen kapalı ihracat ortamında ne ka ekmek o ka köfte derim şahsi görüşümdür.şu anki uygun fiyatlar temettü sonrası şu dönemde tahta hazır geri çekilmişken biriktirmek için caziptir aslında.
yatırım tavsyesi değildir şahsi görüşümdür. saygılar değerli yatırımcılar
temettüyü faizle karşılaştırmak hatalı bir yaklaşım.
Hissenin primlenmesini faizle karşılaştırmak anlamlı bir yaklaşımdır.
Bu sebeple hissenizi değerlendirirken bu faizin altında temettü ödüyor bu faizin üstünde temettü ödüyor diye hisse tercihinizi değiştirmenin hatalı olacaktır bunu bir örnekle acıklayayım.
10 lıradan aldıgınız bir hisseyi cıktı düştü geri çıktı düştü filan derken 1 sene doldu. Hisse hala 10 lırada ve %20 temettü verimlilik oranı (2,00 TL) ile temettü dağıttı.
2 TL cebınıze portfoyunuzde ise 8 TL kalır. totalde zaten 10 lıraya almıstınız toplamda yine 10 liranız olur. Faizi geçebildiniz mi ?
Verimlilik oranına göre evet Peki ya gerçekten parasal anlamda faizi geçebildiniz mi HAYIR geçemediniz.
Faize yatıran adam 10 lırasını 11 TL (%10) yaparken, Siz 10 lıranızı 10 lıra yaptınız.
2. yıl aldıgınız 2 TL yi tekrar portfoye ekledıgınızde 10 lıranız yani ana paranız duruyor 1 sene daha geçsede bu oran orantı değişmiyor hisse ne kadar prim yaparsa karınız o oluyor.
Oysaki siz temettü verimlilik oranını baz almayıpta hissenin prim yapma potansıyeline göre bir hisse seçmiş olsaydınız. Bu hissenin temettü verimlilik oranı %5 olsaydı.
10 lıradan alacaktınız hisse atıyorum %20 yukarı gidecek 12 TL olacaktı. Toplam paranız 12 TL ye cıkacaktı 12 TL nin %5 i cebinize girecektı. Toplam karınız Temettü ile beraber 12 TL olacktı.
SONUÇ:
Bir hissenin faiz kadar veyahutta faizin üzerinde temettü verimlilik oranına sahip oluyor olmasının hiçbir anlamı olmadığını görmüş oluyoruz örneklerle aksi ıspat edilemez.
Çünkü biz hisse ne kadar yukarı gidebilirse onu kazanıyoruz. BU durum yüzünden temettü verimlilik oranlarının yüksek veya düşük kalmasının anlam ve önemi kalmıyor hissen güzel prim yapıyorsa yukarı yönde kazancın faizin üzerine cıkar hiç temettü dağıtmasa bile ve/veya çok yüksek temettü dağıtsa bile kazancın sadece primlenme %'si kadardır.
O halde doğru soruyu soralım kendimize Öyle bir hisse senedi seçmeliyim ki. Seçeceğim hisse 1 yılda en az %14 ve üzerinde prim yapsın. Dİkkat edin %14 ve üzerinde temettü verimlilik oranı olsun demiyorum %14 ve üzerinde prim yapacak hisseyi buldugunuzda sermayeniz faizden elde edilen getiriyi geçmiş olacaktır. BU seçeceğiniz hissenin Temettüsü ister %0 ister %30 olsun önemi yok. kazancınızı belirleyecek olan ve faizi geçebilmeniz için hissenin prim yapmaktan başka çaresi yok.
dudu hocanın da bir sözü vardır. %15 lik işyat temettü verimliliği yerine %5 hektaşı tercih ederim diye.
çok doğru. temettü herşey demek değildir. temettü verir durur ama bi bakarız ki dolar altı getiri elde etmiş...
örnegin işyat.
https://i.hizliresim.com/yzXEon.png
net varlık değeri sürekli azalmış.
yemişim böyle temettü hissesini...
TEMETTÜ VERİMLİLİĞİ
16.12.2017
https://pbs.twimg.com/media/DRMd_-ZW0AINcfj.jpg
2007-2017 yılları arası geçmiş getiri ve sahiplik kriterlerinden geçen hisseler: #ASELS, #AYGAZ, #EREGL, #FROTO, #HEKTS, #OTKAR, #SODA, #TOASO, #TTRAK, #TUPRS
Merhaba.Aranıza ve borsa dünyasına yeni katıldım. Kendimce araştırmalarımdan sonra uzun vadeli yatırımcılık fikri bana daha mantıklı geldi. Altın-döviz gibi klasik yatırım araçlarının yanında sepetimi çeşitlendirmek istedim. Temettü üzerine çok araştırma yaptım çok fazla yazı okudum ancak tabi ki eksiğim hala çok fazla. Burada siz değerli arkadaşlarımdan yardım alabileceğimi umuyorum.
Kendimce bazı kriterlere bakarak hisseleri 4 e ayırdım. 4.grup asla yatırım yapmayacağım hisseleri 1.grup en öncelikli yatırımları gösteriyor.
1. grupta şu hisseler var;
BOLUC
DESPC
ECILC
EREGL
HEKTS
OTKAR
PETUN
TOASO
TTRAK
Bu 9 hisseden en fazla 4-5 tanesine yatırım yapmayı düşünüyorum.Ayrıca mümkün olduğunca aynı sektörden 1 firmaya yatırım yapmak mantıklı geldi.
2.grupta şu hisseler var;
ADANA
ADBGR
AKCNS
AKSA
ALKIM
AYGAZ
BIMAS
CIMSA
CUSAN
DGATE
EGEEN
EKGYO
ENKAI
ERBOS
FROTO
INDES
PETKM
SELEC
SODA
TAVHL
VESBE
Bu hisseleri de zaman zaman portföyüme eklemek üzere takip etmeyi düşünüyorum.
Sizlerin görüşlerini yorumlarınızı bekliyorum.