Hocam eurobond da da hisse benzeri takas mevzu var, dolayisi ile gördüğüm kadari ile ziraatte listeler 2 gibi güncelleniyor. Saat 2 den sonra bakmanızı tavsiye ederim
Printable View
öncelikle Eurobond'u kısa vadeli düşünmeyin derim. Eurobond al sat yapmaya çok elverişli bir yatırım aracı değildir. Eurobond alımı için mutlaka dövizi ucuzken toplayıp cds lerin yüksek olduğu dönemde alım yapın.
Kupon geliriniz elinizdeki nominal sayısı x kupon faizi kadar olur. Nominal sayınızın artması için temiz fiyatın 100 ün altında olması önemlidir. Ama bazı dönemlerde çıkan eurobond lar daha çıkış aşamasında diğerlerinden daha yüksek faizli çıktığı için fiyatını 100 ün altında yakalayamazsınız kolay kolay.
Evet, yine işbank'ta stok sıkıntısı olan bir gün, %7 uzeri yield olanlarda. Işin kötüsü, telefonla arayabilecek durumda degilim şu an. Mobil maksi yardım maskotu ile çözmeye çalıştım ve tabi ki olmadı.neyse, bekleyeceğiz sanırım.
google'da epeyce bond yield calculator var. anladigim kadari ile oyle basitce yapilacak bir hesap degil ve cesitli kurumlar farkli yontemler kullaniyor.
cok da takilmamak lazim virgulden sonraya. genel bir fikir vermesi ve farkli vadeleri karsilastirmak icin kurumlarin yayinladiklari kullanilabilir diye dusunuyorum.
Hangi bankadan aliyorsunuz?stok durumu gozukuyormu ekranda?
Benimki ziraat ve böyle gözüküyor. Stok durumu bilgisi filan yok. Ellerinde olmazsa listeden kayboluyor yada sizin aldığınız kadar yoksa almaya kalktığınızda sonraki sayfalarda bilgi veriyor. Ek 27953
vakıfın eurobond oranları niye böyle farklı..
mesela 2040 vade ziraatte 92.24 vakıfta 94.74..
Sanırım nasıl kur fiyatları bankadan bankaya değişiyorsa, eurobond fiyatları da değişiyor. Belli bir eurobonda göz dikince (kodları hep aynı) başka bankalarda fiyat araştırması yapıp en ucuz yerden almak lazım. Bir de kirli temiz fiyat olayı var. Bazı bankalar halka açık fiyat tablolarında temiz fiyatı gösteriyor olabilir sadece ve satın alma esnasında asıl kirli fiyatı gösterebilirler (kirli fiyat = temiz fiyat + eurobond'un son ödemesinden beri biriken faiz)
benim bildiğim.. bazı büyük kurum-bankalar ellerindekilerini satıyor (örneğin işbank, ziraat). bazıları piyasadan bulup (hsbc, teb, odea, burgan vs ).. fiyat farkları buradan da oluşuyor.
2040 vadeli işte 92.00 vakıfta 94.70 ikiside kirli fiyat..
bu kadar fark olmaması lazım.. birşeyi mi atlıyoruz çözemedim..
Vakıftaki temiz fiyat (listenin başındaki sütun isimlerine bak)
Ek 27955
tamam doğru zaten..94.570 temiz fiyat.. 94.701 kirli fiyatı..
aynı bond 92.00 işbankta.. onu bırak ziraat bile daha uygun..
alış satış farkıda çok yüksek.. niye böyle anlamadım
Bankaların Euro tahvillerini bulmak mümkün oluyor mu? Özellikle Yapı kredi'nin tahvili ilgimi çekiyor. Yapı kredi yatırım, iş yatırım vs de bulunur mu? Şu dönemde belli başlı bankaların tahvilleri devlet tahvilinden daha güvenli gibi geliyor.
Merhaba
Öncelikle böyle faydalı bir forum ve sohbet konusu için herkese teşekkürler.
1. Eurobond vergilendirilmesiyle ilgili bir sorum olacak, örneğin Eurobond yıllık kupon geliri 40.000 TL olsun (yıllık beyan limiti 53.000 TL nın altında) ancak buna ilave olarak anında stopaj tahsilatı yapılan TL cinsi devlet tahvili ve/veya mevduat faizi gelirimiz de yıllık 30.000 TL olsun. (kira,temettü geliri yok) Toplam gelir 70.000 TL olduğu için böyle bir durumda Eurobond kupon geliri için beyan verilmesi gerekir mi?
2. Devlet tahvili kupon gelirinden stopaj %10 nasıl hesaplanıyor? Bu ay ilk defa 700 TL'lik bir kupon gelirim oldu buradan 70 TL stopaj kesilmesini beklerken banka 14 TL'lik bir stopaj kesintisi yapmış. Şubeye soruyorum kimsenin bir fikri yok. Bu ilk kupon geliriydi acaba kirli temiz fiyat dikkate alınarak mı stopaj hesaplanıyor çözemedim. Bilen var ve yanıtlarsa sevinirim.
Mevduat faizi gelirinin dahil edilmediğini biliyorum. Burada tartışılmıştı.
Ancak hazine bonosu ve tahvili konusunda emin deiğilim. Tahvil ve bono gelirleri stopaja tabi olmasına rağmen gelir vergisinden istisna olsalar da eurobond için belirlenen limite dahil ediliyor olabilirler (tıpkı kira gelirleri gibi)
Bunu daha kesin olarak bilen forumdaşlar da teyit edebilirlerse daha sağlam olur.
Forumdaşlar garanti bankasında özel bankacılık tanımlatan oldu mu aranızda.
1mTL limitin üzerinde tanımlatılabildiğini söylüyorlar. Nispeten düşük bir limit gibi geldi bana.
O nedenle belki de gerçek özel bankacılık değil gibi burada bahsedilen. Ben eurobond ve tahvil işlemleri yapıyorum.
O nedenle yüksek hacimli işlemlerde daha fazla pazarlık ve yetki alanı olan bir müşteri temsilcisi atanabilir mi özel bankacılıkta diye düşündüm.
Tecrübe eden var mı?
Tahvil-Bono-Mevduat
Stpj , nihai vergidir , beyan edilmez.
Tahvil-Bono al-sat işleminde de , banka stpjı keser, beyan edilmez , diğer vergilerle birleştirilmez.
Bilgilendirme için teşekkürler.
Eurobond da bir çeşit tahvil olduğu için TL tahvillerin getirisi de 53.000TL2lik limite dahil edilmeyeceği konusunda tereddütüm vardı.
Yani yüksek bir TL tahvil kupon getirimiz ve/veya al sat gelirimiz olsa dahi yıllık 53.000TL'lik limiti hesaplarken hesaplamaya dahil etmeyeceğiz.
Arkadaşlar; 6545 dolar Eurobond + aylık 103 bin tl işyeri kirasi elde ediyorum, bunların vergisi nasil hesaplanir? geçen senede 7 bin tlye kadar olan işyeri kiralari beyan edilmiyordu bu sene zam ile 8400 oldu şimdi stopaj ödenip ödenmedigini bilmiyorum, kiraci bana bile 3 ay taktığına gore stopaji ödemıyordur, nasil beyan verilir ve iş yerinin vergisi nasil hesaplanıyor.
Dİğer bankaların da var. O yüksek faizin nedenleri var:
PERP: Perpetual; sonsuz vadeli
Jr subordinated: Önce tüm standart tahviller ödenir, en son bu ödenir.
Ayrıca bankanın belli dönemde tahvili geri çağırma hakkı var. Vadesiz bile olsa süresiz faiz kazanma hakkınız yok.
Alış şartları:
1. 200 bin nominal için paranız olacak, yani 225 bin USD
2. Piyasada bu tahvili satacak birileri olacak.
Yapı Kredi Bankası, yurt dışında 650 milyon dolar nominal tutarında ilave ana sermayeye dahil edilebilir borçlanma aracı ihraç etti
Yapı Kredi Bankası'ndan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderilen açıklamada, yurt dışında 650 milyon dolar nominal tutarında ilave ana sermayeye dahil edilebilir borçlanma aracı ihraç edildiği bildirildi.
Banka'dan konu ile ilgili KAP'a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"10.01.2019 tarihli açıklamada belirtilen ihraç tamamlanmış olup, bu kapsamda Bankamızca yurtdışında 650 milyon ABD Doları nominal tutarında, BDDK'nın Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmeliği'nin "İlâve Ana Sermaye" başlıklı 7'inci maddesinde belirtilen nitelikleri haiz, vadesi olmayan, BDDK onayına bağlı olarak ihraçtan sonraki her beş yılda bir erken itfa edilebilir nitelikte, ilk beş yıl için yıllık %13,875 getiri oranına sahip ve 6 ayda bir kupon ödemeli, çekirdek sermaye yeterliliği oranının %5,125'in altına düşmesi halinde geçici değer azaltmaya konu edilebilecek, İlâve Ana Sermayeye Dâhil Edilebilir Borçlanma Aracı (AT1) ihraç edilmiştir.
Söz konusu borçlanma araçları İrlanda Borsası'nda XS1867595750 ve US984848AL55 ISIN kodu ile işlem görecek olup toplam 400 milyon ABD Doları tutarındaki kısmı Bankamız nihai ana ortaklarından Koç Holding A.Ş. ve Unicredit S.p.A tarafından eşit tutarlarda alınmış ve alınan bu tutarlar için 180 gün boyunca satmama taahhüdü verilmiştir."
İnteractive Broker'ta aile adına hesap açılabiliyor mu? Mesela ben eşim ve çocuklar adına bir hesap açıp (benim yöneteceğim şekilde) oradan eurobond alabilir miyim?
Kupon faizi İ.B. hesabımıza yatıyor değil mi? Parayı oradan banka hesabımıza çekmek nasıl oluyor? Parayı çekmeyip bırakma gibi bir şansımız var mı? Banka hesabı mı tanımlatıyoruz?
Bildiğim kadari ile ortak hesap açılabiliyor ib de.
ama uzaktan ne kadar sağlıklı işler bilemiyorum. ( vergisel işler )
aile şifrenle istediğini yaparsın kim bilecek
eurobondların kuponları boş bir vadesiz usd hesabına yatıyor bankalarda
ib gibi aracı kurumda yatırım hesaplarında doviz miktarı olarak gözüküyor.
orada paranız boşta durabilir
ayrıca transfer ile istediğiniz yere parayı çekersiniz ama vergisel ne gibi sorunlar yaşarsınız bilmiyorum.
hayır ib broker den eurobond işlemi yapmıyorum.
avrupada bir kaç banka ve buradan yapiyorum.
ikisi de aynı şekilde eurobond kuponlarını vadesiz başka bir hesaba yatırıyorlar.
vergimi burada beyan edip ödüyorum.
hiçbir avantajı yok avrupada olmanın hatta dezavantajı var. hesap işlemi ücretleri konusunda. Bir kere kafadan 3 sınıf ülke vantadaşısın
zaten nereden alırsan al luxemburg takasında durduğu için bence çok önemli değil Türk eurobondu aldıktan sonra nerde durduğunun.
ben bankada doviz yerine eurobond pozizyonu durmasını sadece daha sağlıklı buluyorum.
su ortamda eurobond hala alan var mi?
ya da panik satisi?
yoksa izle ve gor mu hala?