Sözde ermeni soykırımından hiç bir şey çıkmaz. Sadece Türk vatandaşlarının amerikaya daha fazla şüpheyle bakmasına neden olur.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Türk vatandaşları ABD'ye zaten şüpheyle bakıyor,bunu zaman zaman yapılan kamuoyu yoklamalarında görüyoruz.ABD'de yerleşik yaşamış olanlar iyi bilir,bence "dava" konusunu fazla hafife almayın.ABD devletinin state secretary(dış işleri bakanlığı ) ve pentagon(savunma bakanlığı) temel 2 sütunundaki insan profili ile yerel düzeyde kamu hizmeti yapanların profili çok farklıdır.Yerel mahkemelerde açılacak davalarda kararı Türkiye'nin dünyadaki yerini bilmeyen eğitim seviyesi genellikle ortalamanın altı jüriler karar verecek.Şimdiden mahkemelerde oynanacak tiyatroyu gözümde canlandırabiliyorum.Ama böyle de olsa ABD mahkemelerinin aldığı yaptırım kararlarının ,uluslararası anlaşmalarla, başta avrupa ülkeleri dünyanın bir çok ülkesinde uygulanma gücü vardır.Ülke olarak,uzun süreli başımızı ağrıtacak bir sorun daha çıkmak üzere.Umarım son anda da olsa,diplomatik kanallardan iletişime geçilerek kararın çıkması durdurulur.
Sn Deniz
Birinci dünya savaşı bizim için lozan anlaşması ile tamamlandı. Bildiğim kadarıyla bu konu ile ilgili herhangi bir madde yok.
Benim demek istediğim amerika halk bankası örneğinde olduğu gibi istediği zaman istediği konu ile dava açıp tazminat alabilir bunun için gidip soykırım tanımasına gerek yok.
Ancak bu tür girişimlerin uluslararası sonuçları olur. Bunu kabulleniyorlarsa sorun yok.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/me...kimdir-3614669
Yorumlariniz icin cok tesekkurler Deniz bey ayrica bilgilerini paylasarak tum arkadaslara da tesekkur eder mutlu pazarlar dilerim....
Fiyat istikrarini gozardi edilecegi belirtilmisti aslinda ama tabi hic bu sekilde sert bir direksiyon kırılmasını beklemiyordum ...
Ben malesef enag enflasyonunu baz aldigimdan faiz seviyesinin dusuk olduguna inaniyordum... tabi faiz tek basina bir cozum degil bu bize sadece zaman kazandiracakti o arada enflasyonun önlenmesi piyasalarin normallesmesi icin gerekli siyasi hukuki adimlarin atılması gerekiyordu... zaten faiz dusukken de yatirimlar degil araba ev dolar vb de balon artmisti...
Galiba yerlilerin dovizini bozmamasi cok etkili oldu belki yuksek kurdan bozdurmalari beklenebilir ancak ben buna da supheyle yaklasiyorum ...
insallah enflasyonu bir sarmal haline gelmeden önünü aliriz aksi halde gelirlerde ciddi bir asinma olabilir
Deniz bey biraz tuhaf olabilir ama acaba g20 nasil belirleniyor biz su an hangi noktadayiz yani bir dusus yasarsak bizi bu g20den cikaracaklar mi surec nasil isleyecek acaba
Degerli yorumlariniz icin tekrar cok tesekkur ederim:)
G20;G8 Maliye Bakanlarının 25 Eylül 1999'daki Washington Toplantısı'nda, küresel ekonomik sistem için önemli ülkelerden oluşan (G20) resmen ilan edilmiştir.19 Ülke ve AB Komisyonu G20'yi oluşturuyorlar.Bu 19 ülke dünyanın en büyük 19 ekonomisi olarak seçilmediler,daha küçük ekonomiler olmasına rağmen coğrafi büyüklük ve coğrafi temsil olarak Arjantin ve Güney Afrika gibi ülkeler de,organizasyonu oluşturan Clinton hükümeti tarafından G20'ye dahil ettiler.Buna karşı örneğin İspanya,Hollanda, İsviçre gibi daha büyük ekonomiler G20 içinde yoklar.Dolayısıyla ekonomimizin küçülmesi tek başına G20 dışına itilmemiz için bir sebep değil.
Bana göre kritik soru; yüksek oktanlı çıkışın Kontrolsuz olup olmayacağı.. eğer kontrollü olacaksa, ne kadar kontrollü olacağı.. bu sorular piyasa dinamikleriyle çelişkili görünse de, piyasanın uzunca bir süredir hükümet eliyle de manipüle edildiği ortada..
Kontrolsüz bir çıkış olursa, çift haneleri kısa sürede görebiliriz diye düşünüyorum..
Naci abinin de dediği gibi herkesin hakkında hayırlısı 🙂
Bloomberg ht 8.08den acti
https://www.bloomberg.com/markets/cu...ca-middle-east
Currency value change net change tıme (edt)
usd-try
8.2538 1.0353 +14.34% 2:26 pm
Burada ekonomi biliminin gercekleri yazildiginda dalga gecenler bizi vatan hainligiyle suclayanlar vardı
usd/TL:8.3847
Satışlar sertleşiyor.
Nereye kadar gideceğini,gecelik faizde duran 14.1 milyar dolar "sıcak para"nın ne kadarının bir anda çıkmasına bağlı.Ayrıca yarın yerli gerçek kişiler ve şirketlerden de gelecek ilave döviz talebi dolara ilave ivme kazandırabilir.
https://www.bloomberg.com/quote/USDTRY:CUR
Fiyatlama bana biraz abartı geldi[emoji846] öyle tahmin ediyorum ki yarının hakkı 7.50-7.70. sertleşmenin hacmi 3-5 milyonu geçmiyordur belki de. Ha yükselmesi benim işime gelir her iki yönüyle deRedmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yarın saat dokuzdan sonra sağlıklı fiyat oluşur, bunlar anlamlı değil.
Yalnız dolara müdahale ederler belki bir şekilde ama borsaya girecek yarın kazık, o anlaşıldı, taban görürüz herhalde çoğu hissede.
Yabancılar da kasımdan sonra girdiklerine gireceklerine pişman olurlar, bir daha da bizim piyasalara uğramazlar adamlara böyle kazığı atarsak. Bir günde piyasası böyle oynayan ülkeye hedge fon bile gelmez.
Yabancının elinde dolara çevirip çıkabileceği ne kadar TL veya TL varlık var.(merkez bankası verilerine göre)
-14.1 milyar dolar karşılığı TL (gecelik faizde duran);Hemen çıkabilecek.
-9.6 milyar dolar karşılığı TL Hazine tahvili;(Çıkabilirler ama çıkarken karşısında daha düşük değerle(yüksek faizle) alıcı çıkacağından,biraz zaman alır ve zarar ederler ama çıkabilirler,hazine tahvil faizlerinin çok yükselmemesi için bir seviyede kamu bankaları bu tahvillere alıcı olarak piyasaya girecektir)
-29.15 milyar dolar karşılığı TL hisse senedi:Bunun ne kadarının "gerçek yabancı",ne kadarının "bıyıklı yabancı" olduğunu bilmiyoruz.Ama yabancı çıkışının en zor olduğu alan burası,büyük miktarda yabancı satışları ancak çok aşağıdan karşılanır,böyle bir zarara girmektense muhtemelen bekleyeceklerdir,satışları muhtemelen endeksin belli bir seviyeye inmesiyle beklemeye geçecektir.
-Yurt dışı yerleşiklerin türk bankalarında 36.45 milyar TL mevduat hesabında paralarının olduğunu biliyoruz.Ama ne kadarı "gerçek yabancı", ne kadarı yurt dışında yaşayan Türklerin parası bilmiyoruz.
-Yurt dışı yerleşiklerin Türk bankalarında 16.8 milyar dolar parasının mevduat hesabında olduğunu biliyoruz.Ama ne kadarı "gerçek yabancı", ne kadarı yurt dışında yaşayan Türklerin parası bilmiyoruz.
Yabancıların parası çok büyük ağırlıklı Londra merkezli finans kurumları tarafından yönetiliyor,bu nedenle işlem hacmi esas olarak Londra piyasası açıldıktan sonra olacak ve fiyatlar belli bir bandda "şimdilik" dengelenecektir.
-Piyasa açıldıktan sonra yerlilerin de döviz talebi olup olmayacağı önemli.Bu döviz talebi,yeni döviz satın almaktan ziyade ,döviz rejiminde sermaye kontrolleri gelebileceği endişesiyle bankadan fiziksel talep şeklinde oluşabilir.
NOT:Merkez bankasının 19 mart tarihinde yayınladığı veriler.
https://www.paraanaliz.com/2021/dovi...urdurdu-g-933/
Bankalar döviz ve altın işlemlerini geçici olarak durdurdu
Kamu bankaları döviz açıklarını kapatmıştı, yine o yola girerlerse yasal sınıra kadar 8 milyar dolar satma imkanları var, bugün bunu kullanıp doları dizginlemek isteyebilirler.
Ateşi söndürürler ama sonuçta bu da sınırlı bir kaynak.
Tahminim borsa taban açılmasın diye, Londra piyasası henüz açılmamışken ,sınırlı piyasada kamu bankaları elindeki dolarları satıyor.Ama Londra piyasası açılınca ,yoğun TL satışıyla dolar kuru yeniden gece gördüğümüz seviyelere gelir diye düşünüyorum.
Türkiye CDS : 466 (158 baz puan artış)
Kaynak : Bloomberght
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/2...umak-degildir/
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli, Merkez Bankası başkanlarına kanunla verilen öncelikli görevin fiyat istikrarının sağlanması olduğunu belirterek, "Merkez Bankası Başkanı'nın değiştirilmesi piyasalara meydan okumak değildir" dedi.
"....Hükümetin, optimal pozitif reel faiz seviyesinin belirlenmesinde para politikası araçlarını rasyonel kullanmadığını ve bu nedenle de ekonomiye büyük bir mali yük getirdiğini düşündüğü Merkez Bankası başkanını değiştirmesi piyasalara meydan okumak değildir."
Meydan okumak değilse neymiş acaba? Naci Ağbal'ı yakın tanımam ancak geldiği günden beri piyasa ile inatlaşmayan makul kararlar vermeye çalışıyordu herşeye rağmen. Yerine köşe yazarlığı yapan birini getirdiler ve gelen kişinin son yazdığı yazıda çok anlam taşıyor bence yapılacaklarla ilgili.
Devlet Bahçeli'den erken seçim çıkışı bekliyorum, bitirici darbe bu olur sanırım.
Sn. Kurmay, bakan olacağına dair duyumlar geliyor ama teyit edemedim bir şey diyemiyoruz bunlara sebep olanların gözü kör olsun.
Deniz hocaya kulak verin dedik, daytrade yaparken lönkte kaldık haftasonuna, iyi bir dayak yeyip 2021 VIOP da karını vererek kapattık, buna şükür tam pozda olmak da vardı.
Hisse portföyümü ise bozmadım bozmayı düşünmüyorum zaten böyle bir piyasa öngörerek ihracatçı, borçsuz, siyasi olarak çökme olmadığı sürece batmasına kesinlikle ihtimal vermediğim 10 tane şirketim var, biri riskli hadi halk o da olan olmuş. Demem o ki sakin olunacak zamanlar, 7 den dolar almayan bugün neden alıyorum / neyi alıyorum diye düşünsün faiz hala 19 ve bu tepkiden sonra değil faiz düşürme, 94 gibi süper bono dışında çıkışları pek kalmıyor bana göre. İzlemek ama duygusal karar vermemek lazım.
Sabah banada kaçma fırsatı verdi. Ama vermeyede bilirdi. Borsada tabanı gören borsanın oyun olmadığını anlar.
Ülkemiz için umarım kısa sürede bu iş toparlanır.
Bu süreçte tüm trollemelere rağmen görüşlerini paylaşan sn denizi kez daha tebrik ediyorum. Başından beri söyledikleri gerçekleşiyor. Keşke haksız çıksaydı.
bazı küresel yatırım bankaları, türkiye senaryolarında "muhtemel" sermaye kontrollerinin dozajını konuşuyor..Alıntı:
Originally Posted by 254
esasında bu arkadaşların da işleri zor; bir günde herşeyin 180 derece değişebileceği bir piyasada yön tayin etmek epey zor olsa gerek :)
Sayın Deniz hocam,
Günlük faizde bekleyen paranın ne kadarı çıkmıştır bugün?
Diğer yandan borsada ve bonoda satış yapan yabancılar nasıl bir yol izler? Her gün yavaş yavaş mı çıkarlar yoksa birbirlerini ezme pahasına dar kapıya mı çullanırlar?
Yabancılara şok yarattığımız bu sıcak günler geçtikten sonra Mayıs ayında faiz artırmak zorunda bırakırlar mı bizi?
Sn deniz bu 10 yıllık tahvil işi bayağı can sıkmış durumda, önümüzdeki dönemde dış finansmanda sorun yaşama ihtimalimiz nedir ?
Naci Ağbal'ın hem görevden alınması, hem de bu şekilde görevden alınması ile ilgili, düşünüyorum, düşünüyorum; Erdoğan'ın yerine koyuyorum kendimi, konuşulanlar arasında tek bir mantıklı açıklama bulamıyorum. Bu öyle rus ruleti gibi kumar/risk falan da değil, direkt mermiyi namluya sürüp, kafaya sıkmak gibi bir şey geliyor bana.
Aklıma yatan mantıklı olmasa da, mantık sınırları içinde ki tek açıklama; Türkiye'nin yüklü miktarda dış kaynak sağlamak zorunda olduğunu, bunun kaçarı olmadığını anladılar. IMF siyaseten olamayacağından, ABD de Biden sonrası artık mümkün olmadığından, bu kaynağın AB'den sağlanması için Türkiye'nin "too big to fail" olduğunu düşünerek "nasıl olsa batmamıza izin vermezler, biz batarsak onlar da etkilenir." düşüncesi ile hareket etmeleri.
Deniz Hocam;
Avrupa ülkelerinin Türkiye'deki yatırımlarını da göz önüne aldığımızda, bizim ödemeler krizine girmemiz/batmamız Avrupa'yı ne kadar etkiler?
AB kendi göreceği zararları azaltmak için, elini taşın altına sokar mı? sokması gerekir mi? teknik olarak sokabilir mi?
Sizin bu şekilde görevden almanın sebebi ile ilgili bir düşünceniz var mı?
-Dış finans medyasında gördüğüm,portföy yatırımı için Türkiye'ye gelen yabancıların "kendilerini kandırılmış hissettikleri" ve çok öfkeli oldukları.
-Bu nedenle fiyatına bakmadan dün hisse senedi sattılar,borsa taban oldu.Fiyatına bakmadan tahvil sattılar,tahviller çok değer kaybettiği için faizlerde rekor yükseliş oldu.
-Yabancıların bulduğu fiyatla satarak bu kadar büyük zararla Türkiye'den çıkış yapmaları bize rasyonel gözükmeyebilir ama bütün yumurtaları aynı sepete koymadıkları ve Türkiye piyasasının toplam portföy yatırımlarındaki yeri %1 bile olmadığı için bu onlar için katlanabilir bir "zarar".
-Bence yabancılar çıkış stratejisi olarak önce ellerindeki tahvil ve hisse senetlerini elden çıkarmaya çalışıyorlar,çünkü gecelik faizde duran 14.1 milyar doları bir anda çıkarmaya kalksalar doların fiyatı 10 TL'yi geçer,bu ortamda hiç hisse senedi ve tahvil satamazlar,gecelik faizde duran parayı çıkarmak ise hemen anında mümkün.
-Dün ne kadar para çıktığı hakkında bir tahminde bulunmak zor,bence henüz çok küçük bir miktar çıktı,büyük miktarda çıkışları muhtemelen tahvil ve hisse senetleri satışları tamamlandıktan sonra ,gecelik faizde duran parayla birlikte hep beraber çıkışlarında göreceğiz.Gelecek hafta Perşembe günü yayınlanacak merkez bankası verilerinde tabloyu daha iyi göreceğiz.
-Mevcut yönetimin rasyonel hareket etmesi ve öngörülebilirliği olmadığı için yeni bir faiz arttırımı konusunda bir fikir beyan etmek mümkün değil.
Bizim ödemeler dengesi krizine girmemizin avrupa'ya olumsuz bir etkisi olur.Hem aldığımız borçları ödeyemez duruma gelmemiz hem de avrupa'dan yaptığımız ithalatı azaltmak zorunda kalacağımız için.Ama avrupa ekonomisinin toplam büyüklüğü içinde bu olumsuz etkinin avrupa ekonomisine etkisi sınırlı olur,zor durumda bırakmaz.
AB'nin böyle bir durumda elini taşın altına sokması beklenmez,çünkü artık biz onların gözünde avrupayla bütünleşmeye çalışan,benzer mevzuat ve standartları oluşturmaya gayret eden laik demokratik bir ülke değil," otoriter yönetim ile idare edilen,temel insan hakları ve özgürlüklerin baskı altında olduğu,medyanın özgür olmadığı,hukukun çalışmadığı olmadığı" tipik bir ortadoğu ülkesiyiz.
Uzun yıllar büyük emeklerle oluşturulmuş sahip olduğum donanım ve birikimi,hiç bir karşılık beklemeden burada paylaşıyor,büyük fotoğrafı göstermeye,bakış açısı için yeni bir pencere,ufuk açmaya çalışıyor orta/uzun vadeli öngörülerimi aktarıyorum.
-Daha Aralık ayında bütün dünyada kimse dile getirip telaffuz etmemişken, başta ABD küresel ölçekte enflasyon işaretleri olduğunu gerekçeleriyle ,Haziran ayında ABD'de %4'e yaklaşan bir enflasyon oluşacağını,bu nedenle benchmark ABD 10 ve 30 yıllık tahvil faizlerinin hızla yükseleceğini, bununda gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyeceğini buraya yazmıştım.Şimdi dünyadaki bütün finans medyası ABD'de gelmekte olan enflasyonu ve benchmark tahvil faizlerindeki yükselişi konuşuyor.
-18 Ocak tarihinde buraya borsa endeks seviyelerini yazdım ,ve en az 6 ay süreyle bu seviyelerin üstüne çıkılamayacağını yazdım.Çıkılamadı ve şu anda o seviyelerin çok altındayız.
-Döviz kurlarının seviyesinin suni olduğunu ve en geç Haziran ayında yeniden 8'li seviyeleri göreceğimizi yazdım.Haziran ayını beklemeden ,tetikleyici bir nedenle,daha dün 8'li değerleri gördük.Türkiye ekonomisi için de ne öngördüysem zaman içinde gerçekleştiğini görüyoruz.
-Bir de henüz gerçekleşmeyen öngörüm oldu.Mart ayı başından itibaren başta çok şişmiş ABD borsaları olmak üzere dünya borsalarında bir düzeltme bekliyordum.O henüz olmadı ama gecikmeyle de olsa olmasını hala bekliyorum.
Sn Deniz hoca
Buradan gerçekten istifade ediyoruz
Tabii her yazının altına teşekkür ederiz yazamıyoruz.
Ama teşekkür ediyoruz
Sağol, Varol
SM-G975F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn Deniz Hoca
Şuan MB nin kullanabileceği serbest doviz tutarı nedir (Altın,swap dahil)
Nette eksi rezev olduğunu biliyoruz. Yazıyorsunuz.
SM-G975F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
22.2 milyar doları kendisine ait gerisi munzam karşılık ve swap olarak 39.9 milyar dolarlık altın rezervi var.
-Bankalardan alınan döviz swaplar zaten satılmış durumda,burada yapılabilecek bir satış yok,bankalardan swap ile taze döviz girişi olursa buradan satış yapılabilir.
-Bir de döviz munzam karşılıklar var (döviz tevdiat hesaplar'nın %19'u kadar(ağırlıklı %17.2))