Bunu bilmiyordum, muazzam bilgi. çok teşekkürler. 1 lotu 1/100 gram altın olacak diyor. Yani 100 lotu 1 gram altın. Al-sat makası da binde bir civarında hiç fena değil. Piyasasına baktım, ziraat 'piyasa yapıcı' olarak kademeleri doldurmada da iyi.
Printable View
bir ay önce satığım bist fonları bugün ortalama %12 aşağıdan tekrar yerine koyduk bakalım. ama insanı rahatsız eden kısım endeksin sattığım yerden sadece %5 aşağıda olması, yahu fonlar her çeşit ve sektörden, her sektör bu kadar kaybettiyse endeksi yükselten nedir? tuhaf bir durum var ortada. endeksin kaybına yakın olan sadece TCD ve TAU bankacılık, geri kalan DHJ, ZJL, ZJV, OPH, GMR hepsi birden nasıl çuvallar ki. üstelik bunlar orta uzun vadede en başarılı benim favori fonlarım yani..diğerleri daha kötü durumda duyduğum kadarıyla.
Bist te zararın çıkmasını bekliyorum , yada az zararla ins.sonra nakite donecegim
valla altın fiyatlarını destekleyen devlet hiç duymadım ama 2008 krizinden beridir her devlet yönetimi borsasını destekliyor. özellikle kriz zamanlarında. devlet bir insan için herşeydir, ormana yalnız bırakılsak hayatta kalabilirmiyiz, hayır. sosyal sistem ile uyumlu evrimleşmişiz. kanaatim odur ki devletin gittiği yola uyan bir insan şu kısacık ömrünü güzel geçirir: )
yeterli teknik bilgisi olmayan hiçkimseye gir-çık yapmasını önermem hocam. özellikle de borsada. ha ben burda giriyorum çıkıyorum diye yazdığımda bana uyan uyar, her zaman da haklı çıkma garantim yok tabi. ama uzun vadede hep faizden iyi kazandım. benim kriterim o. enflasyonu yenme hayaliyle yola çıkanlar hep hüsrana uğradı. kaldıraca, kredili işleme bulaştılar, olmaz. enflasyona en yakın kazanç normal borsada zaten.
Siyasi ekonomik gelişmeler iyi takip edilmeli , yukarı çıkaranlar da bir gün çıkarsa sonuç hüsran olur
haklısınız defter kalem alıp bi hesap şart böyle durumlarda. muhalefet gelirse(bence düşük ihtimal), faizi artıracağı kesin. %30 yaparlar en fazla o da uygulamada şu an zaten %30. 90'lı yıllardaki gibi %70 yapıp 2001 gibi bir krize yol açmayı göze alabilirler mi sanmam. borsa düşerse düşsün tavrına girip faizi de %30'da bırakırlarsa bu kez döviz fırlayıp gider. neticede onlar da borsayı desteklemek zorunda kalır. farklı bir senaryosu olan varsa paylaşsın.
Hisse senedi alıp satmadım. Tek hisse yerine çoklu hisse senedi içeren yatırım fonlarını alıp satıyorum. Bugünlerde BİST piyasası volatil ama desteklerle beraber yükselmeye devam ediyor. Bu şartlarda yeri geldiginde satıp kaçamayacağımı bilsem de fırsatı degerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Ama alacagim fonun seciminde dikkatli olmam ve acil ihtiyacım olmayan bir parayla yapmam gerektigini dusunuyorum. BİST içeren her senet veya fon alınmaz bence şu anda(endeks yükselirken bazı senet ve fonlar hala dusuyor ya da yerinde sayıyor) Ben de bu dogrultuda bu hafta üç fon sectim ve bir miktar aldım. Endeksin gidisine göre tekrar degerlendirip gerekirse yeni eklemeler yapabilirim. Bence de BİST içeren yatırım araçlarına sepette yer verilebilir. Herkese iyi kazanclar dilerim.
yarın fed tutanakları var ,ortalıgı kasıp kavururlarsa yabancı fonlara kotu olur, ancak coin ler buna pek tepki vermiyor ilginç.
Altın fonlarında stopaj indirimi devam ediyor mu?
Acil cevap verilirse memnun olurum.
Uzunca bir süredir altın fonlarından uzak kalmıştım ama bankalar altın alım satım makaslarını 50 liraya kadar çıkarmışlar.
-------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir
İlk çıktığı günden itibaren kullanıyorum ama spot piyasada işlem gören değerden ziyade kafasına göre fiyat oluşumları hoşuma gitmedi. Biraz derinlik kazansa belki fiyatlar daha iyi oturur. O yüzden Altın fonu daha tercih edilesi benim için şimdilik. ama Altın sertifikası likidite ve hız için ve alım satım makasının neredeyse yok kadar az olması nedeniyle süper bir icat fakat yukarıda dediğim gibi gelişmesi ve daha spota yakın fiyatlarda olması gerekiyor.
----
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir
Faiz fena denilip, enflasyondan korunmak için dolar Euro ve altın alındı, aldırıldı Tl den çıkışı ile yerli ve milli olundu. Şimdi altın yasaklanıyor yabancı para alışı zorlaştırılmaya çalışılıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.
misal jeopolitik riskler artsa dolar fonu almak istesek serbest fonlar dışında pek alternatif olmaması dikkatimi çekti. bir tek FUS var galiba. ful abd hazine bonosundan oluşuyor, mantıklı. getirisi 1,3,6 ve 12 aylık bazda dolar/tl'nin üstünde. ilerde dolar/tl yükselirken bunun zarar yazma olasılığı varmı acaba?
zaten bu fon dışında zarar yazmış birkaç usd eurobond ve usd borçlanma araçları fonundan başka alternatif yok..yada ben bulamadım.
Aslında dolar bazlı fonalrda %10 stopaj olduğu için ( tl getiri üstünden), sırf fiziki dolar ile eşitliği sağlaması için bile, dolardan %10 fazla getirmeli.
Bizdeki eurobond fonları bile tuhaf şekilde dolar getirisinin altında kalıyor. Yani dolar bazlı eurobond alıyor, üstüne onun faizini alıyor ama yine de geride..
Ben uzun yıllar kare portföy KUB taşıdım. direk dolar fonu değil ama, çok aktif yönetilen bir değişken döviz fon, yurtdışı hisse/Eft alıp, bunların oranlarını sık güncelliyordu ve doları çoğu zaman geçiyordu.
hocam FUS doları yıllık bazda %3 geçmiş en azından, bu senin dediğin KUB bir de dolara %10 yenilmiş, artı hisse taşıyor, rpd dışında değişken fonların güvenilmezliği bu kadar ortadayken gerçekten bir risk durumunda buna geçmeye kalkarsan halin yaman: )
bir siyah kuğu durumunda misal putin denen faşist diktatör etkisi 1 km çaplı küçük başlıklı da olsa nükleer bomba attığı gün %50 altın, %50 dolara geçilmeli derim ben portföyde(dolar bazlı birşey değil sadece dolar). allah korusun, fena can sıkıcı lanet konular tabi ama bunlara sakin günlerde sakin kafayla hazırlanmak gerek. elinde mutlaka plan olmalı.
Doğru ama, siz 1 yıllığa bakıyorsunuz. Fotoğraftan biraz geri çekilip bakarsanız, 5 yıl gibi uzun vadede , fus dolar ile neredeyse aynı iken, kub'un 5 yıllık performansı , neredeyse her yıl doların %27-28 ortalama üstünde. Dolar bazında yıllık bu getiriler de, hafife alınacak düzeyde değil pek.
Dediğiniz gibi bir jeopolitik kaotik riskte ise, zaten fiziki emtia ya da güvenli paraları taşımak elbette evladır. Sadece bu iki fon özelinde---ve normal koşullar ve statüko altında---söyledim. Selamlar.
Altındı, dolardı, yabancı borsaydı vakit kaybından bıkmıştım artık, enflasyon karşısında zarar ettiğimiz yetmezmiş gibi bir de ana paradan gidiyordu, zararda olduğun fonlar ve hisseler hariç diğer tüm fonları satıp başka bir yatırım işine girdim, kalanları da zararı kurtarıp satabilirsem eurobond alırım büyük ihtimalle, seçimlerden sonra borsanın durumuna göre hisse yoğun fonlara ufak miktarda girerim belki.
aslında eurobond alacaktım ama eskişehir'de iyi tanıdığımız büyük bir müteahhit var, kendisine çok uygun fiyatla takas için verilen sıfır 2 tane daire varmış onları aldım, tapuları üzerime almadan hemen satılığa çıkardım, bunlar satılınca tekrar bu şekilde uygun gayrimenkul olduğunda haber verecek alıp satacağım.
keşke daha önce söylediğinde yapsaydım diyorum, elimdeki az miktarda hisse yoğun fonlar dışında diğerlerinde aylardır boşa kürek çektim ama olsun artık ne yapalım.
Ek 29360
Borsada işlem gören dolar, altin ve gümüş byf lerin gösterge değer ve işlem değerleri arasında ciddi farklılıklar oluşmaya başladı senetlerden çıkıp bu yönde pozisyon alacaklar bunu göz önünde bulundurmalı
zaten müteahhit abimiz sayesinde yıllardır yatırımların hepsini eskişehir de yapmıştım, büyükşehirler kadar artış olmasa da yeni evler zamanla iyi pirim yapıyor, 2018 de sattığım evler 5-6 katına çıkınca sattığıma pişman olmuştum, deprem sonrası eski konutların fiyatları düşebilir ama yenilerin artar dediler, bakalım bir süre sonra ne olacağını görürüz herhalde.
çok teşekkürler, zaten uzun zamandır aklımdaydı, fon ve borsa işine nokta koyup paranın yarısı ile emlak yarısı ile eurobond almak istiyordum, aslında deniz kenarı bir yerden alıp ileride oturmayı düşünüyordum ama böylesi kısmetmiş,
tabi bunları satınca yeni bir yer çıkana kadar parayı ne yapacağım orası yine belli değil, herhalde dolar alıp beklemek en mantıklısı, bu piyasalar insana ne yapacağını şaşırttı artık.
Nitelikli yatırımcılar için kurulan fon, sermaye arttırım yolu ile sadece BiSU paylarına yatırım yapacaktır. Fon sayesinde yatırımcılar yüzde beş'e kadar yatırım yapılabilecekler.
İlk 2 ay %20 iskonto uygulanacaktır
http://www.integralportfoy.com.tr/landing-page
Fon katılma payları TL olarak yapılacak, ancak fonun girişim sermayesi yatırımlarının değerlemeleri USD olarak belirlendiğinden fona yatırım yapan yatırımcılar USD bazlı bir yatırım gerçekleştirmiş olacaklar. Fon katılma payları ilk katılma payı satışının başladığı 2 aylık süre boyunca 1 TL den gerçekleştirilecektir.
https://bisu.com.tr/assets/img/yatirim.jpg
bist içerikli fonların çoğu çimento-inşaat-yapı sektörüne abanarak endeksi yenmeye başladı nihayet. onu bari nasıl akıl ettiniz hayret. siz sektör takip edermiydiniz.
yok bank of america yok s&p yok merrill lynch her sene gibi bu sene de borsalar %20 aşağı, altın 3000 tahmini yapmış gene yıl sonuna. yahu bunlar g.zekalımı 5 senedir aynı şeyi söylüyorlar. raporu 2018'de bilgisayara word olarak kaydetmişler her sene aynı sayfayı çıktı alıp veriyorlar basına üşengeçlikten herhal: ) hadi bunların 4. veya 5. senede bile dang etmiyor böyle olmayacak diye, müşterileri nasıl bunları hala ciddiye alıyor ve bunlar nasıl ortada dünyanın en büyük bankasıyız diye utanmadan gezebiliyor?
Bu koca koca bankalar, bu dev kurumlar, geçen sene başında da usd/try 'de %20-25 düşüş öngörmüşlerdi. Bu paraların birinin ülkesinde enflasyon %7 , diğerinde %150 civarında iken.
Her şey normal ve sıradan gitse bile, sırf enflasyon farkından dolayı sadece teoride bile neredeyse %140'larda artışı beklenmesi gerekirken, bunu en temel finansal okuryazarlığı olan biri bile yapmaz açıkçası.
Beni de hep şaşırtmıştır, abes ve abuk tavsiyeleri.
Bir fil kadar ağır ve yavaş dönüyorlar. Pandemi oldu bitti, maskeleri çıkardık. Pandemiden dolayı enflasyon olabilir dediler. Günaydın.
Şimdi de yaptıkları tahminler hala bir seneki önce fed politikası üzerine kuruluyor, asla hızlı güncellemiyorlar, sürekli çok çok çok geç kalıyorlar.
Bir yaraya merhem olsun diye değil, dostlar alışverişte görsün diye hazırlanıyor bu raporlar sanırım.
dostlar piyasaların karışık olduğu bu ortamda en doğru çözüm, değişken fonlardır ama güzel ülkemizde değişken fonların durumu vasat. bu noktada nhy, hvz ve rpd gibi birkaç fon göze çarpıyor. özellikle nhy olmak üzere değişkenler konusunda fikri olan arkadaşlarımızdan istifade etmek isterim. bol kazançlar dileğiyle.