Şuanda buradaki arkadaşlar ile en iyi kazanabileceğimiz eurobond üzerinden hemfikir olup nominal değerle 100 bin dolar olan bir eurobondu bankanın bize paramıza göre bölüp satmasını isteyeceğiz.
Printable View
Şuanda buradaki arkadaşlar ile en iyi kazanabileceğimiz eurobond üzerinden hemfikir olup nominal değerle 100 bin dolar olan bir eurobondu bankanın bize paramıza göre bölüp satmasını isteyeceğiz.
Hocam size sorum şu siz eurobond aldınız parça parça birilerine gönderebiliyor musunuz? Mesala yarısını eşinize gönderebildiniz mi? Sorumun nedenine gelince bizlerden bir arkadaş alıp secondry işlemi onun üzerinden yapılabilir mi? Diye merak ettim mesela 100bin adet nominalli alan bir arkadaş nominal olarak 10 bin adetlik dilimler halinde bizlere satmasını istersek. Yada ne bileyim benzer birşeyler.
Selamlar, ben eurobond u cepteteb den aldığım için nakil (virman) yapmadılar. Cepteteb sistemi yapamıyor dediler. Bende satıp eşim adına tekrar aldım. Şansıma fiyatlar lehime gelişti ve karlı çıktım bu işten. Devlet eurobondu aldığım için bin ve katlarından alabildim.
MI 5 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Faizler düştü, %7-7.5 aralığındalar. Dolar 7 dolayına atak yaptığında %9'u geçmişti. Devlet bonolarından bahsediyorum.
Dolar fiyatıyla eurobond faizi ters hareket ediyor, ben eurobond almaktan vazgeçtim, şimdilik ucuzdan dolar toplayacağım..
https://twitter.com/atillayesilada1/...049454080?s=21
Akbank’in Eylul ayinda vadesi dolan Eurobondu ile ilgili bir yorum.
Sent from my iPhone using hisse.net
Dogru diyorsunuz, dalgınlığıma gelmiş yanlış başlık ile paylaşmışım :-((
Ama içerik anlamında iyi fikir verir düşüncesindeyim.
İyi haftasonları
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Selamlar,
Eurobond getirilerini anlamaya çalışıyorum. Anlamak için İş Yatırım'ın yayınladığı aşağıdaki listeyi anlamaya çalışıyorum. Listenin tamamına https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...02937070_1.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.
Örnek olarak ikinci sıradaki Vakıfbank eurobond'unu hesaplamama yardımcı olursanız çok sevinirim.
Benim hesabıma göre absürt değerler çıkıyor. Benim yaptığım hesaba göre 99 birime 1 adet bono alıyorum. 1 lira bono tarihi dolduğunda 5 lira ise kupon faizinden kazanıyorum. Toplam 6 liradan 6 / 99 = %6 gibi getiri elde ediyorum bono sonu 31 Ekim'e kadar. Tabii ki 1,5 ayda bu kadar büyük getiri olmayacağına göre bir şeyleri yanlış yapıyorum.
Ayrıca Getiri sütununda yer alan 5,17 neyi ifade ediyor ve nasıl hesaplanıyor?
Çok amatör sorular olabilir, kusuruma bakmayın merak ettim, araştırıyorum.
Ek 20187
5,17 getiri yapı kredi eurobond una ait. VakıfBank'ınki 13,xx. Getiriyi yıllık faiz gibi düşünebilirsiniz. USD bazlı eurobond larda yılda iki kez kupon ödemesi olur ve eurobond kupon bilgisinde yazan miktar iki taksitte odenir. Dolayısıyla sectiniz eurobond için vadesinde anapara(100) ve bir kupon alacaksınız(2,5). Burada olmayan ancak önemli bir husussa kirli fiyat ve temiz fiyat ayrımı. Bir önceki kupon ödemesinden şu ana kadar geçen sürede biriken bir faiz var ve onu gelecek kupon ödemesinde (bu Bond için vadesinde/itfasinda) bonoya sahip olan kişi alacak. Birikmiş faizi temiz fiyatın üzerine ekleyip kirli fiyat bulunur ve alım satım kirli fiyat üzerinden yapılır. (Tabloda fiyat hangisi bilmiyorum).
Birbirine yakın fiyata ve kupon odemesine sahip Vakıfbank (2. Sıradaki) ve yapikredi (3. Sıradaki) eurobond larda getirinin farklı olmasının sebebi yapikredi bonosunun bu getiriyi daha uzun sürede getirecek olması kaynakli..
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yanlışım varsa Jon dowes üstad düzeltsin ama ilgili eurobondun vadesinde çok az kaldığı için son işlem tarihinin üzerinden zaman geçtiyse fiyat güncel kalmamış olabilir. Bu fiyatın üstüne de birikmiş faizi ekleyince negatif getiri çıkıyor olabilir.
Birisi alsın diye değil. Piyasa fiyatının üstüne kendi komisyonunu(komisyon olarak adlandırmasa da) koyuyor, komisyon kalan faizi geçince doğal olarak getiri negatif oluyor.
SM-N950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sanırım otomatik olarak düzenleniyor tablo. Vadesi gelmeyen Eurobond'lar için fiyat giriyorlar son günlerde yazdığım sebeple eksi değer oluyor.
SM-N950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben de "mantıklı mı değil mi?", "ne kadar parayla gireyim?", "aaa aracı kurumda hesap mı açmak gerekiyormuş?", "vergiler de çok yuksekmis eşimle beraber bir hesap daha ki açsak?" diye düşünürken araya giren kurban bayrami ve ardından gelen TCMB açıklamasıyla USD bazında 20% civarı getiriden oldum ve giremedim sonradan.
Zamanında girebilmis olana tebrikler ve hayırlı olsun. Bir daha öyle uygun fiyatlar da göremeyebiliriz diye düşünüyorum. Bence (13 Ağustostaki) ilk fiyat düşüşünde pek çok faktörün ilk kez bir araya gelmesiyle beraber yaşanan panik de vardı ve ikinci el piyasada o fiyatlardan (fiyatlanan risk ortaminda) alım yapan yatırımcıdan mal almak zordur diye düşünüyorum..
teşekkürler arkadaşlar.. peki şöyle bir soru sorsam..
3 yaşında bir oğlumuz var.. doğduğunda gelen altın vs ile onun adına bir ufak bir miktarla dolar hesabı açmıştık eşimle birlikte. bugün aklıma takılan soru şu oldu..
biz bu maymunun geleceği için hesabını 15k dolara tamamlasak. ve bununla %10 kupon getirili x bir eurobond alsak.. vade sonuna kadar beklese.. beyandı vergiydiye tabi olmasa. vade sonunda kupon gelirleriyle birlikte sıfır stopaj sıfır vergi ile çocuğun hesabına geçse.. (bu miktarda dolar 10 tl bile olsa kupon getirisi beyanı gerektirmez diye hesaplıyorum.)
ne dersiniz.. ne kadar mantıklı bir yatırım olur, teknik olarak mümkün mü ebeveyini olarak böyle birşey yapmamız.. hesap/bilgi hatası var mı?
not: eşim ve benim beyan gerektiren bir gelirimiz yok şu anda. maaşlar ve mevduat faiz gelirleri girdimiz. ama atıyorum üç sene sonra olursa.. oğlumuzun getirisini de hesaba katmamız gerekir mi, ya da tersi.. işler karışır mı?
Yüzde 10 getiri için özel sektör eurobond almanız gerekiyor. Özel sektör eurobond minimum alım tutarı 200.000 dolarlık nominal.
Bizde oğlum için almak istedik fakat Garanti Bankası çocuk için yatırım hesabı açmadı bize. Çocuk için eurobond satışımız yok dediler...
10 yıldan uzun süreli USD yatırımlarında blue chip Amerikan hisse senetleri bence daha iyi seçenek. Ancak bunları parça parça almanin komisyonu çok yüksek(işlem başına 0.25% ve min 25 USD fln), anapara çok fazla degilse piyasaya fiyatlar düşükken bir kerede girmek daha mantıklı olabilir bu anlamda..
Yatırım tavsiyesi değildir sadece dusuncemdir.
Eurobond bende alamadım, kaçtı gözüyle bakmıyorum, faizler çok yükselmişti doğru ama elinde hazırda dolar olan için büyük fırsattı, ben liradan girecektim dolar fiyatı nedeniyle kararsız kalıp vazgeçtim. Şimdi faizler düştü ama dolar da düşüyor ucuzdan dolar toplamaya çalışıyorum.
Bence mantıklı bir yatırım ama artık yüzde on faiz kalmadı, daha düşüğüne razıysanız yapabilirsiniz. O kadar tutar için vergi çıkmaz, beyan sınırının altında kalırsınız. Dolar mevduatıyla kıyaslayın (mevduattaki yüksek stopajı unutmayın) ona göre karar verin, sanırım mevduatta tutuyorsunuzdur şu anda.
Ben de aynı durumdayım, küçük çocuğum için uzun vadeli yatırım bakıyorum ama henüz altın olarak duruyor.
sn shark'ın dediği genel için geçerliyse düşündüğüm şekilde mümkün değilmiş zaten. kendi adıma yapsam bu sefer iki gün sonra müdahale ederim diye oğlumun adına olsun istemiştim.
dün oturup bu başlığı baştan sona okudum. çelişen bilgiler olduğunu gördüm, mesela banka eurobondlarının minimum alış miktarı gibi.. netleşememiş okuduğum kadarıyla. daha doğrusu farklı bilgiler paylaşılmış. belki de bankadan bankaya değişiyordur bilmiyorum. çocuk adına eurobond alımını da bir araştırmak lazım gibi geldi bana.
bir başka soru işareti de, vade sonuna kadar beklendiğinde değer farkının beyanı.. google'da okuduğumdan anladığıma göre beyana tabi değilken burada bu da beyan edilir gibi yazılar var. kafam karıştı.
mevduat faizine gelince.. bir hafta kadar önce 7,25 ten bağladım usd yi. neti 5.8 yıllık bileşiği net 5.96 ya geliyor.. tabi aynı oran devam eder, ne kadar devam eder bilinmez.. şu andaki durumda eurobondda 6 ve üzeri bir kupon getirisi mantıklı görünüyor gibi.
tabi.. usd mevduat faizi aşağı düşebilir.. devlet bu.. seneye eurobond gelir beyan miktarını aşağı çeker. vergi vermeyeceğim derken hayvan gibi vergi çıkar (ne kadar mümkün bilmiyorum ama türkiye burası)... bunlar da ayrı kafa karıştırıcı mevzular.
Kafanız karışmasın. Banka eurobondlarında minimum alış tutarı 200.000 usd nominal tutarlı oluyor. Bu arada banka usd mevduat faizlerinde düşüş var. 2 hafta önce %7,5 veren Burganbank bugün maksimum %6,25 verdi. Neti %5’e denk geliyor. Bu durumda 2022 itfalı İşbankası eurobondu halen mevduat faizlerinden daha cazip görünüyor. Tek dezavantaj alım için minimum 166.000 usd’lik bir yatırım yapmanız gerektiği.
bu başlığa katılım neden bu kadar az. bu da ayrı bir soru işareti.