Çok olmaz. 34 bin başvuru var diye söylemişlerdi haberlerde. Hadi 50 bin başvuru olsun. Stok kaç en az 3-4 milyon(sıfır ve 2.el)
Printable View
2010 yılında ust sınıf highline golf 50 bin liraydı . asgari ucret ise 500 tl
su anda aynı araba 200 bin asgari ucret ise 2000
dogru orantılı bir artıs var .
araba fiatlar ev fiyatları gibi değildir. dovizin faizin cıkması anında yansır . isteyen alır isteyen almaz ama sıfır satıs fiyatlarına yansıtırlar.
zaten alanlarında cogu o parayı vermiyor. kampanyalarla alıyorlar . %30 peşin . 1 sene sonra odemeye basla 24 -48 ay arası vadelerle .vs.vs
bizde araba fiyatları cok pahalı vergilerle vs.
bu durum birazda ev fiyatlarını goreceli olarak ucuz gosteriyor.
şöyleki ; almanyada sehrin gobeginde bir yeri kac araba parasına alırsınız , burada ise kac araba parasına alırsınız.
tahminim almanyada sehrin gobeginde kutu kadar 1+0 studyo yada 1+1 evler 200-300-400-500 bin euro .. yani golf 20k euro desek sıfır 15-20 yada daha fazla golf parasına alıyorlar ufacık daireyi.Burda 20 golf demek 5 milyon tl demek yaklasık.
burda araba fiyatkları o kadar yuksekki , kıyaslama yapınca ev fğyatları yanında ucuz kalıyor.
highline golf 1,6 dizel golf olmus 238 bin tl . bi golf parasına merkeze yakın bir yerde bir 1+1 daire alırsın zorlasan . yada 2+1 merkezden uzak bir yerde. ( istanbulda) ..
almanyadaki ev fiyatlarından bir ornek .
https://tranio.com.tr/germany/
verdigim linki googledan buldum belki yanıltıcı olabilir ve abartılı olabilir.Dogrulugundan emin değilim . .almaynayda yada avrupanın baska bir ulkesinde yasayan biri bu soruyı cevaplarsa sevinirim . almanya hollanda belcika avusturya gibi yerlerde sehir merkezinde yada merkeze yakın 1+1 ev yada 2+1 ev ordaki kac sıfır golf parasına alınıyor
almanyada asgari ucret 1500 euro .. tecrubeli 10 senelik bir iscinin eline 3000 euro gectigini farzedersek . senede 36 bin euro yapar. buda 222 bin tl yapar. . 1 senelik maası ile eger anadulada bir sehirse memleketi ortalama 2+1 daire alabilir.
Bu adam icin Turkiyede evler ucuzdur sanırım.
Ben ev fiyatalrının tl olarak dusuecegini sanmıyorum ki artıslar bie yapmaya baslamıslşar ev sahipleri , satılmadıgı halde artırmalarıda ilginc.
evet bu konut stoguna ragmen dusecegini sanmıyorum , cunku yeni insaat yapılmıyor artık ve konut stogu elbet bir gun bitecek . yeni insat yapılmamasının , ,yeni insaat maliyetlerinin artmasının ve stogun sınırlı sayda olması fiyatları dusurmeecektir .
ve birde dunyaya bakıyorum .
sadece gelişmiş ulkelere degil .
ozbekistanda , kazakistan gibi ulkelerede bakıyorum
sizde bir inceleyin ozbekistanda ev fiyatları yada kazakistanda. ..hatta kenya nairobi.
maaşlar ve ev fiyatları .
Bizde bu dunyanın bir parcasıysak cok ucurumlar olacagını sanmıyorum
Güzelçamlı tarafları belediye sayesinde bayağı bir güzelleşmiş.Orada söylenene göre belediye başkanı ölümü göze alıp oradaki mafyatik işletmeleri komple yıkıp düzenleme yapmış,sahil güzel olmuş.Demografik yapısının bozukluğu nedeniyle Kuşadası merkeze yaklaşmadıkça oralar fena görünmüyor.Sığacık Teos'da trend yerlerden,sadece yazlık düşünen için fena değil.Zeytinli dediğiniz sanırım Zeytineli olsa gerek.Kuş uçuşu Alaçatıya yakın olsa da yolu ters ve uzakta sadece tek bakkalı olan küçük çirkin bir köy,çiftlik hayatı için uygun olabilir.Aradaki büyük bir alan sit ve HES alanı.Köy yeri isteyen için uygun olabilir ama İzmir iç bölgelerde çok daha güzel köyler var.
bahreyn'de yaşıyorum, 10 gün önce arabamı burada karı koca doktor olarak çalışan mısırlı bir aileye sattım. adamla sabah buluştuk, işlemleri falan hallediyoruz. beklediğimiz anlarda da laf lafı açıyor muhabbet ediyoruz. adam konuşma esnasında bir kaç aydır haftada bir kaç kez türkiye'deki farklı farklı firmalardan gayrımenkul satışı için arandığını, belli bir değerin üzerindeki gayrımenkul karşılığında pasaport sahibi de olacağını, misafirleri olarak portföylerini görmeye davet edildiğini anlattı. gidiş dönüş uçak biletini dahi davet eden firma alıyormuş.
https://eksisozluk.com/entry/93597937
Bugün oralara kiralık bakmaya gittim rakamlar korkunç ve kiralık sayısı çok az zaten. Aklıma siz geldiniz sayın umutabi bu lanet kriz buraya neden uğramamış diye dusundum. Fiyatlar parisle yarışıyor yani. Para sizin konustugunuz gibi konuşmuyor sanırım moralim bozuldu. Bide diğer hesabınıza da bölgeyle ilgili soru sordum yanitlamadi bu nickiniz yanitlayabilir mi?
Redmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayın Cafer76, benim başka nickim yok rüyanızdan uyanın acizane tavsiyem. ( Beni bilen bilir sizin gibiler için hayali düşmanlar vardır ama ne hikmetse gerçek düşmanı bir türlü göremezsiniz ) Ben sizin gibilerin rüyasınıda bozmak istemem hatta körler sağırlar birbirini goygoylar topiğinize girip sizi o pembe hayallerinizden dahi uyandırmak istemediğimin belki farkına varmışınızdır diye umuyorumdum ama sanırım yanılmışım. Her neyse elinizdeki sertifikaların hayrını görün, emin olun sertifikalarınız da bizim gözümüz yok, kıskandığımız falan da yok ( Zaten kıskanmak için manyak olmamız lazım, 2.5 sene önce 42.5 Tl dan düdüklenen sertifikaları şimdi ayağımızı öpenden 40 Tl den alabiliyoruz) lakin dikkat edin sertifikalarınız duvar kağıdı olmasın ve sonra sakın çıkıp biz TOKİ `ye A KE PE `ye güvendik(devleti sakın karıştırmayın) zararımızı A ke pe karşılasın falan diye feryat figan da etmeyin. Bakın şimdiden söylüyorum böyle bir şeyi çok ama çok beklersiniz. Siz önce kendinize bir sorun bakalım, 2.5 sene önce beton beyinlere ucuz çok ucuz diye 42.5 Tl den GİYDİRİLEN o sertifikalar halen 40 Tl den niye işlem görüyor ? Her neyse ne demiş ZİYA PAŞA ` Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir` Ama ben derim ki bu ketenpereye gelip hala olayın farkında olmayıp ,etrafta mallarını kapmaya çalışan Çakal arayanlar için kötek dahi fayda etmaz ya neyse. Bu arada bir hatırlatma daha ; doğmamış çocuğa don biçilmez hesabı BİTMEMİŞ betona da EDER biçilmez.
ben almanya Hannover de yaşıyorum ve vw de çalışıyorum çok genel bir soru sormussunuz vw golf sifir fiyatı burada 19k den başlıyor 38k ya kadar çıkıyor, almanyada bir daire München yada Berlin şehirlerinde diğerlerine göre 3 ( veya daha fazla) katı. ben bulunduğum Hannover şehrinden gerçek örnekler ile vereyim.
bir arkadasim sifir bir daire aldi gecen sene yaklaşık 80m2 civarinda amerikan mutfakli giriş katı. aldigi fiyat 260k€ ben turkiyeye yatirim yaptım çünkü ömrüm boyunca kendimi bir bankaya baglamak istemedim ve samsundan bir daire aldim 47k€ ya
maaşım ortalama 3k €
kirada yaşıyorum verdigim kira ( buranin en ucuzudur) 100m2 daire için elektirik su gaz dahil 900€
varin hesabı kitabi siz yapın Gesendet von meinem SM-A750FN mit Tapatalk
Avrupaya giden mühendis arkadaşlara bunları anlatamadım işte koşa koşa gittiler. Hayat sadece araba değil. Orada yaşamak isteyen mutlu olan mutlu oldu ama çoğu da yapamadı mutsuz oldular.
O fabrikadar 3k euro iyi kazanıyorsunuz bu arada, bir kızla tanışmıştım Almanla evli yüksek mühendis o da 3k euro alıyordu sizinle aynı yerde. O paraya Türkiye'de kalırım çok net. 5k altına Avrupa çekilmez, karı koca mühendis olup 4 4 8 filan kazanıyorsan o zaman olur işte.
ben vw de çalışıyorum bu firma en iyi ödeyen firmalardan biri sendikada çok güçlü ancak almanyada ortalama bir isci brüt 1500 - 2000€ kazanır ( bu dediğim normal ustalık meslekleri icin geçerli boyaci, tamirci gibi) yani dışarıdan çok parlatilir ama dediğiniz gibi bu paralara gurbet çekilmez. ha turkiyede cobansindir karnını doyuramiyosundur, kirani odeyemiyosundur varsa imkanın gel, sosyal devletten yardim alir hayatını devam ettirirsin ama çalışma hayati burada daha zor, ben 25 yaşımda geldim buraya tr ile karşılaştırabiliyorum, tabi burada tr deki gibi 10, 12 saat çalışmıyorsun. bende tr de iken sabah 8:30 aksam 19 çalışıyordum ama aktiv çalışma saatim bunun anca yarisi idi. burada iş saatinin her saniyesi aktiv olmak zorundasın, çalışmak ne demek ben burada öğrendim. turkiyedeki suriyelilerin gördüğü muameleyi görmek var, iş arkadaşlarimla şaka gırgır herşeyi yapariz, hesapta iyi arkadaşız ama sorsan kime oy verdi diye birçoğu ırkçı partiye oy vermiş, bazen imalar ile bazen satır aralarında yabancıları sevmediklerini belli ediyorlar, nazi ırkçı denmemek için maske ile dolaşıyorlar.turkiyede Suriyeliler ne kadar isteniyor ki bizburada istenelim. yani herşey para değil... neyse konu uzun.Gesendet von meinem SM-A750FN mit Tapatalk
nihayetinde gurbetin cennet olmadığı herkesin malumu ama TR deki Suriyelilerle kıyaslamanız ilginç olmuş.
kıyasladığınız kişilerin resmi olarak bir çalışma izni bile yok, çoğu eğitimsiz sigortasız asgari ücret altı çalışan insanlar
benim de Almanya da çalışan çok arkadaşım var (tamamı mühendis), hiçbiri burada yapamıyorum diye dönmeyi düşünmüyor.
örtülü ırkçılık artıyor, terfilerde ikinci planda kalıyorsun ama durum TR ile kıyaslayınca o kadarda kötü değilmiş.
burada mühendis 1000€ ya çalışır şansı varsa bir VW marka arabayı ve bir dandik daireyi 15 yıl çalışıp alır.
orada ev almaya gerek yok, arabayı ise en kötü ikinci yılın sonunda alırsın.
çalıştığınız kurumun TR eşdeğeri denebilecek Mercedes TR den Almanya ya giden adam sayısı çok fazla, buna karşın Almanya dan aynı kuruma gelmeye hevesli çok adam olduğunu sanmıyorum.
herkesin tecrübe ve beklentileri farklı ama biraz şansız olduğunuzu düşünüyorum.
Verdiğiniz cevap icin teşekkürler , cok guzel ozetlemişsiniz.
Golf 19-39 k arası demişsiniz sanırım 39k golfler . 2,0 ve 200 beygir üzerindeki GTI yada R denilen golfler ki onları klasman dısı tutuyorum cunku onlar buradada 500 bin tl nin üzerinde. .. dolayısıyla 20-25 k lık golfler söz konusu olan bizim icin .
Arkadasınızın 260 k ya alfıgı ev , Munich yada baska buyuk sehirde 3 katı kadar demişsiniz hadi biz 2 kat yapalım . 500 k Munichte 80 metre .. golfede 25 k diyelim .. 20 tane golf parasına munihte 80 metrekare daire alınabiliyor demekki.Eger daireyi evi 750k euro dersek ( 3 katı hesaptan) 30 tane golf parasına 80 metrekare dairw alınıyır . bu turkiyede 7 milyon tl vivarı yaparki . bakırkoyde falan 5-6 katlı 15 daireli apartman alınır bu paraya :)
Turkiyede odenen yuksek vergiler nedeniyle 2 golf parasına istanbulda yani 400+450 bin liraya merkeze olukca yakın bir yerden( eski bina olsada ) 2+1 daire yada biraz uzak biryerden 3+1 daire alabilirsiniz. oldukca uzak bir yerden ise villaya kadar gider.
Bizde araba fiyatlarının bizde cok pahalı olması ve bununda sanki ev fiyatlarını goreceli olarak /kıyaslamalı ucuzmus gibi gosteriyor..Aslında Yurdısında yaşayıp orda kazanan icin pahalıda sayılmaz. Cunku 1 ila 2 senelik maaş ile 2+1 yada 3-1 ev alınabiliyor
Bence guzel bir yatırım yapmışsınız Turkiyede ev almakla .
öncelikle para örnekleri ile Türkiye ve almanyayi karsilastirmak cok adaletli olmaz ki çoğu gurtbetcinin gurbette oluşunun sebebi ekonomiktir, bir mühendis orada 1000€ alir burada en az 3000€ ve üzeri alir. oradaki 1000€ sizi memnun etmiyorsa daha çok kazanmak istiyorsaniz tabiki almanya bir alternativ sizin için, yalniz bu karari verirken 3000€ kazansam bin harcasam 2bin köşeye atarim ohh iyiymiş hesaplari her zaman tutmuyor kazın ayağı öyle degil.
suriyeliler konusunde benim turkiyeden edindiğim izlenim, bir suriyeli çalışma iznini birakin Türk vatandaşligi olsa, Türkçe bilse bile ırkçılığa maruz kalıyor. şuanda ki birçok suriyeli 60 larda almanyaya gelen turkler gibi, egitim eksik o sebeple berbat işlerde sigortasız calistirilip az para kazanıyorlar, 60 larda butadaki turklerde böyle idi.
almanyanin, Yabancılar ile tecrübesi daha geniş, ekonomik gücünde vermiş olduğu destek ile bu sorunun altindan daha iyi kalkıyorlar. ancak yabanci olarak öyle yada böyle heleki Türk olarak özellikle almanyada istenmiyoruz, kim aksini söylerse yalan söyler. bakin afd ırkçı parti oy rekorları kirdi yeni kurulmasina rağmen. bakin sokak yürüyüşleri pegida vs. onbinler sokakta protesto yapiyor. suriyeliler ile karsilastirmam bu sebeple, onlarda turkiyede istenmiyor bizde buradaGesendet von meinem SM-A750FN mit Tapatalk
https://youtu.be/GLwQ2mlQlXs
General Mobile 4G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
insanlarin hep parayi on planda tutmasi beni hep sasirtmistir
Etrafimda o kadar cok paraya pula doymus ama mutsuzluk gozunden akan insanlar varki
Cunku adam yasadigi ulkeyi yada isini yada esini yada hicbirini sevmiyor ama adam zengin
mesele para degil. Parayi her zaman kazanirsin yurtdisinda. Onemli olan mutlu olabilmek
Ama gurbetci psikolojisini anliyorum yurtdisina gidisteki ana sebep kendi ulkende yeterli para kazanamamak
Yurtdisina cikiyorlar evet cok cok para kazaniyorlar ama bir seyler eksik bu seferde yemekler iklim sosyal cevre kulturde tuhafliklar oluyor ve mutsuzluk basliyor
Bu arada bende ABD deyim ve etrafimda onlarca insan turkiyede dogup buyudukleri sehirden ev aldilar tabiki dolarla aldilar
Kimi 2010 da aldi kimi sonrasinda ama en erkeni 2010
Aralarinda dolar cinsinden zarar etmeyeni yok. Gurbetcilerin bu konut alimlari hep psikolojik ve duygusal yani mantikli degil
Daha da komigi bu arkadaslardan evlerini kiraya verenler oldu ama adamin ne gelir vergisinden ne emlak vergisinden haberi yok
Oturdum bunlara olayi anlatmaya calistim bakin yanlis yapiyorsunuz Turkiye sizin 1970 lerde biraktiginiz Turkiye degil hersey elektronik ve bu vergileri vermezseniz ceza faiz biner ama alay ettiler benimle. Dedim bak edevlete gidin orada borclariniz malvarliginiz gozukur arastirin.
Orasi Turkiye devlet nereden bilecek benim kiraya verdigimi?
Ben neden gelir vergisi verecekmisim? Turkiyede boyle bir sey yok uydurma
edevleti kim takar TR ye tatile gittigimde sorarim belediyede
Orasi Turkiye nasilsa bir gun af cikar sen aptal gibi vergi veriyorsun
-------------------------------
Gurbette yasayinca insan Turkiyeden geri kaliyor bakin habersiz degil geri kaliyor. Her yaz Turkiyeye geldigimde ne kadar kriz ve fakirlik issizlik olsada insanlarin hep daha ileri gittigini goruyorsun. Oysa gurbette cevrendeki 3-5 kisiyle takildigin icin bir kavanoz hayati var. Bir cok gurbetci 20-30 yildir TR ye gitmemis anlatiyorsun inanmiyor falan hala beyinler siyah beyaz tv zamanlarinda
Adamin MIT den doktorasi var malvarligi belki milyonlarca dolar ama araba dokuk ustu basi dokuk telefon iphone 4 yada 5 hatta kullanmasini da pek bilmiyordur. Cunku fakirlikten gelmis hep o psikilojide. Hafif bir eziklik. Turkiyeden ve teknolojiden kopukluk
Sonra tatil icin Istanbula geliyorum apartmanin kapicisinin oglu bana aldigi en son model cep telefonunun ozelliklerini anlatiyor agzim acik dinliyorum cunku ben bilmiyordum kizlarla fotolar cekmis zengin arkadasinin yatinda eglenmeler (cok ciddiyim) . Turkiyede insanlar egitimsiz cahil ve evet ama kabul etmek lazim eglenmeyi yasamayi hayattan zevk almayi cok iyi biliyoruz DNA mizda var. Doya doya sonuna kadar. Turkiyede insanlar daha neseli daha hayat dolu
neyse uzattim kusura bakmayin
MIT den mezun adam teknolojiden kopuk dedin ya ne desem bilemedim:)
bu arada ihtiyacı olmayan şeyleri alıp eğlenmeye bu ülkede teknik olarak itibardan tasarruf olmaz deniyor,
kendisi en önemli devlet politikalarımızdan biridir, bilimum gelişmiş ülkeleri kıskançlıktan çatlatma hedefi gütmektedir.
Sanırım Amerikalılar da kıskananlar kervanına katılmış.
Zerre kadar bile yontulmamış tipler var, 30 yıldır almanyada olup halen köyündeymiş gibi davranan.
Bir de onların repçi geçinen "bağcılar kekosu" tarzı çocukları. Gece yolda karşılaşsan korkarsın. Body building falan yapmışlar, detroitteki potansiyel suçlu zencilere benziyorlar.
Benim Türkiyede bile istemeyeceğim tipler bunlar, almanya niye istesin ki?
Efendi efendi yaşayıp giden düzgün insana kimse ırkçılık yapmaz. Çünkü kimse ondan rahatsız olmaz.
Geçen gün suriyeli bir çocuk evimin önündeki trafik tabelasını kopardı.
Mahallede Türk ve kürt bir sürü çocuk var, ama şansa bak o tabelayı koparan ne hikmetse suriyeli.
Kaldırıma yeni ağaçlar diktiler, henüz incecik fidanlar, asılsan devirirsin yani.
Bil bakalım kimler asılıyor o fidanları devirmek için. Tabi ki suriyeli.
Ondan sonra vay efendim ırkçılık şöyle ırkçılık böyle.
Izmirde basmane den taksiye atladik
orasi Izmir in gettosu tabi. Taksicide oraya ilk defa gelmis dediki
eskiden burada cingeneler vardi Kurtler geldi Cingeneleri kovdu
sonra Suriyeliler geldi Kurtleri kovdu
baya guldum
Almanya'ya ilk gittiğimde il karşılaştığım Türk bana otomobil teybi satmak istedi (o zamanlar otomobil teypleri sökülebiliyordu) diğeri ucuzdan Mark satmak istedi.Ondan sonra rastladıklarımda karşı kaldırıma geçmeye başladım.Türkiye'de son rastladığım gurbetçiler de Eurosuna güvenip gösteriş yapmaya,bizi aşağılamaya hatta sen kimsin moduna geçmiş kendini kral-kraliçe zanneden tiplerdi.
İl tanıdığım Suriyeli çok düzgün,savaş mağduru bir aile idi.Son tanıdığım Suriyeli de devletten birileriyle ortaklık kurup arap ülkelerine ihracat filosu kurmuş milyonluk villasında yaşayan bir Suriyeliydi.Neyin ticaretini yaptığını söylememesinin nedeni, karanlık bir iş mi yoksa meslek sırrı olduğu için mi tespit edemedim.
Gerçek örneklerden çeşit olsun diye yazdım.
Almanya ile Türkiye kıyasından sıkılmadınız mı? Kıyas kabul edilemeyecek düzeydeyiz.
Belçika'daki işçi akrabam geçen sene 6 hafta izne geldi. (Ben 15 yıllık iş hayatımda 1 hafta toplu izin yapamadım).
Gelirken cebine 5-6K Euro izin parası vermişler.
Daha siz neyi kıyaslıyorsunuz? Ben geçen sene izin istedim patrondan, veremem dedi. Bu sene izin isteyemedim. Seneye izin için şimdiden neyi nasıl yaparız diyorum? Kusura bakmayın ama son 10-15 yılda, en büyük sıkıntıyı ve tüm yükü beyaz yakalar yaşıyor.
20 Ağustos Salı 10:00 TÜİK: KONUT SATIŞLARI TEMMUZ'DA YILLIK %17,5 AZALDI, ÖNCEKİ %48,6 DÜŞÜŞ
20 Ağustos Salı 10:04 TÜİK: TEMMUZ'DA KONUT SATIŞLARI 102 BİN 236 OLDU
20 Ağustos Salı 10:06 TÜİK: TEMMUZ'DA YABANCILARA KONUT SATIŞLARI %46,7 ARTTI
20 Ağustos Salı 10:06 TÜİK: TEMMUZ'DA İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI %57 AZALDI
betonlar yine yabancılara gitmiş...
İnsanlar çok garip. Şimdi de yapılandırma diye tutturmuşlar. Bu fiyatların artma sebeplerinden biri de bu yapılandırma isteyenler. Neymiş 1.28 den çektim 0.99 a indi. Milleti de anlamıyorum. 50 bin peşinatı olan 150-200 bin kredi çekiyor. Ya kardeşim siz ne yapıyorsunuz.
varlıklarımız resmen buhar oldu, yabancı 100bin euro ile istanbulun cogu yerinden kalbur üstü bir daire alabiliyor, almanya örneği verilmiş geçmiş sayfalarda 100bin euro ile ancak kopek kulubesi alabilirsiniz almanya büyük şehirlede.
Bende onu diyorum , biz aslında ne oldugunu anlamadık reel düşüş cok oldu ama yabancının gözünde , biz TL bazında cok düşmedigi icin anlayamadık . anlamadıgımız icinde 2-3 araba parası ile bir daire alınıyorken bir araba parası bir daire parası oldu yuh diyoruz cunku arabalar doviz bazında satılıyor.
TL fiyatlarına burun kıvırdıgımız evleri yapancı 3e 5er topluyor cunku bizim anlayamadıgımız sey onlar icin cok anlasılır. 3-4 sene oncesine gore aynı paraya 1 ev alıyorken şimdi 2-3 ev alıyor ..cok anlasılır bir durum bu onlar icin .
Cunku onlar başka bir gemide , ve bizim gemi alçaldı sıg sularda , hepimizde aynı gemide oldugumuz icin diger butun gemileride bizim seviyemizde sanıyoruz.
Varlıklarımız buhar olmadı, zaten buhardı QE sebebi ile şişmişti keramet bizde sandık.
90 larda ev ve araba aynı paraydı hatta araba daha pahalıydı İstanbul'da, şimdi de benzer şey geçerli.
tek fark o zaman şahin alabiliyordun şimdi ise jetta vb..
aradaki fark teknolojinin ilerlemesinden kaynaklı, bizim ilerlememizden değil.
yani o zamanda alman Mercedes e binerken biz Şahine binerdik ama internet olmadığından çok göze batmazdı.
Ev fiyat oranı da muhtemelen benzerdi ama internet yok kim nereden bilecek.
Aynen...Artık fakir fakirliğini, zengin de zenginliğini bilecek...Herkes herşeye sahip olamayacak...
Bir de her yeni jenerasyonda yatırım araçları çeşitliliği ve bilinirliği okur-yazarlığı artıyor...Farklı değerlendiriliyor artık kazanılan paralar...
paranın 80ler 90 alrda daki satın alma gucu ile şimdiki aynı değil .
dolar bazında bile 80 lerin 1000 doları ile aldıgınız sey ile bugu 3000 dolarında fazla sey alabiliyorsunuz .
hatta 1970 in 1000 doları bugunun 6600 dolarına denk geliyor . alttaki linke tıklarsanız.
http://www.in2013dollars.com/us/infl...80?amount=1000
aynı sey tl icinde gecerli ..tl icin durum biraz daha kamasık cunku doalr 80 lerde bu yana %300 den fazla enflasyona ugramıs gercek deger bakımındaN TL ise enflasyona ugrayan bu dolar karsısındada misliyle ayrı enflasyona ugadı.
Aslında durum soyle oldu 80 lerin 100 dolarına isim verildi yeni ismi 300 dolar oldu . Her seyde buna gore yeniden ayarlandı . fiyatlar vs .Sizin karıstırdıgınız nokta ise bu ev 80 lerde 100 bin dolardı şimdi 300 bin iyorsunuz. ama . 100 bin =300 bin ...cunku aynı alım gücü. alım gucu aynı ..rakamlar/isimler farklı.
arkadaşlar,
bu müteahitler reel değil mi?
https://www.sahibinden.com/ilan/emla...73533563/detay
bu apartmanda bir tane bile daire satılmadı, kiralanmadı. müteahit 425 e kabul etse bankaya yüzde 25 e koysa 531,25 yapardı. 8 ay oldu.ne satıldı ne kiralandı. bunlar reel değil mi? benim dediğim mantıklı değil mi?
https://i.hizliresim.com/BOaOvv.jpg
Buraları 2B yapan olursa,yakan ve koruyamayanlarla beraber, o ateşe maruz kalan ağaçlar ve orman hayvanları gibi can verirler umarım.
Orman vasfını yitirdi artık bütün yanan yerler...İstenen de buydu sanırım...Artık istedikleri gibi at koştururlar...
Çevre bakanı Bodrum'da kıyılardaki kaçak yapılarla mücadele ile ilgili açıklama yapıyor.Güler misin ağlar mısın bilemedim.
Belediye de onlarda olsa kimbilir neler olurdu neler oralarda ?
Pkk ya vatan haini diyorlar ulan asıl vatan haini ormanları yakıp imara açanlar. Allah ülke toprağını yakan sonrada oraları betonlaştıran ve bu betonları para verip vatan hainliğine ortak olan tüm vatan hainlerinin bin türlü belasını versin.