Originally Posted by
deva-i dert
Daha önce Ereğli sayfasında da Öz Kaynak Kârlılığının yanıltıcı olabileceğini bir örnekle izah etmiştim. Onu burada yine paylaşayım:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Özsermaye Kârlılığının insanı nasıl yanıltabileceğini bir örnekle açıklayayım:
Toplam Kaynakları eşit olan (100 birim) ve Yıllıklandırılmış Net Kârı da eşit olan (40 birim) A ve B şirketlerini karşılaştıralım:
A Şirketi
Kısa ve Uzun Vadeli Borçlar 80
Özkaynaklar 20
-----------------------------------------------------------
Toplam Kaynaklar 100
Yıllıklandırılmış Net Kâr 40
Öz Sermaye Kârlılığı (40/20)X100 = %200
B Şirketi
Kısa ve Uzun Vadeli Borçlar 40
Özkaynaklar 60
-----------------------------------------------------------
Toplam Kaynaklar 100
Yıllıklandırılmış Net Kâr 40
Öz Sermaye Kârlılığı (40/60)X100 = % 66.66
A şirketi Özkaynakları çok düşük olduğu için aynı toplam kaynak ve aynı net kâr ile % 200 Özsermaye Karlılığına sahip görünüyor ve sadece Özsermaye Kârlılığına bakıp şirketi değerlendirirsen yanıltıcı bir yüksek verimlilik görüntüsü veriyor. Halbuki borç durumu alarm veriyor pozisyonda A şirketi B'ye göre.
Demem o ki, yüksek kaldıraçlı şirketlerde görünen (varsa) yüksek özsermaye kârlılığı seni aldatmasın. O sebeple ben Özsermaye Kârlılığına bakarken yüksek kaldıraçlı şirketlerde buna itibar etmiyorum çokça.
Son yıllarda bu Özsermaye Kârlılığı konusunu obsesyona çevirdikleri ve neyi neye göre değerlendirdiklerini bilmediği için çoğu insan, bu konuya dikkat çekmek istedim.