4 değil 3 tonmuş. https://reddit.com/r/Wallstreetsilve..._of_4_pallets/
https://i.redd.it/kuuhbdprhzr61.jpg
Printable View
Kripto market pazarının değeri 2.05 Trilyon$ dolar oldu. Karşılığı ne? Hiç. https://coinmarketcap.com/
Fiziki Gümüş pazarının toplam değeri ne kadar? 25000 metric ton. https://www.statista.com/topics/1335/silver/ Yıllık üretilen fiziki gümüşün değeri 80 milyar$.
Dünyada ne kadar gümüş rezervi kaldı gümüşün tamamen tükenmesi için? 500bin ton. https://www.statista.com/statistics/...-of-countries/
https://i.ibb.co/Tbwmgct/x0000000000001.png
1 metrik ton ne kadar büyüklük olarak?
https://demonocracy.info/infographic...lver-1_ton.jpg
Fiziki Gümüş ETF lerinde ve COMEX rezervlerinde ne kadar gümüş var?
https://demonocracy.info/infographic...l_holdings.jpg
Dünyada dolaşan serseri 3-5 milyar$ para ile fiziki Gümüş almaya karar verse ne olur?
Warren Buffet ı zamanında fiziki gümüş satın aldığı için öldüreceklerdi. Elindeki bütün gümüşleri SLV ye vererek canını kurtardı. Yoksa az kalsın eşek cennetini boylayacaktı.
https://sdbullion.com/blog/warren-bu...d-1997-to-2006
Reddit deki para fazla büyük değil. gümüşe aşırı büyük ralli yaptıramaz. Ama hareketlendirmeye yeter. Gümüşün varacağı yer 50$ olur. Daha fazlasını şu anda 2021 de mümkün görmüyorum. Ama 50$ göreceği aşikar. çünkü serseri para eninde sonunda gümüşü almak zorunda.
Bir elektrik araba 2 ounce gümüş kullanıyor, 50 gramdan fazla.
Bir güneş paneli 20 gramdan fazla gümüş kullanıyor.
İlaç sektörü gümüş kullanmadan aşıları üretemez.
yani Gümüşün sanayide alternatifi yok. Gümüşün perakende de bu kadar alımı dengeleri olumlu yönde etkiler, 50$ ları kesin görür. ama çok üst seviyelere ralli yapması için çok büyük bir balinanın 3-5 milyar$ tek kalemde fiziki gümüş alması lazım.
Kriptoda öyle acayip coinler var ki market büyüklüğü olarak yılların ilaç şirketlerini, lockheed martin'i, petrol şirketlerini falan geçmişler. Visa senen şirket mastercard ile beraber dünyadaki neredeyse tüm kredi kartı trafiğine sahip. İkisinin toplam değeri 800 milyar dolar. Bitcoin dünyadaki ödemelerin yüzde kaçında kullanılıyor? Tahminim 1% altındadır. Büyüklük olarak ikisinin toplamından da büyük kağıt üzerinde. Bu balon değil ise nedir bilmiyorum artık :D
Size şöyle sorayım. Redditçilerin yüzünden yıllık 25bin ton olan gümüş üretiminin 5-10 bin tonunu perakendeciler fazla alsalar ne olur? Gümüş biraz artar. Yani kıtlık olmaz ama ETF lerden gümüş aktarmak zorunda kalırlar ki öyle yapıyorlar. SLV den COMEX e gümüş aktardılar piyasa çökmesin diye.
Ama işin bir moktan tarafına daha uyandı insanlar. Kitco ve Perth Min gibi fiziki karşılık ayırdığını söyleyen havuz hesaplar da fiziki karşılık olmadığı belli oldu. O taraftanda da ek bir saldırı olacaktır.
Yani gümüşte bir hareket olacak ama ne kadar olur? herhalde 50$ civarı yeni normal olur. Daha üstünü beklemiyorum.
50 dolar sadece tarihi bir direnç olduğu için bir müddet durak olur.Ama asla dönüş noktası olmaz gümüş daha 5 yıl boyunca yukarı gider.Arada iniş çıkışlar olması elbet doğal.
Valla bana da sattılar,üstelik alımlara yeni başladım,rusya ukrayna işi karışırsa fizikiye iyice abanırım.Bankadaki hemen tüm param altın gümüş ve platinde ama tedricen fizikiye geçeceğim.Ben bu gelişmelerden çok huylandım.
neden işlenmiş alıyorlar. ??
işlenmişe para vermek ayrı aptallık değl mi . alacaksan alırsın kilo hesabı :)
Nedeni su ki adamlar gumusun onsunun ilerleyen yillarda cok yukselecegini dusunuyor. Diyelim ki ons fiyati onlarin hedefledigi 1000 dolara ulasti. 1 kg gumusu satmak amaci ile musteri bulmanin zor olacagini ve bu nedenle kocuk coinler almanin mantikli olacagini tavsiye edenleri okumustum. Bu nedenle olsa gerek bircogu coin olarak satin aliyor.
7 ton nerden cikti.. Ordaki alicilarin cogu yaklasik 50 kg'ya kadar gumus alan kisiler. 7 ton alacak kadar zenginin forumlarda ne isi var.. Bana pek inandirici gelmiyor..
Patrick Bateman'in paylasimini reddite bende gordum ama gercekse bile o kadar alim yapan cok ama cok az kisidir.
Dediğiniz doğru. Endüstriyel metal.
Lakin bunda bir sakınca göremedim şahsen.
Amaç yatırım değil mi? İnsanlar isterse demir, bakır, alüminyum depolar.
Ben birkaç yıl toptan bilgisayar ticareti yaptım. (kurumsal firmalardan, bankalardan çıkma, ikinci el)
İşi kapattıktan sonra hurdacıya kilo kilo bozuk RAM, dağ gibi bozuk anakart, ve bozuk harddisk sattım. Kamyon dolusu boş sac bilgisayar kasası sattım.
İşim gereği, endüstriyel metaller bana altından ve dövizden çok da farklı gelmiyor.
Endüstriyel metal isterse teneke sac olsun, tiko paradır. Evinizi arabanızı bile satamadığınız ortamda endüstriyel metalleri şıp diye satarsınız.
Çalışan bilgisayarı insanlara satana kadar göbeğiniz çatlar :) , ama içerdiği altından ve endüstriyel metallerden ötürü bilgisayar hurdasını güncel fiyattan döviz gibi tak diye satarsınız. Fiyatı bellidir, alıcısı hazırdır.
Bu yüzden ben gümüş veya başka herhangi bir metale yatırımda (depolama sorunu hariç) bir anormallik görmüyorum.
Arkadaşlar ben sizi tam anlamadım,asıl yaygın olarak para olarak kullanılan gümüştü.Amerikada ,osmanlıda falan gümüş zaten altından daha yaygın olarak para olarak kullanılırdı.Endüstriyel kullanımı daha sonra ön plana çıktı.Ona bakarsanız minimalde olsa altının da endustriyel kullanımı var.Ak akça kara gün için dedikleri akçe benim bildiğim gümüştü.
Altının endüstriyel kullanımı aslında o kadar da minimal değil. Değer saklama ve mücevher olarak kullanım talebi aşırı fazla olduğu için endüstri tarafı küçükmüş gibi görünüyor. Altının yaptığı işi yapacak başka metal yok dünyada. Hem iletkenliği çok yüksek, hem de paslanmıyor okside olmuyor. Ne bakır, ne gümüş bu özelliklere sahip. Şarj aletleri, işlemci pinleri, ram/gpu soketleri pinleri hep altın kaplama.
Altın stoklamak ile su, arsa, bakliyat, tuvalet kağıdı vs dayanıklı tüketim malzemeleri stoklamak arasında bir fark yok. Birebir aynı şey. Altın ile crypto arasındaki fark tam da bu. Altın emtiadır, bitcoin her ne kadar Amerikalılar emtia olarak adlandırsa bile emtia falan değildir. Dolar gibi karşlığı olmayan bir başka "currency" sadece.
O yüzden sadece yukarıda örneğini verdiğim CPU GPU gibi hata oranı minimal düzeyde olması istenen ünitelerde kullanılıyor. Bu parçaların hata yapması, okside olması gibi bir ihtimal yok bilgisayar dünyasında. Altın fiyatı artarsa elektronik dünyası bunu kaldıramaz o yüzden düşük tutulmak zorunda. Öyle veya böyle... bakalım nereye kadar.
Pinleri bakırdan üretilmiş bir işlemci ya da ram düşünün bakalım o bilgisayara ne oluyor. 7/24 mavi ekran. :p
Konu ile alakasiz oldugu ama djoz'un yazdigi ile baglantisi oldugu icin djoza sormak istiyorum. Elimde iki tane eski bilgisayar var. satabilecegim yer var mi ankara'da?
Sn patrick bir yazıda okuduğum kadarı ile,bu cihazlarda kullanılan altın ve gümüş miktarı çok düşük miktarlarda olduğu için altın veya gümüş fiyatları üç dört katına gitse bile cihazlarda çok fazla maliyet artışı doğurmayacağı yazılıyordu.Konunun ayrıntısına vakıf değilim,ama elektrikli arabalarda kullanılan gümüş miktarına bakıyorum,gümüş fiyatları katlasa bile totalde fiyatda çok absurd oynamalara neden olmaz diye düşünüyorum.
Kesinlikle :yes:
İnsanlar ellerine kağıtlar (ve şimdi de dijital kodlar) tutuşturularak, elle tutulur gerçek varlıklardan uzaklaştırıldı.
Vitamini ilaçlardan alan birinin, elmaya armuta portakala yabancılaşması gibi.
Meyve alanları görmek, meyve almayanlara tuhaf geliyor bu yüzden. :)
Doğru gözlem. İnsanlar çocuğuna balık alıp yedirmiyor ama en pahalı balık yağı şurubuna 200 lira para veriyor. O paraya kaç kilo balık alınır. Neyse biz önlemimizi alalım, sigortamızı yapalım da... bu kadar sinek b*k yiyorsa yanılıyor olamazlar diyip biz de sıraya girecek değiliz. :p
Doğru olabilir ama şu mikroçip kıtlığı ile fiyatları uçan Texas inst, Taiwan semiconductor falan görünce mikroçipin kıtlığı olabiliyorsa altının da olur diye düşünüyorum.
Valla türev türevdir,asla aslının yerini tutmaz.
En komiği ve aklımızla dalga geçeni de bitcoin digital altındır martavalı.Adamlar resmen sosyal deney yaptılar baya baya da etkili oldular.Altın nire bitcoin nire.Aynı cümlede bile kullanılmamalı ya neyse.
Ayni gostermeye calissalarda yatirimci profili iki ayri kutup. Bir taraf kumar oynuyan karakterken diger taraf yogurdu ufleyerek yiyen b'r ekip bence..
İstanbuldayım ve yer bilemiyorum malesef.
Bu arada pentium 1-2-3 ise kıymetlidir, meraklıları var. ISA slotlu PC'ler CNC işlerinde de kulanılmakta, ucuza vermeyin.
Pentium Pro server ise onların ilşlemci göbekleri altındır. Meraklısına iyi rakama gider.
Pentium 4 ise hurdacıya verin gitsin. 10 TL eder.
Core2duo ve üstü ise bu sıralar eba-zoom bilgisayarı diye iyi gidiyor. 400 ve üstü rakamlara letgo tarzı yerlere koymanızı öneririm.
Evet kapatabilirler. Ekonomist dergisisinin kapagina bakabilirsiniz. Genelde belirttikleri seyler cikiyor..
Para zaten dijital kredi kartları çıktığından beri. Crypto tam olarak ne vaadediyor o zaman? :d Banka hesabımdaki para fiziki mi yani?
Too big to fail'e geldi yani olay. Crypto o kadar büyüdü ki, yasal olmasa bile devlet bile bile patlatamaz diyorsunuz. Kriptonun geleceği bu varsayıma kaldıysa bilemiyorum. :p
Incelemenizi tavsiye ederim.
https://sesimol.net/the-economist-2021-kehanetleri/
yurt dışına hiç para yolladınız mı ?
50 euro ya falan 45 tl masraf çıkmıştı :he:
7/24 ödeme + çok daha ucuz neredeyse 0 malietli transfer beklemek yok bişey yok çok hızlıyı vaad ediyor.
kredi kartındaki sanal para neyi vaad ediyor peki hani şu durmadan basılan şey. ?
bitcoin ise sayısı belli. ;)
Hangi hesapta takip edemiyor? Kriptoda mı? Bitcoin'de herkesin her yaptığı işlem herkese açık. Sadece hangi adresin kime ait olduğu belli değil. Ona da bir yasa çıkarırlar, olur biter. Bunları göstermeyen kriptolar da var ama onları da pek sevmiyor borsalar tam da bu özelliklerinden dolayı. Devletler bunlara karşı bir savaş başlatmadı henüz çünkü devletlerin varlıklarını tehdit edecek kadar büyümediler daha.
Walla bu konuda haklısınız şimdi, yiğidi öldür hakkını ver. Yalnız bitcoin özelinde konuşuyorum o ucuzluk pek kalmadı. Ama alternatifleri gerçekten çok ucuz. Volatilite dert değilse dogecoin vs gibi coinler ile global alışveriş gerçekten hoş.
Bu piyasayı da bankalar kendi elleri ile yarattılar bahsettiğiniz fahiş ücretleri isteyerek.