nhy yanlış yazmışım. nrc olacaktı
Printable View
Bende sepet var üstadım, uzun vadeci olduğum için hiçbirini satmadım ve üstüne ay be ay ekleme de yapıyorum ama hadi N***q'ı geçtim TGE düşündürüyor beni, bakalım sonumuz hayrolsun
RPD dışında değişken fon yok türkiyede bence. HVZ son 3 ay yerinde saymış. endeksle paralel gitmiş..nerde kaldı değişkenliği? NRC deseniz aylarca yatay gidip son 1 haftada durumu kurtarmış. o da açıklanan önlem paketi ile bistin zorla yükseltilmesi sayesinde, yoksa tepe aşağı gidiyormuş.
Altını bir tık geçiyor diye ( yıllık %2-3 relatif ) Mkg altın fonunu almıştım. O da döndü dolaştı, altın ile eşitledi getiriyi. Yanı kıymetli maden sertifikaları alıyorlar, bunların yine kıymetli maden cinsinden getirisi var. Uzun vadede nasıl altının üstüne çıkamıyor bu altın fonları anlayamıyorum. Muhtemelen yönetim ücretinden ama keşke haketseler.
Zaten çuvalla altın fonu içinde sadece bir iki tanesi altın ile aynı, gerisi altının gerisinde.
Altından az getiren altın fonu.
Döviz bazında faizli enstrüman eurobond alıp dövizden az getiren eurobond fonları..
Gerçekten şaka gibi.
Hakikaten artık pişmanlık oldu üstad.
Madem uzuncuyuz, hesapta gr veya döviz biriktirsek daha uygun gibi.
BYF lerde de dilim yandı bir sefer bundan sonra girmem onlara, satış rakamını tutturamıyorum.
Makas ya da KGV de olmasa tamam ama onlara rağmen diyoruz artık.
Syg.
Değişkenlerden RPD ve HVU en çok göze çarpanlar bunlar aktif olarak hisse oranını arttırıp azaltıyor bu dönemde bu iki fondan sepet yapılır mı acaba ne diyorsunuz
Değişken&Fon sepeti:
https://img001.prntscr.com/file/img0...WxPehaxhkg.png
Tarım&Emtia&Kıymetli Maden
https://img001.prntscr.com/file/img0...VcLGhdPe-A.png
https://img001.prntscr.com/file/img0...sOJHYI7SlA.png
Yerli&Yabancı Hisse
https://img001.prntscr.com/file/img0...4REDkUZLqQ.png
PPF&Borçlanma Araçlar (ADET kolonu MK)
https://img001.prntscr.com/file/img0...WyJTTmn1NQ.png
IPJ, YTD, TMG VE IPV konusunda inanılmaz hayal kırıklığı yaşıyorum... 1.5 senedir parayı erittiler... zarar büyük... inat ettim, zararına çıkmıyorum. battı balık yan gider...
eylül 2022 -ocak 2023 arasi sedece bist kazandırdı , fed sopasi abd borsalarını törpülerken , dövizin sabit kalması fonlarında bitirdi , araba - ev 3 yıldır kazandırıyordu . şimdi hepsi bitti , anlaşılan paradan para - maldan para kazanma işi tarihe karisiyor
insanların darbe yedim borsaya yatırımı bırakacağım söylemi iç burkucu. biraz uzun vadeli vizyoner bakmaya kendinizi zorlamanız gerek arkadaşlar. paran 1 yıl sonra lazımsa tamam mayıs seçimi riskine girme çek paranı, altın çok düştüğünde altın al, eurobond al, faize yatır nerde fırsat görüyorsan kısa vadeli at-satla kar etmeye bak hepsine okey...ama ömürlük birikim yapıyorsan borsa dışında herşey ama herşey paranızı çöpe atmaktan başka birşey değil. şirket bunlar amaçları kar, büyümek..zamanla paranızın artmasından başka yolu yok. her maaşının yada aylık karının bir kısmını yap %50 bist, %50 yabancı borsa, 10 sene sonra enflasyonu yeneceğin garantidir. hem borsada dünyanın gelişimine katkıda bulunuyorsunuz işin aktivist bir boyutu da var. başka herşey koca bir yazık.
tcd ille şortta kalmakta ısrar ederek saçmalıyor artık..
aylardır hangisi eritmedi ki, neye el atsak ya düştü ya yerinde saydı, hisse yoğunlar dışında, onlara da tüm portföy ile girmek cesaret isterdi tabi giremedik, gerçi oradan gelen azıcık kâr da %30-40 düşen hisselerden geri gitti kendi adıma.
elimde zararda olan birkaç fon daha kaldı, emtia, bankacılık ve yabancı fonlardan, aynı şekilde zararına çıkmayıp beklemeye devam mı edeyim, yoksa satıp zararda olan hisselerime ekleme mi yapayım diye düşünüyorum.
ekmek hesabı bist için mantıklı bir takip anlayışı bence. ekmek 1,5 lirayken bist 1500'dü, ekmek şu an 6 lira. 6000 bistteki olması gereken taban rakam çünkü şirket karlarını falan hesaba katmadım daha. yabancı borsalara gelince bu sözde büyük banka geçinen den.yoların dediği gibi SP500 yıl sonu burdan %20 aşağı gelsin, hatta 3500'ü kırsın ben bir daha burda tahmine dair yorum yazmam.
ha şu da var, SP500 zirvesi 4800, düştüğü dip 3500, üzerine eşit oranda ekle yani yaklaşık 6000 gördüğü gün satıp bu kez eski zirve 4800 beklemeyi bilmezseniz burda şikayet edinmeye hiçbir hakkınız olmaz.
Beyler gsp fonundan alinan temettuler beyana ekleniyor mu ? Mesela gsp den 400 500 bin tl temettu alan birisi beyan vermek zorunda midir
SM-M315F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
bist mi sp500 mü? bisti kastediyorsan 9 binde anlaşalım: ) iki nedenim var ilki hem dolar bazlı eski bist zirvesi 5 cent, ki türkiye ab üyesi olacak kadar gelişmedikçe o seviyenin geçileceğine inanmıyorum, ikincisi 5 haneli rakama geçmek psikolojik olarak ciddi direnç yaratacaktır kanımca.
sp500 kastediyorsan, planım FUS yapmak. %50 döviz politikamdan hiçbir koşulda vazgeçmem. dünya borsalarında düşüş bekleyen birinin en mantıklı yoludur dolar. tüm dünyanın zirve yaptığı bir anda %50 FUS %50 RPD şahane bir seçim olurdu.
RPD'ye kardeş geliyor.
Re-Pie Portföy İkinci Değişken Fon izin almış.
evet ben de şimdi farkettim. finansportföyü aradım konuyla ilgili. bizim fonumuz hisse gibi alınıp satılıyor ama likit fon değil fiyatı gün içi belli aralıklarla değişir dedi. hisse kodu USDTR. tuhaf. ama getirisi güzel. grafiğini normal dolarla karşılaştırdım sanki doların kaldıraçlı hali gibi. dolar yatay giderse getirisi sıfıra yakın. yani faizli dolar gibi düşünmemek lazım.
bana en iyi dolar enstrumanı bu gibi geldi..mevduat haricinde şunu al diyebileceğiniz daha iyi fikri olan varsa yazsın karşılaştıralım.
USDTR Hisse olarak gozukuyor ,anlık fiyat 1869 tl acıklaması ABD HAZ BON DOLOR B TIPI BORSA.
direk dovizle alınan turk fonları genelde eurobond lara baglı oldugu için , cds lere baglı - getirebiliyor. garanti getiri gibiolanlarda yıllık 2,5 % gibi getiriyor ornek gpl
hocam GPL hem serbest fon herkes alamaz hem de fon stratejisine bakarsan değişken fon statüsünde, direk dolarla pek ilgisi yok. benim maksadım sadece dünya piyasaları zirve yaptığında direk dolara geçmek. çünkü ortam bozulduğunda tek yükselen enstruman USD olacak. parayı çekip bölüp başka bankalara götürüp mevduata yatırmak, vade beklemek gibi prosedürlerle uğraşmak istemeyenlere uygun ne olabilir diye bakıyorum. misal SP500 6 bin oldu yabancı borsa fonlarımı sattım, 2 ay sonra SP500 4800'e tekrar düştü hemen bozdurup tekrar borsaya girebilmeliyim. vade bekleme derdim olmasa en güzeli kkm. makas yok, komisyon yok, yükselmezse faizi garanti..
diyebilirsin ki gardaş dünya borsalarında ne zirvesinden bahsediyon zirve kaç sene sonra gelecek: ) sen de haklısın ama konu açıldı bi merak ettim. kafa olarak hazır olmakta fayda var.
benim eyt olmadı ne yazık ki: ( bağkurda 9000 gün şartmış, şu an 6000 gündeyim, 5000 günde emekli eden ssk için bir yerde işe girip 3,5 yıl çalışmam şartmış. bağkur düşmanlığı nerden geliyor bu devletin çözemedim gitti. antalya yabancı göçmenler ve deprem mağdurlarıyla dolup taşarken bu işveren yamyamların elinde nasıl olacak bilmiyorum. ne 8 saat mesai tanıyorlar, ne haftalık izin, ne de tek personele tek görev. 10-12 saat çalış ama asgari ücret, halbuki kanunsuz, asgari ücret 8 saat için, 10 yaparsan ek mesai ödemek zorundasın, bunları söyle gülerler sana. 2 aydır birkaç iş görüşmesine gittim otellere, bırak turizmin gelişmesini kölelik şartları iyice azmış. üniversite diplomasının, 2 dil bilmenın, ileri düzey bilgisayar bilmenin, sosyal yeteneklerin değeri sıfır, onlar olmazsa zaten iş yok.
vioptan ayda ortalama 5 bin lira kazanıyorum, 2021'e kadar asgari ücretin 2 katı ediyordu güle oynaya kendi primimi yatırıp üzerine de tatil yapıyordum. şimdi ne olacak bilmiyorum. moralen çöktüm. fonlardaki 200 bini de bozarsak neyle evlenip hayat kurucaz..
yine de tuhaf. kendi işini yapmak niye daha uzun prim ve daha düşük maaş gerektirsinki? özgür girişimcilik cezalandırılıyor ödüllendirilmesi gerekirken. o yetmezmiş gibi en düşük yatıran herkese (en düşük dediğim de ayda 3500 lira prim) kaç gün yatırmış olursa olsunlar 5500 lira maaşı dayayıp geçmişler tartışma forumlarında herkes isyanda. ssk'lıların yine 8 bin lira civarındaymış. işveren ssk'lıya 1800 lira prim yatırıyor yav. bağkur en düşüğün bile yarısı.
vay be düşünsenize esnafsanız emeklilikte aç kalmamak için öyle bir para kazanmak zorundasınız ki her ay 10 bin lira civarı parayı sırf sigorta primi olarak yatırmak zorundasınız üstelik en az 25 yıl. esnaf bu kadar güzel paralar kazanıyorsa kimse işçi olmasın abi bu ülkede zaten. reyiz diye bu kadar övdüklerine ve şevkle savunduklarına göre yatırabiliyorlar demekki, yoksa kendilerini 5500 maaş beklediğini bilmeyecek kadar aptal değillerdir heralde..yada öylemidirler?: ) şaşırma duygumu kaybettim bu ülkede ya.
bist fonlar sınıfta kaldı yine. demek dün tamamen bankacılık taşımış endeksi. halbuki geçen hafta ekonomistinden youtuberine herkes bankacılıktan uzak durun diyordu. yanıldılar her zamanki gibi. yok arkadaş kimseye bakmayıp sektör konusunda mutlaka sepet yapacaksın. ful inşaat-çimentoya yüklenenler de hata yapıyor bence.
Merhaba,
Altın almak yerine altın fonu alayım dedim. Ziraat te zgold byf ve TCA - ZİRAAT PORTFÖY ALTIN KATILIM FONU buldum. Bankanın alış satış marjına takılmamak için bu fonlardan almak mantıklı mı? Ya da alternatif öneriniz var mıdır. Tşk.
TCA - ZİRAAT PORTFÖY ALTIN KATILIM FONU yıllar içinde altından bir tık daha iyi getiri sağlamış. Yıllık %1 komisyon var. Bana mantıklı geldi. Yanlış mı düşünüyorum..??
inşallah bu kardeş, risk değeri 7 olan bir fon olur. birincisi gibi 4 orta riskte olduktan sonra aileyi kalabalıklaştırmaktan başka bir işe yaramaz. manevra kabiliyeti yüksek ve adına yaraşır bir değişen fona çok ihtiyacımız var özellikle de böyle zor dönemlerde
rpd'yi bozmadan öyle bir ihtiyacı karşılamaları iyi oldu. isteyen onda riskini alsın. rpd emekli fonuna dönüştü anne babam, 60-70 yaşındaki 2-3 akrabam onda. kimseyi kalpten götürecek değişiklik yapmasınlar rpd'de. çoğu mürekkep yalamış ama ekonomiden anlamayan birikim sahibi için birikimini korumanın başka yolu yok şu anda.