Originally Posted by
hellistheothers
Bence şöyle bir yanlış anlama var genel olarak piyasada. Etkin piyasalar teoremine göre bir piyasa ne kadar derinse, o piyasada para kazanmak o kadar zor olmalı. Yani bir yan tahtada para kazanma ihtimali büyük bir hissede kazanmaktan daha kolaydır. Ya da mesela atıyorum chfjpy paritede kazanmak eurusd'de kazanmaktan daha kolaydır. Mesela çok küçük bir piyasa atıyorum, Ermenistan borsasında hisse, yeşil mum yaptıktan sonra %95 ihtimalle yeşillere devam eder, trendler oluşur. Piyasa derinleştikçe trendler yerine randomize/rasgele hareketler artar. Ben trade yaşamımda pratikte bunu gördüm hep, bir piyasa ne kadar derinse kazanma ihtimalim o kadar azalıyor. Derinlik, daha çok büyük para haline gelmiş 10m üstü traderlar için daha anlamlı aslında. Bu arada regülasyondan kastınız ne bilmiyorum ama Amerikan piyasaları, 'insider' yani içeriden haber alma konusunda çok hassas, olması gerektiği gibi. Bizimki gibi tavantaban tek fiyat brüt takas gibi piyasaya mudahale eden hamleleri asla yapmıyorlar, çok ekstrem durumlar olmadıkça. Gerçi oradaki yatırımcı, eğer ana kurum mudahale ederse ortalığı yıkıyorlar, forumlarda vs. takip ediyorum, bizdeki gibi yetiş spk olayı yok. Gelen borsa başkanının ilk sözü müdahaleyi azaltacağız oluyor hep.
Piyasanın likidite/derin ya da hacminin yüksek olması ile para kazanma ihtimali arasında ters ilişki vardır aslında. Derinlik, volatiliteyi azaltıyor sadece. En azından teori onu söylüyor, ve benim için de hep böyle oldu.