onumuzdeki yıl nereye çıktı ?
Printable View
onumuzdeki yıl nereye çıktı ?
Hangisi dusukmus
Yapıkredi de eurobond min alış miktarı malesef 1000USD degil. Dolayısıyla dolar bakiyemi başka bankaya aktarıp oradan eurobond alacagım.
Garanti'yi kullanan arkadaşlar genel olarak memnun mu ? Yeterli çeşitlilikte, 1000USD alt limitli eurobondları, yarışmacı bir fiyat ile satıyorlar mı ?
Ibkr den eurobond alan arkadaslara bir sorum var, vergilendirme isi tr ile ayni midir? Para yurt dışına çıkıp girdiği isin farkli bir uygulama oluyor mu? Eger oyle ise aslinda burada banka lar ile hiç muhatap olmadan oraya taşımak lazım portfoyu
Gecmis sayfalarda vardi konu ,bond lar ayni bankada olan baskasina transfer olabiliyormuydu?
evet virman edilebiliyor,ücretsiz yaptım bir sefer. Benim de aklıma takılan şu; bu virman işlemi teknik olarak virman eden için bir satış
virmanı alan için de "alış" olarak değerlendirilecek Vergisel açıdan.Peki burada "fiyatı" ne olarak belirleyeceğiz. o günkü bankanın alış-satış fiyatlarını not etmiştim mesela .Orada bile alış 104,5- satış 106 gibi bir makas var.Ama işin resmi bir fiyatı var mı acaba
itfada ortaya çıkan kar durumunda ,alış maliyetine endeksleme yapılıyor mu yapılmıyor mu ?
Kendim Mehmet Bingöl'ün 3/21 tarihli yazısından cevap vereyim.Yani endeksleme yapılmıyor
" Bononun itfasındaki iskonto tutarını da vergi mevzuatı yönünde "faiz" geliri olarak kabul edilmektedir.
Örneğin; nominal tutarı 1.000.000 USD olan bono 982.000 USD alış maliyeti ile iktisap edilmişse vadede 18.000 USD gelir söz konusu olacaktır. Itfa tarihindeki TCMB döviz alış kurunu 7,50 olarak alırsak 135.000 TL faiz geliri elde edilmiş olmaktadır."
Bu konuda uzman değilim ama eurobond ile ilgili bilgileri derlerken aldığım notlarda: anapara kazancı için enflasyon oranı yüzde 10'u aşınca endeksleme yapılabilir diye not etmişim.
Malesef kaynak not etmemişim ve bulamadım. Bu konuda özelge aramak lazım sanırım.
arkadaslar daha once de sormustum cevap alamadıgım icin tekrarlıyorum
2022 yılında vergiye girmemek icin
daha onceden alınmıs bir eurobondu bu sene basında esime ortak yapabiliyor muyum subeye gidip ? ( ben ceptetebden almıstım)
bu sekilde ortak yaparsam vergi dilimi iki katına cıkar mı?
yoksa bu hesap en basta ortaklı acılmadıgı icin hicbir sekilde kurtulamaz mıyım?
cevap icin tesekkurler ben intikal vergisi sadece devredersek gonderirsek verilir ortaklıkta olmaz sanıyordum
o halde ortaklıkta da intikal vergisi veriliyor.
o halde Türkiyede herhangi bir vadeli vadesiz hesapları insanlar eslerini ortak ederken vergi mi veriyor yoksa bu sadece eurobond ozeli icin mi yazdınız?
Bence eurobond ve/veya hisse senedi vb virman yapmamak lazım eşler üzerine. Vergiden kaçma amacı olduğu net belli olur ve er ya da geç maliye yakalar ve vergilendirir diye düşünüyorum. Onun yerine eşinize nakiti elden verip hesabına kendi yatırmasını sonrasında hisse, eurobond vs onun alım yapması daha doğru olur.
Benim eşim devlet memuru olduğu için biz ekstra dikkat ediyoruz.
Anladığım kadarıyla kupon geliri beyanname limitini aşan bir durumda eldeki mevcut EB'lar eşe vergisiz devredilebilir mi konu. Benim de bildiğim kadarıyla vergisiz bir devir yöntemi yok.
2021 yılı için kupon ödemeleri hesaba yattı ve beyanname sınırını aştıysa yapacak bir şey yok, bu saatten sonra geriye dönük bir işlem anlamsız olacaktır.
Önümüzdeki yıllar için konuşuyorsak vergi çıkmasın maksadıyla - bir alternatif yönetm olarak - portföydeki EB'ların bir kısmı satılır, eşin hesabından tekrar alınır. Elbette al-sat makası ve vadesinden önce EB satıldığı için TK bazında gelir elde edilmesi dolayısıyla yine bir vergi çıkacaktır. Artık virman mı yoksa al-sat mı uygun ona kişi karar verebilir.
Bu arada EB'ların alış-satış kar ve zararlarının TL ile vergiye tabi tutulması da ne kadar saçma bir uygulamadır. USD / EUR bazında kar ettiysem vergisini ödeyeyim de USD bazlı karın TL vergisi mi olur? :(
Ben hep eurobond fonu alırdım ilk kez biraz portföyü eurobond sabit gelirine dağıtmak istedim ancak alacak Bond bulamıyorum isbank dan,ne süre ile yenileniyor bondlar söyleyebilir misiniz, alma zamanını nasıl takip etmek gerekiyor
https://m.youtube.com/watch?v=y1wEq5...ature=youtu.be
Vergi konusu eurobond hakknda
1) bi ivazsız intikal tutturdunuz gitti. Borç verebilirsiniz ya da borç alabilirsiniz.Annenizden ,eşinizden,babanızdan.İlla ben eşime bila bedel para pul aktarıyorum diye beyanda bulunmanıza gerek yok. Borç verebilirsiniz.
TR de kaç kere ivassız intikalden kaynaklı vergi ödeyen duydunuz Allaşkına.
2) Halihazırda olan hesaba eşinizi ortak edemezsiniz.Yeni ve ortak bir hesap açıp oraya aktarmanız gerekir.
3) bu arada Eurobondları virman ettiğinizde olay bir satış işlemi olarak kabul edilecektir mantıken.
Videoda anlatım yapan siz misiniz? Oyle ise kusura bakmayın, amacım birilerini rencide etmek degildi, bunu nacizane bir eleştiri olarak almanızı rica ederim.
Ama hakikaten plansız bir anlatım olmus, siz de fark etmişsinizdir,
Kanalın amatör bir kanalda olsa
sadece beni takip edenlerden profosyenel olanlar beni anlıyabilir ve seyrediyor
iyi bir üslüpla anlatım yaptığımı iddaa etmiyorum
ama bu videoda
hiçbir yerde bulamıyacağınız
eurobond takasları
ve vergi dilimleri açıklaması var basit bir örnek ile
konu dağılıyor anlatırken işim bu değil
çok soru geldiğinden çektim zaten.
her eleştiri ok
ama anlatana anlamamışsınız derseniz orası biraz farklı bir doza kaçmış oluyor.
Basit örneklerle anlatmış arkadaş düz hesap ve vergi dilimi üstüne geçtiği için anlaşılır olmuş .
Yanlız ben şunu anlayamadım örneğin ben 2029 vadeyi aldım şimdi satınca 2029 a kadarki almadığım kuponların vergisini de ödeyeceğim onu tam olarak anlatsanız daha süper olurdu benim için
hocam
diyelim sen vadeden önce çıkmak istedin eurobond pozizyonundan
aldığın pozu sen 2018 brunson krizin de 100.000 usd lik --- 2029 vadeli poz almış ol.
Kur o zaman 5 tl idi.
Şimdi kur 12 tl . Ama sen eurobond pozunu kapatacaksın 2029 dan önce .
hatta eurobond unda fiyatsal olarak kardasın diyelim.
AMA Kur farkından dolayı oluşan 700.000 tl nin vergisini ödemek zorundasın.!!!
ama vade sonuna kadar beklesen bu vergiyi ödemiyorsun.
Bunu ifade etmek istedim.
Başka gelirin yoksa bile 700.000 tl için %35 gelir vergisi ödersin en az.
2029 vadesi bitmeden birgün önce kapatsanız bu kur farkı vergisini ödemek zorundasınız.
Vadesinde çıkarsanız pozdan bu vergi ödenmez eurobondlarda
BU YÜZDEN vade sonunu beklemek gerekir eurobondlarda.
Şu borç verme konusu da öyle dikensiz gül bahçesi değil.
Çok yakınınız olduğunda dahi %100 garanti bir kurtuluş gibi görmemek lazım.
Biliyorsunuz ülkemizde şahısın başka şahısa borç vermesi hukuki değil. (Amerika v.b gibi bazı devletlerin eyaletlerinde bu yönde kanunlar var örneğin)
1. derece akrabalarda mutlaka bazı istisnalar vardır.
Ancak unutmayalım ki kardeşimiz dahi kanunen 2. derece akrabamızdır.
Borç verme konusu ile ilgili karşı karşıya kalınabilecek en sıkıntılı suçlama Tefecilik suçlamasıdır.
Son yıllardaki yüksek ÜFE , kur artışından doğan vergiyi kısmen de olsa telafi edebiliyor.
Ama yine de ciddi bir vergi yükü oluşabilir. En azından tümüne acil ihtiyaç duymayacak olmak önemli bir kural bence.
Ancak acil bir durumda belki portföyün %10-20'si satılabilir. Yüksek üfe nedeniyle çok büyük problem oluşturmayabilir.
Yine de eurobond ciddi dikkat gerektiren bir yatırım aracı. Herkes vergi, likidite, vade gibi bir sürü riski iyi hesaplayıp işlem yapmalı.
Tefecilik mesleği kanunlarla koruma altına alınmış bir meslektir.
Lisansı olmadan bu işe soyunanları öperler.
Aradaki farka enflasyon endekslemesi uygulamiyor muyuz??
https://kpmgvergi.com/blog/eurobondl...f-noktalar/177
Syg,
sn dudu
Ben vade sonu olmadan satmadım şimdiye kadar
ama vadeden önce satanlarda hesaplamalarda eflasyon endekslemeside mevcut imiş.
Ben basit üsül anlattım.Üstteki basit sonucu bildiğimden mecbur kalmadıkçada satmayı düşünmem.
Çok detaylı bilgi sahibi değilim
ama
Ben gelir vergi ödemelerimde bu konuda uzman biriki müşterisi yerli ve yabancı bankalarda vadeye yayılmış eruobond tutuyor; bizim mali müşavirimize yarım günlük danişmanlık hizmeti veriyor her sene hesap döneminde. Ben şimdiye kadar bu vergilerin bile doğru düzgün ödenip ödenmediğine emin değilim.
https://kpmgvergi.com/blog/eurobondl...f-noktalar/177
Endeksleme yaparken alımdan bir ay önceki yi-üfe değeri ile sattığınızdan 1 ay önceki yi-üfe değeri alınıyor yazılmış.
Maliye bu konuda aynı görüşte mi?
Ben işimi garantiye almak için aldığım aydaki yi-üfe değeri ile sattığım aydan önceki ayın yi-üfe değerini alır biraz daha çok vergi ödemeyi tercih ederim.
Şimdi diyelim 29 ağustos 2018'de aldığım eurobondu yarın satacak olsam, maliyeye de haziran2018 ayının yi-üfe değerini alıp endeksleme yapsam, bana kesin vergini az ödemişsin der cezamı keser.
Bond satilacak son enstr.doviz ile satin alinan Ve %10 stopajli fonlara bakin ,giris cikis serbest
Şimdi geçen hafta 16-17 den girdiysek eurobond dolar olarak ciddi olarak artsa bile bu kur böyle devam ederse dahi hiçbir vergi çıkmıyor değil mi sonucuna ulaşıyoruz değil mi
geçen hafta kur 16 -18 tl arasında alınanlardan çok güzel zarar bile yazdırılır 2021 'e esasında.
diyelim 10k usd nominal xxx için 9900 usd ödedik *17,00 (usd kuru) : 168,300 tl alım maliyeti
geçen hafta,bugün Eurobondalar çok az primlendi ki o da zaten al-sat makasına gider ,yine 9900 usd
desek 9900*11,60= 114,840 tl . Al sana 54,000 tl alım satım zararı. Ama kupon faiz gelirinden düşülemiyor.
yılın önceki aylarında alım-satım karı yada yurtdışı hisse senedi karı var ise oradan düşülebilir.