ben yerliler satmaz diye düşünüyordum ama ciddi bir satış olmuş gerçekten
Printable View
ben yerliler satmaz diye düşünüyordum ama ciddi bir satış olmuş gerçekten
Satanların ne kadarı alttan alacak ne kadarı tövbe edecek bugünün devamındaki soru bu.
Ben de öyle, işte bu durum doların fazla düşmesini engelleyecektir. Çok da büyük rakam değil aslında toplama bakarsanız alsatçı kısmın oranı düşük. Kur tekrar 8 altına inerse 7.5 falan olmaya kalkarsa bu satanların hepsi tekrar alır, hatta daha fazla talep gelir. Yani benim kaba hesabıma göre tekrar 7.5 kuru görmek için en az 10 milyar dolar satış lazım, böyle bir para bulunur mu? Daha doğrusu gerek var mı? Olan oldu zaten iniş çıkışlar çok zarar veriyor kuru burada tutmaya çalışmak daha akıl karı olur.
Diğer yandan döviz mevduatlarını bozdurtmak için kuru düşürmeyi, kuru uzun süre sabit götürmeyi, sözlü yönlendirmeleri, alışa stopajı vb herşeyi denediler hiçbiri bu kadar işe yaramadı. Maalesef dolarları çözdürmenin en etkili yolu kuru yükseltmek görünüyor. On liraya yükselse çok daha fazla bozan olur ama o zaman da işte ekonomi dağılıyor.
Zor işler..
Denizhocam hazine kamu bankalarından 20 ton altın aldı borç olarak. O MB daki bahsettiğiniz rakam bu olabilir mi.
İlginç olan şurası:
-Merkez Bankası'nda rezerv kalmadığını (adeta) gözümüze sokarcasına yayınlayan ve görmemizde hiç mahsur görmeyen, böyle davranarak adeta döviz taşımayı teşvik eden otorite ile,
-"her türlü sayısal veriyi" manipüle ettiği (varsayılan) otoritenin aynı olması.?
-Üstelik; yine aynı otorite tarafından Merkez Bankası Yöneticileri iki yılda üç defa değiştirilebilirken durum bu şekilde.?
Esen kalın
Ülkedeki (finansal) tüm haber akışının kontrolü hatta yeri geldiğinde sağlayıcısı konumunda olan Merkez Bankası ve Merkezi Otorite haricinde, ülke insanının en akıllısı, en çalışkanı, en sıradanı, en vasatı, nerede ise "Genel" diye tabir edebileceğimiz tüm dimağlar dövize ihtiyaç olduğunu görüyor ve buna uygun pozisyon alarak "Döviz biriktiriyor"..?
Operasyon yapılacak bir materyalde, operasyona mesnet olacak, fiyat yürütüldükten sonra küçük bacaklara servis edilecek bilgilerin, açık kaynaklardan elde edilebilir halde bırakılmasına anlam veremiyorum.
Fiyatın ve haber akışının başında duranların bu derece naif, küçük yatırımcının bu kadar akıllı göründüğü bir fiyatlamaya da ilk defa şahit oluyorum.
Esen kalın.
Bir materyali çizdiğiniz/topladığınız/biriktirdiğiniz durumda; karşılık olarak vereceğiniz şey sıfır maliyetli, maliyetiniz sıfırın üzerinde olduğu durumlarda ise enflasyon yaratarak maliyetinizi sıfıra çekebileceğiniz bir değer (TL) varken, bunu yapmayıp tam aksi yönde aksiyon almanın, kendi açıkladığınız verilerle tetiklediğiniz bir gurubu karşınıza oyuncu olarak oturtmanın mantığını iyi araştırmak lazım.
"Biz çok uyanığız, karşımızdaki çok basiretsiz" önermesinin, bu durumun izahı için yeterli olduğunu zannetmiyorum.
DTH'ların içeriğinin pek çok şeyin cevabı olduğuna inancım halen devam etmekte.
Esen kalın.
Merkez Bankasının yayınladığı bütün verilerin çapraz kontrolunu yapmak mümkün,dolayısıyla merkez bankasını TUİK ile bir tutmamak lazım,TUİK'in enflasyon,işsizlik,gsyih dahil hiç bir verisi gerçeği yansıtmıyor ama dış ticaret verileri doğru,çünkü bizim ihracatımız ve ithalatımız başka ülkelerin ithalatı ve ihracatı,karşı taraftan verinin doğruluğunu kontrol mümkün.Merkez Bankasının bütün verilerinin de bir karşı tarafı var,biraz zaman alsa da oradan kontrolünü yapabilirsiniz.İkinci olarak Türkiye ekonomisi dış borç ile dönen bir ekonomi,borç verenlerin de ilk baktıkları yer merkez bankası verileri,yayınlanan verilerde bir yanlışlık tespit olduğu zaman borç verenler,borç vermeyi kesebilirler ve ekonominiz durur.Ayrıca IMF üyesi bir ülke olarak,bir anlaşmamız olmasa ile IMF yılda 1 kere gelip konsültasyon yapıyor.
Altında bir şey aramamak gerekiyor,merkez bankası diğer bütün merkez bankaların ne yapıyorsa aynısını yapıyor.Diğer merkez bankalarının da ingilizce yayınlanan web versiyonları var,benzer verileri oradan da görebilirsiniz.
Geçen haftanın tablosu netleşti.Kasım başından beri yabancıların tahvile soktuğu para 3.3 milyar dolara indi,hisse senedi pozisyonları ise -(0.1) milyar dolara indi(Kasım ayı başından beri alınan bütün hisse senetleri satılmış+daha önceki stoktan da 100 milyon dolar satılmış.),"carry trade" olarak "sıcak para" şeklinde getirip, kısa vadeli TL faiz getirisinde değerlendirilen 15.3 milyar doların da 6.6 milyar dolarının pozisyonu kapatılıp yurt dışına çıkmış.Yani geçen hafta yabancılar 8.5 milyar dolar karşılığı TL'yi dövize çevirip yurt dışına çıkartmış.Bu Hafta başı itibariyle,Kasım başından beri gelip çıkış yapmayı bekleyen para ise 3.3 milyar dolar Hazine tahvili+8.7 milyar dolar "carry trade" olarak gelen para=12 milyar dolar.Bu hafta da bunun bir miktarı çıkış yaptı ama ne kadarının çıktığını gelecek hafta Perşembe günü öğreneceğiz.Carry trade ile gelen para vadeli TL olarak borç verildiği için ,vadeleri doldukça çıkış yapacaktır.Yabancılar uzun vadeli tahvillerin %20 civarında değer kaybetmesiyle büyük zarar yazdıkları için burada da çıkış için tahvillerin biraz değer kazanması(faizlerin düşmesini bekleyip) öyle çıkış yapacaklardır.
https://www.reuters.com/article/turk...-idUSKBN2BH1O9
Analysis: Rollover risks loom for Turkey's banks
Türk bankalarının borçlarını çevirmelerindeki risk
Capital Economics estimates Turkish banks must repay $89 billion of external debt in the next 12 months -- equivalent to 12.5% of Turkey's GDP -- including more than $7 billion in April and May.
Türkiye'deki bankaların önümüzdeki 12 ay içerisinde ödemesi gereken 89 milyar dolar tutarında borcu var. Bu rakam Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 12,5'ine denk geliyor. Nisan ve mayıs aylarında bu rakama 7 milyar dolar daha eklenecek.
Analysts are nevertheless worried about lenders' ability to service debts if the fallout from the crisis prompts another spike in borrowing costs and more lira weakness.
Analistler krizin etkisiyle borçlanma maliyetlerinde yeni bir artış ve/veya TL'nin daha da değer kaybı halinde bankaların borçlarını ödeyemeyeceğinden kaygılı.
Zor bir tablo var.Bir yandan yüksek dış ticaret açığı devam ediyor,turizm gelirleri beklentimiz pandemi nedeniyle hasar görmüş durumda,diğer taraftan kısa vadeye büyük bir dış borç ödemesi yığılmış ve hem ABD benchmark tahvillerinin yükseliş trendine girmesi,hem de bizim CDS risk primimizin yükselmesi nedeniyle borçlanmamız daha zor ve yüksek maliyetli olacak,bu nedenle muhtemelen düşük borç çevirme oranıyla cari açığımızın finansmanı dışında bir de net dış borç ödemesi olarak,sistem içinde zaten yetersiz olan dövizin çıkışı devam edecek ve piyasamızdaki döviz arzı azalacak,bunlara ilave olarak Kasım başından itibaren gelip ekonomi yönetimine güvenin kaybolmasıyla bir miktarı çıkan 12 milyar doları da çıkmaya hazırlanan kabaca 12 milyar dolarlık "sıcak para" çıkışı bizi bekliyor..Haziran Temmuz aylarında baz etkisinin devreye girmesiyle ABD'de yıllık enflasyon zıplayıp, benchmark tahvil fiyatlarındaki yükseliş diğer gelişmekte olan ülkeler gibi bizden de ilave bir portföy çıkışı getirecek muhtemelen.Bu zor tabloyu Ekonomi Yönetimi nasıl idare edecek bakalım!...
Dünyada 100 yıllık Arjantin tahvili alanlar olduğu sürece pahalı olsada borç bir şekilde döndürülür.
Benim açımdan sorun bu sarmalın nasıl kırılacağı. Nasıl çıkacağız bu süreçten bilemiyorum. Sizin çözüm önerilerinizi biliyorum ama onların bile yapılabilmesi en az 3 yıl alır.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
https://www.cnbc.com/2021/04/01/manu...g-rapidly.html
Manufacturing boom brings more signs that inflation is building rapidly
Üretim patlaması, enflasyonun hızla arttığına dair daha fazla işaret getiriyor
March brought the strongest manufacturing growth in more than 37 years, and with it increasing indications about inflation pressures in the months ahead.
The Institute for Supply Management's monthly manufacturing survey registered a 64.7% reading, representing the level of companies reporting expansion against contraction. That translated to a 3.9 percentage point increase from February, and the highest level since December 1983.
Mart ayı, 37 yılı aşkın süredir görülen en güçlü imalat büyümesini getirdi ve bununla birlikte önümüzdeki aylarda enflasyon baskısı göstergelerini artırdı.
Tedarik Yönetimi Ensitüsü'nün aylık üretim anketi, genişleme rapor eden şirketlerin seviyesini temsil eden % 64,7'lik bir okuma kaydetti. Bu, Şubat ayına göre 3,9 puanlık bir artışa ve Aralık 1983'ten bu yana en yüksek seviye anlamına geliyor.
For many economists, the survey simply reinforced a message that other data points have shown lately, namely that inflationary pressures continue to build and perhaps not on simply a transitory basis as Federal Reserve officials have indicated.
The last time the ISM manufacturing reading was that high was just before a year when gross domestic product grew at a 7.2% pace and inflation was at 3.8%.
Pek çok ekonomist için, anketin diğer verilerin son zamanlarda işaret ettiğini pekiştirme mesajı verdiği, yani enflasyonist baskıların artmaya devam ettiği ve belki de Federal Rezerv yetkililerinin belirttiği gibi sadece geçici bir temelde olmadığı mesajını güçlendirdi.
En son bu yükseklikte bir ISM imalat okuması, gayri safi yurtiçi hasılanın % 7.2 oranında büyüdüğü ve enflasyonun % 3.8 olduğu bir yıldan hemen önceydi.
Kamu, maliyeti yüksek olsa da borcunu çevirir,ne de olsa karar vericiler maliyetini kendi ceplerinden ödemiyorlar,ama özel sektör için durum farklı,bu maliyetlerden borçlanmak doğrudan zarar yazıyor ve sermayelerini aşındırıyor.Borçlarının tamamını ödeyecek kadar ellerinde döviz olmadığı için borçlarını tamamen kapatamazlar ama ellerinde var olan döviz kadarıyla borç ödeme yapıp ,kalan kısmını çevirebilirler,bu da daha az zarar etmelerini sağlar..Bu da "net borç ödeyici" olarak sistemden döviz çıkışı manasına geliyor.
Sn. Deniz hocam;
Bu hafta CDS'ler 485'den 457'ye kadar indi keza dolar da kayda değer gevşedi borsa artmaya başladı herhangi bir somut olay yok iken bu yaşananlar yalancı bahar havası mı, Yorumunuzu alabilir miyim? En son gönderdiğiniz MB verileri de azar azar da olsa bir toparlanma göremedim aynı noktada çırpınıyoruz bu ortamda kur fair value değerine yaklaştı sadece ama sosyal medyada sürekli 7,50-7,80 arası dillendiriliyor ne maksatla yapıldığını anlamıyorum ayrıca bu covid rakamlarında toparlanma olmazsa turisti de pek çekemeyebiliriz.
Döviz ihtiyacımız konusunda tabloyu yukarıda rakamlarla ortaya koydum.Önümüzdeki 3 ay içinde döviz sıkıntımız daha da artacak ve döviz kurlarına yukarı yönlü baskı yapacak.Sosyal medyada "7.50-7.80" rakamlarını dillendirenler 8.30 lardan satıp aşağıdan yerine koyma isteğinde olanların "algı yönetimi" olmalı..:)
Benim öngörüm de Haziran ayında dolar'da 9'lı seviyelerin görüleceği şeklinde...
Deniz Hocam, Belki daha önce açıklamışsınızdır...Nette arattım kesin bir cevap bulamadım...Farklı cevaplar var... Sorum şu olacak: Bankalarda bulunan DTH hesaplarındaki döviz, gerçek olarak var mıdır ? Yoksa kaydi midir ? Veya bir kısmı gerçek, bir kısmı mı kaydi midir..
Bu sorunun cevabı kaydi veya çoğunluğu kaydi ise dövizin fazla yükseldiği zamanlarda bankaların ciddi zarar yazması lazım... Bu zararı bankalar mı devlet mi sineye çekiyor ?... Saygılar.
Bankalara yatırılan dövizlerin ve bankaların yurt dışından borç aldığı dövizlerin nerede olduğunu BDDK'nın düzenli yayınladığı verilerden görebilirsiniz,örneğin son yayınlanan 29 Mart tarihli veriye göre bankaların kasasında 8.124 milyar dolar döviz var,döviz mevduatların 164.933 milyar doları şirketlere döviz kredisi olarak kullandırılmış,merkez bankasına swap yoluyla verilen ve en geç 1 yıl içinde vadesi dolunca geri alacağı ,42.860 milyar dolar döviz var,döviz tevdiat hesaplarının munzam karşılığı olarak merkez bankasında tutulmak zorunda olan dövizler var,bankaların döviz cinsinden aldıkları tahviller eurobondlar var.
Yani dövizleri gittikleri yerler belli de,sorun bu giden dövizlerin bankalara dönüşü nasıl olacak mesele o,örneğin döviz cinsi kredilerin ne kadar geri dönecek ne kadarı batık,merkez bankasına swap yoluyla verilen dövizleri, merkez bankası dövizin yükselişini frenlemek için satmış gözüküyor,bu dövizler bankalara nasıl geri dönecek...
"Bulut, CNN Türk'e yaptığı açıklamada, "Yerlilerin geçen iki haftada yaptığı satış miktarı 11 milyar dolar, bunun sekizi banka hesabından, üçü yastık altından... TCMB bu dalgalanmada tek bir dolar satmadı." dedi."
Yerliler alım yaptığında böyle bir açıklama yaptığını duymadım, demek ki bu satışı bir başarı olarak ya da önemli bir olay olarak görüyorlar ki bahsetmeye gerek duymuş.
Bu miktarın uygun fırsatı yakaladığında dolara geri dönebileceğini de biliyorlardır. Millet işi öğrendi.
Hükümet ve/veya TCMB de kuru aşağı sürerek döviz mevduatlarını bozduramayacağını öğrendi.
Bu durumda siz söyleyin "sosyal medyada" dillendirilen 7.50-7.80 olur mu? (olsa da alsak)
Kur 6.90'a düşerken de 6.5-6.2 gibi hedefler veriliyordu.
'' Bu hafta CDS ler 457 ye indi cümlesi'' havada kalıyor aşağıda CDS lerin adresi var ve 23 MArt tan beri 500 ün üzerinde bu gün 542,89 olarak görünüyor .Yada ben yanlış yere bakıyorum doğru adres nerededir ?
saygılar ,
Türkiye CDS 30 Yıllık USD | Türkiye CDS 30 Yıllık USD Tahvil Verim (investing.com)
Yiğit Bulut'un verdiği rakamlar yanlış.Merkez Bankasının verisine göre yerlilerin döviz tevdiat hesapları geçen hafta -parite ve altın ons fiyatı arındırılmış olarak -4.508 milyar dolar azaldı(Ayrıca 2.718 milyar dolar da altın hesabı azaldı.)Önceki hafta için ise, merkez bankası sitesinde geçen haftanın verisi gözükmediğinden, ne kadar döviz ne kadar altın ayrımı yok ama,"Döviz tevdiat hesapları önceki hafta parite ve altın ons fiyatı arındırılmış olarak ,1.639 milyar dolar artmıştı"
Yastık altı döviz satışı ise varsayım;Bankaların Yabancı Para Net Genel Pozisyonunda artış değil düşüş var.
https://www.paragaranti.com/borsa
Bu linkte yukarıda göreceğiniz CDS sekmesini tıklarsanız 1 gün öncesinin kapanış CDS'ini görürsünüz.Anlık olarak görmek isterseniz ücretli Bloomberg terminali almanız gerekiyor.
Blomberg tv de arada veriyor an itibariyle 457
Hocam siz 30 yıllık bakıyorsunuz benim gördüğüm kadarıyla 5 yıllıklar 10 yıllıklar genelde söz konusu oluyor.
Saygılar. link bırakıyorum.
https://tr.investing.com/rates-bonds...cds-5-year-usd
https://tr.investing.com/rates-bonds...s-30-years-usd
MB..Başkanı...Yenişafak..ta..yazdiğiklarının..ters ine..
Enflasyondan...daha..yüksek..MB..Faizi..
Olacak..demesi..çarki...dönürmeye..yetecek.mi...
Friday April 02 2021 Actual Previous Consensus
03:30 PM
US
Non Farm Payrolls MAR 916K 468K 647K
US
Unemployment Rate MAR 6% 6.2% 6%
US
Average Weekly Hours MAR 34.9 34.6 34.7
US
Participation Rate MAR 61.5% 61.4%
US
Average Hourly Earnings YoY MAR 4.2% 5.2% 4.5%
US
Average Hourly Earnings MoM MAR -0.1% 0.3% 0.1%
Henüz yüksek aşılanma ve işyerlerinin açılmaya başladığı dönemi kapsamasa da ,çok güçlü bir tarım dışı istihdam rakamı geldi.Şimdi gözler benchmark ABD tahvil faizlerinde ve dolar endeksinde olacak.
ABD'de çok kuvvetli gelen(Aralık 1983'ten beri son 37 yılda gelen en güçlü veri ) bir ISM imalat PMI verisinin arkasından ,çok kuvvetli gelen bir tarım dışı istihdam verisiyle(916 bin istihdam artışı,bir önceki ayın da 89 bin edilerek yukarı yönde revize arttırılmasıyla 1 milyon'un üzerinde istihdam artışı) beklediğim gibi ABD benchmark tahvil faizleri ve dolar endeksi yükselişe geçti.Ama Paskalya tatili nedeniyle veriler henüz tam fiyatlandırılmadı.Eğer ABD'den Pazartesi günü gelecek imalat dışı ISM verisi de güçlü gelirse,benchmark ABD 10 yıllık tahvil faizinin gelecek hafta %1.80'i,30 yıllık tahvil faizinin %2.60'ı test etmesini beklerim.Bu durumda gelişmekte olan ülkelerin paralarına ve varlıklarına satış gelebilir.
Gelecek ay ABD'de aşılanma işlemlerinin tamamlanmasıyla ve teşvik paketlerinden gelen paranın hane halklarına ve reel sektöre akmasıyla, ertelenmiş talebin de devreye girmesiyle ve özellikle hizmet sektöründeki çok sayıda iş yerinin açılmasıyla,önümüzdeki 3-4 ay da çok kuvvetli istihdam rakamlarının gelmesini,ekonomideki büyüme hızının ivme kazanmasını ,enflasyon baskılarının daha hissedilir hale gelmesiyle benchmark tahvillerinde de yükseliş bekliyorum.
senden daha şahinler de var. :he:
https://www.youtube.com/watch?v=Qdcqj_OKUfQ
Yarın Avrupa piyasaları Paskalya tatilinde kapalı,Çin de resmi tatilde.ABD ve Japonya piyasaları ise açık.
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sayın Deniz 43, İş bankasının dolar bazlı değeri 2.716 milyar dolara düştü. Yüzde 60 ına sahip olduğu Şişe cam ise 2.756 milyar dolar İş bankasına ait TSKB, İş Menkul,İş GYO, Anadolu hayat vs. şirketleri var. Yani İş bankası hissesi bonus gibi duruyor. İŞ Bankası TL bazlı 8 yıl önceki fiatlarda. Bankalar malum. Çok fazla toksik barındırıryor olabilir. Öz sermayelerinde dollar bazlı küçlme olabilir fakat bu kadar beleşlik fazla değil mi. Alım için neden istahlı değil piyasa. Ben aldım. Ben mi akıllıyım piyasamı akıllı. Bun kadar anomali olabilir mi? Getir diye 1 yıllık firma bile 3 milyar dolar. Malum piyasa anomalilerle dolu. Batık merdiven altı şirketler var milyar dolar piyyasa değerinde. Gördüğüm risk özsermayelerini kaybetmiş bankaların sermaye artırımına ihtiyaç olacağı..
Faizlerin yüzde 30 lara 40 lara yükselirse fiatlar daha da geriler mi ? Siz burdan bir miktar alırmısınız ? Almazsanız neden ?
Gerçi daha önce almayacağınızı nedenleri ile yazmıştınız , fakat fakat bu fiatlar iştahınızı kamçılamaz mı ? Çocukluğumuzun kaç yıllık bankaları ne hale gelmiş, çöp fiatlar, tüm riskleri fiatlamamış deniebilir mi hala..D/D si 0.3 ---F/K ı 3.3 malumunuz.. Teşekkürler üstad
Bir de Twtwerda 507 üstad da İMF den gelişmekte olanlara bir yardım fonundan bahs ile 6.5 milyar dolar artı 1.5 toplam 8 milyar dolar bir varlığın olacağını söyledi geçen gün bu bir miktar fiatlanabilir mi ?
Sn Deniz Hocam
Önümüzdeki hafta sanırım abd enflasyon rakamı var.
Son hafta tarim dışı istihdam zaten çok iyi idi
enflasyonla ilgili sizinde bagsetğiniz kaygılar artık gündeme gelecek
Bu ortamda altının nasıl tepki vermesi beklenir
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bilançosu gerçeği yansıtıyorsa,evet oldukça ucuz,çok iyi bir yatırım fırsatı olur.Ama bilançonun gerçeği ne ölçüde yansıttığını bilmiyoruz.Sosyal medyada bankaların ödenmeyen kredilerinin tekrar tekrar yeniden yapılandırıldığını,fiilen batmış şirketlere geri ödeme yapacakmış gibi banka bilançolarında faiz geliri yazıldığını yazıyor.BDDK'nın genelgesi 30 Hazirana kadar geçerli,belki ondan sonra tabloyu daha net görürüz,ama şu anda alın ya da satın diye bir öneri veremem çünkü bir şey söyleyebilmek için gerçek bilançoyu bilmek lazım.Piyasa fiyatlamasına gelince,demek ki piyasa İş bankasının vermiş olduğu solo bilançodaki 365 milyar TL kredinin özvarlığı kadar olan 68 milyar TL'nin batacağını öngörüyor ki,piyasa fiyatlaması olarak sadece konsolide bilançosundaki iştiraklerinin değerini banka değeri olarak fiyatlıyor(Faizlerin yükselmesi nedeniyle, geçen sene düşük faizlerden alınan menkul kıymetlerden ve düşük faizle verilen kredilerdeki zararı ihmal ediyorum).Doğru ya da yanlış ama piyasanın fiyatlaması bu,şüphesiz piyasa yapıcılar bizden daha çok bilgiye ulaşma ve bankanın içini bilme imkanına sahip.Tabii aşırı satılmış,satışı abartmış da olabilirler.
IMF'den bu tür bir paranın ülkelere gönderilmesi bir öneri,henüz kesinliği yok,%16 oy hakkı olan ABD'nin onay vermesi gerekiyor(IMF yönetim kurulları %85 oy ile karar veriyor).Böyle bir aktarım olursa merkez bankası net döviz rezervimiz (-)61.1 milyar dolardan,(-)54.7 milyar dolara gelir.Takribi 1.5 aylık dış ticaret açığımız kadar bir para.Merkez bankasının eriyen 134 milyar dolar rezervinin yanında çok küçük bir tutar olarak kalıyor.