Ekledıklerıme bır ıtıranız varsa onuda yazabılırsınız .Cevaplamak ıçın burda olacağım..
Printable View
Ekledıklerıme bır ıtıranız varsa onuda yazabılırsınız .Cevaplamak ıçın burda olacağım..
BU İŞ NASIL HALLEDİLECEK?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son açıklamaları ve MHP’nin de yapılacak hukukî değişikliğe destek vereceğini açıklaması üzerine, CHP’nin İş Bankası’nda bulunan Atatürk’e ait hisseleri artık eskisi gibi rahatça kontrolü altında bulundurmasının pek mümkün olmayacağı görülüyor…
İhtimalleri ve yapılması gerekenleri maddeler halinde sıralayayım:
* CHP’ye düşen, Siyasî Partiler Kanunu’nun koyduğu ticaret ve bankacılık yapma yasağına uyması ve Meclis’ten çıkacak olan hisselerin Hazine’ye devredilmesi kanununu beklemeden, senelerden buyana bu kanuna aykırı şekilde devam ettirdiği bankacılık hevesine son vermesi, bankanın yönetim kuruluna temsilci göndermekten vazgeçip hisseler üzerindeki kontrol yetkisini kendiliğinden Hazine’ye yahut bir başka kuruluşa devretmesidir…
*Ama, CHP’nin bu şekilde hareket edeceğini beklemek tam bir safdillik olacak ve hisselerin kontrolü çıkartılacak kanun ile Hazine’ye devredilecektir…
* Hisselerin vasiyete dayanan kuru mülkiyetini elinde bulunduran CHP’nin bu hisseler üzerindeki kontrol yetkisinin elinden kanunla alınması çeşitli tartışmalar yaratabileceği için, bence öncelikle yapılması gereken, 12 Haziran 1933’te “şahsa özel” olarak çıkartılan ve vasiyetnamenin de temelini teşkil eden 2307 sayılı kanunun üzerinde çalışmaktır.
* İş Bankası’ndaki Atatürk’ün hisselerinden elde edilen gelirlerin sahipleri Türk Tarih ve Türk Dil Kurumları olduğu ve bu işte vasiyet gereği “havaleci” konumunda bulunan CHP’nin temsiline de yapılacak değişiklikten sonra artık gerek kalmayacağı için yönetim kurulundaki dört CHP’li üyenin yerine bundan böyle Tarih ve Dil kurumlarının belirleyeceği ikişer üye de getirilebilir.
*Ve, asıl mesele: Son günlerdeki tartışmalar memleketin en önemli kuruluşlarından olan Türkiye İş Bankası’nın hisse sistemi değil, Atatürk’ün bankadaki hisselerinin kontrolü hakkındadır ve alınacağı söylenen yeni kararlar ile “bankanın başına bir iş geleceği” şeklindeki düşünceler yanlıştır. Üstelik, Atatürk’e ait hisselerin CHP’nin kontrolünden çıkması aslında sadece CHP’yi değil, yönetim kurulunda parti temsilcilerinin bulunmasından son senelerde gittikçe artan bir sıkıntı hissetmeye başlamış olan İş Bankası’nı da rahatlatacaktır.
Bir de sanki isveç falan burası, yapılamaz edilemez denmesi komik kaçıyor. Ayrıca bırakın kanun değişikliğini mevcut kısıtlamalar sebebiyle Atatürk hisselerinin gözetim ve denetim yetkisini gereği gibi yerine getirmediği ve vasiyete aykırı uygulamaya göz yumduğu için dahi CHP’deki Atatürk hisselerine geçici kayyım atasalar şaşırmam. Emin olun CHP’nin buna verebilecek yanıtı dahi olmaz.
Diyelim ki hazineye geçmedi Türk Ticaret kanunda değişiklik yapar kurucular ve imtiyazli hisselerin temettü hakkını verir ve isbank ve iştiraklerinin den de direk pay alma yolunu açacaklarını konusunda erdogan in mesajı net arkadaşlar Şişecam dan da pay almak üzere çalışıyor demesi önemli yani şişe soda anadolu cam Trakya Cam ve diğer tüm istiraklerinden senetlerinin hazine payı ayrı tutulacak temettüyü nasıl isbank a veriyorsa chp hissesine de ödeme yapacak şimdiki düzen de ise temettü ler isbank a ödeniyor ama chp hissesine ödeme yapılmıyor yani isbankin şişe payın dan %66 oranindan % 28 pay chp ve hazine kısmı ayrılıp temettü direk Türk Dil Kurumu ve tarih kurumuna gidecek yanlısı varsa düzeltin ben böyle anladım
Isbank in şişe hissesindeki sermayesi 2.250 milyon isbank in payı %66 si 1.488 milyon dan chp ye düşen pay %28 lik kısım 416 milyon hisse chp veya hazine olarak ayrılacak diye tahmin ediyorum
ŞİŞECAM'ın Cuma akşamı KAP'a bildirdiği finansal sonuçlarına göre üçüncü çeyrek hasılatı ise yüzde 62 artışla 4.3 milyar lira olarak gerçekleşti.
Şişecam hisseleri ilk işlemlerde yüzde 4 primle açılmasının ardından saat 1035'te yüzde 1.5 yükselişle 4.84 liradan işlem görüyor. BIST-100 endeksi ise yüzde 0.8 artıda.
Şişecam'ın faaliyet raporunda yer alan değerlendirmede, EBITDA marjında kademeli iyileşmenin sürdüğü belirtilerek, "Dokuzuncu ay sonu itibarıyla konsolide EBITDA marjımız yüzde 39 oranında gerçekleşti. 2018 Eylül ayı sonu itibarıyla 4.3 milyon TL seviyesindeki konsolide EBITDA hacmine ulaşıldı" denildi.
Şişecam'ın marjlarına destek veren iştiraki Soda Sanayi'nin üçüncü çeyrek net kârı yüzde 400'ün üzerinde artışla 840 milyon lira olmuştu.
Ocak–Eylül 2018 döneminde yurtiçi ve yurtdışındaki kuruluşlarında 3.7 milyon ton cam üreten Şişecam Topluluğu'nun soda üretimi ise 1.8 milyon tona ulaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İş Bankası’nda CHP’nin temsil ettiği Atatürk hisselerinin Hazine’ye devredilmesini istemiş sonra da Şişecam’daki İş Bankası iştiraklerine dikkat çekmişti.
Erdoğan, konuyla ilgili adım atacaklarını kesin olarak belirtirken, “CHP direnebilir. Neye direniyorsun? Direnmek niye olur? Bir şeyi hak etmeyen direnir. Senin malın, mülkünse niye direneceksin? Yani, kendilerinin malı mülkü olmadığına inanıyorlar, onun için direnmenin yollarını arıyorlar†dedi.
CHP’nin bir siyasi parti olarak ticari faaliyette bulunamayacağını, bunun anayasada da yazdığını söyleyen cumhurbaşkanı, lafı Şişecam’daki İş Bankası iştiraklerine de getirdi: “Dolaylı olarak bu nereye gidiyor? Onlara (CHP) da gidiyor. Yani, Şişe Cam’daki İş Bankası iştiraklerinden de aynı şekilde Hazine’ye gelmesi gereken pay var. Bunların üzerinde çalışacağız.â€
Bu işin en doğrusunu bu yasa meclise gelince göreceğiz.Anladığım bizimde tahminlerimizin ötesinde farklı şeyler olacak.