https://www.bloomberght.com/spkdan-e...lamasi-2344793
gayrimenkuller ve Torostaki fabrikalar dolayısıyla tekfende enflasyon muhasebesi etkisi kaynaklı güçlü özkaynak büyümesi bekliyorum..
Printable View
https://www.bloomberght.com/spkdan-e...lamasi-2344793
gayrimenkuller ve Torostaki fabrikalar dolayısıyla tekfende enflasyon muhasebesi etkisi kaynaklı güçlü özkaynak büyümesi bekliyorum..
Rivayet doğru ise Tekfen ‘ de kıyım olmuş
CEO bir kaç GM, taahhütten bir dizi adam ve holding den bir kaç kodamanı göndermiş
Katar zararı ile mi ilgili acaba ??????
Bakalım KAP gelecek mi
Gerçi adamların kAP la işleri yok
Dünya Rusya alacağı için dava açıldığını yazdı, adamlar KAP ‘ a tenezzül etmedi
https://www.borsagundem.com/amp/habe...k-dava-1776364
sınav 38 32 39.30 aralığında, geçemez ve 2. dip yaparsa itiraz etmem..
bir çok senette günlükler çiçek gibi.. dönüşü bekleyen kumrular gibi ancak haftalıklar hiçte hoş değil... pala bu işi nasıl yönetecek izleyip göreceğiz..
Dün sabah bu haberi KAP'a bildirimini yapmışlar.Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Değerli Ortak,
etkinin "yönü" konusunda kesin olan konu, belirttiğim konu olduğu için sadece özkaynak etkisine değindim. Tabi ki enflasyon muhasebesi sadece özkaynağı değil, kar zarar rakamı ve aktifleri de etkileyecek.
sorduğunuz net kar etkisi bakımından durum şudur:
örneğin, firmanın 5 yıl aldığı 100 TLlik demirbaşı var. bunu ilk adımda değerleyip, 31 Aralık 2022ye gtirecek. diyelim ki 300 tl değer artışı oldu.. bu rakam özkaynak satırına gidecek. demirbaşın 31 Ocak 2022 yeni değeri=400 tl.. sonra bunu bu yılın tüfesi olan %65le büyütecek = 400 x 0.65 = 260.. işte bu 265 tl 2023 yılı gelir tablosuna 265 tl parasal gelir (finansal satır) yansıyacak. yani; cari yıldan öncekli değerlem özkaynağpa giderklen, cari yıl değerlemesi cari yıla kar yazılır.
aynı işlem stoklar için de yapılacak.. yani, stok değerlemesinden de gelir yazılacak. çok stok tutanın çok değerlemesi olacak..
amortisman 100 TL değil, 400+260 = 660 TL üzerinden ayrılacak..
öte yandan bir de gider kalemi var: 31 Aralık 2022 özkaynak 150 TL olmuş olsun; demirbaştan gelen değerleme ile bu rakam 150+300 = 450 olur.. 2023 yılı içinde firmanın gelir tablosuna bu 450 TL üzerinden enflasyon yükü (parasal gider, yine finansal satırda) yazılır.. 450 x 0,65 = 292.5 tl.. "şirket özkaynağını enflasyona karşı bu kadar korumalıydı" prensibi
net kara net etki ne olur?
sorunun cevabı yukarıda verdiğim örneklerde "aktiften gelen değerleme sonucunda şirketin enflasyona karşı korunmuş olan demirbaşı ve stoları, "değerlenmiş özkaynak"tan büyük müdür? küçük müdür?" sorusunun cevabındadır..
bu cevap da her şirket için farklıdır (her şirketin aktif ve pasif yapısı; yani, tms 29 jargonuyla; net parasal pozisyonu farklıdır ).. o nedenle, net kar etkisi en az 1 bilanço görmeden tahminlenemez.. öteki hissemin topicinde biraz daha detay yazmıştım..
bunun dışında bir de gelir tablosunun kendi içinde düzeltmeleri vardı ki o rakamlarıın net kar etkisi yoktur ama dikey analizde favök ve BK marjalarını etkileyecek konulardır sadece.. örnek; ocak ayında yapılan 100 tl satış, gelir tablosuna 100 tl olarak değil, Ocak-Aralık ayı arasındki enflasyonla büyütülmüş olarak yansıyacak.. giderler de böyledir. burdan ortaya çıkan lehte veya aleyhte fark da yine parasal kar/zarar satırına yazılacak..
vergi: şirketlerin çoğunun (hepsinin değil) karı "tms 29"la azalacağı için, vergi yükü düşecek
temettü konusu: henüz kesinleşmiş değil.. TRdeki önceki yaklaşım; hangisi küçükse ona göre dağıt.. görüşüm: zaten, örneğin; demirbaş değerlemesinde gelecek bir kar dağıtılmasın.. çünkü nakti kar değildir, sadece hesabi kardır, nai; dağıtıma elverişli bir kar değildir.. zaten kar rakamı düşecek olan şirketlerde, temettüye elverişli kar rakamı da düşecek..
Ocak 07, 2024 06:29
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar...liyor-42387063
".......Bu bilgiler üzerine Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren' aradım................."
"...
Bu noktada Erdal Eren şöyle diyor: "Biz müteahhitler olarak Suudi Arabistan'dan yılda ortalama 10 milyar dolarlık iş almayı bekliyoruz. Limak, Yapı Merkezi, Tekfen, MNG, DORÇE gibi firmalarımız orada iş kovalıyor. Almaya başladılar da... Tabii rekabet çok yüksek. Biliyorsunuz, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle pazar kayıplarımız oldu. O nedenle Suudi Arabistan ve Irak şimdi öncelikli pazar hedeflerimiz..."................."
Proje büyük ama Tekfen'in inşaat işindeki zararları konusundaki şöhretinin "arş-ı ala"ya çıkmış olması durumu dolayısıyla, burdan dahi proje alsa tedirgin olmuyor değilim..
kendi bireysel yatırım perspektifim bakımından; inşaatta hiç bir proje almaması beni daha iyi hissettirecek.. inşaattan çıksın ve diğer işlerini rasyonalize etsin yeter: atıl gayri menkulleri sat, Torosta %51 stratejik ortak bul ve dikey entegrasyonla karlılığı artır, terminallerdeki potansiyeli maksimize et, parayı çarçur etmene engel olacak bir ortakla temiz enerji işine gir...
Not: Hürriyet'in medyadaki konumunu düşününce; bu yazının, nesnel bir haberden ziyade; futboldaki skandal sonrasında bir PR yazısı olması da çok muhtemeldir.
Haber, bir PR haberi olarak üretilmiş olsa dahi, içerikte söz edilen proje değerlleri büyük ve konuyu telaffuz eden de sektörün en önemli STKsının temsilcisi. her halükarda; tekfenin de süreç olduğu görülüyor.. zaten, yeni CEOnun beyanlarında da anlıyorduk ki SA, tekfenin odaklanacağı coğrafyalardan biri olacak. bu bağlamda;
1-umarım proje konusudna çok çok seçici olurlar,
2-umarım; fiyatlamayı doğru düzgün yaparlar.. teklifi hazırlayan dışında umarım bir de hesabı kontrol eden bağımsız bir ekip de vardır.. umarım bununla da yetinmiyorlardır ve belki de projeyi maliyete dönüştüren yazylımlar, akıllı zeka, aplikasyonlaır falan da kullanıyorlardır.
3-kesinklikle, projeye teklif veren ekibe proje alınınca prim falan verilmesin, performans ve ödüllendirme ilişkisi işin sonunda elde edilen kara göre olsun.. bu konuların İK tasarımları da kritiktir. umarım öyledir. çalılan çıkar çatışması (conflict of interest) içinde iş yaptırmak özellikle böyle kritik alanda çok risklidir.
4-hukuk ekibi 2ye bölünüp, her 2 ekip de birbirinden ayrı olarak sözleşmeyi değerlendirsin. birbilerini şu konuda ikna etme musabakası yapsınlar (ticari ekiple birlikte): tüm ticari riskler konusunda makul seviyede defans maddeleri var mı? mücbir sebeplerden açığa düşmek gibi bir durum var mı? gerelen yerlerde tazminat maddeleri yeterli mi? ihtilaf durumunda yeterli ve adil hukuk otoritesi korumasına atıf var mı?
tereciye tere satmak gibi oldu ama konu önemli.. umarım, tekrar inşaat projesi alınmadan önce süreçte olan arızalar giderilmiştir. yeni kişilerle yeni bir bakış vardır umarım..
Gelir Vergisi Kanunu
Madde 42 – (Değişik: 24/12/1980-2361/30 md.)
Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve
onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri
sayılarak, mezkûr yıl beyannamesinde gösterilir.
CEO bahar temizliği yapıyor
Holding temizlik haberlerini KAP yapmışlar
Rivayete göre 2-3 tane de genel müdür göndermiş, diğer yönetim kademelerini de traşlamış
Gençleştirecek muhtemelen
Ama yönetim kurulu bu şekilde durdukça, yaş ortalaması 70 !
Bir fayda eder mi bilemiyorum
yönetimdeki yenilenmeyi çok olumlu buluyorum.. iyi şeyler yapmak için, ellerinde; kaynak, malzeme, bilgi (teknik know-how), şekillenmiş bir strateji dökümanı, ona uygun konjonktür vb vb her şey var.. umarım bundan sonra yönetsel/idari irade de doğru ve hızlı çalışır da şirket iyi yerlere gelir..
Bakalım aşağı mı basacak yukarı mı
Zarar tahmini olan var mı? Ata yatırım 60 mio dolar olacağını belirtti bugünkü youtube videosunda.. Hadi yine iyiyiz.. Bir yıl daha toplama fırsatı uzadı.. Bu saatten sonra kötümser bakamam.. İş inada bindi zaten.. İsterse iki yıl daha saçmalasınlar.. En büyük zararı kendilerine verdikleri ortada.
Zarar olmaması gerek ortak
En son açıkladıkları 130 milyon dolar zarar 4 yıllık bir projenin zarari
Onu tek yıla yazmak kötü niyetlilik olur
Ya 4 yıla dağılması gerek ya da en kötü son 2 yıla
Yer yerinden oynar tek yıla yazarlarsa
Alenen temettu vermemek için art niyet
Eskiler bilir goltas çimentoda bir bilanço ayarı yapıyorlardı millet yaka silkmişti artık ha gitti ha gidecek diye yıllarca beklendi. Bakalım, bilançoda nasıl bir izah bizi bekliyor
Dostlar;
Tekfen inşaatın elinde nerede? Hangi inşaat ihaleleri var?
Hangi yeni potansiyel inşaat ihalelerini takip ediyorlar?
Bilgilerinizi paylaşırsanız mutlu olurum.
Saygılar sunuyorum.
-eski bir tekfenli- :yes:
Hacı murat tekfen in de sonunu Tekzen gibi yapmanı bekliyoruz işten anlamadığın diplomayı para aldığın belli sen şimdi enka ya nurol a makyol a cengiz e iş baş vuruşu yapsan eminim seni işe almazlar çünkü beceriksiz olduğu nu tkfen ve Tekzen ile kanıtladın https://media.tenor.com/V8jsQQLqyYkA...-head-bang.gif
Tekfen inşaatta hangi inşaat ihalelerini takip ettiklerini açıklamak gibi bir paylaşım çok nadiren olur (du) , o da belki tele konferanslarda isim vererek bu ihaleyi de takip ediyor musunuz derseniz belki onaylarlar (dı). Zaten son ihalelerin neredeyse hepsinden ( 4-5 ) her ihaleden 50 'şer -100 'er milyon USD zarar ettikleri için muhtemelen kolay kolay teklif falan veremezler bundan sonra ( ayrıca bu kafayla iş almasalar da olur ). Bu olanlara binaen inşaat bölümündeki kadronun da boş yere beslememek için en azından %80 'ni ni projeler tamamlandıkça ( zararlar son buldukça ) bir zahmet kapının önüne koyarlarsa da şirketin önü açılır muhtemelen.
Ayrıca samimi olarak şunu da söyleyebilirim, son 4 yıldır 2023 hariç Tekfen İş geliştirmeye Tekfen inşaatın rahatlıkla yapabileceği (yakın coğrafyada teklif zamanı geçmiş yada halen verilebilecek - etrafınızda bakın bunlar oluyor diye) hilafsız her biri 250 milyon ile 3.0 Milyar USD değer arası değişen en az 100 tane proje ihalesi atmışımdır (excel dosyası ile sürekli güncellemeli - ). SONUÇ hiç birini almadılar, alamadılar, oralı olmadılar, sırtlarını döndüler, aradan onlara teklifsiz verilenlerden de takribi 500 mil USD zarar ettiler.
Durum bu , hala bilgi almak istiyorsanız şirketten birilerini bulmaya çalışın.
Uzak duran kazanır
Şirketimizin Borsa İstanbul'da oluşan hisse değerinin şirketin gerçek performansını yansıtmadığı düşünülmekte olup, başta halka açık pay sahiplerimiz olmak üzere tüm hissedarlarımızın menfaatlerinin korunması ve sağlıklı fiyat oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla; Türk Ticaret Kanunu'nun 379'uncu maddesi, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 22'inci maddesi ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun II-22.1 Geri Alınan Paylar Tebliği ile Sermaye Piyasası Kurulu'nun 14.02.2023 tarihli ilke kararı çerçevesinde Yönetim Kurulumuz 31.01.2024 tarihinde,
a) Şirketimiz Esas Sözleşmesi'nin 10'uncu maddesinde yer alan yetki kapsamında Şirket paylarının Borsa İstanbul'da 1 yıl süre ile geri alım işlemlerinin başlatılmasına,
b) Şirketimizin çıkarılmış sermayesinin %5'ini temsil eden 18.500.000 TL nominal değere sahip 18.500.000 adet paya kadar geri alım yapılmasına,
c) Geri alım için ayrılacak fonun, Şirket'in mevcut kaynaklarından karşılanmak üzere, en fazla 925.000.000 TL olarak belirlenmesine,
d) Yönetim Kurulu kararı ile yürütülecek geri alım işleminin, yapılacak ilk genel kurul toplantısı gündemine alınarak, genel kurulda pay sahiplerinin bilgisine ve onayına sunulmasına,
e) İşlemler için Şirket Yönetiminin yetkilendirilmesine,
karar verilmiştir.
sembolik bir rakamdan çok öte bir tutardır:
1-dolaşımdaki hisse sayısının %10u civarı,
2-ayrılan para / beyan edilen adet; mevcut bist fiyattının epey üzerinde..
3-max fiyat limiti koymamışlar ki 2 nodaki ortalamdan yukarda bir fiyat da şu durumda gerçekleşebilir: daha az adet alım yapıp, paranın tamamını kullanmak,
4-mutlak değer büyüktür ki hisse başına 3 tl civarı temettüye eşdeğer bir rakamdır.. ki bence de geri alımın fiyat üzerindeki etkisi 3 tlden fersah fersah yukarıda olabilir.
KRİTİK KONU: Bu iddialı duruşu destekleyen bir iş eylemi arkadan gelecek mi?
KY dostu bir adım olduğu ise kesindir. umarım arkası gelir; hayal kırıklığı olmaz..
bir yönü ile şirket de kendi hissesine yatırım yapmış oluyor. geri alımın bir de bu yönü var..
Yeni yatırımcılar dikkatli olsun.. Firmanın son yıllardaki performansı, ihtiyatlı duruşu gerektiren bir durumdur. YTD..
Şirketin çok dalgalı olacak seçimler sonrası için aldığı bir önlem olarak görüyorum.. Neresinden bakarsak bakalım olumlu bir haber.. Çünkü tüm olumsuzlukları yaşamıştık.. Artık sadece kızdığım için ufak ufak alımla devam ediyorum.. Ama şirkete sonuna kadar inanıyorum.. Yeniden değerlemede boyunlarının borcu olsun:yes:
Merhabalar, herkes gibi ben de kap ı okudum ve geri alım kararını olumlu buldum. Twitterda biraz gezindim herkes 50 rakamını hesaplamış ve o rakama kadar alım yapacak gibi yorumlamış ancak şirket tkfen olunca biraz işkillendim tabii. Bu bir yıllık süreçte şirketin büyük hissedarlarının hisse satışı/pay satışı yapması da mümkün müdür ?
benim yorumum; ortalamanın 50 TL olmak zorunda olacağı değildir. Yukarıda da belirttiğim gibi; şu maddelerde yazan iki rakamın birbirine bölünmesi ile bulunan 50 tl, bir alım fiyatı değildir:
"..............b) Şirketimizin çıkarılmış sermayesinin %5'ini temsil eden 18.500.000 TL nominal değere sahip 18.500.000 adet paya kadar geri alım yapılmasına,
c) Geri alım için ayrılacak fonun, Şirket'in mevcut kaynaklarından karşılanmak üzere, en fazla 925.000.000 TL olarak belirlenmesine,
..............."
firma, 10 milyon adet hisse için, 925 mi tl de harcayabilir (ort.92.5 tl/hisse) ya da; 18.5 milyon adet hisseyi 45 tlden toplayıp, harcadığı parayı 832.5 milyon tlde de tutabilir.
bunun belirlenmesinde piyasadaki fiyatlama dinamiği etkili olacak.. 50 tl olarak imitlenmiş bir fiyat olmadığnı görüyorum.. ortalama alım fiyatı 45-55-95-105 vb vb her rakam olabilir.
öte yandan; dolaşımda olan tutarın %10u büyük rakam olduğu için, ortalama fiyatın, 50nin üzerinde gerçekleşmesi çok çok olasıdır.. fiyatın, talebe olan esnekliği çok yüksek olacak..
ayrıca, bu kararı; iş kararları ile destekleyebilirlerse (örn. Toros ortaklık konusu ve yatırım, enerji yatırımı vb hk somut adımlar), beyan edilen para ile, 18.5 milynun belki yarısını bile toplayamazlar.. tahminim böyledir.
Bir önceki geri alım programı hakkında bilgisi olan var mı acaba?
https://i.hizliresim.com/46pv1y9.png
2016 3.ay genel kurulda fiyatı 6 liradan bir küçük yatırımcının önerisine binaen 7,5 liraya çıkartıp %10 alım dediler. Hatta 7,5 değil 10 lira olsun diyenlere de olmaz yatırım yapacağız dediler.( O zaman sanırım 2,6 usd civarına denk geliyordu ) Sonra ne yatırım yaptılar nede geri alım. Zaten şimdiki 50 lirada 1,6usd gibi bir şey. Muhtemelen onu da almazlar. Bunların sütleri ve genleri bozuk, bir de üstlerine sürekli haram yedikleri için daha düzelmezler. Zaten onca zarar yokken ve USD bazlı daha aşağılardayken umurlarında olmadı şimdimi olacak. Muhtemelen bir hesapları vardır. Olmazda ortak falan gerçekten aranıyorsa yada kredi belki o zaman şirket değerini artırmak isteyebilirler.
Yurtdışından Kredi almak istiyorlarsa şirketin borsa değeri önemli bir parametre olabilir, bu kapsamda böyle dandik bir piyasa değeri ile gidip 200-300 m USD yi kimse bunlara vermez. Yada birileri ile ortaklık yapmak istiyorlar ise bu değer üzerinden kendileri zarar eder. Umarım böyle bir konu vardır da biraz faydası olur.
Abbas bir sefere yolcu. Çok bekledik, çok yorulduk, çok küfür ettik. Artık bu saatten sonra gidilecek yer belli. Değdi mi bu kadar işkenceye? Bence hiç değmedi. Şu saatten sonra benim gibi eski yatırımcıların durumunu Kemal Sunal'ın filmindeki tuvalet ironisi açıklar.
bkz:
Geçti ömrün nevbaharı, bülbül olmuş neyleyim,
Bağçeler hep lâle sünbül gülle dolmuş neyleyim,
Zevk-i canan olmayınca, bâde dolmuş neyleyim,
Vuslat-ı yâr olmayınca ben hayatı neyleyim..
YTD