Bilanço 28 Mart'ta idi, 17 Nisan'a çekmişler.
Printable View
Bilanço 28 Mart'ta idi, 17 Nisan'a çekmişler.
Bizi zorla yeni bir alım dalgasına zorlayacaklar.. Bedava fiyatlanan nadir hisselerden.. Neyse almaya devam edelim .. Hisse onda bir değerine geldi:28:
2019 yili asgari ücret brüt aylık 2.558,40 TL
2024 yili asgari ücret brüt aylık 20.002,50 TL
Tkfen oku bunu... Asgari ucret kadar yol almamis hissen. Kurumsal hırsız tekfen
ŞİRKETTEN KOVULAN XXX AŞKIMDAN GELEN SON MEKTUPTAN BİR KESİT....Katar tamamda Azerilerden gelen stad parası kar DEĞİLDİR manası çıkarmı dersiniz. Bazen bir cümle çok şey anlatır...TÜM TEKFENCİLERE SELAM VE SAYGILAR BİZDEN OLSUN. OKUYORUM HABARINIZ OLSUN...
Sözleşme kapsamında yapılan işlere harcanan paralar faturası kesildiğinde bilançoda Alacak kaleminde takip edilir ve Gelir tablosuna (ve kar varsa kar rakamına) da yansır.
Bu alacak tahsil edildiğinde artık gelir tablosu ve kar etkilenmez. Zaten önceden yazılmıştır. Sadece bilançodaki alacak nakde dönüşür. “Alacak hesabıâ€nın mantığı bu şekilde çalışır. Malı sattım, işi yaptım, gelir tablosuna da yansıttım, parasını bekliyorum.
Eğer çeşitli sebeplerden dolayı para harcanmış ancak idare tarafından kabul edilmemiş bir gider kalemi var ise, bu bilançodaki nakdi eritir ve gelir tablosuna da (ve zarara) gider olarak yansır. Ne zaman ki idare ödemeyi kabul eder o zaman artık geçmişte gideri yapılmış olan bu rakam gelir tablosuna girdiğinde direk kara etki eder. Burada işi yaptım ama alıp alamayacağım net değil. O yüzden alacak yazıp gelir tablosuna yansıtamıyorum. Diğer sektörlerde göremezsiniz bunu ama İnşaat sektöründe her şirketin yaşadığı bir durum.
Katar’daki 43 mn doların geliri/gideri çoktan yazılmıştır. Bu alacağın tahsilatının tek etkisi bilançoda alacak-> nakit değişikliğidir. Biz bunu niye sunuma filan yazdık, şirket nakit olarak çok borç içinde bu da finansallarda ekstra faiz yükü demek, alacakları da tahsil ediyoruz borçluluk bir miktar azalacak demek içindi. Benzer şekilde Bakü stadyumunda tahsil edilen alacağı da açıklıyoruz, ki bu alacaklar daha da uzun süredir bilançoda bekliyordu. Genel kurullarda bile sorulan bir konuydu.
Cemal Bey, merhaba. Bu adamların dilinden ancak sen anlarsın. Ben güya okuduğunu anlayan, varsa ifade bozukluklarını düzelten biri olarak para kazanıyorum. Size yapılan açıklamayı doğrusu pek anladığımı söyleyemem. Anladığım şu: "Bakü alacağını daha önce bilançolarda alacak kalemi içinde belirtiyorduk, şimdi tahsil ettik, bilançodaki alacak nakde dönüşecek. Fakat bu tahsilattan gelir tablosu ve kâr etkilenmez. Çünkü zaten önceden yazılmıştır."
Dedim ya, pek de anlaşılır değil. Muhasebe bilgisi olan bir arkadaş belki daha iyi anlar.
Anlayabildiğim kadarıyla
Yapılan gider idare tarafından kabul edilmezse muhasabe olarak hasılata (alacağa) yansımadığı için net gider kalemi oluyor. Ama idare harcamayı kabul ederse o zaman hasılata yansıtmak yerine daha önce gider olarak gösterilen hesap terse çevrilip kara yansıtılır
demeye çalışmış. Yine de hasılata (alacak) neden yansıtılmadığını bilemedim. İnşaat muhasebesi zaten başlı başına muamma :)
yorumunuz doğrudur (uzun yıllardır bilanço/muhasebe/finans işleri yapıyorum)..
şirket, yatırımcı nezdinde; kuvvetli güven kaybına uğradığı için yatırımcının, şirketin sözlü ve yazılı beyan ettiklerine şüphe ile yaklaşması gayet olağandır.. basiretli, iradeli, alacak ve vereceğine hakim bir tacirden beklenen, hesabını ve kitabını doğru yapmasıdır. neredeyse, kar dahil yarım milyarlık bir projeden %50ye varan oranda varyans veriyorsanız, yatırımcının her söylediğinize hemen inanmasını beklemeyeceksiniz. sorgulmasına, sormasına, sizi sorualrıyla taciz etmesine vb tahammül edeceksiniz ve hatta bundan bir fayda çıkarmaya çalışmalısınız.. eğer ki buna muhatap olmak istemiyorsanız, hissenizin tamamını da borsadan toplayıveriniz..
merak ediyorum bu son inşaat işinden neredeyse 180 milyon USDlik aleyhte fark çıkaran arkadaşlara soruşturma ve adli takip yapıldı mı? o zarar nereden çıktı? sebebi neydi? hesap hatası mıydı? kasıt mıydı? iç kontrol zaafiyeti miydi? suçluların sadece işten atılması ile mı yetinildi yoksa soruşturma da yapıldı mı? tekrar edilmemesi için ne gibi önlemler alındı?
Ortak
Son paragrafta yazdıkların çok önemli
Bu zarara neden olanlar hakkında ne yapıldı ?
Bundan sonra olmaması için ne yapıldı ?
Uyuyan iç denetim hakkında ne yapıldı ??
Uyuyan dış denetçi hakkında ne yapıldı ?
Uyuyan bağımsız üyeler hakkında ne yapıldı ?
4-5 yıllık projenin zararını 2023 yılına yazmanın arkasındaki amaç nedir ?
Gibi sorular
Ortaklar birbirinizi yiyeceğinize biraz daha toplayın oyun daralsın.. Bu adamların bizim toplayabilme gücümüzü sınadığı aşikar.. Alıma devam ama bugün aldığım gibi 10 lot yarın olur 100 lot.. Bu yüzden tartışıp adamlara gemide isyan çıkmış kahkahası attırmayın.. Lot artırın.. Syglr:whistling:
Evet gencler slmlar . Her yil araba rutinimize devam. Bugun itibariyle 1.25 dolardan girdik . Ins 1 dolarin altina gelir evimizide satarz . Hic sorun degil . Sagolsun boyle gerizekali tahtacilar varken viopu spot altina cekiyor felan filan. Kendince bir hareketler 🤣🤣🤣
400 m dolara sirketi veriyor . Ver gelsin deli zarar bekliyorm bilancoda ins en deli zarar gelir . Cunku en kotu geride kalip persembede guzel bir cikis hareketi bekliyorm.
Herkesn gonlune gore olsun . 2 dolarda giderm . Bayiden arabayi ayirticm elini cabuk tut
Zamanında koy vadeliye, faizi ile topla yazdık, bunu da birşey bildiğimizden değil karşımızdakinin yaptıklarından yola çıkarak bir strateji oluşturduk. Birbirinize dalaşıp ekibi güldürtmeyin, bunlar profesyonel ... , halka açıklığı bile 49.95 de bırakmış yani diyor ki hepsini bir kişi toplasa da benim dediğim olur. Asla y.t.d.
Hissede imtiyaz yok . Halka acikligi 49 .95 olsada onune gelen sirketre ortak oldugundan alir birinin hissesini .
Yeterki biri kafaya koysun . Biz deva da yasadik zamannda
Damat coluk cocuk torun berker kızları bilmem uzanın cocugu yok yok sirkette herkes ortak . Cıksın bir delikanlı cizsin . Hissesini devretmeye dunden razı ortaklar var . Cokmu umurlarnda tkfenn ne oldugu parasina bakar herkes
Tahtacı yazacagm yaziyi beynine kazı .
Damat gider torun gelir o gider bu gelir ceo kovar usulsuzlk goren bagimsiz denetciler korkar kacar vs vs . Bunları biliyoruz hak yerini bulur .
Biz bu ise dun baslamadik . Bu kagit dolar bazini gectm tl bazinda 2008 yilinda 7.5 lira idi . 2008 den beri dagittgn temeuuyu dusersen 4 liraya gelir .
Diyecegim su ki 16 senedir kagida yatirim yapan 7.5 liradan 39 a gelmis .
.
Az akıllı olun oglum , yan kagtlar bile katladı gecti senin piyasa degerini . Burda satan degil alan bulursunz . Zorla aldiriyorsnz .
Haaa diyorsanz bize ana avrat kufur edildi bununda bedeli var . Bedelliyi daya ozaman . Hem zamandan cal hemde hala cebinden paralarini cal milletin . Buyur yap .
2 cift lafmda haydar tayfasina . Gelen ceo 8 senedr bu sirkette idi . Ne olup bittigini biliyor . Hicbirsey yapamadigini gorduk 1 yil oldu .
Burada 5 yılı dolduran kidemli arkadaslar zorladi bazi seyleri ama art niyeti tl bazinda 16 senede 5 e anca katlayarak ne olduklarini gosteriyorlar.
Bana hava hoş . 1.25 den alirim 1 den alirim 0.70 cent den alirim . Sorun degil . Ama yanls yapiyorlar . Bu kagida temiz sayfa acın . Inanin cebinize attgnzdn fazlasini alirsinz itibarinzda olur. Sikretnzn degeride olur . Bu halde size ipoteksz kredi bile vermez kimse.
Bu kagidi 200 degil 400 lirada bile aliciyi siraya dizersnz. Yolunuz yol degl ama siz bilirsinz . Yillarini verenler sinirlenip gitmez artk o iş endeksn 12 kat ralli yapmasiyla 3 senede sonlandi . Sizden ucuzu yok batacaksk hep beraber . Zaten giren girmis burdaki cogu arkadasa
Şakir kardeşim ben de 3 yılı devirdim burada .. Bugün de aldım.. Azar azar devam.. 28 yılda öğrendiğim teslim olmamak ve inandığın yolda yürümek.. Bunlarda bedelli yapacak yürek bile yok.. Yapsınlar alalım.. Kısaca toprağa gömerim satmam hisseleri.. çünkü paraya ihtiyacım yok.. 6 hissemden biri.. Tekfen taahhütte ve gübrede sıkıntı çekiyor doğrudur ama bunu yönetimin kendine sorması lazım nerede hatalıyız diye.. Gülmeyin ben 1500 tl den aşağı satmayı hiç mi hiç düşünmem..Gelmezsede eklerim.. Syglr.
Mutlaka bir şeyler yapılmalı artık. Ortak avukat tutalım gerekirse. SPK bir şey yapmıyor. Cimere bir kişi yazmakla olmuyor. Herkesin yazması lazım. Organize soygun var. Bilerek bizleri zarara uğrattılar. Şimdi de alenen içeriden haber alıyorlar. Bu alçaklık yanlarına kar kalmasın. 5 senedir mal taşıyorum.
Sayın Trendman. Başka çare kalmadı sanırım. Çözüm üretecek bir kurum da maalesef yok. İyi bir avukat bu işi çözebilir. En azından olup biteni anlarız. Ama nasıl ve kim öncülük yapacak.
İğrenç bir bilanço daha. Dünkü abartılı düşüş de insider olduğunu bariz göstergesi. Eğer şirket yönetiminde azıcık gurur, onur varsa geri alımı bu gün dayar. Yoksa battık. Bir şey demiyorum, sadece 5 sene önce beni bu kağıda bulaştıran Ayıbars denen broker bozuntusuna, "umarım beni batırdığın gibi sen de batarsın" diyorum.
Zenci tarrağı çıktı!
En deli zarari bekliyordm daha da kotusunu atabilrlerdi keske atsalardi . Burdan sonra zaten farketmez fiyat belli .
Cayirovada kalem.silgiden baska bise yapmayan bir tane kucuk fabrikasi olan adel tkfenin %30 fazlası ediyorsa dusuneck bise yok .
15 liradan 5 yil adel tuttum . Yoldan gecene bile aldirdim .
Bence asagi bassin tkfen bu saatten sonda en kotuyu yasiyoruz mal aliriz . Biraz daha mal vermezse canı sagolsun .
finansalların kötü olduğu muhakkak.. zaten, 2023 finansallarından bir beklentim de yoktu: bilinen ve beyan edilen inşaat zararları + 2022den devredilen pahalı gübre stokları ve gübrede fiyat düşüşü vb vb..
dikkatimi çeken konular:
sunum sf 11:"........Katar NFE projesinde, proje sonu zararı olarak tahmin edilen 130 Milyon ABD Doları için karşılık
ayrılmıştır.
........."
130 mio usd rakamın tamamı gider yazılmış ki muhasebe ilkesi de bunu gerektirir (ihtiyatlılık ilkesi)..
sunum sf 12:
130 mio usd zararı telafi etmek için çaba var (Katar NFE):
"..
Tekfen İnşaat ile Chiyoda Technip ortaklığı arasında 2022 yılı Ocak ayında imzalanan sözleşmeye
istinaden NFE EPC-1 projesi üstlenilmiştir.
• Projenin finansal tamamlanma oranı %39’dur.
• Projenin tahmini maliyetinde geçici kamp, atölye, ambar, ofis tesislerinin kurulumu ve mobilizasyon
aşamasında yaşanılan gecikmeler nedeniyle artış öngörülmüştür. Bahse konu maliyet artışı ve ilave
gelirlerin dahil edilmesi ile proje sonu tahminlerinde oluşan negatif değişiklikler TFRS uyarınca
hesaplanarak toplam 130 Milyon ABD Doları için mali tablolarda karşılık ayrılmıştır.
• Bu zararlar neticesinde şirket ve proje yönetim organizasyonunda yapılan değişiklikler, idare ile
yürütülen görüşmeler, proje verimliliklerinde ve tasarruf kalemlerinde yaratılan artış ile proje sonu
zararının azaltılmasına yönelik çalışmalar İdare nezdinde devam etmektedir..."
faaliyet rapru CEOnun mesajından:
".........Atıl değerlerimizi daha iyi bir gelecek inşa etmek için aktif
hale getirdiğimiz bu süreçte, bütün önemli platformlarda da
söylediğimiz gibi ortaklık ve iş birliklerine açık olmaya, hatta
bu konuda proaktif bir yol izlemeye karar verdik. Böylece,
hem Tarımsal Sanayi hem de Taahhüt Grubu Şirketlerimizi,
sinerjiyi ön plana çıkaran ve tamamlayıcı/stratejik iş birlikleri
yoluyla gerek ürün ve servis, gerek coğrafya, gerekse
teknolojik anlamda global birer oyuncu haline getirmeyi
hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda, stratejik planımız
çerçevesinde stratejik ortaklık ve iş birliği imkân ve araçlarını
belirlemek amacıyla Dome Group Financial Advisers şirketi
ile bir danışmanlık sözleşmesi imzaladık. Bu çalışmaların ilk
meyvelerini en geç 2024 sonu gibi almaya başlayacağımızı
öngörüyoruz............."
göz gezdirdiğim kısımlarda, "olursa, fark yaratır " diyebildiğim konu budur.. ancak, sürecin çok yavaş işlediği de nettir.
gönlümden geçen; sözü edilen şeyin, Torosta küresel bir oyuncuya en az %50 hisse devri olması ve o firmanın sahip olduğu imkanlardan Torosun da yararlanarak Toros'un profil değiştirmesidir: dikey entegrasyon (yeşil amonyak, dikey entegrasyonla artan marjlar), daha geniş bir küresel dağıtım ağı, daha verimli iş süreç yönetimi vs vs vs..
pivot bio vs vs de gübre konusunda değinmiş ama somut bir şey olmadan temenniden öteye geçen bir konu olarak görmem..
Tekfen de erken genel seçim sonrasına kadar çok büyük hareket beklemiyorum.. Taşısalar taşısalar malı toplamak için 80 tl ye taşırlar.. O da dolar kurunun yürüyüşüne bağlı olur.. 2024 gerçekten zor yıl olarak tarihe geçecek..Syglr:whistling:
tekfen yüzyılı başlıyor:))
Çok uzun zamandan beri bugünkü gibi bir hareket olmamıştı, hayırdır inşallah,
YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR
Tavan geliyor gibi. Bu sefer oldu mu acaba ?
Tekfen yatırımcısı basiretlidir.. Bu oyunlara pabuç bırakmaz.. Herkes biliyor ki şirket şimdi bile onda bir değerinde.. Bilanço oyununa hisse satacak olsaydık zaten çoktan silkelenirdik.. Her malın bir ederi bir de köpük gideri var.. Daha ederini bulmadı.. Şeffaflık önemliydi ama olmadı .. Yapamadılar.. Bizleri yapacağı çin işkencesi.. Her gün veya hafta gücün kadar yapıştır..Tabi inanıyorsan.. Syglr.
YF nin 80 hedef fiyat belirlemesine bağlı bir hareket gibi. Umarım çok devam eder bu. YF ye teşekkürler ama şirket de hiç olmazsa Ülker gibi bir imaj temizliği yapması lazım. Birkaç sene öncesindeki THY nin 1,5 katı TKFEN fiyatını hatırladıkça sinirlerim zıplıyor.
Borsa işi dedikodu degil zamanlama isidir . En kötü geride kaldı demistik . It gibi sabah aksam zirlayanlarn isi degil borsa .
Ilk ceyrek ne zaman aciklanack o onemli .
Anadolunun köyünden cahilce kufurbazca yaziyazmaya benzemez bu isler . Herhaltı biliyormus gibi konusmayada benzemez .
2024 1. çeyrek bilanço 23 Mayıs'ta...
Gidiyeahhh