Sadece vesbe değil Vestel de de satıldı .. 5-6 ay öncesi olaylar .. şartlar çok değişti .. ZOREN ile ilgili ihtiyaçtan muhtemelen.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Teşekkürler.
Rusya' nın swift erişimi kısıtlanınca Vestel' in Rusya' da iştiraklerine baktım. Üretim yok ama listede 3 tane satış firması iştiraki var. Hele bir tanesinin sermayesi Vesbe' nin neredeyse 10 katı. İlginç.
Bunlardan bir etki görür müyüz acaba?
https://www.kap.org.tr/tr/sirket-bil...ve-ticaret-a-s
Bilanço hayırlı olsun.
Şu döviz açığı ne zaman kapanacak?
https://i.hizliresim.com/pqwtfa7.jpg
Bilanço hayırlı olsun. BNP 165 milyon TL net kar beklentisi açıklamıştı raporunda. Net kar 413 Milyon TL geldi. Beklentinin çok üstünde. Ancak favök de beklentilerinin altında kalmış. Bence asıl önemli olan gelecek beklentileri. (Henüz faaliyet raporu gelmedi)
Temettü ne zaman belli olur
Olası hükümet değişikliğinde nasıl etkilenir acaba
Evet dediğiniz gibi Vesbe üretip vestele veriyor diye düşünüyorum. Vestelin çatısı altında diyebiliriz. Satış ve pazarlama grupları olsun, yatırımcı ilişkileri olsun birçok alanda Vesbe'nin Vestel tarafından yönlendirildiği kanısındayım.
Temettüye gelince Vestel'in bir nakit ihtiyacı olduğu aşikar. Bunu Vesbe'nin düzenli ve yüksek temettü verimli kar payı ödemelerinden görmek de oldukça kolay. Vesbe karını saklıyor mudur? Sanmam. Vestel ihtiyacı olduğunda direkt olarak (temettüden ayrı bir şekilde) ilişkili taraf işlemleri yoluyla fonlandı şimdiye kadar. Nakit darlığında bunu yaparlar yine.
Ben önümüzdeki yıllara Vestel'in yaptığı yatırımların meyvelerini alacağını, bu vesileyle çok iyi bir nakit akışı ve karlılık yakalayacağını, Avrupa pazarından yüksek ihracat ve yatırım odaklı nemalanacağını düşünüyorum. Bu doğrultuda eskisi gibi Vesbe'nin dağıtacağı yüksek temettüye ihtiyacı azalabilir. Vesbe'nin 2023 sonrası temettü verimi belki de azalır. Bilemiyorum. Şu an için Vesbe'yi beğeniyorum. Ahmet Nazif bey 2023 yılı için çok ciddi bir büyüme beklediğini dile getirdi Genel Kurulda. Kademeli bir kapasite ve dolayısıyla kar artışı beklediğini kendi ağzından dinledim. 2021 bilançosu da bunun bir işareti. Her anlamda değerlerde artış var. %50 enflasyonun olduğu ülkede seneye fiyatın nerelere gideceğini bilemem. Dolar cinsinden 1 doları yakalayacağımızı hatta 1,3 doların bile mümkün olacağını düşünüyorum. 2 yıl vadesi var bence.
Kurula teklif edilecek birinci adım. Kurul kabul edecek ikinci adım. Ödenecek üçüncü adım.
Teklif Martta gelse Kurul Nisanda toplansa Temettü en erken Mayıs. Hatta taksitler halinde olursa geçen seneki gibi Haziran, Temmuz, Ağustos parça parça temettü ödemesi olabilir.
Misal Finansal Rapora baktığımızda Vestel'e 2020'DE 3.2 milyar borç vermiş, 2021'de bu rakam yaklaşık 5.1 milyar TL
Yani verilen borç 2 milyara yakın artmış. Vesbe çeşitli faiz oranları ile vermiş bu borçları ve nispeten kendini koruyor Vestel'den.
Faaliyet raporu gelmedi. Günü de geçti. Normalde dün yayınlamaları gerekti. Demek ek süre aldılar bildirim için. Çok merak ediyorum. Gelse de okusak.
Bu yıldan itibaren "entegre rapor" formatına geçmişler.
Oku oku bitmez :)
https://www.kap.org.tr/tr/ek-indir/4...7f46e326de6d74
Temettü ne zaman açıklanacak acaba??
M2102J20SG cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bugün de bakalım is yatirim sata sata bitiremedi diyenler gelicek mi foruma:)) bunu diyen kesim daha önce y satsa da bitirse sonra x sonra z diyordu. Umarım artik anlaşılmıştır sorun herhangi bir kurumun satması değil bu tahtada. Bugün iş satmasa vakif satardi, o satmasa satacak biri illa çıkar 10 aydır sürüyor bu, bence eksiklik tahtada tahtada alıcıların güçlü olmaması, eğer alıcı güçlü olsa satacak kurumlar bu fiyattan mı satardı? Yoksa yukarı sürüp mü satardi düşünmek gerek.
SNE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Temettü açıklanmadı ama sorun yok. Ayın 15'i gelse de alım yapsak diye bekliyoruz :)
Uzun vadede en beğendim hisselerden sadece biri, Sabreden kazanır..!
Bol kazançlar arkadaşlar,sağlıcakla kalın..
Dostum vesbe nin ortaklık yapısında hisselerin büyük cogunluga vestel de bulunuyor. Hisselerin yüzde 82 si vestel e ait kalanı ise halka açık.
1.5 sene önce halka açıklık yüzde 8 civari idi, vestel e para lazım oldugu için kurumlara hisse satiyor böylece halka açıklık artiyor. Önceki satışlarda lot lar satıldıktan sonra hisse yukarı gitmeye devam ediyordu, ancak o dönemde de beyaz Eşya sektörü altın dönemindeydi, hammadde ucuz, insanlar eve kapanınca satışlar ve karlılık patlamıştı.
Son dönemlerde bildiğiniz gibi hammadde fiyatlarının nakliye lojistik ve navlun fiyatlarının artmasıyla durum değişti. Bu durum olmasa zaten hissenin bu fiyatlarda kalması pek mümkün değildi.
Büyük Kurumlar özellikle emeklilik yatırım ve citi malı yukardan borsada satip, vestel den iskontolu almaya başladı mis gibi.
Emeklilik fonları bu işten cok büyük paralar kazandı. En cok Bu tahtada kazandıgını iddia edebilirim ama ispatlayamam. Emeklilik fonları 100 milyon lot malı yüklendi ve özellikle son 3 ayda sürekli yukardan satış yapıyor aşağıdan topluyor cok fazla düşmemesi için. Elinde 70 milyon lot kaldı.
Vestel son yaptıgı satıştan sonra 6 ay hisse satmama sözü verdi, bu süre yakında doluyor. Saydığım 3 kurumun yukardan satışları aklıma bu konuyu getiriyor, sonucta hisse cok yukarıya giderse vestel yine satış yaptıgın da malı cok yukardan almak istemeyebilir ler. Yukardan da sattılar onları da aşağıdan almak isteyebilirler.
Son olarak da şunu söyliyim,
Hammadde, navlun, lojistik maliyetlerinin bu kadar arttığı, döviz açığı oldugu için kur farkı zararı yazdıgı bu kadar olumsuzluğun bir araya geldiği bir dönemde, yüzde 9.5 net kar marjı ile çalışıp 1.5 milyar TL civarı bir kar açıkladı ki ben begendim. Bu durum şirketin kar etmek için çaba gösterdiğini ve iyi yönetildiğini gösteriyor.
Ben kıllanmaya başladım bunlar temettü kararını neden açıklamıyor
Teşekkürler coletta.
Halka açıklık artsın biraz daha, bana göre sorun yok. Koç ya da Oyak bünyesinde olsa çok kurcalamam bu kağıdı, geleceği parlak. Tek düşündüren şey, sahibin zorlu olması. Takılmamaya çalışıyorum.
Ben henüz yeni başladım vesbe toplamaya.
Bu son iki haftada parite göçtü, çelik fiyatları yine uçtu.
Enflasyon patladı, harcamalar kısılıyor....vs
Bu nedenle hissenin 7 civarında takılması beni rahatsız etmiyor. Son iki haftadır da direniyor maşallah.
Vesbe temettü açıklama tarihleri:
2018: 11 Nisan
2019: 8 Nisan
2020: 3 Haziran
Bu yıl da Nisana veya belki savaşın gidişatına göre ilk çeyrek bilanço sonrasına kalabilir açıklama.
Üstadım koç grubun da da bildiğin üzere arçelik var, lakin tercih etmeme sebebimiz ortak sanirim, vesbe arçeliğe göre daha fazla kar odaklı çalışan bir şirket.
Arçelik te marka imaj çalışan odaklılık daha fazla.Çalışan olsam arçelik te çalışmayı tabi tercih ederim, ancak iş ortaklığa gelince vesbe daha kar odaklı çalışıyor.
Zorlu grubu her ne kadar halka açık ve kurumsal olsa da koç grubu kadar kurumsallaştıgını düşünmüyorum.Patron şirketinde de kar daha ön plandadır. Bunlar tamamen kendi kişisel görüşlerim ve gözlemimdir kesin doğrudur diyemem.
Bu arada SEG ve Regal için ne düşünüyorsunuz. Vestel, hem arçelik' e hem vebse' ye rakip :)
Enflasyon krizi ve alım gücünün çok düştüğü dönemlerde bu ucuz ürünler ön plana çıkabiliyor.
Arçelik benim gözümde eskiden "dandik mal" dı. Siemens, Samsung..vs bakardım. Ama artık güzel bir marka oldu. Geçen yıl maddi sıkıntı yaşamadığım halde gidip Arçelik aldım.
Bu yıl yaşadıklarımızı, günlük hayatta şuna benzetiyorum. Enflasyon patlayınca Migrosun işi düşer, Bim-A101' in işi artar. Marka tüketiminden, private label ürünlere kayış olur.
Üstadım seg, regal, vestel hepsi vesbe üretimi yani fark etmiyor hangisi satarsa satsın vesbe para kazanıyor.
Farklı markaların olması iyi, herkese hitap edebiliyorsunuz farklı gelir gruplarına hitap etmenin en pratik yolu bu. Vestel markasıyla ucuz ürün satmaktansa(ucuz insanlarda kalitesiz hissini uyandırabilir) farklı alt markalarda satış yapılıyor.
Vestelin dezantajı malesef sizde de gördüğüm insanlardaki önyargı ancak bu son yıllarda kırılıyor ve kırılmaya devam edecek..
Arçelik migros vestel ise a101 benzetmenize ise kesinlikle katılmadığımı, bunun önyargınızdan kaynaklandığımı söyleyebilirim.Vestel i de migros gibi görebilirsiniz bunu en az arçelik kadar haketmektedir.
Kararı size bırakmak için madem yatırım yapıyorsunuz:
- Vestel ve arçeliğin kurumsal web sitelerine girin ve ürettiği buzdolaplarını inceleyin.
- Vaktiniz var ise cok gerekli olmamakla birlikte vestel youtube sayfasında üretilen son ürünleri inceleyebilirsiniz.
Söylediklerimi incelerseniz vestel e haksızlık ettiğinizi sizin de göreceğiniz düşünüyorum.
Vesbe birçok dünya markasına da üretim yapıyor, nedir bunun avantajı, know how. Farklı markalara yapılan üretim vestel için sektör için bilgi birikimi i arttiriyor. Yenilikçi ve dinamik bir şirket. Arçelik ise daha hantal malesef.
Dostum, aklımdakini yazıya düzgün dökememişim anlaşılan. Serzenişini buna bağlıyorum.
Seg ve Regal markaları Vesbe' de üretiliyorsa süper haber. Ben bunların kendilerine özel fabrikaları olduğunu ve direk Vestel altında faaliyet gösterdiğini düşünmüştüm. Eğer Seg ve Regal ticari rakamları Vesbe' ye ekleniyorsa çok sevindim.
Migros - Bim/A101 olayında ise, Migrosu Arçelikle, Bim/A101' i Seg/Regal ile aynı kefeye koyuyorum (Vesteli değil).
Enflasyon patlayıp alım gücü düşünce, insanların "pahalı" gördükleri Migros yerine Bim/A101' e yönelmelerinin, Arçelik/Vestel yerine ise Seg/Regal' e yönlenmelerinin artacağını düşünmüştüm. Bu tabi büyük çapta bir durum değil ama illaki rakamlara yansır sanırım.
Diğer merak ettiğim konu şu. Vesbe güzel iş yaptığında Vestel' e katkıda bulunuyor. Peki tersi de olur mu? Mesela Vestel' in beyaz eşya hariç ticaretinde güzel işler başarırsa, ticari yönden olmasa da Vesbe' ye pozitif etki sağlar mı? Bunu sorma nedenim ise Vestel' in aynı zamanda teknoloji şirketi olması. Togg' a ortaklık, İha üretim, Nikel maden...vs
Hocam vesbe halka arz edilmeden önce vestel tek şirket idi.
Sonra vestel beyaz eşya tarafını ayrı bir şirket olarak ayırdı ve halka açtı, elimizde ne oldu vestel ve vesbe.
Ne olmuş oldu, vesbe sadece üretici bir şirket olmuş oldu, ürettiğini de vestel e satmış oldu, vestel de dağıtım kanalları vasıtası ile son kullanıcıya ürünleri satıyor.
Bu iş modelinde vesbe farkettiyseniz marka bağımsız bir üretici oldu. vestel e de üretim yapıyor, daewoo ya da. Yabancı bir cok markaya da üretim yapiyor.
Yarın arçelik gidip vesbe ye bana da x model üret derse onu da üretip teslimini yapar, umarım iş modelini anlatabilmişimdir.
İkinci sorunuza gelirsek vestel vesbe yi etkileme konusuna. Vestel in durumu vesbe yi etkiler şu anda da etkilemekte.
Örnek vermek gerekirse, vesbe her sene vestel e milyonlarca lira avans veriyor, her yıl değişmekle birlikte satışların durumuna göre örneğin 800 milyon TL bu yıl avans verip bir sonraki sene verdiği temettü ile mahsuplaşıyor.
Burdaki sorun ne diyebilirsiniz,
1.sorun vesbe bu parayı farklı şekillerde kullanabilecekken kullanamıyor, geçen sene sanırım 700 milyon lira finalsal zarar yazdı. Bu avansı vestel e vermek zorunda kalmasa belki döviz acıgını kapatacak, kredi kullanmayacaktı yada farklı şekillerde kullanabilirdi.
Ya vestel e sanki hayrına mı veriyor faizle veriyor diyenler olabilir evet faizle veriyor da, faiz oranlarının durumu ortada ve bu para faiz için değil vestel in borclulugu nedeniyle paraya ihtiyaç duyduğu için veriliyor.
2.sorun bu verilen avans biz hissedar lara verilmiyor. Ben bu paranın avans yerine temettü olarak verilmesinden yanayım böylece biz de yararlanırız.
Görüldüğü üzere vestelin durumu vesbe yi de etkilemekte bu sadece örneklerden biridir.
Bazı arkadaşlar lar transferi yapılabilir diye yazmıştı evet yapılabilir nasıl derseniz. Vesbe daha düşük bi kar marjıyla vestel e satış yaparsa ne olmus olur, kar vestel e bırakılmış olur. Tersi de mümkündür.
Kar ı vesbe de bırakmak isterse yüksek kar marjıyla satar vestel e.
Yüksek enflasyon ortamında ise böyle alevlere ye gerek yok, kar ın vestel de kalma olasılığı yüksek nasıl izah edelim.
Vesbe üretici olduğu için x malı 100 liradan vestel e satar, ancak enflasyon yüksek oldugu için vestel in aldıgı mal durdugu yerde fiyatı artmaktadır. Fiyat artışları vestel e daha iyi bir kar getirme olasıgı cok daha yüksektir.
Yani vestel vesbe ye göre daha iyi bir kar açıklarsa bunun nedeni enflasyon ortamında vestelin aldıgı ürünlerin fiyatının durdugu yerde artması ve aldıgını daha yüksek fiyatlara satabilmesidir.
Yani burada bilinçli bir kar transferi değil enflayon nedeni ile bir kar transferi söz konusu. Yukarıda bazı arkadaşlar kar transferi yok demiş ama vestelin bu sene neden vesbe ye göre daha iyi kar açıkladığını izah e dememişler.
Bunlar kişisel görüşlerim dir, şirket içerisinde olmadıgım için kesin böyledir diyemiyorum ama vesbe her sene daha karlı oldugu halde bu sene geride kalmasını düşününce bu şekilde buldum.
Avrupa gelecek yıllarda savunma sanayi ne oldukça yüklü bir bütçe ayıracak. Aselsan ve Vestel bu durumdan faydalanabilir. Ayrıca petrol e bağımlılığı azaltmak için elektrikli araç geçişi hızlanabilir. Burada da EV charger üreten ve TOGG ortaklığı olan vestel fayda sağlayabilir
Tam tersi ilerisi için önemli bir maden şirketidir.
Batarya için şu anda üretim elbette az olacaktır.
Elektrikli araç yayginlastikca buradan çıkarılacak maden miktarında artış olacağı malumdur.
Dünyada arz fazlası olduğu hususunda kayak nedir ben tam tersi bir yazı okumuştum.
yt.tv.degildur
Sağlıklar
Dünya nikel üretiminin yalnızca yuzde 3 ü pil üretiminde kullanılır . yuzde 70 ipaslanmaz çelik işinde kullanılır. Türkiyede paslanmaz çelik üretimi yoktur yakın zamandada olmayacaktır . Avrupanın en büyük nikel madeni Yunanistandadır , elektrik parasını ödeyemediği için kapatılmıştır. Zorlu bu işi açtığı için pişman olmuştur, sonrasında yuzde 50 sini vestel e çakarak kurtulmuştur
Maden işi fiyaskoysa 2023 yılına kadar neden milyonlarca dolar yatırım yapıyor bunlar
Şarj ekipmanları Vestel tarafından üretiliyor benim bildiğim