Originally Posted by
boymatlı
Sn lucas,
Ev almak yatırım değildir,
Döviz, almak yatırım değildir,
Altın almak yatırım değildir,
Hisse senedi almak YATIRIMDIR.
Biliyorum, gazeteler hep yatırım derken benim söylediğim aykırı görünüyor.
Siz piyasayı iyi koklayabilir, çok ucuza konut alıp kısa sürede çok yüksek karla satabilirsiniz. Bu yaptığınız ticarettir(trading), siz de iyi bir tüccar(trader) olursunuz. Ama konut almak asla yatırım (investment) değildir. Biri iyidir, öbürü kötüdür anlamında söylemiyorum. Genelde yanlış anlaşılıyor, konu büyüklük, küçüklük, zenginlik ile karıştırılıyor. 15 tane eviniz, yazlığınız da olsa fark etmez, bu sizi yatırımcı yapmaz, tasarruf (saving) sahibi yapar.
Hisse senedi almak bir yatırımdır (yapılmış olan bir yatırıma ortak olmaktır). 100 liralık bir hisse de alsanız yatırımdır.
Diyeceksiniz ki ee biri kira getiriyor, öbürü temettü, ne farkı var? Şirketler ''canlı'' varlıklardır, sürekli olarak kendini yeniler, teknolojiye yatırım yapar, yaptığı yatırımlardan sonra geriye kalan karını da temettü olarak ortaklarına dağıtır.
Ama ev son üründür, kendini yenileyemez, boya badana yaparak da evi ''yeni'' gibi yapamazsınız.
50 yıllık bir şirkete eskimiş şirket demezsiniz ama 50 yıllık eve eski, köhne dersiniz.
Umarım yeterince açık anlatabilmişimdir.