T.L Mevduat ları da saysınlar , yastık altı vs tam olsun. :)
Printable View
Geçmiş geleceğin teminatımıdır ki..gelişmiş MB'ları şu para bollaştırma hikayelerini bir sonlandırsınlar bakalım..:)Alıntı:
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ABD ile son yaşanan vize krizi sonrası sosyal medya yoluyla değerlendirmelerde bulundu.
Şimşek "Ülkemiz son 10 yılda birçok badireyi atlattı. Ekonomimiz de şoklara karşı dirençli olduğunu kanıtladı. Makroekonomik istikrarı koruyacağız." ifadelerini kullandı.
Altın neyse ne de fiziki gümüş nasıl saklanır?
Orada tabii ufacııık bir problem var. Zorunlu karşılıklar dışındaki döviz mevduatı çoktan kredi olarak verilmiş ve şirketlerin bilançolarının yükümlülükler kısmında birer kağıt parçası olarak duruyor. O para (170 milyar dolar) çoktan ithalat için kullanıldı ve yurt dışına transfer edildi ve cari açığımızı kapattı. Karşılığında özel sektörün *döviz cinsi olmayan* teminatları duruyor. Yani halkımız umarım o 170 milyar dolarlık DTH'ın Türkiyede fiziksel olarak var olduğunu düşünmüyordur.........
Benimki dursun yeter :)
Halkı; dolarları yakıp washington portakalı bıçaklamaya davet ediyorum!
Amerikan malı protesto etmek isteyen varsa, reyisiniz daha yeni 40 adet boeing aldı 11 milyar dolara abd'den...
Onları yakın!
(Facebook alıntı)
:)
[QUOTE=enki;1028384]Savaş çıkacağını ve kağıt paraların biteceğini düşünen birisinin bankadan alım yapması mantıklı olmaz..ayrıca Bora abi gibi fiziki gümüş nasıl saklanır, bende merak ettim..:)[/QUOTE
Bu gümüşleri ne yapacağınızı merak ediyorum ben de . Diyelim ki bir kriz çıktı bankalar göçtü, halk aç kaldı birbirini boğazladı. siz bu gümüşlerle rahatça yaşayacağınızı mı umuyorsunuz. Gerçekten merak ediyorum. Şu fiziki altın gümüş alanlar ne düşünüyor anlatabilir mi bana zahmet olmazsa.
Evet MB tarafından yapılan açıklamada vatandaşın döviz birikimi de bir nevi sigorta olarak görülmüş ilginç:(
Döviz piyasalarında yaşanan sert hareketlerden sonra Merkez Bankası’ndan açıklama geldi.
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal, TL’deki sert değer kaybı ardından sistemde döviz likiditesi anlamında bir sıkıntı olmadığını, piyasaları yakından takip ettiklerini söyledi.
Dolar/TL, ABD ve Türkiye’nin vize vermeyi karşılıklı askıya alması ardından ABD ile ilişkilerin gerilmesiyle dün gece illikit işlemlerde 1 Ocak 2017’den beri en yüksek olan 3.9223’e kadar geldikten sonra 3.70 civarında bulunuyor.
Uysal Reuters’a yaptığı açıklamada, “Swap piyasasında TL pozisyon alan bazı yatırımcıların bir miktar pozisyon ayarlama eğiliminde oldukları görülüyor, jeopolitik endişelerden kaynaklı geçici bir etki olabilir, yakından takip ediyoruz” dedi.
“Sistemde döviz likiditesi ile ilgili herhangi bir sıkıntı bulunmuyor” diyen Uysal, bankalardaki döviz tevdiat hesaplarının son dönemdeki en yüksek seviyelerinde olduğuna da dikkat çekti.
Yurtiçinde yerleşiklerin kıymetli maden depo hesapları dahil yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 29 Eylül ile biten haftada 165.5 milyar dolar ile 15 Eylül’deki 167.5 milyar dolarla görülen tarihi rekorun sadece 2 milyar dolar altında bulunuyor.
Uysal, TL’nin reel bazda bakıldığında oldukça rekabetçi seviyelerde olduğuna da dikkat çekerek, “Mevcut durumda reel kur seviyesi açısından baktığımızda TL zaten oldukça zayıf ve rekabetçi seviyelerde” dedi.
Şimdi Sn Feray..
Kevin Costner'in başrolünü oynadığı Waterworld filmini belki izlemişsinizdir.
Dünya tümüyle denizle kaplanıyor.
Tatlı su karaborsa...
Toprak yok.
Toprağı değiştokuş mahaline götürdüğünüzde size kral muamelesi yapıyorlar.
Altın değerinde.
Onunla ancak bulunabilen o kıymetli tatlı suyu, içkiyi (nasıl yapıyorlar bilmiyorum), bir şekilde kalmış domates fidanı gibi çok pahalı şeyleri alabiliyorsunuz.
Bir felaket filmi tabi.
Ama üzerinizde bu kıymetli şeyleri bulundurmak yaşam tehlikesi. Herkes almak istiyor.
O kadar değil ama herşeyin olduğu (fiziki) ama paranın değerinin kalmadığı 1929 buhranı gibi durumlarda, gümüşten bir parça koparıp gidip ihtiyaçlarınızı (ekmek, yumurta yap filan) alabilirsiniz diye düşünüyor olabilirler.
Eğer gümüş aldığınız yerden bir öğrenirlerse evde 500 kilo gümüş sakladığınızı haliniz harap...
[QUOTE=feray007;1028445]Bende fiziki altin biriktiricisi olarak cevap yazayim.fiziki altin biriktirmenin en onemli faydasi psikolojiktir. Ulkenin ekonomik siyasi ve kulturel duzeyde iyi olmadini herkes kabul ediyordur. Birgun kalktigimizda bankadaki tl doviz yada altin mevduatina yada takasbanktaki hisse senetlerine el konulabilinirmi? Turkiyede hukuka guven hic denecek kadar az iken olabilir.İste bu nedenle psikolojik acidan insana en cok guven veren sari kiz biriktiriyorum.simdi diyeceksin savas durumlarinda ne ise yarayacak, elbette savasta yada Allah korusun ic savasta onemli baglantilarin yoksa hayatta kalman tamamen tesadufi iken altinin cok olsada ise yaramayabilir.boyle bir durumda dahi enfazla mevduatcilar ile ayni seviyede oluruz.son olarak eklemek istedigim konu fiziki altin biriktirmek derken herseyin fiziki olani derken demek istiyorum.elimde en az 1 kg has altin olsun onun ustunu fiziki olarak yine alim satim yapabilirim. Ama mevcut sartlarda bankada oyle yada boyle para koymam.cok zengin olursam zaten yapacagim belli.
Zaten sıkı yönetimle yönetiliyoruz...Biteceği de yok.:)
BİR KHK çıkarılır...
Dolar kuru 3,60 tan fikslenir...
Vatandaşın hesabına TL olarak kaydedilir...
Harp durumu denir.
Olur biter.
Nasıl seferberlikte elinizdeki arazi araçlara devlet el koyarsa bunu da yapmaması için bir neden yok.
Hatta Erdoğan çıkar bir de konuşma yapar: Ben size döviz almayın demedim mi? :)
[QUOTE=ibrahim;1028508]Tşk.ederim cevap için. En azından bir felaket durumunda mevduatçılar ya da dolar biriktirenlerle aynı durumda olacağınızın farkındaysanız sorun yok. Çünkü sayın Bora Yaşar'ın belirttiği gibi bir felaket durumunda size o altın ya da gümüşleri yedirmezler. Şimdi hep beraber dua edelim de Allah bize akıl versin. Akıllı yöneticiler versin. Yoksa sonumuz malesef Suriye ya da Iraktan farklı olmayacak.
Bende fiziki dolar da var.benim sorunum hukuk yoksa hicbirseyin anlami kalmadigini insanlara gostermek bu yuzden sisteme uzagim ama ekonomiyi takip ederim.
Walla ben masumum..gümüş yok bende..:)
Ama sanırım bana sormuş gibi olmuşsunuz..cevap vereyim..
Altın/gümüş öncelikle bir servet koruma aracıdır..neye karşı kağıt paraların erimesine karşı..dolayısıyla bir kriz çıktığında illaki kağıt paralar yok olacak, bankalar göçecek, halk birbirini bağazlayacak anlamı neden çıkartılır anlamıyorum..
Evet krizsiz bir dünya olamaz ve haketmediği yaşantıyı yaşayanlar çıkacak bir kriz yüzünden eski yaşantılarına geri dönmek zorunda kalırlar ve bu iş sıkıntısız olmaz..enflasyon-fakirleşme mutlakaki bu işin tabiatında var..
İşte bir şok, kriz durumunda sizin nerede, hangi enstrümanda durduğunuz önemli..küçük bir örnek ama durum ortada; dün bir vize olayı patlak verdi..kimin nerede durduğu bir anda önem arz etti değil mi?
Olayı birde global düşünsek, ciddi bir sallantıda trilyonlarca doların silinmesi söz konusu..bu demek değildir ki Dolar Euro vb. kağıt paralar anında yok olacak..evet böyle bir durumda değerleri çok aşınır, bir sürü sıkıntı oluşur ama yeni bir düzen kurulur, fakat daha sonra ortam kaldığı yerden devam eder diye düşünüyorum..zaten artık kağıt parasız bir dünya olamaz bana göre..selamlar..
100.000 dolarınız olsa bununla bugün gümüş alsanız...
17 dolar ons....
1 ons = 28 gram...
100.000 / 17 = 5.800 ons gümüş yapar...
5.800 X 28 = 162 kilo yapar...
162 kilo gümüş de baya yer kaplar...:)
Eve nasıl getirilir bilmiyorum...
Umarım hesabı doğru yapmışımdır.
100.000 dolara külçe altın alsanız...
2,2 kilo altın eder...
Makul...
Rahmetli B.Ecevit hükümeti zamanında ,Kıbrıs çıkartmasında bile kimsenin parasına el konmadı , ve hatta milli mücadele döneminde varlık sahiplerinin mallarına dokunulmadı . Şimdi nasıl bir savaş beklentisidir ki bu olasılıklara cüret edilsin..
Yahudiler yıllarca vatansız yaşadılar..ev arsa biriktirmek yerine altın/gümüş pırlanta biriktirdiler..vede doğal olarak ticaretle uğraştılar..birisi yallah dediğinde, itilip kakıldıklarında, ellerindeki değerli mücevherlerle başka topraklara göç ettiler..onlar için önemli olan servetlerini korumaktı..ve korudular..:)
Bunu niçin anlattım..bizde öyle yapalım diye değil..servet koruma aracının ne olduğunu anlamak için anlattım..tabiki artık devir değişti..eskiyle bağlantı kurmak gereksiz olabilir ama kağıt paralarında ciddi oranda eriyebileceğini düşününce birikimlerinizi neyle koruyacaksınız?
Diyelim birde beklenmeyen oldu, felaket oldu, savaşlar oldu..o zamanda belki bir, sıfırdan iyi olabilir, değil mi?..:)
Ha hemen belirteyim benim açımdan öyle olmuş, böyle olmuş farketmez..bu topraklardan başka yerde ölmeyeceğim..:)
Bu başlıkta bir müddet önce bir bankanın yıl sonu tahminin paylaşmıştık.
3,20 idi yanlış hatırlamıyorsam.
Biraz revize ister artık.
HaberTürk'te en iyi dolar tahmincisi olarak lanse edilen Mizuho bank analistlerinin yıl sonu tahmini ise, taze taze bir tahmin, 3,60-3,70...:)
http://www.haberturk.com/en-iyi-dola...665570-ekonomi
Olmazsa pardon der, revize ederler olur biter.
[QUOTE=feray007;1028549] Suriye'den elinde altını veya dolarıyla gelenler Avrupa'ya kaçarken denize gömülen şişme botlar yerine sürat tekneleriyle gitme imkanına sahip oldular,Türkiye'de kalanlar ise kendilerine iş kurma şansı buldular.Yani böyle bir genellemeye katılmıyorum
Şimdi USD düşecek mi? :oleyo:
Kusura bakmayın son 35 gündür çok ciddi ciddi yazılar yazdım, çizdim.. Alay edildim, müneccimlikle, hainlikle suçlandım.
Bundan sonra böölee...:drunk:
Şimdi açın Türkiye'nin önünü, durduramayacaksınız? Yapamayacaksınız? Edemeyeceksiniz? Beceremeyeceksiniz? Hepsi dış mihrakların oyunu...
Biz bu oyunu bozarız arkadaş...
Oyunu biz kuracazzz...
Yoksa biz uçup, kaçıp gideceğiz ama...
Engel olamazsınız... Ver mehteri... Ver ATV....
Çok çektiniz Sn selka çok...
Gelin oturun şöyle. Biraz dinlenin...:)
Aklıma bir fıkra geldi..tekrar kaleme aldım..
Timur'un savaşta çok faydalı olan bir fili varmış..savaş bittiğinde Timur fili şehre salmış..dilediği gibi gezsin , dolaşsın kimse karışmasın diye de emir vermiş..tabi fil şehrin sokaklarında dolaşıyor..zaman zaman kırıp döküyormuş, ama kimse cesaret edip bir şeyler söyliyemiyormuş..neyse bir gün fil şehrin çarşısında dolaşırken içeride değerli eşyaların olduğu bir dükkana dalmış..başlamış hortumunu sallamaya..tabi dükkan sahibi ne yapacağını şaşırmış garibim, biliyor Timur'u.. fazla ses edemediği için file kısık bir sesle durmadan ''kışt kışt'' diyormuş..bunu dışarıdan geçmekte olan birisi görmüş ve dükkana yanaşmış..dükkan sahibinin hali malum, başlamış gülmeye ve eklemiş:
Yaw demiş senin ''kışt kışt'' dediğin fil ne top sesleri dinledi..senin ''kışt'' demenle mi korkup gidecek o?
O hesap, çok top sesi dinledi bu millet..bir şey olmaz..:yes:
Yastık altında 1000 tondan daha aşağı bir altın hesabı duymadım ben...:)
4,500 tona kadar çıkar atmasyon tahminler ve dolar karşılıkları...
Galatasaray'ın, Fenerbahçe'nin, Beşiktaş'ın kulüp başına 25 milyon taraftarı vardır. bu 80 milyon nüfuslu ülkede..:)
Fenerbahçe 1.000.000 üye için yola çıkmıştı. 23.000 üyede kalmıştı en son. Toplanan para maaşı çıkarmaz oldu...
Böyledir bu ülkede tahmin ve beklentiler ile gerçekler...
en iyi kalite çanta 20 kgdan fazla sürekli taşımaz
tekerlekli bavul gerek
20kg --> ≃1 litre
çantanın içi min 10 lt -- > 9lt ölü hacim
altın gümüş farketmez bu hacim ağırlık çarpanıyla
20 kg lık 2 bond çantayla --> 40kg --> antremanlılar için vücut ağırlığı 10% hamlar için 5%
ahalinin servetini korumak için koşarak kaçmasını izlemek
komik görüntüler oluşturur.
altınlar gümüşler suriyede kurtarmadı :he:
libya şu bu
en güvenli liman
en güvenli yatırım gemisi
huzur ve dengedir :yes:
Bu ülkede demokrasi uzun zamandır askıda.
Belki muti, kurallara uyan vatandaşa dokunmuyor ama fiilen durum bu.
Yabancı, hemen her konuda böyle kategorize ediyor ülkemizi.
Hukuka duyulan güven ve verilen itibar, hukuçularının da itiraf ettiği gibi en alt kertede.
Sıkıyönetim o kadar uzadı ve yöneticilerin kaldırma niyeti de ufukta görülmüyor.
Hemen dibimizde savaş var.
3 milyonun epey üstünde mülteci ülkemizde fink atıyor.
Bu savaşa bir şekilde girecektik, bugün fiilen başka bir ülkenin topraklarında ordumuz.,
Ülkenin önemli bir bölümünde yıllardır ayrılıkçı bir terör örgütüyle boğuşmaktayız.
O bölgenin önemli yerleşim merkezlerinden bir kaçı yakılıp yıkıldı bu kargaşada...
Dış borcumuz malum.,
Dış açık kronik bir hastalık ve yıllık 35-40 milyar dolar sadece ihracatımızı aşan ithalat için gereksinmemiz var.
Kısa vadeli borç (önümüzdeki bir yıl içinde ödememiz gereken) ve dış açık kabaca 200 milyar dolar.
Durum böyle iken bir de stratejik ortak olarak yöneticilerimizin ifade ettiği, ABD ile papaz oluyoruz.
Bırakın iki ülkenin sporcu ve turizm trafiğini, sadece 12.000 lisans ve doktora öğrencimiz var ABD de.
Gelseler gidemezler...
Böyle giderse basketbol ligimiz tehlikede.
Bu durumda dolar kuru 3,70, BİST 100 hala 100.000'nin üzerinde...
Başarı valla. :)