ha bi de amazon 3 senede 8-10 kat , tesla ise 20 kat tl bazlı :)
Printable View
ha bi de amazon 3 senede 8-10 kat , tesla ise 20 kat tl bazlı :)
hani bunlar da öyle ufak, supriz at ta değiller , devasa herkesin bildiği şirketler :)
Sn. lionnes sıra bizde mi diyorsunuz yani o katlar, yatlar vs. ������������
Şimdi Lütfi YENEL in röportajını izledim.
Bir kaç konuda netlik kazandırdığını düşünüyorum.
Aslında sondan başlarsak Teknoloji şirketlerinin fonlanamadığı sıkıntısını dile getirdiki ' soft away ' gibi sonucu ne olduğu belirsiz bir destek var.
Kron'un Erişim güvenliği tarafında olduğunu söyledi mesela. Çoğu kişide bilmiyor bunu.
2020 de 150 Milyar dolarlık pazarda Erişim güvenliği 2,5 Milyar dolar civarında dedi.
Buranın altını çizmek gerekirse , Erişim güvenliği siber saldıralara karşı , siber güvenlik yazılımlarında ayrı bir yer alıyor. Yani her çik çok şirketin yaptığı işten ayrıldığımız nokta burası.
Olaya bu boyuttan bakarsak 2,5 milyar dolarlık bir pazarda ilk 5 'te olmak aslında hayal değil.Çünkü bu işi yapan firma sayısı daha az.
Hadi ilk 10 olsun ve pazardan %1 lik pay alsak; 25 Milyon Dolarlık lik bir pay oluyor.
Bunun tamamen şu an için matematik.
Konuyu grafik teknik dışında temelden olarak değerlendirirsek,
1-Ülkemiz borsasının teknolojiyi bırakın hiçbir kağıdı düzgün fiyatlamadığını düşünüyorum.Örnek çok ama laf atmıyım şimdi.
2-Ekonomik daralma ve ülkemizin gelecek planlarını düşünürsek yine inşaat temelli yatırımlar devam edecektir.
Bunları düşününce yine tekrar edersek bizi kurtaracak haber yurtdışından gelecektir. ironsphere in bir numarasını göremedik daha inşallah görürüz diyelim kısa zamanda.
Bu arada yatırımcı Kront ta neden durur belki tekniği iyidir belki beklentisi vardır falan ama yine zor bir sürece girdik bence.
2020 yıllık bilançonun önemli olduğu şimdiden belli.
ironsphere de kızıyorum ben şahsen ama bir liverpool örneği var ki Kloop 5 sene sonra ortalığı kasıp kavurdu.
5 yıl beklenir mi o muallak açıkcası uzun bir süre. Sonuçta şirket sahipsiz değil ama ne bileyim biraz daha tuttuğunu kopartan bişiler görsek iyi.
YTD.
o 5 sene covid19 ile digitalleşme ,artan online alışveriş uzaktan eğitim vs 2 seneye indi bana göre, Sayın Lütfi Bey de pandemi ile birlikte güvenlik büyük önem kazandı diyor .Demek istediğim şu .. 5 sene sonra olması beklenen satışlar covid ile 2 sene içerisinde bile olabilir
Kaldı ki şu yılsonu beklentiler devam ediyor o da yüzde 30 büyüme demek satışlarda bu da 70 milyon civarı satış yapar...
yılsonu için kardan bir beklentim yok çünkü arge ve pazarlamaya 40 milyon harcanıyor..
bu da demek oluyorki kimse boşuna net kar veya faaliyet karı hesaplaması yapmasın bu hissede .
70 milyon satış gelse ..
brüt kar 54,6 olur ( brüt kar marjı yüzde 78 )
faaliylet gideri 46-48 olsa.. ( arge pazarlama 40-42 milyon tl, genel yönetim 6 milyontl)
Net kar da, 8-10 milyon arası bir şey olur.
Net kar ve faaliyet kardan kimse beklentiye girmesin bana göre... ( faaliyet giderleri çok fazla çünkü)
Bu sebeble diyorum ya , diğer bilişim şirketlerine oranla çok daha yüksek fk ile fiyatlanması gerektiğinin çünkü satışların yüzde 65-70i, arge ve pazarlamaya yani yatırıma gidiyor...