Sn izci bu delta menkuldeki eleman ortaklardan biriydi diye hatırlıyorum yanlışım varsa düzeltin lütfen..
Printable View
Ne olduğu belli değil. Ayrılanın ki Ziraat yatırımdaydı.
Yanılmıyorsam geçen sene ya mayıs ya haziran ayıydı. 1 kusurlardan yüklü sılvır aldım. Topikte yazıyorum tabi potansilini vesaire derken hissede bi hareketlenme başladı. 1.16 açılması gereken hisse 1.22 açıldı ve 1.30 kadar aldı birileri gap bırakarak sonra 1.24 ile 1.30 arası gitgel yaptı o gün. Bana biri mesaj attı abi sat gap kapanacak verecekler 1.17 ye kadar dedi bende verdim 1.25 ortalama ile yüklü malı. Sözde gap kapanınca alacaktım sattığım malı.:vk:
Hisse bir daha 1.25 şi görmedi, 2 ye kadar çizerek gitti.
Sonra borsa gündemden öğrendim operasyon olduğunu.
Başlık aynen şuydu, Hasan Meşe sılvırları döşe.
Tarih tekerrür eder mi bilemem ama ben burdayım.
Şimdi sılvır yönetimi adam gibi bilançolar göndermeli.
İndiregandi yani borsa dışı şirketine karı aktarmamalı.
Karlar adam gibi hakkıyla gönderilirse spekülatör lazım değil.
Piyasa ve fonlar bu hisseyi fezaya taşır hazır a grubunada girmişken.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin "Ulusal Ölçüm Notu"nu (National Scale Ratings) yükselttiğini duyurdu. Ulusal Ölçüm Notu, bir yükümlünün genel kredi verilebilirlik durumu veya belli finansal yükümlülükleri karşılama kapasitesi hakkında kanaat sunuyor.
Kaçıranlar izleyebilir buradan. Sorular kısmında pazarlama şirketi ile ana şirket birleşecek mi sorusunu sorsaydı birisi iyi olurdu. Şirket gerçekten iyi bir pazara sahip, 70 ülkeye ihracaat yapıyor. 2017 de %45 büyüdük diyor ceo. Müthiş potansiyeli var ama aması var işte. Karı borsa dışı pazarlama şirketine aktardıklarını düşünüyorum. Bu politika değişmez veya birleşme olmaz ise bilançolarda istikrar görülmez, 1 tl ile 2 arası gitgel Konya 6 saat yapar uzun yıllar.
http://youtu.be/sBNsUmgTzjk
Bu şirketin 2 problemi var defalarca yazdık...
1-İhracattan halka açık şirketin marka bedeli dışında kar elde edememesi,karın büyük bölümünü patronun cebine indirmesi...
2-Sattığı ürünün fiyatını artıramaması sonucu kar marjının sıfıra yakın göstermesi burada da bir numara var faaliyet giderleri kısmının düşmesi gerek...
Zaten bu dediklerimizin gerçekleşmesi demek yıllık 40 milyon civarı kar yazar ki hisse fiyatı 4-5 aralığına gelir...
Geçen yıl 14 milyon karı yakalamasından sonra ilk çeyrek 1 milyon zarar yazması aşırı abartıldı...ikinci çeyrek +bilanço ve teşvik hikayesi ile hakettiği yere gelmesini beklerim...
88 milyona yakın teşviğin nerede nasıl kullanılacağı kısmında dikkatimi çeken ÜRÜN çeşitlendirilmesi ve ARGE’de kullanılacağı şirketin gelecekteki ciro hedefini yakalamasında yardımcı olacak...
2020 ciro hedefi 1 milyar tl ve 100 milyon ihracat olarak ortaya konmuştu unutulmasın...
Şirket her yönüyle parlayan yıldız yeterki yatırımcıya doğru bilgiler verilsin...
Buna benzer bir durumu geçen sene doğtaş kelebekte yakalamaştım hisse agresif büyüme hikayesiyle 1,5 liradan 4,5 seviyesine kusa zamanda yakalamıştı ancak 700 milyon tl değerinde euro borcu hisseyi geldiği noktaya çekti...sillver kızımızın öyle bir sorunuda yok maaşallah...
DOĞTAŞ: İnorganik büyüme sistemini (satın almalar ile büyüme) uyguluyor. Zorlu Enerji de aynı sistem ile büyüyor. Ekonomiler iyi gittiği zaman bu yöntem oldukça başarılı. Yalnız tersi durumlarda sistem kırılgan olabiliyor. Her şey tersine dönüp olumsuz etkilenebiliyor.
SİLVER-CAN KIZ: Organik büyüme sistemini (iç büyüme ve üretim kalitesini arttırmak şeklinde) gerçekleştiriyor. Diğer bir adıyla İnovasyon, yeni nesil ürün teknolojisi ve Rantabilite. Ekonomik risklerden biraz daha uzak. Dolayısıyla Risk faktörü daha düşük seviyede oluyor.
Sn izci bu 88 milyon teşviğin detayları konusunda ne düşünüyorsunuz,bu meblağı şirket hangi şartlarda sağlıyor...
%30 yabancı sermaye %70 yerli sermayeden bahsedilmiş...bu para nakden ödenmiyor bildiğim kadarıyla...
Öncelikle şunu söyleyeyim; SİLVER-CAN için bu teşvik rakamı oldukça yüksek. Çünkü daha evvel yatırımlarını zaten tamamlamıştı. Mevcut Kapasite kullanım oranı %38,72 seviyesinde. https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/680107 böyle bir teşviki nerede kullanabilir. Oldukça ilginç.
-Ürün çeşitlendirilmesi ve Arge yatırımlarında kullanacağını söylüyor. Sonuçtan Şöyle bir şey çıkıyor: Boş kapasiteyi yeni ürünleri piyasaya sürerek dolduracağı yönünde. Boşu buysa, dolusu olduğunda Ciro da patlama bizi bekliyor sanki...
Yatırımını tamamladığı için hazır tezgah var,ürün çeşitlendirmesi yapıp üretimi artıracaklar ve bunu ikna etmişler ki bu büyük meblağı almaya hak kazanmışlar...bu haber piyasanın gözünden epeyce kaçtı bence şirket büyük bir atılım gerçekleştiriyor sessiz sedasız...bu teşvik ve dolayısıya yeni ürün çeşitlendirmesinin yıllık ciroya katkısı müthiş olacak...
Şirketin 56 Miyon TL Piyasa değeri var...2 yıl sonra ciro hedefi 1 Milyar TL...iyi mi...Bu nasıl iştir...
Gaz veriyorsun diyenlere kırıcı olabilir, süsebilirim...1 lot hissem yok...Niye mi yazıyorum: Arkadaşlarım rica etti, son tahlilde düşüncelerimi öğrenmek istediler.
SİLVER-CAN SORU CEVAP KÖŞESİ:
Soru:
-Anladık abi, arkadaşların sana dedi ki...son tahlil ve röntgen istediler...Madem sonuçlar iyi, hasta iyi, memleket iyi...pekala, niye 1 lot hissen yok, diye sormazlar mı adama.
Cevap:
-Yönetimin kurumsallığına kızgınım, halen de kızgınlığım geçmedi.(konsolidesi dahil olmamış eksik geçici beyannameyi seans içi gönderip, hissenin seansta vurgun yemesi.)
Bence de, Hedeflerini rahat gerçekleştirecekler. Yüksek kar da açıklayacaklar. (2017 yılında 14 Milyon Net kar açıklamışlardı) Kurumsallık kalıyor geriye..
YILLIKTA 10 Milyon TL Net KAR. İkinci çeyrekte zarardan kara geçer.
Sermaye arttırımı yapması hisse derinliği açısından olumlu tabiiki. Bedelsiz sermaye arttırımı olduğundan, bu kaynağı bir yerde kullanamaz. Çünkü finansal bir likidite oluşmadı. Ha şöyle; temettü dağıtmadı, para şirkette kaldı, bedelsizde kullanıldı. Olaya bu şekilde baktınız sanırım. Evet dolaylı da olsa fonlama oldu. Haklısınız. Bakış açısı ne kadar önemli. Bakan göz, Gören göz.
Şirketin 2017 6 aylik bilanço karı 4,9 milyon TL. Aldığı teşvik 6 aylık bilançoya yansıtılacak. Bundan dolayı ben yüksek bir karlılık bekliyorum. Ayrıca A grubuna dahil olması da bir avantaj, hisseye ilgiyi artıracaktır. Yeni yatırımlar, arkasından ciro artışı ve karlilik artması hisseye olumlu yansıyacaktır.....
Lenovo P2a42 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Şirketin 2017 6 aylik bilanço karı 4,9 milyon TL. Aldığı teşvik 6 aylık bilançoya yansıtılacak. Bundan dolayı ben yüksek bir karlılık bekliyorum. Ayrıca A grubuna dahil olması da bir avantaj, hisseye ilgiyi artıracaktır. Yeni yatırımlar, arkasından ciro artışı ve karlilik artması hisseye olumlu yansıyacaktır....
Sasa teşvikleri 3 ayliklara yansıtabilmek için 3 defa bilancoyu erteledi. En sonunda 22 Haziran'da teşvikler resmi gazetede yayinlanmadigindan 3 aylığı tesviksiz açıklamak zorunda kaldı. Ve şirket aşağıdaki açıklamayı yaptı: Açıklamalar
Sermaye*Piyasasında*Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği (II-14.1) kapsamında*son*yayın tarihi 10.05.2018 olan şirketimizin 2018 yılı 1. 3*aylık konsolide*finansal tablolarının yayınlanması için, şirketimizce başvurusu yapılan teşvik*belgesindeki destek unsurlarının detaylarının yer aldığı*Bakanlar Kurulu*Kararı'nın T.C. Resmi Gazetesi'nde yayınlanması beklentisi nedeniyle*ek*süre taleplerimiz Sermaye Piyasası Kurulu tarafından olumlu karşılanmıştır.
Teşvik*unsurlarının T.C. Resmi Gazetesinde yayınlanmamış olması nedeniyle söz*konusu raporlar *20.06.2018*tarihinde teşvik unsurlarını içermeyen haliyle Kamuyu Aydınlatma Platformunda açıklanmıştır.
Teşvik*belgesi*başvurumuz, *Ekonomi Bakanlığı'nın 24.04.2018 tarihli yazısı üzerine*Bakanlar Kurulunca imzası 30.04.2018 tarihinde tamamlanmış olduğu halde T.C.*Resmi Gazetesinde 23.06.2018 tarihinde yayınlanmıştır.
31*Mart 2018 tarihli finansal tablolara yansıtılamayan söz konusu destek unsurları kesinleştiği için şirketimizin*1 Ocak – 30 Haziran 2018 ara hesap dönemine*ait*finansal*tablolarına yansıtılacaktır.
Kamuoyuna*saygı ile duyurulur.
Sasa 3 aylık bilancoyu ilk uzatma bildiriminde kap a şu açıklamayı yaptı; "T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenmiş olan 8,48 Milyar USD*tutarındaki Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgesi 09.04.2018 tarihinde Sayın*Cumhurbaşkanımız tarafından şirketimiz Sasa Polyester Sanayi A.Ş.'ye takdim*edilmiş olup, teşvik belgesindeki destek unsurlarının detaylarının yer aldığı*Bakanlar Kurulu Kararı'nın T.C. Resmi Gazetesi'nde yayınlanması beklenmektedir.
Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgesi'nde yer alacak olan destek unsurlarının*Finansal tablolarda önemli derece etkisinin bulunması sebebiyle*Sermaye*Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği (II-14.1) kapsamında*10.05.2018 tarihine kadar yayınlanması zorunlu olan şirketimizin 2018 yılı 1. 3*aylık konsolide finansal tablolarının yayınlanması için 24.05.2018*(dahil)*tarihine kadar*ek süre verilmesi talebimiz Sermaye Piyasası Kurulu'nun 10.05.2018 tarihli*yazısı ile uygun bulunmuştur.
Kamuoyuna saygıyla*duyurulur"
Yani demem o ki Sasa da olduğu gibi teşvik destekleri 6 aylık bilançoya yansıyacak ve iyi bir karlılık ortaya çıkacaktır...
Bence bilanço zamanında gelir, önemli olan resmi gazetede yayinlanmasiydi. Bence yansıtılır. Ama aşağıdaki desteklerden hangileri ve ne şekilde bilançoya yansıtılır bilmiyorum. İyi derecede muhasebe bilgisi gerektirir... Dediğim gibi Sasa teşvik desteklerini çok önemli gormesi nedeniyle sırf söz konusu teşvikleri bilançoya dahil edebilmek için 3 defa uzattı bilanço süresini. Çok iyi bir muhasebe bilgim yok fakat bu desteklerin Silverline nin 6 aylık bilancosuna direkt alınacağı ve bilançonun da çok iyi geleceğini düşünüyorum.
1- Gümrük Vergisi Muafiyeti
2- KDV İstisnası
3- Faiz Desteği
4- Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği
5- Vergi İndirimi
Pazartesi bunu yatırımcı ilişkilerine sormak lazım. Bence Mali tablolara etkisi şimdi değil, ileride olacaktır. Çünkü teşviğin anlamı: harcadıkça, yapılan harcamaya destek olunacak, bir kısmı karşılanacak diye biliyorum. Hatta Mali uzmanlar bilir, daha evvel teşvik sistemi böyle bu şekilde işliyordu. Vergi teşviği: Vergiden muaf olmak. SGK teşviği: Prim ödememek veya ödenenlerin iadesi. Personel teşviği: Maaşların İşkur tarafından ödenmesi. Hammadde desteği: gümrük vergisi muafiyeti, depo kirası desteği. Makina teşviği: Tamamını gider yazabilmek, kdv sini ödememek. Kredi desteği: bu hususta alınacak kredilerin faizini devletin karşılaması vs. bunlar daha da çoğaltılabilir.
Şimdiki teşviklerin kapsamı da genişletildi. Ayrıca devlet destek primi verir mi, verir belki. Bilemiyorum, bence ekstra gelir yazacak kadar faydalı olacağını sanmıyorum. Hatta daha da net söyleyeyim: bence; prim vermez, sadece harcamanızı karşılar, onun da bir kısmını diyorum.
Ancak teşviğin alındığı tarih itibari ile yani haziran ayını kapsama durumu var ise bunu yansıtabilirler buda faaliyet giderlerlerde düşüşe sebep olacağından ikinci çeyreğe son dakika damping etkisi yapabilir...esas etki 3.ve 4.çeyreklerde görülür buda yıl sonu karlılığın çok çok iyi grlmesini sağlar...
Sn izci yıl sonu tahmininizi revize edin bence😂
Bilançolarda sadece o dönemdeki kalemler değil gelecek dönük kalemler de yer alabilir
Yatırımcı iliskerine sormak en iyisi fakat aşağıdaki açıklama SASA nin finansal raporlarında en sonda not olarak yazıyor. Burada size katilmadigim nokta şu: Bilançolarda sadece belirtilen dönemdeki kalemler değil, geleceğe dönük yapılacak yatırımlar, borçlar, varlık satışı, kısa ve uzun dönem yükümlülükler vs de dahil edilir. Eğer dahil edilmese SASA gibi bir şirket dahil edileceğini açıkça yazmaz. Çünkü oradaki yatirimlar da 1-2 sene sonra tamamlanacak ve 2020 lerde yeni üretim tesisleri faaliyete geçecek. Burada asıl soru hangi kalemlerin yansitilip hangilerinin yansitilmayacagidir. Bunu da yatırımcı ilişkileri ya da en garantisi muhasebe bilgisi çok iyi olan kişiler bilir. Sormak lazım...😎😎😎
29 - BİLANÇO TARİHİNDEN SONRAKİ OLAYLAR
2016/9495 sayılı “Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar”
kapsamında 9 Nisan 2018 tarihinde Beştepe Millet Kültür ve Kongresinde Yatırımlara Teşvik Belgesi
Dağıtım Töreni düzenlenmiş olup bu törende T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenmiş olan
Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgesi Sasa Polyester Sanayi A.Ş.’ye takdim edilmiştir.31 Mart 2018 tarihi
itibariyle, Teşvik Belgesinde talep edilen destek unsurlarına göre, şirket tarafından yapılan fiili
harcamalara ilişkin, indirimli kurumlar vergisi uygulaması kapsamında toplam 260.262.000 (Tam TL)
dönem ertelenmiş vergi geliri hesaplanmıştır.Sasa Polyester Sanayi A.Ş.’ye ait teşvik belgesindeki
destek unsurlarının detaylarının yer aldığı Bakanlar Kurulu Kararı'nın T.C. Resmi Gazetesi'nde 2018
yılı 2. 3 aylık konsolide finansal tablolarının son ilan tarihinden önceki bir tarihte yayınlanması halinde
söz konusu destek unsurlarının finansal etkisi 1 Ocak – 30 Haziran 2018 ara hesap dönemine ait
finansal tablolara yansıtılacaktır. 30 Haziran 2018 tarihli gelir tablosunda yer alacak ertelenmiş vergi
geliri tutarı 1 Nisan – 30 Haziran 2018 döneminde yapılan fiili harcamalar da dahil edilerek
hesaplanacaktır.