İtfadaki ana pozun karı
atıyorum 94 den aldığın bonuyu itfada 100 olarak geri aldığında
bu aradaki fark vergiye tabi değil.
Ben böyle bilgilendirilmiştim.
Printable View
İtfadaki ana pozun karı
atıyorum 94 den aldığın bonuyu itfada 100 olarak geri aldığında
bu aradaki fark vergiye tabi değil.
Ben böyle bilgilendirilmiştim.
yanlış. buradaki muhabbetlerde her zaman söylenen bunun vergilendirileceği idi.. sadece kur farkı hesaplanmıyor o kadar.
(100-94)x nominal adet.. örneğin 100k nominalde 6k usd vergiye tabi oluyor (o günün kurundan hesaplanarak). bir tek bunun beyanda limit var mıydı, limitten bağımsız her halükarda beyan ediliyor muydu onu hep karıştırıyorum/net hatırlamıyorum.
Bu islerde deneyimli uzun suredir eb tutan eski bir bankaci abimize sordum.
O da istisnaya girmez. Direk beyan edilir ve kur farki uygulanmaz dedi.
Syg,
benim de hatırladığım öyleydi gibi.. onda istisna yok denmişti sanırım.
sn epikurist foruma küsüp gitmemiş olsaydı keşke.. en net bilgileri ondan alabiliyorduk.
Ben dahil bu konuyu yanlış bilen arkadaşlara beyanname şoku :rules: Fiyatı 100'un altında aldığınız ve itfası gelen her eurobond için illaki beyanname verilecek... Geçmiş olsun ne diyelim...
Sayın Epicurist maalesef bu forum ve bizim gibi Eurobond konusuna meraklı forumdaşlar için ciddi bir kayıptır. Neden küstüğünü bilmiyorum ama keşke geri gelse.
sn epicurist'e mesaj attım. umarım en azından bu başlığa döner ve arada bir de olsa bilgi paylaşımına devam eder.
Peki bir yıl içinde 60.000 TL temettü ve Eurobond kupon getirisi elde ettim. İtfa nedeniyle de sadece 1.000 TL gelir oluştu. Bu 1.000 TL yüzünden kalan 60.000i de beyan etmeye gerek olur mu? Yoksa sadece 1.000 TL mi beyan edilir?
Beyler daha önce bu başlıkta defalarca yazıldı öyle değil. Doğrusunu yazıyorum:
1) Eurobondlar için yıllık kupon geliriniz 70 bin TL üstündeyse beyanname verip vergi vereceksiniz, altındaysa vergi yok.
2) İtfa yılında yıllık kupon geliri + itfa anapara geliri (eurobond 95ten aldıysanız 5 doların TL karşılığı) 70 bin TL üstündeyse beyanname verip vergi vereceksiniz, altındaysa vergi yok. İtfa anapara geliriyle 70 bini geçecekseniz bundan kaçınmak için eurobond alırken fiyatı 100 dolar üstündekileri tercih edin. Eurobondun aldığınız zamanla itfadaki kur farkı gelir sayılmaz.
3) İtfadan önce sattıysanız kur farkıyla alım satım kazancı hesaplanacak kaç lira olursa olsun vergi için beyan edilecek.
Kaynak isteyen için (aşağı kaydırıp eurobond kısmını bulun):
https://www.isbank.com.tr/contentman...lendirmesi.pdf
Bu işlerde doğru zamanlamayı tutturmak zor. Bende biz dış politika yok artık dediğim anda eurobond almıştım. Sonra yok artık dediğim şeyler oldu. O nedenle fiyata takılmadan makul gördüğünüz noktada girip dönüp geriye bakmayacaksınız. Ha şu anda geriye dönüp baktığımda dth göre ciddi seviyede fark var.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Cds 545 https://i.resm.im/OFOsbRE.PNG
Arkadaşlar küsme yok, forumu takip ediyorum. Yazdıklarınızdan faydalanıyorum. Sadece katkıda bulunmama kararı aldım.
Eurobond gelirleri vade sonuna kadar beklenip satılmazsa, vade sonunda elde eden kur farkı gelirleri vergiden muaftır.
Kupon faiz gelirleri ise (stopaj 0 olmasına rağmen)stopaja tabii iratlardan sayılır.
Eğer stopaja tabii bir geliriniz varsa (işyeri kirası, araç kirası, kar payı ödemesi, eurobond geliri...) ve sizin o sene elde ettiğiniz menkul + gayrimenkul iratlar toplamınız gelir vergisi 2. dilimini geçiyorsa stopaja tabii gelirlerinizi dolayısıyla eurobond kupon faiz gelirlerinizi beyan etmeniz gerekir.
Gelir vergisi dilimleri %15, 20, 27, 35 ve 40 diye gider. Ikinci vergi dilimi %20 dir.
2022 yılı için %20 vergi dilimi sınırı 70,000 liradır.
Dolayısıyla, eğer sizin ücret geliri hariç, diğer tüm menkul+gayrimenkul iratlarınızın toplamı 70,000 i geçer ise, 2023 mart ayında 2022 elde ettiğiniz eurobond faiz gelirleriniz 1 kuruş bile olsa beyan etmeniz gerekir.
Eurobond alırken eğer iskontolu almışsanız (nominal 100,00 iken 99,000 kirli fiyattan almak gibi) Vade sonunda size odenen 100,000 + kupon faiz geliri için sizin o seneki faiz geliriniz 1,000(iskonto) + kupon faiz geliri olacaktır.
Tanidigim birisinde 200K nominal var.. 2027 de itfa olacak..
Benim o sene tek kuponum olur o da limit altinda kalir..
Alis satis arasindaki farki ben beyan etmeyecegim, kim bilecek 8 sene once ben kactan almisim, eger yakalarlarsa salaga yatar, pismanlikla uzlasma ile v.s yirtarim diyor..
Bu da bir yaklasim tabii..
Ona dedim ki saklama sisteminden daha gecmis bilgileri de cok cok kolay gorur, riske atma kendini.. :)
Syg,
HSBC deki MT diyor ki:
Itfadaki gelire (99-100 dolar diyelim) 1 dolara kur farki yok.. direk o gunku kur ile carpiyoruz..
Ancak enflasyon endekslemesi var...
Bu ikisi birbiri ile celisiyor sanki..
O zaman kur farki hesaba katilmali ve endekslenmeli degil mi??
Syg,
genellikle VD olta atma yöntemi ile yakalıyor. Örneğin ücret dışı geliri olup beyanı olmayana sizi yakaladık şu kadar ceza keseceğiz tarzı mektup yolluyorlar. Sende gidip kuzu gibi herşeyi gösterip beyan ediyorsun.
Bana iş değiştirdiğim zaman gv niz eksik yattı 45k ceza keseceğiz diye mektup yolladılar. Gittim tüm evrakları topladım, çocuğun özel okulunu falan da gösterdim. 800 TL alacaklı çıktım :)
O nedenle beyan etmek de fayda var zamanın da.
Enflasyon duzeltmesi değer artış kazancı olduğunda uygulanır. (Enflasyon farkı %10 nun üzerinde olduğunda)
Eurobondlarda değer artış kazancı olabilmesi için eurobondu itfa tarihinden önce satmanız gerekir.
Vade tarihini beklediğinizde itfa olan eurobondlarinizdan elde ettiğiniz kur farkı gelirleri kaç olursa olsun beyana tabii değildir.
Iskontolu aldığınız eurobondlarinizdan itfa tarihinde elde ettiğiniz gelir, faiz geliri olarak düşünülüp vergilendirilir.
Tekrar cok cok tskler..
O zaman soyle varsayimsal bir sey olabilir mi veya olmasi ne derece mantikli olur?
Itfaya kisa bir sure kala, satip bunun bir faiz geliri degil de trade yani deger artis kazanci olmasini saglamak?
Beyanda kur farkini ive tabii enflasyon endeklemesini de isin icine sokup efektif vergiyi dusurmek??
Dusurulup dusurulemedigini de herkesin case by case degerlendirmesi gerekir tabii...
Syg,
İtfa (vade) tarihinden önce satılan Eurobondlarda eğer hesap sonucunda bir değer artışı çıkıyorsa ki kur farkından dolayı genelde çıkar) kupon faiz gelirleri gibi bir beyan sınırı olmadığından, 1 kuruş bile olsa beyan edip vergisini vermeniz gerekir.
Özetlemek gerekirse değer artış kazançları 1 kuruş bile olsa vergiye tabidir kupon faizleri ise yukarıdaki açıkladığım kurallar dahilinde sınırı geçiyorsa beyan edilir.
Diyelim 2021de itfa tarihi 23 mart 2023 olan bir eurobondu 99,000 kirli fiyatdan aldınız.
Sonra bunu 25 mart 2022 de 101,000 den sattınız.
Ücret geliriniz haricinde hiçbir geliriniz yok diyelim.
Sizin 2022 geliriniz 23 marttaki kupon faizi geliri + 25 marttaki satıştan elde ettiğiniz değer artış kazancı oacaktır.
Bu durumda değer artış kazancınızı 2023 martta gelir vergisi beyannamesiyle beyan edeceksiniz, kupon faizi gelirinizi ise eğer değer artış kazancı + kupon faiz geliri 70,000 ini geçerse beyan edeceksiniz.
Umarım yardımcı olmuşumdur.
Cok tskler..
Gelir turlerinin farkini iyi anlayinca isin mantigi da cozuluyor kolayca...
Syg,
Tabii kirli fiyatın içinde işlemiş faiz gelirleri de olduğundan bunu ilk faiz geliri elde ettiğiniz yılda düşme hakkınız vardır ama fazla ayrıntıya girip kafanızı bulandırmak istemiyorum.
İşlemiş faiz(kirli temiz farkı) ilk kupondan düşürüldüğü için tahvilin alış bedeli temiz fiyat olarak kabul edilir.
İtfadaki ana para farkı temiz alış tutarına göre hesaplanır.
Bu hakkınız opsiyoneldir. Eğer kirli fiyatin içindeki aldığınız tarihe kadarki işlemiş faiz gelirlerinizi ilk faiz gelirinizden düşerseniz bond itfa olduğundaki iskontolu fiyat kirli fiyat- düştüğünüz faiz geliri olur,
yok eğer düşmezsiniz iskontolu alış bedeliniz aldığınız kirli fiyat alır.
Bu dediklerim nominal değerden düşük alışlar için geçerli, alış kirli fiyat eğer nominal değerden yüksek ise muhasebesi farklıdır.
Dövizle alıp satılan bir menkul değer için TL ile gelir - gider hesabı yapılması son derece anlamsız. Konunun uzmanları da zaman zaman dile getiriyorlar. Bir türlü adil bir düzenleme gelmedi bu konuda.
Son yıllarda bireysel yatırımcıların EB'a ilgisi giderek artıyor. En azından döviz bazında değer artış kazancı yoksa vergi ödenmemesi yönünde bir güncelleme yapılsa faydalı olur. 1,000 USD'ye aldığım EB'u iki sene sonra 950 USD'ye satıp bir de üstüne kur farkından dolayı vergi ödüyorum. Tersi olsa, 950'ye alıp 1,000'e satsam, vergi işini anlarım. Güncel uygulamanın adil olmadığını düşünüyorum.
Yanlış anlamaya mahal vermemek için vergi olayını bir örnekle açıklamak istiyorum.
Diyelim 2022 tarihinde itfa tarihi 2024 olan 100,000 nominal değerli bir eurobondu 98,000 den aldınız.
Kirli fiyat = nihai fiyat = 98,000 olacaktır.
Bu kirli fiyatın içinde sizin alış tarihinize kadar işlemiş kupon faiz geliri de 10,000 olsun.
Ücret geliriniz haricinde bir geliriniz olmadığını varsayarak,
2022 senesinde kupon faiz geliriniz 75,000 olsun.
Bu durumda 2022 yılı 2. Vergi dilimi olan 70,000 i geçtiği için kupon faiz gelirlerinizi 2023 yılı mart ayında beyan etmeniz gerekir.
Benim gelirim 75,000-10,000= 65,000 sınırın altında kalıyor diyemezsiniz.
75,000 gelirinizi beyan ederken, 10,000 birikmiş kupon faizini de gider olarak düşebilirsiniz.
Düştüğünüz taktirde 2024 itfasinda sizin iskontolu alış fiyatiniz 98,000-10,000=88,000 olur.
Düşmezsiniz 98,000 olur.
https://www.bourse.lu/security/XS1271836600/226288
valla avrupada yaşamak isteyen için süper ürün.
2030 vadeli, $7k için açık şu an ikbr'de. Verim 7.54%
ytd
Dolar ve Tl lerin karışmaması için düzeltme
Bu kirli fiyatın içinde sizin alış tarihinize kadar işlemiş kupon faiz geliri de 1,000$ karşılığı = 10,000 Tl olsun.Alıntı:
Bu kirli fiyatın içinde sizin alış tarihinize kadar işlemiş kupon faiz geliri de 10,000 olsun.
Düştüğünüz taktirde 2024 itfasinda sizin iskontolu alış fiyatiniz 98,000$-1,000$=97,000$ olur.Alıntı:
Düştüğünüz taktirde 2024 itfasinda sizin iskontolu alış fiyatiniz 98,000-10,000=88,000 olur.
sn tantrum. katkılarınız için teşekkürler. :ok: