Teşekkür ederim Allah mahçup etmesin.
YTD
Printable View
Ahme arazinin daha başka avantajları var ama sen bu işlerden anlamazsın(sanıyorum) boşuna yazmayayım.sen doların peşinde dolan. :cool:
Yahu nereye yediriyorsun sağol aç değilim hem..
Hem sen matematikten de anlamıyorsun belli.
Nerede yüzde 31
11.5 milyar dolar.
Geçen sene darbe ayının miktarını alıp buraya yazıp kafaları bulandırmanın amacı nedir ki..
Ülke batıyo diyene de karşıyım
Ülke uçuyor diyene de..
Rakamla gelin
11.5 Milyar dolar
Uçan bir ihracat yok
Ne dedik 10 14 arası dalganıyor.
11.5 Milyar dolar düşük bir aylık rakam.
3 senedir de çıkan dolara rağmen ihracatta kalıcı bir yükseliş trendi görülememiştir..
Nokta.
Yüksek kurun son 3 yıldaki tabloya baktığımızda ithalatı kesmediği görülüyor. Zira ithal ettiğimiz kalemler ölçek ekonomisine bağlı ürünler, teknolojik ürünler ve enerji. Bunlar kur yüksek olsa da ithal edilecek.
İthalatı kesecek etken ithal tüketim ürünlerine vergi uygulamak ama burada da daha önce de belirttiğim gibi uluslararası anlaşmalar ve ülke çıkarları gereği sınırlar var.
Büyümenin çok büyük bir bölümünün inşaat , devlet harcamaları ve ithalattan geldiği düşünüldüğünde yüksek kur ancak ekonomiyi kısır bir enflasyon döngüsüne sokuyor. Daha önce de söylediğim gibi üretim çıktımız önümüzdeki 10 yıllarda da bu dengeyi değiştirecek işaretler vermiyor. (hatırlatma: pisa testi)
1000 ÜRÜN 1000 KOBİ
İthal edilen birçok ürünün yurt içinde de üretilebileceğini dile getiren Bakan Faruk Özlü, İthal ettiğimiz 1000 ürünü, bunu yapabilecek 1000 KOBİ ile eşleştireceğiz dedi.
http://www.sanayigazetesi.com.tr/san...bi-h14786.html
http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi...i-2009352/amp/ birbirlerine hesap makinesi atarlarmi biri yuksek diyo biri düşük aldiklari pozisyon farklı heralde ..
25 senedir sanayinin içindeyim. Hemen Hemen her yıl bu tür projeler, oluşumlar söz konusudur. Ama sonuç alınamaz. Zira elde bu ürünlerin ar-gesini yapacak kalitede eleman yok. Ayrıca bu eleman kısmen oluşturulabilse dahi bir çok ürün ölçek ekonomisinde iç pazar desteği ile üretilmek zorunda. Örneğin çin'de iç pazar bir ürünü 2-3 yıl yüksek adetlerde talep ediyor ve bu adetler olgunlaştıktan sonra bu ürün dünya'ya açılıyor. Bizde iç pazarda ilk sürüm miktarları bu döngüyü yakalayabilecek sayıda değil. Yani sorun sadece teknoloji değil, ama teknoloji kısmı dahi kısa sürede çözülebilecek bir iş değil.