Büyük emek veriyorsunuz. Teşekkürler.
Printable View
Büyük emek veriyorsunuz. Teşekkürler.
Öncelikle tekrar yazmaya başlamış olmanıza çok sevindim .gecikmeli de olsa size ve tüm forumdaslara mutlu sağlıklı yıllar dilerim. Deniz bey buna göre artık bireyseller eurobond alamayacak.daha önce eurobond almış olanları da kapsiyormu bu karar. Kupon ödemeler de sorun olurmu ?2026 vade vakıfbank eurobondu ne kadar riskli sizce?
Eurobond almaya yasak getiren bir karar değil.Ama diyelim ki Londra'da ya da New York'ta bir bankada ya da aracı kurumda da hesabınız var.Burada satın aldığınız bir menkul kıymeti artık virman yoluyla oradaki hesaplarınıza transfer etmenize yasak getirilmiş.Yani sermaye hareketlerine tek yönlü olarak kısıtlama getirilmiş oldu.Teknik olarak bunu "sermaye kontrolu" olarak tanımlıyoruz.
Yurt dışından bir menkul kıymet almaya da ,örneğin ABD borsasından hisse senedi ya da ABD Hazine tahvili ,yasak getiriyor mu,o pek net değil,ben henüz bir yasak gelmemiş bu talimatın kapsamına dahil değil olarak yorumladım,aracı kurumunuzla bu konuda görüşebilirsiniz...Ama buraya da yasak getirilse bile daha önce satın aldığınız hisse senetlerinin temettü kazancı,tahvillerin faiz kazancı hesabınıza geçmeye devam eder.Yabancı menkul kıymetler için de alım yasağı getirilmiş ise,daha önce aldıklarınızı satmak zorunda olmazsınız ama artık yeni bir alım yapamazsınız.
Sn. Deniz hocam twitter'da Turkey Ratio of TMC / GDP (%) ve Turkey Ratio of TMC / (GDP + Total assets of central bank) (%)
grafiği dikkatimi çekti linki araştırdım aşağıda koydum. Buna göre büyümemizden çok para basıldığını anlıyorum ama MB varlıklarının görece düşük kalması ikinci rasyoda ne anlama geliyor yardımcı olabilir misiniz?
Saygılarımla.
https://www.gurufocus.com/global-mar...was%2016.82%25.
Hesaplamaları yapan kişi Türkiye'ye çok yabancı olmalı.Rakamları açık kaynaklardan alırken birbirine karıştırmış.Örneğin geçen yıl gsyih cari rakamlarla 7248.79 trilyon TL oldu, ama bunu geçen senenin yıl sonu kuru 18.73'e bölünce Türkiyenin geçen yılki gsyih'sını 387 milyar dolar hesaplamış.Halbuki yıl sonu değil 12 aylık ortalama kura bölmeliydi ve o zaman rakam 807.1 milyar dolar oluyor.
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Inde...22-45551&dil=1
Merkez bankasının aktifleri 3222 trilyon TL ise geçen yılın sonuna değil bugüne ait ve 1 yıl önceye göre %114.52 artmış.Veriler dönemsel olarak farklı dönemlere ait
Sonuç olarak hesaplama yöntemi borsa endeksi değerlemesinde kullanılan bir yöntem ama, verileri yanlış kullanınca çıkarımlar da yanlış olmuş doğal olarak.