https://www.reddit.com/r/Silverbugs/
https://en.wikipedia.org/wiki/Silver_as_an_investment
Printable View
Fon dünde 100 bin bastı....hergun 100 bin basıyor....ons 1826 yi gördü suratına bakan yok... gümüş onsa göre eski oranla 24 olmalı...şuan 26.64....reddit gazı %10 yukarda....fon değeri 39.5 suanki 44.4....
Fon birgün 100 bin değilde 200 bin bassa panikle bir iki büyük baba çıksa burada helva dağıtırız....
Düşen fiyatla basimlari görüyoruz...
Ons 200 günlük ortalama altına sarkarsa 1819.... 1800 altı görülür parite 1200 altı olursa gümüş de salınır....
Suanki babalar: şeker 50 bin,tacirler 50 bin ,gedik 50 bin,metro 70 bin ,ak 100 bin,y.kredi 400 bin iş 200 bin burgan 90 bin garanti 100 bin,TEB 150 bin...ve dün finans yatırım fon harici 60 bin
Son bir ayda fon 1.5 milyon satmış....
M2004J19C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ABD'de ADP TDİ 49bin beklentinin üzerinde 174bin geldi...
Artık ABD'de dikkat edilmesi gereken başlıca veriler istihdam verileridir...
Bu veriler iyi geldiği sürece tahvil faizleri ve dolar endeksi pozitif kalır...
Kısa hareketler aldatır...
Cuma TDI var ...
Onsdaki salinis cumaya hazırlık gibi...
Cuma akşamıni beklemek daha mantikli....
Gr gümüş 6.086....geldi eski seviyeye....
Silver future'ları 26 altında kapatmadığı sürece ümitvarım.
Some silver questions for JP Morgan, Jamie Dimon, the CFTC, and Congress
https://www.youtube.com/watch?v=akJ_y3m_zVU
gmstr de korkakca islem yaptimsonuc boyle oluyor iste. firsat teptik. dolar endeksi ve abd 10 yilliklara bakinca guvenemedim. abd 10 yiliklar ve dxy nedeniyle altin gumus isine gunluk harici paydos. guvenli limandayim isyedigi kadar ucuz altin gumus olsun. hos gumus bu degerseyken fon 40-41 aradiydi. ucuz gumuste yok yani.
Tortumlu ben fonu aradım ellerinde lot yokmuş.Fonun sattığı falan yok.Benim çözemediğim yılbaşı total lot sayısı 12.3 milyon lotmuş,şimdi 14 milyon yani yılbaşından bu yana fon 1.7 milyon satmış birileri toplamış,bu alımların çoğunda reddit falan yoktu.Bu kadar lotu kim alıyor ve neden hiç satıcı çıkmıyor.Ben bu fonu ilk 2019 temmuzunda radarıma almıştım o zaman 700 bin lot vardı ,yaklaşık 1.5 yılda 14 milyon lota çıktı ,bunun ilk 8 milyon lotluk kısmında gümüş 15 ila 18 dolar arasındaydı,bu kadar lotu kim neden topladı,akıllı para dışında aklıma bir şey gelmiyor,birileri gümüşün olayını çok erken öğrendi ,o birileri hala tek lot satmadı hala topluyorlar,bunlar bir şeyleri biliyor,tebden kuveyttürkten falan gümüş hesabı açmayıp fizikiye en yakın alternatif olan bu fonu topluyorlar.
Şu anda amerikada fiziki gümüş için sıraya giriyormuşsun,8 hafta sonraki teslimat için millet 36 ila 40 dolar arası ödemeye razı olup sıraya giriyor.Bu fiziki sanal makası devam ederse çarşı karışır.
gumustr kritik destek kirildi gibi. dxy endekside yukseliyor. su bebeler piyasa girmeden bu degerlerdeydi gumus gr. yanis hatirlamiyorsan fonda 41 civariydu bu gumus gr fitlyatlarinda.
It's Official: The World's Biggest Silver Short Squeeze Has Begun!
https://www.youtube.com/watch?v=1u0orG1aK5s
Valla daha önce yazmıştım bu fonun net aktif değerine göre pahalı olduğu için satıp teb den gram gümüş almıştım.Şimdi gene fona döndüm,biraz pahalı aldım ama farketmez,iyi kötü bu gümüş gerçek gümüş,sanal gümüşten daha güvenilir.Bir de anlıyamadığım bir şekilde uzun süredir bu fona para yatıran kurumsal yatırımcılar var,mutlaka bir bildikleri var.
Gümüşteki olay redditin olayı değil,redditin arkasında başka güçler varsa bu iş burda bitmez,30 dolarda long falan deyip dalanlar olduysa onları yakarlar,ondan sonra gene coşar,fiziki alımlarda kesinti falan yok,amerikada varsa verin 36 dolardan alalım deniyor,mal teslimatı yapılamıyor,e bu anomali nereye kadar gider fiziki sanal arasında 8 dolar fark olabilir mi,bu sürdürülebilir mi.
Satarken de yine yukarıdan satmak imkani dogabilir ki bana kalirsa boyle giderse makas acilacak. Bu gun biraz daha ekleme yaptim. Yarin 6’nin altinda seyrederse yine ekleyecegim. Sonucta fiziki gumusu de almaya kalksan kimse bu fiyatlara vermez. 7-7,5 arasi fiyatlar konusuluyor fizikide.
Benim aklima takilan stopaj yani %10 olayi. Onunla ilgili de mesaj gonderdim bakalim yanit bekliyorum. Kimi kalkti diyor kimi kesiliyor diyor, 31 Mart konusu filan kafalar karışık.
30 Temmuzdaki QNB nin Matriksteki haber paylaşımı.
Fiyatların gösterge niteliğindeki fiyatlardan daha yüksek olması hem dolar TL hem de ons tarafından emniyetli alanda kalmak için yüksek oluşuyor gözüküyor.
QNB Finans Portföy Gümüş Borsa Yatırım Fonu:Gelişmeler yakından takip edilmekte, haftalık üretim takvimleri oluşturularak arz yönü arttırılmaya çalışılmaktadır
QNB Finans Portföy Gümüş Borsa Yatırım Fonu'na ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Son dönemde GMSTR -Gümüş borsa yatırım fonunda net aktif değer ile piyasa fiyatları arasında oluşan fiyat anomalisi ile ilgili olarak;
Piyasa yapıcı gerek fiyat anomalilerini dengelemek gerekse alım taleplerini karşılamak için 0,999 ayar fiziki gümüş alarak GMSTR paylarını Takasbank sisteminde oluşturmaktadır. Fon için fiziki olarak alınan gümüş, akredite rafinerilerden belli standartlara uygun olması koşulu ile alınır. Gümüşün fiziki üretiminin altına kıyasla daha fazla zaman alması ve farklı işleme sürecinin olması, fiziki üretimin kapasite sınırlarının arz tarafında daha stabil kalmasına neden olurken, piyasada son dönemde oldukça yükselen talep karşısında yetersiz kalabilmektedir.
Ayrıca yakın zamana kadar tüm dünya gibi ülkemizin de içinde bulunduğu Covid-19 koşulları sebebiyle gümüş üretimi yapan rafineriler çok düşük kapasitelerde ya da hiç çalışamamaktaydı. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası'nda işlem yapan piyasa yapıcı kurumlar da yurtdışı uçuşların yapılamamasından ötürü fiziki gümüş talebimizi karşılama konusunda zorlanmakta idiler .
Bu sebeplerden ötürü fon paylarının oluşturulması için gerekli olan saflıkta fiziki gümüş temini, piyasadan gelen yoğun talep karşısında yeterli kalmayabilmektedir.
Borsa İstanbul'da uygulanmakta olan açığa satış yasağı ve Ödünç Pay Piyasası'nın gümüş borsa yatırım fonları payları için de kapatılmış olması nedeniyle piyasa yapıcı tarafından ödünç pay alıp/satarak piyasayı dengeleneme imkanı bulunmamaktadır.
Tüm bu sebeplerden ötürü fon pay fiyatında, gösterge niteliğindeki net aktif değerin üzerinde fiyat anomalileri oluşmaktadır.
Gelişmeler yakından takip edilmekte, özellikle rafineriler/gümüş tedarikçileri ile yoğun bir iletişim sağlanmakta ve haftalık üretim takvimleri oluşturularak arz yönü arttırılmaya çalışılmaktadır.
Yatırımcılarımızın bu süre içerisinde alım-satım işlemlerinde anlık yayınlanan Gösterge Net Aktif Değer'i göz önünde bulundurarak işlemlerini yapmaları önem arz etmektedir. Gösterge Net Aktif Değere, Fon'un www.gumustr.com sayfasından (15 saniyede bir güncellenir), Matriks ve Foreks veri yayın programlarından GMSTRI kodu ile (anlık güncellenir) ulaşılabilir.
Bugünkü haber paylaşımı.Fiziki gümüş dediğine göre talebe göre fiziki gümüş alıp fonun hacmini/büyüklüğünü dengeliyor gördüğüm kadarı ile.
Gümüş Borsa Yatırım Fonu, 1 katılım payı; 6,5 gr 0,999 ayar fiziki gümüş ve Fon'un operasyonel işlemleri için çok düşük miktarlı tutulan nakit bileşenden oluşur.
Veri sağlayıcılarda, Fonun piyasada gerçekleşen işlem fiyatı yanında, gösterge niteliğindeki fiyatta yayınlanır. Gösterge Niteliğindeki Net Aktif Değer, borsa yatırım fonlarının anlık net aktif değerini yani açıklandığı andaki piyasa koşullarına göre yaklaşık olarak fonun değerini gösterir.
Borsa yatırım fonları piyasa yapıcılı işlem gören enstrümanlardır. Piyasa yapıcı gerek fiyat anomalilerini dengelemek gerekse alım taleplerini karşılamak için 0,999 ayar fiziki gümüş alarak GMSTR paylarını Takasbank sisteminde oluşturmaktadır. Ülkemizin de içinde bulunduğu olağanüstü COVİD koşulları sebebiyle gümüş üretimi yapan rafineriler üretim konusunda sıkıntı yaşayabilmektedir . Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası'nda işlem yapan piyasa yapıcı kurumlar da yaşanan sıkıntılardan ötürü fiziki gümüş talebini karşılamakta zorlanabilmektedir. Bu sebeplerden ötürü fon paylarının oluşturulması için gerekli olan saflıkta fiziki gümüş temini yoğun talep karşısında yetersiz kalabilmektedir.
Bu sebeplerden ötürü zaman zaman gösterge niteliğindeki net aktif değerin üzerinde fiyat anomalileri oluşabilmektedir.
Fon payı oluşturmak için gümüş temin edildiğinde ve yeni fon payı oluşturulduğunda Fon'un www.gumustr.com sayfasında, toplam fon büyüklüğü güncellenmektedir.
"Veri sağlayıcılarda, Fonun piyasada gerçekleşen işlem fiyatı yanında, gösterge niteliğindeki fiyatta yayınlanır. Gösterge Niteliğindeki Net Aktif Değer, borsa yatırım fonlarının anlık net aktif değerini yani açıklandığı andaki piyasa koşullarına göre yaklaşık olarak fonun değerini gösterir . Duyuru anı itibariyle pay başına net aktif değer 39,37TL olarak hesaplanmıştır."
GMSTRF
GMSTI
İlgisini çeken bu linklerden ekstra bilgi alabilir.
https://www.investmentguide.co.uk/investing-in-silver/
https://en.wikipedia.org/wiki/Silver_as_an_investment
Kabaca olay şu benim anladığım kadarıyla;
Gümüşün 48% talebi endüstrideki üretimden.
Mevcut kazılardan çıkan Gümüş yatırım amaçlı gümüş olmasa bu talebe yetiyor.
Ancak Gümüş'ün yatırım aracı olarak değerlendirilmesi arttıkça bu üretim talebi karşılayamıyor. Bu yüzden son yıllarda üretim endüstriyel talep ve yatırım taleplerinin toplamını karşılayamıyor.
Bu bizim GMSTRF gibi dünya da da fonlar ya da banka hesapları ya da fiziki olarak Gümüş talebi artar ise dengesizlik devam edecektir.
O kadar çok karşılıksız para basılıyor ki, mantıken fiziki Altın ve Gümüş gibi elle tutulur yatırım araçları aslında daha ön plana çıkacak diye bekliyorum ama sistem öyle bir çöp olmuş ki Elon Musk twitter'dan ne yazıyorda 50% yükseliyor. Bitcoin , Dodgecoin vs gibi karşılığı aslında ne olduğu belli olmayan yatırım araçarı yürüyüp gidiyor.
26 desteği çalıştı bugün. Bakalım nasıl devam edecek.
26 destek falan değil,saçmalık,asıl fiyatı apmex e girin bakın.
piyasadan fiziki olarak alinan gumus comex piyasa fiyatindan hep yuksek satilirdi zaten. bu yeni bir durum deil. bencede ii olacak gumus. yalniz sorun su herkes iyi olacak diyor.
Açın bakın gümüşün 3 tane büyük hareketi olmuş,üçüncünün içindeyiz.1970 lerdeki harekette şu anki fiyatın çok üstünü gören gümüş 40 yıl sonra o rakama gitmekte zorlanıyor,olacak iş mi.Gümüşün ucuz olduğu yıllardır söylenir,ama ilk defa sahne ışıkları gümüşün üstüne tutuldu.
Aradaki fark yaklasik olarak 6$ felan
peki size su soruyu sorayim ornek 1 yil once apmex e girip spot ve fiziki fiyatini kiyasladinizmi ?
Apmex de 1 yil once de spot ile arasindaki fark ayni sekilde %25-30 ise bunda bir anormallik varmi ? ?
sadece enflasyon hesabi yapsakl gumusun olmasi gereken fiyatta olmadigini goruruz burda bir cok kisi gumus e yeni yeni giriyor
Ama 12 16$ arasinda gumuse giren cok insan oldu nasil Biste bilmem kac yuzbin yeni yatirimci geldi ise bu seviyelerden gumuse de geldi
Sn culpable ben burda yazdıklarımı kendi fikirlerim bilgilerim olarak yazmıyorum,daha yeni bir video seyrettim oradaki gümüş eksperinin lafını yazdım.Yazdıklarımın çoğu da alıntıdır.Adam bu anomali olmaz dedi ,sürdürülemez dedi.
Zaten 26 dolarla 36 dolar(kimi kurumlar 36 dolar üstü satıyor ) arasındaki yüzdesel fark dediğinizin çok üstünde yaklaşık yüzde 40 ila yüzde 50 arasında fazlalık sözkonusu.
Ben teb den gümüş hesabı açıp gümüş alıyordum,teb son 3 aydır devletin zorlamasıyla gümüş hesabı açılmasını yasaklamış.Altın için sorun yok dediler.Sadece katılım bankaları gümüş hesabı açıyormuş,bir de malum bizim fon ziraatın gümüş fonu falan.Teb e yapılan bu zorlamayı ben anlamdıramadım,neden gümüşe devlet kıl kapmış ki.Eski hesaplardan alım satım devam onlarda sıkıntı yok,yeni hesap açılamıyor yani.
Sn Hkm
soyledigim gibi 12 16$ fiyatlarinda tanidigim cok kisi gumuslendi . bende dahil ama ben bunu daha oncede yazdim comex de jp nin registered ve eligible oranlarindaki degisimden dolayi $ bazinda %23 kar ile ciktim gumusten
Babam benimle ayni seviyelerden aldi o gram/try almisti 2.96 felandi ortalamasi
28$ lari gordu satmadi hatta 550k lik ekleme yapti onuda 5.30 seviyesinden yapti
o hesabini TL bazinda yaptigi icin bana gore yanlis gumusun fiyati 20 ye dusse $ 10 olsa TL olarak karli olacagi icin kendini karli olarak gorur
Ama ben yatirimlarimda $ hesabi yaparim . ve yatirim yaparken alis yapacagim fiyatin ilk once kisa vade icin uygun olmasini beklerim [ uzun vade yatirimcisi olsamda ]
ve bir mali alirken teknik olarak dayanagimin olmasi gerek . Dayanak felaket senaryolari olmamali
2016 yilindan beri gumus Icin full nakitte bekleyen bir insan olarak ben bu seviyelerden gumuse girmem ama bir onceki tepesinin uzerinde ornek 30$ uzerinde gunluk kapanislar yapara o zaman girerim
geri cekilme olacak olursa 22.8x seviyeleri benim normalde alim yapacagim noktalardi yalniz son tepeden sonra 22.8x seviyelerinden de %100 Gumuslenmem 22.80 seviyelerine dogru geri cekilme olursa o seviyeden normalde almak istedigim gumus miktarinin 5 de 1 i oraninda alim yapar 17.8 18 seviyelerini beklerim alim yapmak icin
ha geri cekilmez yukariya dogru giderse o zaman Yolu acik olsun ellerinde gumus olan arkadaslarimiz kazansin sevinirim yukselise katilamadim diye uzulmem
bar fiyatlarina bakin
google da arama yapabilirsiniz
asagidaki bir ornek
arama yaptiginizda 29 32$ arasinda satilan yerleride gorebilirsiniz ve stoklarinda var
https://www.providentmetals.com/sear...oduct_type:Bar
burada ilk defa gordugum ama piyasa dinamiklerini cok iyi ozunsemis bir arkadasin yorumunu zevkle okudum. hakli olabilir. bende onun gibi 22-23 dolar bekliyordum gelmedi. ama sisirne bir haberle 30 lara gittigi icin acaba mal yikma mi vardi fikri hep icimi kemirecek su saatten sonra. ha ben 22-23 gelirse yine fullerim ama korkarak ve asiri temkinli davranarak.
Gumus grafigim su sekilde
https://www.tradingview.com/chart/nMCgnpTJ/
cizgiler cok uzun zaman onceden cekilme
son kirmizi cizgiyi yeni cektim
Fiziki gumus icin alim yapacagim yer yesil cizgidir
Ben üzülürüm,bu kadar kafa yorduğum bir enstrumanın ekmeğini yiyemezsem çok üzülürüm,o yüzden bu fiyatlar bana uygun.Ben borsacıyım yönü kafamda kesin olarak belirlediysem fiyat önemli değil,trendin başındaysak 3 dolar yukarı 4 dolar aşağı faketmez,hedefim çok daha yüksek.
Gümüş için biraz araştırın,çıkışı için felaket senaryoları aklıma gelen son şey.Altın için dayanağım felaket senaryosu.Gümüşün hikayesi bambaşka gümüş baskılanamaz,o kadar çok neden var ki sıralamaya kalksam hakikaten kafa şişirmiş olurum.
Elbet kar zarar hesabı dolar bazında olmalı.Ben o hesapla inanılmaz bir getiri fırsatı görüyorum.Bunu da zaten 2 yıldır yazıyorum,forumda GMSTR ve diğer topiklerde 2 yıldır bu konuda yazılarım var,sanırım size denk gelmedi.
iki resim arasinda 10 aylik bir fark var daha once gunluk haftalik takip ediyordum ama son zamanlarda biraktim
JP deki artis 12 16 araliginda olmadi 18 30 araliginda oldu
amna dedigim gibi ben satmadan once registred orani cok azdi o esnada JP 16 milyon ons eligible dan registred dondurdugunde midem bulandigi icin sattim
https://i.hizliresim.com/VWha3X.jpg
https://i.hizliresim.com/rWrMUD.jpg
Registered ve Eligible in anlamlarini bilmeyen icin aciklamasini yapayim
Eligible :Sartlara uygun comex tarafindan saklanabilir ama fiziki teslimat yapilamaz
Registered: Fiziki teslimat yapilabilir
Hayat Kisa para oyle yada her zaman kazanilir .
Uzulmem Amac para kazanmak ise Gumus de trene binemeyiz ama baska bir ensturmandan kazaniriz
konuyu fazla saptirmadan bir ornek vereyim
ev sevdigim parite mesela Gumusde kaldiracsiz islem yaparim ama Aud Nzd senede 1 sefer yapacagim dusuk kaldiracli islem gumusun 15 30 araliginda birakacagi kar kadar birakir . yani alternatifler bitmez
https://i.hizliresim.com/PmrSgH.jpg
bir onceki 22.8x leri gordugunde normalde bizler gumuslenirdik en azindan ben gumuslenirdim ama 22.8x altinda gunluk kapanis yapti ve cuma gunu olmasindan dolayi haftalik kapanis yapmisti bu benim o fiyattan gumuslenmemem icin sebebdi ama tuzakmis pazartesi acilis ile birlikte yukarilara goturduler %30 luk bir kazanci kacirdik ama terside olabilir bu sefer 22.8 altinda kapanis yapan bir gumusu neden aldim diyerek kendimizi suclardik sanirim sizde ayni sebebden gumuslenmediniz