dolar bazlı çok ucuz kaldı borsamız neredeyse %100 iskontolu işlem görüyoruz :Sad:
Printable View
dolar bazlı çok ucuz kaldı borsamız neredeyse %100 iskontolu işlem görüyoruz :Sad:
Bu arada bence konuda yanılgı var. Temettü evet fiyattan düşürülür ve grafikte o şekilde görülmektedir. Bu doğru. Ama grafikteki getiri ile temettü ve geri alım yapılirsa oluşacak getiri farklıdır. Cunku temettü ile tekrar aldığınızda aslında ortaklık oranınız artmaktadır. Ve seneye daha yüklü temettü alacaksınız. Grafikten bunu hesaplayamayiz. Grafik sadece temettü miktarını düşüyor.
Tam tersi - o grafikler temettü ile mal aldığınızı hesap eder ama temettü tamamı ile mal alamazsınız %15 kesinti vardır. Bu nedenle, temettü almamak doğru bir harekettir.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn. Dragon,
Geçmişe dönük tüm grafiklerde, temettü için verilen %10 un tamamı ile hisse aldığınız farz edilerek çizilir grafikler.
Mesela 12 Kasım seans kapanışı 10 tl olan GARAN hisseniz vardı diyelim.
15 Kasım sabahı 1 tl temettü aldınız, GARAN 9tl olarak açılır.
Grafige bakarsanız, 12 Kasım tarihinin fiyatı artık 9 TL olarak görünür. Oysa 10 tl den işlem görmüştü.
Oysa sizin cebinize 1 tl değil 85 kuruş girdi!
Dolayısı ile 9 tl gösterilmesi yanlış.
Iste bu nedenle temettü den kaçınmak gerekir.
Borsa alım satım için vergi 0 iken temettü için %15 vergi verirsiniz. Grafik ise bunu kaale almaz, tam almışsınız gibi muamele eder.
İstisnalar vardır, girişim sermaye şirketleri vs...SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu dediklerinizi biliyorum da, ben şunu demek istiyorum : Mesela, EREGL 10 yıllık grafiğini düşünelim. Farzı misal, grafikte ilk fiyat 1 TL, son fiyat ise 10 TL olsun. Şimdi bugün bu grafiğe bakan ve şirketin temettü verdiğini bilmeyen birisi EREGL'nin 10 yılda 10 kat prim yapmış yani %1000 kazandırmış olacağını düşünür, değil mi? Fakat 10 yılda şirket yatırımcısına bir sürü de temettü vermiş olacak. (Temettü alanlar bunlarla hisse almadı, yedi diyelim) Bunlar kazanç değil mi? Bunlar nasıl grafikte görünüyor ki?
Ereğli 10 lira.
Ben aldım 10 liraya.
1 lira bana verdi pazartesi.
Elimdeki kağıdın değeri 9 lira.
1 liramı da 0.85 kuruş olarak geri aldım.
Ben kaç lira koydum?
10.
Kaç var şu an elimde?
9.85.
Hisse Kaç görünüyor 12 Kasım alış tarihinde?
9
15 kuruş param buhar oldu.
Eger 85 kuruş ile hisse almazsam durum daha vahim, hisse 9 dan tekrar 9.90 a çıkınca geçmiş değer artışı %10 görünecek.
Oysa ben 10 lira yatırdım, elimde şu an 9.90 liralık hisse, 85 kuruş da temettü var, yani 10.75 liram var.
Kaç kazandım? %7.5
Nerede abi benim %2.5 kazancım?
Temettü yu alınca bereketi kaçtı!
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Temettu berekettir ayni hissede 5 sene arka srkaya temettu baldır kaymaktır
Matematik bu şekilde Sn. Chevron,
Şirkete ortaklık oranının artacağı doğru, ama geçmişe dönük grafik de zaten o oranın artacağı düşünülerek çiziliyor.
Temettü hissesi varsa elimde, temettü öncesi sat - sonrası al yapmaya çalışıyorum.
O zaman da ortaklık oranım artıyor...SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bugün belki tasarruf etmek ıçın bazı seylerdwn ödün veriyoruz ama ben 1780 tl emekli maaşı almak istemiyorum
Temettü ve büyüme odaklı yatırımcılar olarak son 4 yılda o kadar olumsuzluklar yaşadıkki gemimiz su aldı ama batmadik çok şükür
3 sene aynı şirkete yatırım yapanların temettü gelirinden stopaj alınmasa olay çok farklı yerlere gider
Kurumlar Vergisi oranı %20-25
Gelir Vergisi oranı %40'a kadar yükseliyor
Devletin; Kurumlar Vergisini , Gelir Vergisine göre düşük tutmasının nedeni ; şirketlerin kar payı dağıtmayıp , yaratılmış olan kaynağı tekrar yatırıma yönlerdirmesini sağlamak v
dolayısıyla istihdamı teşvik içindir.
Dağıtmak mı istiyorsun , %10-15 temettü vergisini (KV ile GV farkı) vereceksin diyor.
Temettü vergisinin mantığı bu.
Türk Lirası, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında 2022 yılının ilk 3 ayında en fazla değer kaybeden 2. para birimi oldu.
1- Rus Rublesi (-27.85)
2- Türk Lirası (-10.15)
3- Arjantin Pesosu (-6.52)
Merhaba, temettu emekliligi için portfoyumdeki hisseler; EREGL... ISDMR...TTRAK...SARKY
Temettusunu gecek yıllarda buyutecegini dusundugunuz sirketler hangileridir acaba
AL SAT TUT YTD
Şirketlerimizin bu kadar değersiz olduğu başka bir dönem hatırlamıyorum
Temettü veren şirketlerin patronları ali cengiz oyunları ile verdikleri temettüleri ky'den geri almayı hedeflemedikleri bir ortamda temettü şirketlerine yatırım yapabiliriz....aksi durumda o temettüyü misli ile alırlar ky'den ve bu şirketlerin temettü veriminin bir önemi kalmaz!
Ben bu temettü olayını anlayamadım, temettücüleri hiç anlayamadım. 🥳36 kademe temettü veriyorsun ama 40 kademe düşüyorsun, bir de elindeki toplam % hisse küçülüyor❓ Resmen tekrar alım yapmazsan elindeki hisseleri çalma operasyonu. Var mı bu durumu açıklayabilecek temettücü❓
hiç bir mantığı yok.. sözde bölününce fiyat küçüldüğü için temettü parasıyla hisse sayısını artırıyorsun da sonraki sefer daha çok temettü alıyorsun.. o zaman direk bölününce, yani temettü sonrası al, işin sırrı o ise.. kendi kendini avutmacadan başka bir şey değil.. daha temettü alınca hisse neden bölünüyor sorusunu bile anlamlı cevaplayamayan ama temettü yatırımcısı olduğunu sananlar bile var.. alınan her temettünün şirketin öz kaynaklarını azalttığını düşünemiyorlar demek ki.. şimdi EM dolayısıyla gündemden düştü, ama bir de hem temettü alıyorum hem f/k ucuzluyor diye sevinenler de vardı.. F/K elbette ucuzlar, bölününce senin fiyatın ve dolayısıyla da piyasa değerin düşüyor teknik olarak, ama gelir tablonda yazılı olan yıllıklandırılmış net kârın sabit kalıyor ve bu nedenle f/k düşüyor.
mantıklı temettü yatırımcısındaki genel beklenti şunun gibi bir şey: yeterince birikim yapmışsındır, onu bir yatırıma çevirip yatırımından düzenli kira almak istersin, yatırımın kendi değerinin artıp artmadığı umrunda değildir, sadece o düzenli kira ilgilendiriyordur seni.. işte öyle bir örnek durum arayışında çoğu temettü yatırımcısı.. ancak farkında olmadıkları ya da görmek istemedikleri bir şey bir şey var: temettü bekledikleri şirket temettü vermekten vazgeçebilir, yahut verecek durumda olmayabilir, yahut daha az verecek durumda olabilir.. buna bir çözüm yok.. aynen kira gelirinde yaşanan sorunlar gibi.. elindeki yatırım artık beklediğin gibi kira getirmeyebilir, ortam değişmiştir.. ya da kiracının ödeme gücü tükenmiştir.. ya da yatırımın durumu berbat hale gelmiştir, kiraya verecek adam bulamazsın vesaire vesaire..
yatırımcı olaya şu şekilde bakmalı: eğer şirket bana verdiği her 1 TL'yi bana vermese ve kendi uhdesinde tutsa o 1 TL'den daha fazla katma değer / (kâr ya da ilerde kâr üretebilecek bir varlık) oluşturabilecek durumda ise temettü vermesi saçmalık.. yok eğer verdiği her TL'den daha az katma değer üretebilecek durumda ise o zaman o parayı çarçur edeceğine ya da saçma bir yatırıma yönlendireceğine bana versin, onunla ne yapacağıma ben karar vereyim..
bu da şirketi iyi tanımakla ve getiri verimliliğini ölçebilme yeteneğine sahip olmakla ilgili bir durum. bu yetide ne kadar temettü yatırımcısı var, büyük bir soru işareti..
Temettü veren şirketler aslında bileşik büyüme ihtimalini yani kartopu etkisini kendi elleriyle azaltıyorlar ya da tamamen ortadan kaldırıyorlar teknik olarak. Bunu 2 farklı senaryo ile izah edeyim:
Bir Şirket 1 yılda sahip olduğu varlıkların % 20'si kadar ekstra kazanç sağlıyor diyelim. Yani 100 liralık varlığı olan şirketin 1 sene sonraki varlığı 120 lira olacak.
1. Senaryoda şirket hiç temettü vermiyor ve kazançlarını kendisinde tutarak yine varlıkları ile her yıl % 20 ekstra kazanç sağlıyor.
2. Senaryoda şirket toplam Varlıklarının % 20'sini Temettü veriyor ve sonrasında kalan varlıkları ile her yıl % 20 ekstra kazanç sağlıyor tekrar.
Şimdi 10 yıl sonra 1. senaryonun ve 2 senaryonun sonuçlarını görelim şirket adına:
https://i.hizliresim.com/1to6aka.jpg
Tabloyu izah edeyim:
1. Senaryoda temettü yok, şirket kazançlarını varlıklarına ekliyor ve elde edilen toplam varlıkla % 20 ekstra kazanç sağlıyor ve bu döngü devam ediyor.
2. Senaryoda şirket elinde oluşmuş olan 100 liralık varlığın % 20'sini temettü olarak dağıtıyor ve kalan varlıklar ile % 20 ekstra kazanç sağlıyor. Sonra ertesi sene oluşan toplam varlıkların % 20'sini tekrar temettü olarak dağıtıyor, sonra kalan varlıkları ile yine % 20 kazanç sağlıyor ve bu döngü 10 yıl boyunca devam ediyor..
Şimdi şirket temettü vererek 1. senaryoda olan bileşik büyüme fırsatını kaçırmış, 2. senaryoda bunun üstüne bir de toplam varlığını azaltmıştır.
Örnek biraz ekstrem oldu, ama mantığını anlamanız için böyle bir örnek verdim.. Temettü veren şirket büyüyebilmek için her yıl varlık getiri yüzdesini bir önceki yıla göre bayağı bayağı artırmak yani verimliliğini önceki yıla göre epey artırmak zorunda ki varlıklarını muhafaza edebilsin, büyümeyi geçtim.
Şimdi bu senaryolara bakıldığında büyüme yetisi olan şirketlerin daha da hızlı büyüyebilmesi için temettü vermemesi elzem. Yoksa şirket büyümeyi bırakın küçülmeye başlar.
Artık büyüme yetisini yitirmiş şirket için yapacak başka bir şey kalmayabilir.
Ayrıca temettüden bağımsız olarak, şirketlerin de sonsuza kadar devam etmeyeceğini, günün birinde tarih olacağını unutmamak lazım. Bunun bir sürü nedeni olabilir: Büyüme evresini tamamlamış ve düşüşe geçmiş olabilir, yeni oyuncular karşısında yeni rekabet şartlarına dayanamayıp iflas edebilir, ürettiği ürünün artık gerekliliği kalmamış olabilir ve yerine başka satılabilir ürün ikame edemeyebilir, işletmeyi yönetenler vefat edince geride kalanlar arasında miras kavgaları olabilir, bu da şirketlerin sonunu hazırlayabilecek nedenlerden birisidir.. Yani hesap yaparken şirketlerin sonsuza kadar sorunsuz şekilde devam edeceğini öngörmek biraz safdillik olur.
https://i.hizliresim.com/dffk9fz.jpeg
Herkesin diline pelesenk olan Buffet bakalım dividend (temettü) ödeyerek mi yoksa ödemeyerek mi bugünlere gelmiş?
Maksadınız istikrarlı bir şekilde bileşik büyümekse, kendi felsefenizle çelişmeyin, yatırım yaptığınız şirket de bileşik büyüme felsefesine sahip ve sadık olmalı, yani amacınız temettücülük gibi basit emeklilik planları değil, bileşik büyüme mucizesine yatırım yapan şirketlerle kazanmak olmalı..
Bu kadar ayrıntılı bir cevap beklemiyordum. Kaleminize sağlık deva-i dert hocam. Çok teşekkür ederim.
Rica ederim Hocam.. Bir kaç yıldır, temettü yatırımcılığı çok pazarlandı ve bileşik büyümenin adresiymiş gibi gösterildi. Halbuki konuyla hiç alakası yoktu, olayın denklemini çözemeyenler bu işi gerçek sanıp hemen temettü şirketleri yatırımı konseptine atladılar. Halbuki temettü almanın kendisinin bileşik büyümeyi geçtim, büyüme kavramı ile hiç alakası yok.
Bileşik büyüme enva-i çeşit yatırımla ya da trading ile sağlanabilir. Bunun tek sırrı koyduğun ana parandan kazandığın kârı çekmeyip onu da ana para üzerine ekleyerek her defasında daha büyük bir meblağla gittikçe büyüyen kazançlar elde etmektir. Bunun temettü yatırımcılığı ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. İnsanlara gerçek olmayan hayalleri satıyorlar. Neymiş aldığın temettü ile tekrar hisse alıp hisse sayısını artıracakmışsın. Zaten temettü sonrası bölünme ile almak istesen temettü alandan daha fazla hisse alabiliyorsun teknik olarak, zira temettü alan aldığı temettüden bir de stopaj vergisi ödüyor. İnsanlar söyleneni dinleyip mantık süzgecinden geçirmediği için hemen "aa böyle yapınca hisse sayımı artırıyorum, böylece seneye daha çok temettü alacağım, sonra aldığım temettü ile yine hisse sayımı artıracağım." filan gibi komik bir mantıksızlık döngüsüne giriyor. Maksat hisse sayısının artması ise bedelsiz bölünmede daha çok artıyor hisse sayın. Ama toplamda değişen bir şey yok, temettüde ise bir de negatif değişim var stopajdan dolayı..
Bu tartışma bitmez. İnsanlar bunu bizzat yaşayarak tecrübe etmeden bu mantıksız kurguyu gerçek bir kazanç kapısı sanmaya devam edecektir.
Bu konular çok tartışıldı forumda. 2 ortak bakkal açsanız elde edilen kârı hiç dağıtmayacak mısınız?
Belli bir büyüme ivmesi kazanabilmek için belli süre dağıtmayabilirsiniz ama bir yerden sonra dağıtmak gerekir.
Örneğin 3 harfli yaygın marketlerden birinin sahibiyseniz ve amacınız ülkedeki her mahalleye 2 adet market açmaksa hesaplarınıza göre bu iş için 8 yıl gerekecekse o kadar süre sabreder, tüm kârı yeni şube açmaya kaynak olarak kullanırsınız ama piyasa doyunca, açacak başka market kalmayınca, yurtdışına da açılma imkanı yoksa ve rakip şirketler de kendilerini size satmaya yanaşmıyorsa bu sefer kasada sürekli para birikecek ve ortaklar da bu parayı doğal olarak isteyecektir.
Tüpraş, Froto vs gibi büyük şirketler gerekli gördüğü zaman yatırım maliyetlerinden dolayı bir veya birkaç yıl temettü dağıtmaz sonra kaldığı yerden devam eder.
Ayrıca temettü ile hisse alıp lot artırmakla bedelsizle lot artırmak örneği hiç olmamış.
Toplamda 100 lotu olan şirketin 5 lotuna sahipseniz ve temettülerle 1 lot daha alırsanız ilk başta şirketteki ortaklığınız %5 iken %6'ya çıkar ancak bedelsiz sermaye artırımıyla şirketin yine %5'ine sahip olursunuz.
Temettü bir can simididir. Tesla hisse senedi alırsanız ve her yıl düzenli olarak %10 temettü dağıtırsa bilirsiniz ki ilk başta koyduğunuz sermayenin her yıl belli yüzdesini nakit olarak geri alırsınız ve bu parayı istediğiniz yerde kullanırsınız ancak 10 yıl temettü dağıtmayacağım diyen bir şirkete ortak olursanız şirket hızla büyüse ve hisselerinin değeri artsa bile şirket ortağı olarak nakit akışı yaratabilmeniz için hisse satmak zorundasınızdır ve bu da ortaklık payınızın küçülmesi demektir.
Küçülürse küçülsün, zaten 300 bin liralık hissem var derseniz sorun yok, bu ky kafasıdır. Örneğin %40'a 40 ortaklık yapısı bulunan Froto'da Ford Co. ve/veya Koç Holding böyle düşünmez, temettüyü ister.
% 10 stopaj ne için o zaman?
Anlattıklarınızın hiç bir matematiksel tabanı yok.. Öncelikle bedelsiz ile temettü karşılaştırmasındaki ortaklık payı konusunu anlatayım.. Verilen temettüde ana ortak dahil herkes temettü ile tekrar hisse alırsa ortaklık yüzden değişmez.. Bu birinci matematik hatanız. Ama toplam varlığınız stopajdan dolayı azalmış olur.
İkincisi bir şirket temettü dağıtmayıp, parasını yeni yatırımlarda kullanarak sürekli büyüdüyse net varlık değeri artacağı için zamanla hisse değeri de büyür. Nakit akışı için para satınca ortaklık oranınızın düşmesinin size kaybettireceği hiç bir şey yoktur. Ortaklık oranı bir fetiş olmuş sizde. Önemli olan toplam varlığınızın artmasıdır. Ben 10 milyonumu 50 milyar yapmışsam varlık olarak ihtiyacım olduğu her anda ve ihtiyacım kadar onu satarım. Benim TESLA ortaklığım, misal, % 0,00096 yerine % 0,0009599 olsun ..Ne değişir? (yüzdeleri rastgele salladım, örnek olması için)
Maksadımız para kazanmak, ortaklık fetişi değil.
Benim için başka örnekler daha önemli , ancak herkesin guru olarak kabul ettiği Buffet acaba niçin sizin gibi düşünememiş de şirketleri alırken retained earnings oranları yüksek olan (temettü vermek yerine kazançlarını sermayesine eklemeyi tercih edenlere) şirketlere daha fazla değer vermiş acaba.. hatta model olarak kendi şirketlerinde de aynı şeyi uygulamış?
Market örneğiniz için de cevabım şu: Şirket yeterince büyüdü ve pazarı doyduysa, gider henüz pazarı doygunluğa ulaşmamış başka büyüme hikayesi olan ve temettü dağıtmak yerine o parayla tekrar yatırım yapana gider yatırım yaparım.
Bunlar teorik önermeler. Pratikte ben bileşik büyümemi farklı şekillerde sağlıyorum. İtirazım temettü ile bileşik büyüme safsatasına.
Rasyonelliğe uymayan hayali olaylar üzerinden fetişliğe devam edin siz. Sizin mantığa göre şirket gitsin kârını Barça maçına iddia oynasın, 2 ye katlasın.
Temettüyü alan herkesin aynı fiyattan hisse alması lazım ki ortaklık oranı bozulmamış olsun, bu bir. Herkesin de bilâ istisna tekrar hisse alması lazım, bu da iki.
Güç bela 5 lot Egeen alabilmiş adam, hisse 5 yıl hiç temettü vermemiş, güzel kar etmiş ve hisse fiyatı bugun 60 bin lira olmuş farz edelim. Paraya ihtiyacım olunca zaten 5 lot olan portföyümün 2 lotunu satınca kalacak 3 lot. Oysa her yıl düzenli temettü veren hisselerin fiyatları ulaşılabilir olur işin matematiği gereği.
Warren uffet in şirketinin bir lotu bi ara yanlış hatırlamıyorsam 180 bin dolardı, hiç temettü vermediği, bedelsiz bölünmediği için u fiyata gelmiş, bu şirkete biz nasıl ortak olabilelim??? Hangimizin gücü yeter?
Temettü veren şirketler her zaman en çok kazandırmıştır, iststistikler böyle diyor. Zaten temettü demek kar payı demek, kar ediyor ki dağıtıyor.
Ben ortağı olduğum şirketin ettiği kardan her yıl payıma düşeni almalıyım ki yarın bu firma Nokia gibi dönülmez bir yola girme eğilimi gösterirse en azında yav zaten 8 yıldır temettülerle maliyetimi sıfırladım diyebileyim.
Evet amaç portföyü büyütmek, para kazanmak ama öyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyor ki kar payı dağıtan şirketler dolandırıcıymış, bu parayı dağıtmasalar çok daha fazla kazandıracaklarmış gibi bir hava estiriliyor.
Kıçı kırık Bist'te bile kasasında muazzam paralar olup kar payı dağıtmayıp hissesi sürünen şirketler var.
Tüpraş kasasında milyar dolarlarca nakiti varken Cumhuriyet tarihinin o zaman en büyük projesi olan Rup için gidip kredi kullandı, kafaları basmıyor muydu acaba?
2 ortak bakkal bile açsak herkes kâr payı istemeli.
Sizlerin temel yanlışı, şirket parayı dağıtmayıp kasada bırakırsa daha çok ve maliyetsiz yatırım yapar, varlığı artar bu da hisse fiyatına yansır, portföyüm büyür. Oysa temettü dağıtan firma salaktır, parayı ortaklarına dağıtır, bu kekolar da gider yine aynı hisseden alır, o para da çarçur olmuş olur, şirkete de bi faydası olmaz" diye düşünmeniz.
E iyi de şirket yatırım yaoacaksa zaten bşz de istemeyiz temettü dağıtsın ama 5 ayrı yerde fabrikası olan bir çimento şirketine ortaksak ve bu da yatırım falan yapmıyorsa elde ettiği karı neden istemeyelim? Deli miyiz biz?
Bu arada Warren şarapsızının portföyündeki hisselerin ezici çoğunluğu başta Coca Cola olmak üzere hep temettü veren hisselerdir ama kendi şirketi temettü vermez. Neden acaba? :)
İşte verdiği kar payıyla aynı hisseden almaya çalışsak eski lota ulaşamıyoruz ben onun için saçma buluyorum stopajı...
Sizinle tartışmamıza gerek yok, çünkü benim anlattığım şey ile sizin karşı çıktığınızı sandığınız şey aynı şey değil.
- Birincisi ben kâr payı dağıtan şirket dolandırıcıdır gibi bir imada bulunmadım. Yazmadığım şeylerden fikir üretmeniz yanlış.
- İkincisi şirket temettü vermiyor, ama aynı zamanda yatırım yapıp büyümüyorsa, gidip ona yatırım yapalım da demedim. Yine benim demediğim şeylerden demişim gibi yorum çıkarmışsınız.
- Üçüncüsü sizlerin derken kim ile kimi aynı kategoriye sokuyorsunuz, orasına da anlam veremedim.
Temel argümanım şu: Temettü ile bileşik büyüme olmaz.. Şirketteki lot sayınızı artırmanız mümkündür. Ama fiyat aynı yerde saydığı müddetçe toplam varlığınız değişmez, hatta cüzi miktarda stopajdan dolayı azalır. Seneye lot sayınız fazla olduğu için daha fazla temettü alacağınızı iddia edecekseniz, tekrar 1. basamağa dönün, aldığınız daha fazla temettü kadar yine fiyat bölünür ve yine stopaj ödersiniz, ve yine cüzi miktarda toplam varlığınız azalır. Ve bu kısır döngü devam eder.
Bu kısır döngüyü bozan tek şey hisse fiyatının artmasıdır yani temettünün kendisi değildir. Bana temettü verdiği için psikolojik olarak insanlar o hisseye talebi artırır o sebeple hisse fiyatı artar gibi bir iddia ile gelirseniz, aynı mantıkla psikolojik olarak bedelsiz bölünenlerin de fiyatı artıyor. O psikolojik etkinin ne temettü ile ne de bedelsiz sermaye artırımı ile ilgisi yoktur, tamamen irrasyonel fiyatlamalardır.
Sizin TUPRS'ta hiç temettü almadan temettü alanların kazandığından çok daha fazla para kazanmanız da mümkündür, bunun temettü ile hiç ilgisi yoktur.
Farazi bilgilerle ve senaryolarla temettü faziletleri anlatmaya bence gerek yok. Bu işin matematiksel tabanının olmadığını biraz düşünen herkes bulur.