Sallaya sallaya bıkmadılar....Sallasınlar bakalım...Bu oyunları çok yaşadım...:)...Yatırım Tavsiyesi Değildir...
Printable View
Geçen haftaki istifa/görev değişikliklerinden sonra bugün yapılacak faiz arttırım kararı ile ilgili piyasa bence aşırı fiyatladı. Bugün sağlam bir faiz artırım kararı gelirse 450+ baz puan şeklinde hem dolar düşecek hem borsa düşecek sanki.
Zaten yüksek faiz artırım kararı bekleyip de özellikle bankaların önderliğinde borsanın artması süper saçma. Sonuçta mevduatlar kısa vadeli, krediler uzun vadeli. Bankalar ucuz maliyetle dağıttıkları kredileri yüksek maliyetli mevduatla fonlamak zorunda.
Neyse, konumuza dönersek, bence bugün bir düzettme yaşayacağız ve bazı oyuncular dün "kar realizasyonu" yaptı.
AGHOL solo ve MGROS'un da değişken faizli kredi TL borçları var. Bu borçlara da "ek" finansal gider yazar bu faiz artışı.
AEFES tarafı biraz daha stabil bu konuda. Borcun büyük kısmı döviz bazlı ve hedge edilmiş.
12 aylık güzel gelecek.düzeltmeler alım fırsatı olur.ben endeks düzeltmesine ayak uydurmayacağını ve pozitif ayrışacağını düşünüyorum.
Enerji hatırladığım kadarıyla 700 civarı kurdan zarar yazmıştı.son çeyrek yazmayacak.mc donalds da son çeyreğe girer.
Çelik motor kar yazmaya devam eder.
Bilanço düzelecek.
Ytd
Faiz artışı gelir ise sene sonu dolar 7.50 ve altına inerse tarihi zarar açıklayacak zarar dediğim hedge zararı dönemlik olumsuz olacak sen doları 8.30 sabitledin gerçek kur 7.50 senin borç 8.30 kaldı arada 0.80 kr zarar yazdın , ama olumlu tarafı gelecek dönemlerde yapacağım hedefinin maliyeti düşer bu dönem 9.50 yaptıysan enflasyon cds kurdaki düşüş neticesinde 8.80 hedge yapılabilir finansal konusunda çok olumlu bişey beklemiyorum otomotiv hariç kur düşüşü Efes ccola gelir düşmesine neden olur vs baraj satışını Gürcistan’a yapıyor döviz düşünce borcu biraz azalacak ama faaliyet karı da çakılacak
ya apır sapır konuşuyorsun. sessiz kalıyorum, cevap vermiyorum meydanı boş buluyorsun dört nala koşuyorsun.
nereden biliyorsun doları 8.30'dan hedge yaptığını? hedge maliyetinin ne kadar olduğunu nereden biliyorsun? 3. çeyrek içinde dolar uzun bir ara 6.85'de takıldı kaldı. O sırada hem hedge maliyetleri çok düşmüştü (volatil olmadığından) hem de CDS'lerde geri çekilme vardı! Nereden biliyorsun o sırada hedge yapılmadığını?
Nereden biliyorsun dolar 8'i geçtikten sonra o hedge'in bozulmadığını? Belki kur farkı karı bile yazar eğer 8 üstünde hedge'ler bozuldu ve tekrar "döviz açık pozisyon"a geçildiyse.
Sırf sallıyorsun! Sus da adam sanalım.
Mali Müşavirim diyorsun AGHOL konsolide bilançosunun bugüne kadar Mart ayından önce açıklanmadığını bilmiyorsun.
Viop'ta ters yönde (döviz açık pozisyonun varsa alış yaparak) işlem açmayı tek hedge yöntemi sanıyorsun.
Onlarca hedge yöntemi var, özellikle Anadolu Grubu iştirakleri (başta Efes, CCI ve Migros) onlarca hedge yöntemi varken niye Viop'ta dolar alış pozisyonu açsın?
Dolar 6.85'te uzun süre sabitken yurtdışındaki bir finans kurumu ile "yıl sonunda 7.50 TL'den dolar alma opsiyonu" satın alınmış olamaz mı? Hatta o opsiyona "yıl sonu gelmeden dolar 8 TL'yi aşarsa opsiyon iptal edilir" gibi bir madde konmuş olamaz mı? Büyük montanlı işlemlerde onlarca madde yazılıyor ve bu opsiyonların fiyatı çok ucuz oluyor eğer bir dönem döviz sabit giderse.
Nedense hiç zengin işadamı mali müşavir yok. Mali müşavirin işi rakamları kaydetmektir, başka bir işe yaramaz. Karar alımını, yatırımı girişimci yapar. Eğer rakamları deftere kaydetmek para etseydi bütün muhasebeciler zengin olurdu!