paylaşım için teşekkürler. ayrıca da tebrikler tabii, iyi iş çıkarmış gözüküyorsunuz. yatırım tavsiyesi demeyelim de bundan sonrası için planınız nedir sorabilir miyim?
Printable View
paylaşım için teşekkürler. ayrıca da tebrikler tabii, iyi iş çıkarmış gözüküyorsunuz. yatırım tavsiyesi demeyelim de bundan sonrası için planınız nedir sorabilir miyim?
Sayin M3RT85,
bu soruyu daha once cevaplamistim. Stratejimde bir degisiklik yok. Guvenli limanda yani altin fonunda kalacagim. Bu hesap babamin uzerine oldugu ve 2023'de emeklilige hak kazandigi icin, daha dikkatli olmam gerekiyor. Kendi adima yaptirdigim BES'te de durum ayni. Oradada 100% altindayim.
#1227 numarali entryde yazmistim.
Saygilar
tekrara düşürsem de cevap yazdığınız için teşekkürler.
Çok gereksiz bir şey olduğunu düşünüyorum
Öncelikle belirteyim üslubunuz çirkin. Düşüncelerinizi yazıyla ifade etmek için "döt"ten bahsetmenize ve yazmanıza hiç gerek yoktu. Ayrıca ben üstad diye geçinen biri değilim. Ezbere konuşmam. 12 yıl gönüllü BES de yer aldım. BES şirketini gereksiz yere finanse etmemek için 1 e 3 katı getiriyle çıktım. Şimdi sadece Şirket katkılı devam ediyorum. Sektörü de gayet iyi biliyorum. Eski forumda dahil bu konu başlığında yazılarım mevcuttur.
(Benim burada konum ve vurgum x bes fonuyla x kurumun normal fonu arasındaki fon kesintisi farklılığı ve bundan kaynaklı getiri üstünlüğü değildir.Bunu zaten çok iyi biliyorum.)
Eskiden daha olumluydum sistem hakkında. Ancak zamanla gördüm ki sistemde biriken para miktarı arttıkça toplam birikim üzerinden yapılan kesintiler daha da yükseliyor. ve örneğin kişi belli bir birikim seviyesini aşınca bunu daha fazla hissediyor..
Mesela yılda 12 katkı payı yatırıyorsa bunun 1-4 taksiti (kişiden kişiye portföyden portföye değişir artar yada azalır) sadece komisyonlara ödenmeye başlıyor. Bu durumda da siz katkı paylarınızla kurumu finanse etmeye başlıyorsunuz.Örneğin 10 yıl üzeri sürede anapara 40.000 getiri 80.000 tl olsun. Aylık da 1.000 tl KATKI payı ödemesi yapılsın.ve garanti emeklilik için dövize endeksli, tahvil, hisse fonu, altın fonu vs birçok fon var basit olması için yarısı altın fonu yarısı hisse olsun.
60.000 altın+60.000 hisse 60.000*1,06(fon kesinti oranı)=636 TL /60.000*2,28(kesinti oranı)=1.368TL 12*1000=12.000 6000*1,06=63,6 6.000*2,28=136,8
636+1.368+63,6+136,8=Toplam 2.204,40TL kurum sizden bu parayı anapara artı getiri üzerinden alır.Benim ödediğim 12 katkının 2 katkı payı gitti mi gitti :) seneye de daha fazlası gidecek mi gidecek:) sıkıntı burada..:cool:
detaylı örnek için sağ olun
burada bir varsayımınızı da revize etmek lazım diye düşünüyorum, bahsetmiş olduğunuz kesintiler değişmeyeceği gibi aylık 1000 tl yatırmakta genele yayılamaz , aylık 500-600 tl civarı bir prim daha gerçekçi bu durumda nerdeyse 4 aylık prim şirkete gidiyor.
kısaca şirket katkısı yoksa cazip değil nokta.