Trde konut alimlarinin cok buyuk bir kismi cash yapiliyor, abdde ise mortgage ile.
Elma ile armutu karsilastirmamak lazim.
Printable View
Trde konut alimlarinin cok buyuk bir kismi cash yapiliyor, abdde ise mortgage ile.
Elma ile armutu karsilastirmamak lazim.
Sürekli emlak aleyhine yazan, fiyatların çok yüksek olduğunu, satıp borsaya geçmekten bahseden borsacı adam da sırf muhalefet olacağım diye tersini savunuyor şimdi. Birkaç ay önce kredi olmadan emlak işi açılmaz diyen adam şimdi bana ekonomi öğretiyor, elma ile armut muş. :wave:
Hocam sen de konutlar dusse de alsam diye aylardir yaziyorsun ama bir sey degismedi. Evet 6 ay once konut fiyatlari yuksekti, o donem borsaya gecen sattigi evden EN AZ 2 tane alabilir su an.
5-6 aydir konut fiyatlari tl olarak sabit kaldi, borsada millet parasini katladi onlarin bir gozu emlakta, kkmciler diger taraftan kesiyor emlagi.
Yilbasinda ucretlere gelecek zam ve secim ekonomisini de dusunursek konut fiyatlarinin tl olarak sabit kalmayacagi asikar, bir de uzerine ucuz kredi kampanyasi fln olursa gorun piyasayi. abd dustu biz de duseriz diye bekleyen yaya kalir bu surecte.
Borsa gecen sene ucuzdu simdi pahali, bir seye koru korune muhalefet olmak degil bu.
Evet konut fiyatlarının gereksiz yüksek fiyatlarda olduğunu, hem dünyada hem de TR de fiyatların gevşeyeceğini savunuyorum sürekli. Ama hiç bir zaman konut fiyatı düşse de alsam diye bir şey söylemedim. :) Farklı yatırım enstrümanlarında değerlendiriyorum. Tabii herkesin doğrusu kendine.
Abd de fiyatlar nominal olarak düşüyor, TR de enflasyon yüksek olduğu için belli olmuyor ama 6 aydır fiyatlar reel olarak düşüyor, bence daha da gevşeyecek.
Hükümet konut sektörünü canlandırmak için düşük faizli konut kredisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Edinilen bilgilere göre;
�� 5 milyona kadar konutlar için % 0.79,
�� 5-10 milyon arası konutlar için % 0.89,
�� 10 milyon üstü konutlar için % 0.99
aylık faiz düşünülüyor.
https://twitter.com/senolbabuscu/sta...72227484389376
Faiz düşmez diye iddia etmiyorum ama bu babuşu ciddiye almayın. Herifin huyu bu desteksiz, sürekli bir tarafından bişeyler uyduruyor. Ağustos'ta da seçim geliyor, konut kredi faizi düşecek demişti. Geçtiğimiz nisan'da 500'lük banknot çıkıyor demişti. Tahmin ediyormuş gibi değil de sanki yüksek bir yerlerden buna bilgi veriliyor havasında konuşuyor ama balon.
Konut kredi faizleri düşecek diye diye piyasanın tepkisini ölçüyorlar. Ona göre hareket edeceklerdir. Benim aklıma gelen BATIREL Projesine göre KKM bütçeye çok yük olmaya başlamışken , burada biriken milyarları nasıl eriteceklerini düşünerek Dövize gitmesin diye Konut alım furyası yaratabilirler. Böylece Görevini başarıyla yapan KKM olayı da sessizce çözülmüş olur.
fakat şöyle de bir açmaz var, A şahsı elindeki 3 milyar tl. ile B den konutu aldı. Devlete tapu harcı ödeyerek hazineye katkı yaptılar. A daki para konuta gitti diye sevinmeyin, Konutu satan B şahsı bu parayı ne yapacak ? Yani para buharlaşmadı, dolaşımda . sadece tapu harcı vb. küçük azalma oldu. Karışık işler.
Tapuda Ekspertiz Zorunluluğu Resmi Gazete'de YayınlandıCumhurbaşkanı kararıyla Resmi Gazete'de yayınlanan '2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda gayrimenkul satışlarında ekspertiz zorunluluğu maddesi de yer aldı.*Yeni düzenlemeye göre değerleme raporu olmayan gayrimenkuller tapuda satılamayacak. Kaynak: Tapuda Ekspertiz Zorunluluğu Resmi Gazete'de Yayınlandı
https://www.insaatderyasi.com/tapuda...ndi-23959h.htm
Çok enteresan bi karar .
Emlakta tüm dinamikleri değiştirebilecek etki yapabilir.
Özünde doğru bi karar. Tapu da düşük göstermelerin önüne geçilmesi ve dolayısı ile devletin alacağı vergiyi artırma amaçlı
alım -satım %2'şerden toplamda % 4 -
5 yıl içinde elden çıkarılmayan yerler için değer artış kazancı ki % 40'a kadar vergi yükümlülüğü...
aldım sattım kazancımla daha bir yer alayım ( 5 yıl içerisinde yapılırsa..) imkansız...
maliye hem tapudaki işlemler için , hem de yıllık kira gelir beyanı için aynı uygulamayı getirmiş ...
vergi ile arası iyi olmayanlar için kötü bir haber....
borsa dışında vergiden muaf yer yok...
Kredi çekenler, evin eksper değeri üzerinden, nakit ödeyenler rayiç bedel üzerinden vergi ödüyordu. Düzenleme bu yönüyle adaleti sağlıyor ama %4 vergi oranı çok yüksek. %1+%1 =%2 ye inmesi lazım.
yanlış bilgi yaymayalım, böyle bir zorunluluk getirilmedi.
https://mobile.twitter.com/AbdullahT...33145091674113
Yasanın yürürlüğe girdiğini kimse söylemedi zaten. Ama Cumhurbaşkanlığı programı olarak resmi gazete yayınlanmış. Şimdi değilse bile önümüzdeki aylarda yasanın çıkma ihtimali yüksek.
Eğer yönetmen filmin bir yerinde duvarda asılı bir silahı gösteriyorsa, o silah mutlaka patlar :)
Globalde emlak edinmenin maliyeti; vergiler, harçlar, komisyonlar, ortalama % 10. Bizde % 3 civarı tutuyor genelde. Hala ortalamanın çok altında. Elde tutma maliyeti de hala çok düşük. Yüzde bir bile değil. Ülkede hala en kolay sermaye oluşturma yöntemi emlak edinme.
Bazı müteahhitler veya firmalar, ön ödemeli ( halk arasında Temelden ) satış yaparak çok az bir özsermaye ile önce müşteriyi bulup, temelden daire pazarlayarak para toplamakta ,adeta olmayan paradan kazanç sağlamakta. İnşaatı yarıda bırakan, kaçan, 1 daireyi 3 kişiye satanları saymaya gerek yok.
Hükümet bu kadar sıkıntıyı görerek acaba ; TOKİ alt gelir - Toki Orta gelir vb. kampanyalarla insanlardan talep toplayarak her yerleşim yerindeki ihtiyacı belirledikten sonra müteahhitlere '' Gelin kardeşim TOKi kontrolünde, tek tip projeleri yapın. Alacağınız para devlet garantisinde olur. Satma, kaçma derdine son '' diyebilir. Böylece boşta müteahhit kalmaz. İş imkanları tavan olur. Sadece sıkıntı kontrol etmekte yaşanır. Müteahhitler sıkı kontrole girmek istemezler.
Bakalım inşaat sektörü nasıl canlı tutulacak. Zira en büyük istihdam kaynağı inşaat.
Ev fiyatlari serbest ama kira artislarinda devlet sinirlamasi oldukca sorunlar gittikce daha da buyuyecektir. Surdurulemez bir durum
Bu arada emlakçıların alıcıdan veya kiracıdan komisyon alması çok saçma bir durum. Amerika'daki gibi sadece mal sahibinden komisyon alınması lazım. Emlakçı mal sahibine hizmet ediyor, onun yerine zaman harcayıp evi gösteriyor. Emlakçının alıcıya veya kiracıya hiç bir faydası yok
çok saçma ben ev sahibiyim kiraya verirkende satarkende emlakçıyla konuşurum ben ne vergiye ne komisyona karışırım
net şu rakamı isterim derim emlakçı karşı tarafa bunu söyler kabul edene verilir ev
Yeni kredi pakaetinde hükümetin, sıfır yada ikinci el evlere değil sadece proje halindeki evlere konut kredisi vereceği söylenir. İnşaatı ve istihdamı canlandırmak ve ikinci el konut fiyat artışlarını dizginlemek.Eğer doğruysa Hükümet önceki yaşananlardan ders çıkarmış gibi görünüyor.
Sent from my 2109119DG using Tapatalk
Her gelen kredi çalışma, eşitlik, sosyal ve ekonomik dengeleri bozdu, hatta darmadağın etti.
1 altında kredi verip de çok sayıda kişiyi yükü millete kalmak üzere zengin ettiler.
Kredi almak istisnai olmalıyken bizde esas oldu.
Haliyle insanlar da çalışıp üretmek yerine düşük faizle kredi alıp ev, araba almak yoluyla köşeyi dönmeye başladılar. Çoğu da maalesef bunu başardı tabi.
Kredi vermek yerine özkaynakları kullandırmak zorunlu tutulmalı. Nebatinin bu uygulaması doğrudur. Ve daha agresif uygulanmalıdır. Şu kadar mevduatın, hisse senedin, araban, gayrımenkulün vb.varsa sana kredi yok. Para arıyorsan onları sat denmeli.
Proje fiyatları bu defa uçar ona bakan sıfır ve 2. El satıcılarda fiyata koyuverir.
2. El zaten satılmıyor fazla favorilerimdeki evler duruyor uzun süredir kredi de fazla çıkmıyırmuş eğer projelere uygun kredi çıkarsa alacaklar onları değerlendirir bence 2.el fiyatları düşmese bile artmaz diye düşinüyorum
WAS-LX1A cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ülkem insanında - mal bekledikçe olgunlaşır- mantığı olduğundan elindeki malı pek sever. Hatta anadolu da - başkasının yenisinden benim elimdeki eski daha kıymetli - derler.
Müge ve Esra nın proğramlarında bile Yeni gelinler altın, ev- araba istemiyor sadece aşk istiyor. Oysa 40 yaş üzeri kadınlar 2-3-4-5-6 ncı evlilik için ev, arsa, araba, altın, banka hesabı vb. şeyler istiyorlar.
Sözün özü eskiler şarap gibi...
31 yasindaki evin sahibinin yada pazarlamaya çalışanin 31 fantazisi olsa gerek :))
Krediyi duyan amcam yapistirmis 1.3 mlyon zammı.
Az aslinda, düz hesap 31 milyon olmali o ev..:))
Velhasıl şu anki saticilar icin evin satilip satilmamasi pek önemli degil galiba...
Onlar benim evim 5 milyon 10 milyon diyerek mutlu hissetmek istiyorlar gibi..
Şu aralar ev sahibi arkadaslarimdan en cok duydugum şey, ev 3 milyonu gordu 5 istiyirum, 4 ü gördu 6 istiyorum :))
Fantazi yapiyorlar yaniEk 29185
SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
--mal, alıcıya satılır; yani alıcı yoksa sizin belirlediğiniz değer anlamsızdır...
--fiyatı satıcı değil, alıcı belirler... 5-6 aydır satılığa çıkardığım evi, 5-6 ay önceki istediğim fiyatın 150 bin altına verdim...çok arayan oldu ama istediğimi veren olmadığı için eder fiyatı budur diyerek verdim...o zaman satıp borsadan almayı düşündüğüm şirketler %100-130 civarlarında primlendi...o zaman niye sattın?? ki diye soracaklara zararın neresinden dönersen kardır diyorum.
Toplum psikolojisi çok önemlidir. Bilim adamları çeşitli pozisyonlar üzerine çalışmaya devam ediyorlar. ( Ama 31 -69 gibi değil )
İnsanoğlundaki ihtiras bittiği anda yok olur !! İnsanı ayakta tutan '' daha fazlasına kavuşma hırsıdır '' derler. Zaten bunu bilenler çalışmadan para kazanmanın yollarını da - çeşitli mal ve hizmet boraları açarak , piyangolar düzenleyerek, haller vb. yerler kurarak - bulmuşlardır.
Gerçek kazanç ; üreterek, alınteri dökerek, uzun süre emek vererek sağlanır. Bunun dışındaki tüm yolları kapatsalar memleket işte o zaman kalkınır. Yoksa bugün 1 milyona ev al 5 ay sonra 2 milyona sat. Tarladan 3 liraya patatesi al 2-3 ay sonra 10 liraya sat üstüne de çiftçiye vadeli ödeme yap vb. Hep bir fırıldak hep bir kandırma- kandırılma.
Aldigi dukkan primlenmedigi icin hasetinde. konut sahiplerini laf atan da ilginc oluyor.
Dolar 3 civarındayken Forumun "Dolarda yükseliş kaçınılmaz" adlı topğine gelip "dolar alanların elinde patlayacak" "dolar çökecek" tarzındada yazan troller vardı.
Sanki bu aralar o topicte dolar düşecek diye yazan troller buraya dadanmış gibi...
Bu ters indikatör troller bana "Acaba konutta daha yolun başında olabilir miyiz" diye sorgulatmaya başladı.
------------
Yazdıklarım tamamen kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
Şu evler düşecek diyenler ellerinde ev varsa satsınlar dahanaşağıdan geri alırlar.