Alıntı:
Ferhat Arslan, Dr. Doç.
@Ferhatarslandr
Şimdi çok af edersiniz geri zekalıya anlatır gibi anlatacağım siz o burada artık adlarını zikretmek istemediğim dangalak grubuna aktarırsınız. Bak dün yaşadığım olay bu.
45 yaşında kadın hasta tekerlekli sandalye ile içeri girdi. Elinde bir kağıt üç imza gerekiyor.
Alıntı:
Kadın 2011 yılından beri MS tanılı, bu süreç içinde tekerlekli sandalyeye kadar düşmüş. En son alacağı ilacın bir dozunu 6 ay önce almış bir daha alacak benim imzama ihtiyaç var. Kağıtta imza atacağım yerin üstünde "medikal sakınca yoktur" yazıyor. Ne için?
Mantar, verem ve diğer enfeksiyonlar için. Öyle mi peki? Hayır. Koruma için verilecek tek ilaç INH denen verem ilacı ( sadece verem için) korur mu? Hayır. Hepsinin riski devam eder. Matbu kağıt öylemi? Hayır.
Ne yaptım? Medikal sakınca vardır yazdım. Her bir enfeksiyon için tek tek risk artmıştır. Şimdi bu işin enfeksiyon tarafı gelelim şu meşhur MS tarafına. Gerizekalılar iyi dinleyin. Hastaya sordum. Hangi tedavileri aldın. Saymadığı kalmadı. E sonuç? Sonuç kötü bu haldeyim.
Peki şimdi alacağın ilacı 6 ay önce de almışsın o bari biraz işe yaramadı mı? Hayır yaramadı. Tekrarı niye peki?Hocam sanki biraz ağrılarıma iyi geliyor. Ama bu ağrı kesici değil ki?Sen ağrı kesici alırsan da iyi gelmiyor mu? Geliyor.Şimdi buna tedavi bu işe de hekimlik denir mi?
Bak bu en iyi rakamlardan biri vakaların yüzde 16 sı özellikle kadınlara yanlışlıkla MS tanısı konmuş.Alıntı:
Ulan 11 senedir bu kadına ne verilirse zerre miktar bir adım ileri gidilmemiş hep geri hep geri. İnsan bir kere olsun sormaz mı biz bir yerde hata yapıyoruz diye? Yok ha babam bağışıklığı baskıyla dur. Gelelim zurnanın zırt dediği deliğe! Bu niye böyle?
Hata ilk başta yapıldı. İlk düğme nin hatalı iliklendi. Tanı önce MS, sonra agresif sonra refrakter sonra ebesinin.....
Yanlış tanı olamaz olamıyor, hasta farklı genetiği farklı olamıyor. O rehberdeki bir kategoriye illa sığacak. Başka mümkünü yok. Yani artık mesele hasta değil.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34971521/
Alıntı:
Daha da var. Yapacağınız şu pubmed *misdiagnosis veya mimicking veya masquareding kelimeleri ile MS yazıp taratmak. Eşek yükü ile vaka çalışma var. Ama bizim eşekler göre olamaz. Dahası var şimdi bu dediğimi anlayamıyorlar dikkat. Bir kısmı da anlamazlıktan geliyor.
Tıpta adını bizim koyduğumuz şeylerin gerçekte olan biteni anlatma gibi bir fonksiyonu yoktur. O bizim aramızda daha rahat anlaşmayı sağlar. Biri bana MS dediği zaman ben anlarım ki adamın beyninde veya spinaş kordunda myelin kılıf hasarı olan bir süreç var. NEDENi? Çokcadır.
Sen nedeni araştırmakla mükellefsin doktor! Maruziyeti bulacak onu kaldıracaksın. Diyelimki bulamadın. Hastaya sürekli zarar verme pahasına uyduruk tedavi algoritmaları uygulayamazsın. Haddini hududunu bil. Dün gerizekalı yazmış genç hastanın dalağını aldık bardağını çıkardık.
Kurtuldu yazmış. Allahın aptalı dangalak! Gencecik insanı sakat bıraktım demiyor böyle yazıyor. Nedeni anlamadım çözemedim tam öküz gibi bir iş yaptık demiyor böyle diyor. Ulan hadi olur insanız herşeyin çaresi mi var? Bunla övünülür mü? Dangalak.
Şimdi anladınız mı? Benim niye sendrom ya da anlambilimi olmayan bir şeye yok dediğimi? Bu kimin işine yarıyor. Tabiki endüstrinin. Tıp fakültelerinde bu iş böyle öğretilmeye devam ederse hepinizde bir sendrom bulup alayınıza artık ne zıkkımab verirler bilemiyorum.
Cep telefonu ile yazıyorum. Yazım hataları için kusuruma bakmayınız.