Originally Posted by
cash_is_king
EYT'yle ilgili yorumların hemen hepsini okudum. Aslında herkes kendi penceresinden haklı ama biraz karışmış konular.
Öncelikle belirteyim, ben de EYT'ye hak kazandım. Bu açıdan olayın tarafıyım.
Birincisi, hukuki olarak EYT'liler açısından bu kazanılmış bir hakkın teslimidir. Aması, şusu busu yok. Şahsen hak kazandığım halde çıkmasını istemezdim ama bu diğerlerini bağlamaz. Şahsi olarak istemeyenler o hakkı kullanmaz olur biter.
İkincisi, bunun kamuya ve özel sektöre getireceği yüktür. Ancak bunu birinciye bağlayarak yorum yapamaz kimse. Çünkü kimse yıllardır çalışıp hakkını isteyen insanlara "fedakarlık yap" diyemez. Fedakarlık yapılabilecek onca alan varken (uzun uzun yazmayayım, zaten örnekler verilmiş ve istense bin tane bulunur), insanların 25-30 yıllık emeğinin karşılığını ötelemesini isteyemezsiniz.
Evet kamuya ve özel sektöre yük olacak. Kamu bunu karşılayacak, özel sektör zorlanacak, parasal genişlemeye mecbur kalınacak, KGF, krediler, davalar, enflasyon. Bir sürü yan etkisi olacak.
Üçüncüsü ve en önemlisi, sosyal güvenlik sistemi mevcut haliyle bile çok sorunluydu. Şimdi daha da sorunlu hale gelecek ve muhtemelen ciddi bir düzenleme olacak seçim sonrası. Belki de en acı vereni ama faydalı yanı da o olacak.
Özetle, EYT'nin sonuçları insanların hak teslimini engellememeliydi ve öyle oldu. Sonuçları da olumsuz olacak.