Sevgili Üstadım..
Önce konuyu muhasebecimle görüştüm. pek karşılaşılan bir durum olmadığını yani kendi mükellefleri içinde böyle bir durum olmadığı için detaylı bilgiye sahip olmadığını öğrendim. Ama konu Gayrimenkul geliri ise problem değil.
bu beni tatmin etmedi.
Üşenmedim. Vergi dairesine gideyim bi öğreneyim dedim.
demez olaydım.
Sizin hastane olayı gibi oldu. :) 2 vergi dairesi 5 memur gezdim.
Sonuç :
Hakikaten yorum yapacağım ama bazılarının ağırına gider. Yahu arkadaş bu kadar mı salla başını al maaşını modunda bir devlet memuru zihniyeti var. Aklım almıyor. Yahu bir sınava tabi tutulmaz mı bu memurluk.
Neyse coşku fazla .. Çayımdan bir yudum alıp konuya döneyim.
Gezip konuştuklarımdan aldığım bilgiye istinaden
Elde ettiğiniz temettü gelirini bir sonraki yılın mart ayı sonuna kadar beyan etmeniz ve işlemleri yapmanız gerekiyor. Ancak, eğer daha önceden bir vergisel bağınız yoksa yani vergi numaranız yoksa evinize en yakın vergi dairesine başvurup "sicil servisi" ne bir dilekçe veriyorsunuz bu dilekçede size vergi sicil numarasını verilmesini talep ediyorsunuz.
Sicil numaranızla artık sizde kümesteki yolunacak kazlar sınıfına terfi etmiş oluyorsunuz.
Daha sonra temettü geliriniz beyan işlemi için beyanname doldurmanız gerekli. Bu beyanname içinde elinizde belge olması lazım. Yani temettü gelirinizi belgeleyen banka evrakları gerekli.
Genel olarak uygulama esasları hakkında her dönem vergi idaresi nasıl yapılacağına, değişikliklere dair bir broşür hazırlıyormuş. Bu durumda üst tarafta vermiş olduğum pdf dosyası güncel durumu ifade eden açıklama broşürü imiş.
Beyanname verdikten sonra eğer alacağınız oluyorsa ki bazı durumlarda olma ihtimali de varmış 1-2 ay içersinde sizin banka hesabınıza vergi dairesi bu parayı iade ediyormuş.Ancaaak bu iadeyi alabilmek için beyanname doldurma aşamasında iade talebinizi içeren bir dilekçe de vermeniz gerekli sakın unutmayın.....
Sizin sorularınıza gelirsek tek tek cevaplayayım :
S.1. Başka hiçbir vergiye tabi olmayan, vergi mükellefi olmayan birisi yıl içerisinde ne kadar temettü geliri elde ederse beyanname verecek?
C.1. 01/01/2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan her çeşit tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden elde edilen gelirler,
Tam mükellef kurumlar tarafından yurtdışında ihraç edilen tahviller ile tam mükellef varlık kiralama şirketleri tarafından yurtdışında ihraç edilen kira sertifikalarından sağlanan gelirler,
Tam mükellef kurumlardan elde edilen kar payları.
Elde edilen gelirin 30.000 TL’yi aşması halinde bu gelirlerin tamamı yıllık beyanname ile beyan edilecektir. Menkul sermaye iratları toplamının 30.000 TL’yi aşıp aşmadığının tespitinde, indirim oranı ve istisna uygulanabilecek menkul sermaye iratlarının, indirim oranı ve istisna uygulandıktan sonra kalan kısımlarının dikkate alınması gerekmektedir.
Gelir Vergisi Kanununa göre gerçek kişilerce tam mükellef kurumlardan elde edilen ve kar payı sayılan gelirler aşağıdaki gibidir.
Her nev’i hisse senetlerinin kar payları,
İştirak hisselerinden doğan kazançlar,
Kurumların idare meclisi başkan ve üyelerine verilen kar payları.
Tam mükellef kurumlardan elde edilen ve yukarıda sayılan kar paylarının yarısı GVK’nın 22. maddesine göre gelir vergisinden istisna olup, kalan tutar vergiye tabi gelir olarak dikkate alınacaktır. Beyana tabi başka gelirlerin bulunmaması halinde, v
ergiye tabi gelir 30.000 TL’yi aşıyor ise beyan edilecektir.
Beyan edilen tutar üzerinden hesaplanan gelir vergisinden, kurum bünyesinde karın dağıtımı aşamasında yapılan %15 oranındaki vergi kesintisinin tamamı (istisnaya isabet eden kısım dahil) mahsup edilecek olup, mahsup sonrası kalan tutar genel hükümler çerçevesinde red ve iade edilecektir.
(Sanırım sizi ilgilendiren bölüm altı çizili olan )
S.2. Bu nasıl hesaplanacak?
C.2. Buraya bir örnek alıyorum. Sizin rakamları ne kadar karşılıyor bilmiyorum umarım yeterli olabilir.
Ödevli, 2016 yılında net 60.000 TL de tam mükellef bir kurumdan kar payı elde etmiştir. Ödenen kar payı üzerinden yıl içinde %15 oranında tevkifat yapılmıştır. Brüt kar payı tutarı (60.000/0,85=) 70.588 TL’dir.
Net ele geçen kar payı tutarı 60.000 TL
Brüt kar payı tutarı (60.000/0,85 =) 70.588 TL
Vergiden istisna kar payı tutarı (70.588X%50=) 35.294 TL
Beyan edilecek gelir tutarı (70.588-35.294=) 35.294 TL
Hesaplanan gelir vergisi 6.799 TL
Kesinti yoluyla ödenen vergi tutarı 10.588 TL
Ödenecek gelir vergisi tutarı Yok
İadesi gereken gelir vergisi 3.789 TL
Ödenecek damga vergisi 51,40 TL (buna bayılıyorum. Her seferinde 51,40 alıyor devlet :) )
Ödevlinin 2016 yılında tam mükellef bir kurumdan elde ettiği kesintiye (%15) tabi tutulmuş brüt 70.588 TL’lik kar payının yarısı gelir vergisinden istisna olduğundan, kalan 35.294 TL beyanname verme sınırı olan 30.000 TL’yi aştığından GVK’nın 86/1-c maddesi hükmü gereğince yıllık gelir vergisi beyannamesi verecektir.
S.3. Burada "mahsup edilme" diye geçen durum nedir?
Şöyle sizin adınıza temettü veren kurum tarafından bildirilen rakam ile sizin beyanname de verdiğiniz rakamlar karşılıklı olarak zaten devletin kayıtlarında bulunuyor. siz sadece şşşit bak ben vergi veriyorum dediğinizde devlet dönüyor haa gel bakalım kardeş diyor alacak verecek hesabı yapalım. Bakıyor sizden fazla alınmış onu iade ediyor.
S.3. Benim anladığım beyanname verince devlet bize otomatik kesilen %15 verginin bir kısmını geri iade edecek. İade süreci nasıl olacak? Parayı nasıl alacağız?
C.3. Bunu yukarda yazdım . ama bir daha yazayım
Beyanname verdikten sonra eğer alacağınız oluyorsa ki bazı durumlarda olma ihtimali de varmış 1-2 ay içersinde sizin banka hesabınıza vergi dairesi bu parayı iade ediyormuş.Ancaaak bu iadeyi alabilmek için beyanname doldurma aşamasında iade talebinizi içeren bir dilekçe de vermeniz gerekli sakın unutmayın.
S.4. Beyannameyi kendimiz e-devlet üzerinden yapabiliyor muyuz?
C.4. Evet
www.gib.gov.tr üzerinden bu işlemi yapabiliyoruz. Bunun için hazır beyan sistemi var. Bu arada ufak bir ipucu devlet sandığımız gibi değil elinde bir sürü belge dökümana ulaşma fırsatı var. Amman diyeyim T.C. kimlik numaranızla herşeyinizi takip edebiliyor. :) dikkat
S.5. Bir muhasebeci veya müşavir onayı gerekiyor mu?
C.5. Hayır gerek yok. bunun için muhabeci ya da mali müşavir ücret talep edebilir yada sizi başında savabilir. Yaşlılar ve şeker hastalarına tavsiye edilmez sinirlerinizi bozabilir. keyfiniz kaçabilir. Bunun yerine Vergi dairesine elinizde temettüyü belgeleyen evraklarla gitmek en mantıklısı bu durumda
S.6. Vergi verilmesi gerektiğinde beyanname onayı yapılıp bize bilgi mi veriliyor?
C.6. Büyük ihtimalle sizin için ek vergi doğmayacak, hatta 1-2 bin tl iade alabileceksiniz (Bu arada gözümüz yok. Hangi arada topladınız bu kadar hisseyi be abi :) )
S.7 Yoksa beyannameden hemen sonra ödemeyi yapmamız mı gerekiyor?
C.7 Eğer vergi ödemeniz gerekirse bunu iki eşit taksitle ödüyorsunuz
S.8. Yahutta kendisi bize iade edecekse bu süreç nasıl olacak?
C.8. .Yukarda yazdım. 1-2 ay içinde banka hesabınıza devlet parayı yatırıyor. Ama dilekçe meselesi önemli UNUTMAYIN
Saygılar abi
Bu konuda çok yorum yapacaktım ama konu dağılır diye vazgeçtim. tecrübelerimi paylaşırım arzueden olursa.
BU arada üst satırlarda verdiğim linki tekrar vereyim buradan da yeterli bilgi alınabiliyor. Abi Senin 2016 yılında aldığın nakit temettü miktarı biraz önem arzediyor 30.000, tl y,i geçtin mi?
http://vergialgi.net/vergi/2017-de-m...arinin-beyani/