Traktör candır gerisi heyecandır.
ytd
Printable View
Traktör candır gerisi heyecandır.
ytd
gectigimiz yil 2-3-4 ceyreklerde arac basi 8000 usd ustunde kar yazdi. ben 2024 yili icin daha muhafazakar bakma taraftariyim. kendi adima acikcasi arac basi 5000-5500 usd arasi kara fitim. gecen yil hem otomotiv piyasasi hem de krediler anlamina biraz siradisi bir yildi. acikcasi 2024 yilinda 2023 gibi bir karlilik beklemiyorum ancak isin rengi 2. ceyrek bilancosunda ve oncesinde aylik uretim ve satis raporlarinda belli olur.
bu bilanco ile buralar benim icin makul seviyeler. ucuz da degil pahali da degil. makroekonomik yapida bir bozulma olmazsa bu seviyelerde karlilik ve bir tik fazla temettu benim icin yeterli. ha olur da 3-4 sene onceki gibi sacma sapan bir fiyatlama daha yaparsa payi artiririm.
mayıs satışlarını görelim, birde döviz 'ın yönü önemli...
yılın en zayıf çeyreği 2. çeyrek
Nisan idare eder durumda mayıs ve haziranı da benzer seviyelerde atlatırsak traktör yatırımcısı yılı kurtarır diye düşünüyorum.
sizin förülünüz makul görünüyor, farklı satış seviyeleri ile hesap yapılabilir.
en nihayetinde 47 ila 50 bin arası bir satışın kar miktarı 8 ila 9 milyar arasıdır.
bu yılı böyle geçireceğe benzer bir gidişat var...
hayırlısı ile yola devam
siz hesapları yapın tartışalım.
bol satış ve kazançlar
1Ç bilançosuna göre satışlar fena değil ama araç başı usd karlılık geçen yılın aynı dönemine göre düşük. 2Ç nasıl olacak bakmak lazım. Geçen yıl özellikle çiftçi kredilerindeki uygunluk ve otomotivdeki hype karlılığa olumlu yönde etki etti. 2024 te geçen yılı yakalayabileceğimizi pek beklemiyorum ama her halükarda bist in sağlam şirketlerinden olmaya ve düzgün temettü vermeye devam edecektir.
İleriye yönelik şu iş makinaları tarafı benim için önemli zira traktör pazarında yeteri kadar doygunluğa ulaştığını düşünüyorum.
Sea ortak teşekkürler 🇹🇷🇹🇷
Vasat Nisan ayindan sonra güzel Mayis sayilari var.
Yurtici satis 3161
Yurtdisi satis 1500
Üretim 4900
Gecen senenin ayni donemine gore :
Yurtici satislar +1194
Yurtdisi satislar -683
Üretim +234
Haziran ayi sayilari da guzel gelirse en azindan 2C. icin guzel bir bilanco beklemeye hakkimiz olur.
4661 adet aylık ortalamanın üzerinde bir satış adedi, haziran 4000 dolayında gelmesi bizim için yeterlidir.
1,5 ila 2 milyar çeyreklik karı demek...
bist 50 ye gireceğiz,
https://news-content.foreks.com/666b...3a2d59e9ffe056
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Noldu buna yav? 941 den 919'a indi.
hafta sonuna haziran satış rakamları gelecek , umudumuz 4000 üstü olması...
Yıldırım düşmüştü, şimdi şimşek çaktı yakında gök de gürler .
Haziran ayi eger Mayis ayi gibi gelecek olursa karliliklar konusuna girmeden en azindan sayi olarak ilk 2 ceyregi toparlamis oluruz.
2024 sonu HBK beklentim en kotu ihtimalle 90 TL civarinda. Acikcasi buradan alim yapmaya pek elim gitmez eger oldu da piyasa 2023 sonunda yaptigi gibi 600-700 arasina cekerse o zaman alim yapmaya deger bir seviyeye gelir. Bu sene aldigim temettuyu bile geri yatirmadim.
Tahtayı zayıf bulunca portföydeki boşluklara biraz daha yükledim 901 ortalama ile.
Kurların sabit TL maliyetlerinde sürekli artıyor oluşu şirket satış hedefini tuttursa bile marjları düşüyor olduğu için bilançosunun zayıf gelmesine sebep olacak.Buna geçen sene bilançolarının yüksek baz etkiside eklenince kurlar sabit kalmaya devam ettikçe TL maliyetlerin sürekli artıyor oluşundan dolayı her gelen çeyrek bir öncekinden daha kötü bilanço açıklamaya aday olacak.Mevcut çarpanlar tüm bunları göz önüne alınca gelecek olan bilançolar ile pahalı kalacaktır.Frotoda ki durumun aynısı,ancak frotonun daha kötü olacak olmasının sebebi satışlarınında düşüyor oluşu.Şimdilik traktörde satış düşüşü çok bariz değil,bu ay ve gelecek ayki verileri takip edeceğiz.Şayet traktöründe satışları düşerse manzara biraz daha kötümsere döner.Mevcut fiyat bu temel gerekçelerle benim için pahalı.
Yakında ttrak yatırımcılığımda 20 yılı devireceğim sevgili foton :) Benimkilerin üzerinde beyaz el işi örtüler var, her ay itinayla yıkar, ütüler ve yerine sererim. Bu yıkama sıralarında boş kutular varsa ilave de ederim.
Bu macerayı, hepimizin bildiği sosyal medya "fenomenlerimiz" gibi paylaşıyor olsaydım, özgür demirtaştan daha çok takipçim olurdu :)
Şu durumda Froto ile aynı hatta daha kötü duruma evrilmiş oldu.Uygun faizli Ziraat B. kredi imkanına rağmen bu dramatik düşüş sonrası sıfır maliyetli olmayan Türk Traktör pozlarımın bir kısmını realize ediyorum.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...953279c6d8.jpg
Otomobili,ticari aracı anlarız da traktör niye düşer?
Tarımda üretim mi düşüyor?
Özellikle ihracat.Neden çok düşüyor geçen seneye göre?
haziran berbat geldi,
toplam 3349
Satışlardaki 3% lük bir düşüşün önemi olduğuna pek inanmıyorum. UV yatırımcılar bu durumu fırsat olarak göreceklerdir. 890 TL nin altı bu kadar güçlü bir firma için bedava olarak görürüm. 23 Eylül 2023 den beri fiyat yatayda sadece bu bile alım için bir fırsattır. ENAG enflasyonu 121% ise yaklaşık bir yıldır bu fiyatlarda bekleyen TTrak birilerinin dikkatini yakında çeker.
Demand Index AL beni diye bağırıyor, ve 852 TL Kuvvetli AL Noktası gibi duruyor !..
https://i.hizliresim.com/8r9mnio.jpg
Kurban Bayramı tatil uzun ve Haziran ayının ortasina geldi. Satışların düşük gelmesinde etkisi olduğunu düşünüyorum
Alternatif maliyeti oldukça yüksek bir hisse . Diyelim ki sattınız TL desiniz enflasyon 120% nereye yatırım yapacaksınız ? Satan yada kar realizasyonu yapan arkadaşların nereye yatırım yapacaklarını da yazmalarını beklerdim. Böylece 3 ay sonra kararın doğruluğunu karşılaştırmak mümkün olurdu.
Portfoyumun ciddi kismi TTRAK. Hepsini degil ama bir kismini artik baska kagit ya da kagitlara donmek istiyorum.
Kendi adima yaptigim degerlendirmede kisa vadede degil ama orta-uzun vadede cimento ve GYO larin avantajli olacagi dusunuyorum ve planimi ona gore yaptim.
Bu fiyata alis ya da satis yapmayi dusunmuyorum. Satis yapmam icin 30 USD yi gormem, satistan vazgecip alis yapmam icinse 700 lu rakamlari gormem lazim. Bu sene aldigim temettuyu de ilk defa TTRAK a yatirmadim.
TTRAK Bist in en guzel kagitlarindan birisi ve ozellikle temettu yatirimcilarinin portfoyunun demirbaslarindan birisi ancak kar realizasyonunu yapmak ve alinacak olursa da dogru fiyattan almak lazim.
Başka kağıtlar hangileri ? Benim sorum bu idi. TTRAK Pahalı yada yüksek ya vs vs yerine iyi dediğiniz ucuz dediğiniz her ne ise hangisi ? Ben pek bir fırsat göremedim. Mesela ALARK patron satıyor. Cimsa Uzun zamandır geride kaldı. TTRAK ile veriler itibarı ile pek karşılaştırabileceğim kağıtlar değiller. Yoksa düşmesi için spekülasyon yapılıyor da diyebiliriz. YAda Nakitte ve faizde kalmayı da bir alternatif olarak mı görüyorsunuz ? Çimento gayrımenkul yüksek enflasyon olan yerde faiz artışı beklentisi ile pek prim yapamaz benim tek işik gördüğüm başlık ihracat yapan kurumsal ve Karlı firmalar. TTrak da bunlardan biri. BAna da tam tersi son derece güvenilir bir liman olarak görünüyor. Saygılar,
NoT : 700 TL ye yani 22% lik bir düşüş beklemek bana aşırı gibi geldi . Keşke olsa, Bana fırsat olarak görünüyor !..
geçen sene ciddi karla satmadığıma pişman oldum bunda. şimdi de satılmaz artık 1 sene geçmiş. benim yapamadığımı yapıp parasını değerlendiren buralardan yavaş yavaş girer diye bakıyorum ben de.
Ben hala alternatifi nedir hangi yatırım aracıdır onu yazanı görmedim.
belirttigim gibi GYO ya da cimento/beton sektoru benim icin su an orta-uzun vadede daha kazancli gorunuyor. sirket ismi soruyorsaniz bunu vermem zira bunun dogru bir hareket oldugunu dusunmuyorum. rasyolari uygun ve guvenilir olan ilgili her sirket su an benim acimdan alinabilir ve aliyorum da.
TTRAK altini cizerek soyluyorum benim portfoyumdeki en buyuk agirliga sahip ve 300-500 lot degil. Dolayisi ile artarsa mutlu olurum acikcasi. ama uzun vadede potansiyelinin cok oldugunu dusunmuyorum. yaptigim hesaplamaya gore 1200-1300 bandi doviz kurunun bu sekilde kaldigi (veya az arttigi diyelim) bir ortamda kendi adima en fazla gelebilecegini dusundugum yerdir. Bu zamana kadar USD bazinda da gordugu en yuksek seviyeyi dikkate almak gerektigini dusunuyorum.
soyledigim gibi elimdeki lotlarin hepsini satmayi dusumuyorum zira maliyetim oldukca dusuk ama bu noktada agirligi ya azaltmam ya da daha cok artirmam lazim. her turlu fiyat hareketi icin bir strateji kurmayi planladim ve bunu aciklamaya calistim.
umarim tum yatirimcilarin mutlu olacagi bir performans sergiler.
İlk QTR de 110 TL Hisse başı kar açıkladı. İkinci QTR 80 TL açıklassa ortalaması bile 95TL Tutuyor. II. Ve IV. Qtr Bilançolar her zaman muhteşem olmuştur -. Benim beklentim en az 100 TL olması yönünde.
Yıl Sonu beklentim ise HBK : 110.92 TL , HBT: 74.32 TL
https://i.hizliresim.com/9jwsl5c.jpg
Ceyrek bazinda bazi degerlemeler
Ek 30300
Rekabet Kurulu 10 firmaya sözlü savunma istenmiş fiyat karteli oluşturma
soruşturması yapılıyor. Bu yüzden kağıda fonlar ortaklar herkes çakıyor.
Soruşturma bitince düzelir enseyi karartmaya gerek yok.
Bu düşüşü fırsat görmek lazım .
Traktör sektöründeki 10 teşebbüse rekabet soruşturması: Sözlü savunma toplantısı yapıldı - Ekonomim :)
Dip NoT : Bu haberin uzun zamandır bu forumda paylaşılmaması da çok manidar.
Demek ki çok kişi düşse de alsak diye bu haberi de kullanmış.
Bende bu haber de eskisin önemini kaybetsin diyerek paylaştım.
su ara ne alim ne de satim olarak islem yapmamak en iyisi.
ilk olarak 800-810 TL civarini beklemek daha makul. EMA200 e denk geliyor, ayni zamanda bir destek var ve sifirli rakamlar genel olarak psikolojik olarak destek/direnc olarak calisir.
2. ceyrek bilancosu cok onemli. kendi adima gecen seneki gibi bir bilanco beklemiyorum acikcasi.
Topluyorum ve bu fiyatı firsat olarak değerlendiriyorum. 1050 den 850 TL ye geldi ve AL beni dedi !..